Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kuberova dcera o dalších nátlacích i tátovi: Byl to borec, ale nestihl promluvit

Autor: Jakub Veinlich, simao - 
24. května 2020
05:01

Další útoky na rodinu odráží dcera Jaroslava Kubery (†72, ODS) Vendula Vinšová. Odmítá rady ohledně toho, že měli jít s Kuberou před jeho smrtí k lékaři, když mu bylo nevolno. I čtyři měsíce od smrti svého otce se navíc snaží zjistit původ a důvod čínského dopisu, který našla její matka Věra Kuberová po náhlé smrti někdejšího šéfa Senátu v pozůstalosti. Kvůli psaní se sešel s prezidentem Milošem Zemanem nový šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Vinšová po schůzce ocenila jeho statečnost za slova, která následně pronesl. A zalitovala, že její otec o tlaku Číny nestihl promluvit.

Jsou to čtyři měsíce, co Jaroslav Kubera zemřel. Kdo ví, co by řekl tomu, co se děje v nejvyšších patrech politiky poté, co jeho žena Věra Kuberová našla v jeho aktovce dopis z čínské ambasády. Jeho nástupce v čele Senátu Miloš Vystrčil – rodinný přítel Kuberových – se po několikaměsíčních pokusech v týdnu konečně dostal k Miloši Zemanovi, aby se ho mohl ptát na nejasnosti, které ho kolem tzv. čínského dopisu trápí. Ne na všem se shodli. Stejně tak se prý v životě ne ve všem shodovala s Jaroslavem Kuberou jeho dcera Vendula, která opět zavzpomínala na svého otce.

Kuberova dcera: Táta byl maxikonzerva. A borec

„Ne vždy jsem souhlasila s každým tátovo názorem. Jsem konzerva, on byl konzerva, přímo maxikonzerva. Takže se třeba stalo to, že jsem vnímala některé věci s posunem, který on nebral. Ale vždycky, když se mu něco povedlo, jsem ho podpořila slovy: ‚Dědo, jsi borec!!‘ A on byl borec. Protože se nenechal ovlivnit. Ovlivnil ho málokdo a máloco, proto to dotáhl, kam dotáhl,“ naráží ve svém facebookovém příspěvku Vinšová dost možná na to, že se její otec nechtěl nechat zastrašit ani ovlivnit zmíněným dopisem z čínské ambasády se značně výhrůžným tónem, který Kuberu varoval před cestou na Tchaj-wan.

Na Hrad měl donést dopis zaměstnanec čínského zastoupení v Česku, a to letos 13. ledna. Tedy jen den předtím, než se setkali u novoročního oběda prezident Zeman, Kubera, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a také Zemanův kancléř Vratislav Mynář. Podle Deníku N si psaní objednal právě on, což Mynář nyní vehementně odmítá.

Po obědě si Kubera podle manželky Věry stěžoval, že mu není dobře a zvracel. I to prý dnes lidé pozůstalým vyčítají a radí, co s ním i přes jeho „vlastní rozum“ měli udělat.

„Proto mi přijde teď tak trochu úsměvný názor, že jsme ho měli tedy dostat k doktorovi, když jsme věděli, že mu není dobře. Prosím, jak asi? Za ruku ho odvléct? Nebo jak?“ pozastavila se na facebooku nad výtkami jiných Vinšová.

Komentovat ale chtěla podle svých slov především schůzku nového šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Ta se konala až po několikatýdenních veřejných dohadech o čínském dopisu. Prezident Zeman přijal Vystrčila poté, co se vrátil z koronavirové izolace v Lánech.

Vystrčil zmínil další nátlak

Předseda horní komory po setkání s prezidentem na tiskové konferenci v Senátu novinářům řekl, že se na pohledu o vzniku dopisu vzájemně s prezidentem neshodli. Odmítá, aby Česká republika byla čínským lokajem, a poté, co prý čínský rada v Česku tlačil i na jeho kancléře, vidí Vystrčil svou cestu na Tchaj-wan podle svých slov opět reálněji.

„Moje cesta na Tchaj-wan se stává stále reálnější a reálnější. Není možné nadále snášet to, že budeme přistupovat na to, že budeme něčím lokajem,“ prohlásil. Pokud nátlak Číny bude trvat, povede to podle Vystrčila jen ke zhoršení vzájemných vztahů.

Kuberova dcera tleská: Táta to neřekl, Miloš Vystrčil ano

„Bylo vidět, jak vážně, jak uváženě volí správně pochopitelná a jasná slova, ale za co jsem mu nejvíc vděčná a děkuju za to, že řekl další skutečnosti, které se děly a dějí. Další nátlaky. Že to nejsou žádné výmysly nebo konspirační teorie. Je to smutná realita,“ ocenila vystoupení Miloše Vystrčila Vendula Vinšová. 

„Tátou to vše jen započalo a táta to neřekl. Miloš Vystrčil ano, zveřejnil to,“ podotkla Vinšová a předsedovi Senátu složila hlubokou poklonu a velký dík. Svým jednáním Vystrčil podle Vinšové ukazuje potřebnost Senátu, „který je teď vlastně jedinou naší záchrannou brzdou v cestě do pekel“, píše dál ve svém příspěvku Vinšová. 

Odmítá zveličování i nafukování

Rodina Jaroslava Kubery prý čelí často také urážkám a výčitkám, že čínský dopis stále řeší a snaží se dopátrat pravdy. A takové výtky podle svých slov nedokáže pochopit. „Nečekají nás lehké časy, je neuvěřitelné, že to někdo opravdu nevidí nebo mu to nevadí, to je na tom nejděsivější. Že to někteří vnímají jako zveličování, nafukování nebo dokonce to hájí,“ píše na facebooku. 

Právě pravdu a spravedlnost Kubera podle své dcery hájil celý život. A jinak by tomu nebylo ani nyní.

„Vždycky v lidech hledám to dobré, kdyby tam byla jen špetka dobrého, tak to tam najít... Je pravda, že někdy je to teda těžké. Tatínek byl taky takový, v lidech viděl dobro, vždycky je omlouval, až se mu to stalo osudným. Ale jsem ráda, že takový byl, byl svůj za každých okolností a lidi to z něho cejtili, proto ho měla většina ráda. A proč to píšu? Protože si říkám, že tomu by lidi přece měli věřit, v to věřit. To je ta podstata všeho. Věřím...,“ pokračuje Vinšová ve svém vzkazu. 

Kubera měl letět na Tchaj-wan i se svou manželkou Věrou na konci února. 20. ledna ale nečekaně zemřel. 

Mynářův příběh jednoho listu papíru

Když Kuberova manželka Věra objevila v aktovce zesnulého šéfa Senátu dopis z čínské ambasády, rodina dostala podle Vinšové strach. Z dopisu cítila výhrůžky. Deník N přišel s informací, že dopis přišel na Hrad na přání kancléře Mynáře. Ten to celou dobu popíral a vpředvečer schůzky Zemana s Vystrčilem zveřejnil video nazvané „Příběh jednoho listu papíru“, ve kterém zpochybňoval, že by byl adresátem či dokonce objednavatelem. 

„Předně se nejedná o žádný dopis panu Kuberovi. Dokument mu není adresován a dokonce není ani podepsán. Je to jednoduché politické stanovisko Čínské republiky,“ říká Mynář s tím, že dopis neměl žádné jiné přílohy.

I Mynář ve videu vysvětluje, proč Čína nechce, aby na Tchaj-wan nikdo významný jezdil. Nemá totiž vytvářet dojem, že jde o samostatný stát. „Tuto pozici Čína drží desítky let a pan Kubera o ní věděl minimálně od března roku 2019,“ říká Zemanův kancléř s tím, že o možných důsledcích cesty Kubera mluvil v mediích, a dodává: „Ničím, co bylo v tomto dokumentu, tak nemohl být překvapen.“

Načasování zveřejnění vzkazu není podle dcery Jaroslava Kubery Venduly Vinšové náhodné. „Bylo jasné, že pan Mynář s něčím takovým přijde, a načasoval to určitě ne náhodou těsně před schůzkou,“ reagovala na hradní ofenzivu pro Blesk Zprávy. 

BIS ukazuje na Hrad? Senát přijal usnesení

Podle Deníku N ukázala na „zadavatele“ dopisu také BIS. Měl jím být právě Pražský hrad. Redakce vychází z vyjádření některých senátorů po březnovém neveřejném projednávání situace s ředitelem Bezpečnostní informační služby Michalem Koudelkou.

Nyní o tomto jednání senátoři mluvili na svém plénu. Po diskusi si senátoři odhlasovali odmítnutí „výhrůžného tónu sdělení velvyslanectví Čínské lidové republiky z 10. ledna 2020“ - dopis dle nich překročil „hranici vměšování do vnitřních záležitostí ČR“. „To peskování ze strany Čínské lidové republiky je opravdu nechutné, odporné, do nebe volající,“ stěžoval si například senátor Zdeněk Papoušek

„Obsah i teze dokumentu“ pak označil v Senátu za „skandální“ šéf zahraničního výboru a bývalý prezidentský kandidát Pavel Fischer.

Povzbuzení pro Kuberovu rodinu

I přes řadu kritických reakcí dostává prý Kuberova rodina také ty povzbuzující. Věra Kuberová podle své dcery dostala také na podporu od neznámé paní například kytku. 

„Znovu a znovu musím poděkovat za slova podpory, která od vás chodí, je to pro nás nevýslovně důležité. Děkujeme za důvěru v nás vloženou, vážíme si toho. Děkujeme,“ napsala v dalším vzkazu na sociální síti Vinšová. V rozhovoru pro Blesk Zprávy navíc nevyloučila, že by chtěla otcovy myšlenky dál prosazovat také v aktivní politice. V dresu jaké strany, to ale zatím prý ještě netuší. 

Video  Jaroslav Kubera (†72) kouřil i ve vládním letadle, vzpomíná Miloš Vystrčil.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

monhtik ( 25. května 2020 09:15 )

Možná bylo těžké dostat pana Kuberu k lékaři, ale jít tam měl ta nevolnost i zvracení mohla být a pravděpodobně také byla způsobena infarktem nebo jiným problémem se srdíčkem. To totiž může vyvolat i zvracení. Navíc pan Minář má pravdu, dopis, který zveřejnil nebyl adresován panu Kuberovi a nebyl ani podepsán. Stejně tak může kdokoliv zpochybnit tvrzení matky paní Vinšové, paní Kuberové o nálezu výhružného dopisu v Kuberově aktovce. Proč jej ona nebo paní Vinšová nezveřejní.

AVATAR ( 25. května 2020 08:13 )

AVATAR ( 25. května 2020 08:11 )

AVATAR ( 25. května 2020 08:11 )

horaIysa ( 24. května 2020 20:09 )

To nemusí nikdo vymýšlet. Každý, kdo má žaludek číst tvoje zvratky, tomu musí být jasný co seš za šmejda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa