Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vystrčil dojal tchajwanského premiéra. Nad pivem řešili stavění mostu a „zámek lásky“

Aktualizováno -
2. září 2020
12:14
Autor: ČTK - 
2. září 2020
07:22

Předseda Senátu Miloš Vystrčil se ve středu na Tchaj-wanu setkal s premiérem Su Čen-čchangem. Při rozhovoru mu řekl, že účelem jeho cesty je postavit most mezi Českem a Tchaj-wanem. Připomněl silnou podporu, kterou cestě český Senát vyslovil. Schůzky se zúčastnili i další senátoři, kteří jsou členy senátní delegace nebo pražský primátor Zdeněk Hřib. Před schůzkou Vystrčil navštívil vědecko-výzkumnou organizaci ITRI a dopoledne jej ještě čeká prohlídka Národního palácového muzea.

Vystrčil na Tchaj-wan přiletěl v neděli, zůstane zde do pátku. V úterý navštívil místní parlament, kde projev zakončil výrokem „jsem Tchajwanec“.

Su mu dnes řekl, že jeho prohlášení bylo pro Tchajwance velmi dojemné. Premiér poznamenal, že jsou obě země sice geograficky vzdálené, ale počet tchajwanských turistů v letech 2018 a 2019 opakovaně přesáhl 190 000 ročně. Podotkl, že i on sám před deseti lety navštívil Prahu, kde s manželkou koupil „zámek lásky“, který milenci věší na zábradlí mostu jako znamení pevnosti jejích svazku. Su řekl, že se tím inspiroval a podobný most lásky vybudoval jako hejtman ve svém regionu.

Vystrčil poznamenal, že účelem cesty senátní delegace je, aby mezi ČR a Tchaj-wanem postavili most. Věří, že poté budou následovat mosty další. Při představování členů delegace řekl, že by obě země mohly spolupracovat například v kybernetické bezpečnosti či v zahraniční politice. Byl by rád, pokud by se podařilo domluvit výměnu vysokoškolských studentů, uvítal by také, aby mohli mladí lidé při svém studiu pracovat. Užší spolupráci by rád viděl i v boji proti koronaviru nebo třeba při ochraně dat ve zdravotnictví, při řízení zdravotnictví či v zemědělství.

Vystrčil zároveň poděkoval za slova podpory, které se jemu i jeho delegaci dostává na Tchaj-wanu i z České republiky. Obě země podle něj mohou rovnocenně a výhodně třeba hospodářsky spolupracovat pouze ve chvíli, kdy bude na Tchaj-wanu svoboda a demokracie.

Setká se i s prezidentem Tchaj-wanu

Vystrčilova návštěva budí značnou pozornost nejenom tchajwanských novinářů, kterých na oficiálních akcích čekají desítky. Kvůli ostrému čínskému nesouhlasu s touto cestou se jí zabývají i světová média. V úterý se Vystrčil setkal se svým protějškem Jou Si-kchunem, který mu udělil medaili za parlamentní diplomacii a ve čtvrtek ho přijme tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen.

Kromě oficiálních politických jednání se Vystrčil setkává také se zástupci tchajwanských firem. Dnes proto navštívil Institut pro průmyslový výzkum a technologie (Industrial Technology Research Institut - ITRI), což je nezisková vědecko-výzkumná organizace. Podle českého Senátu dopomohla k transformaci Tchaj-wanu v inovativní ekonomiku. V plánu má i prohlídku Národního palácového muzea, které má ve svých sbírkách statisíce čínských uměleckých děl.

Video  „Čína nechápe demokratické principy. Schovává se za domácí aktéry,“ říká analytička  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Blbos-Vystrcil ( 3. září 2020 07:06 )

Tebe by porazil i předškolák nebo Tchaj-wanec.

Blbos-Vystrcil ( 3. září 2020 06:54 )

Já jsem Tchaj-wanec!

Blbos-Vystrcil ( 3. září 2020 06:53 )

Ano, to taky. Jsem z Dačic. Ale hlavně jsem Tchaj-wanec.

Blbos-Vystrcil ( 2. září 2020 17:19 )

Já jsem Tchaj-wanec!!!

jjusa2 ( 2. září 2020 16:45 )

Ale manunu,myslíš že je slušné nadávat někomu do primitivů a celý ten tvůj příspěvek? Ten kulisák nepronásledoval komouše ani když byl ve funkci,protože ti jeho šašci byli komouši skoro všichni a teď už nemůže pronásledovat ani ty andělíčky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa