Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Emotivní slova o tlaku na Kuberu „rozpálila“ poslance. Mynář: Vdova reaguje moc citlivě

Aktualizováno -
30. dubna 2020
15:33
Autor: Sabina Dračková, ČTK - 
30. dubna 2020
12:48

Sněmovní zahraniční výbor ve čtvrtek kritizoval kancléře prezidenta Miloše Zemana Vratislava Mynáře kvůli jeho postoji k dopisu čínského velvyslanectví k plánované cestě zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) na Tchaj-wan. Mynář podle výboru zamlčuje důležité informace a znevažuje okolnosti tlaku na Kuberu. Vyplývá to z usnesení výboru, které zveřejnil na twitteru člen výboru a předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Mynář odmítl na jednání přijít, výbor ho zval už čtyřikrát.

„Výbor dal jasně najevo, a díky za to, že se velmi jasně vymezuje vůči stylu komunikace Kanceláře prezidenta se zástupci Parlamentu. Neochota se vyjádřit a vyvrátit podezření, že v celé věci hrála hradní kancelář nějakou roli, jen budí další podezření,“ uvedl Rakušan.

Vyjádřil zároveň lítost nad tím, že se do konečné podoby usnesení nepodařilo prosadit výzvu, aby se k věci vyjádřil přímo Zeman a aby informoval poslance o tom, jakou roli hrála Kancelář prezidenta republiky v doručení dopisu Kuberovi.

„Já jsem chtěl, aby nám odpověděl, jak tu situaci vnímá celou pan prezident. A to nebylo žádné pozvání, vůbec tam nebyl žádný dryáčnický jazyk, předvést prezidenta na výbor. My nejsme žádná vyšetřující komise,“ nastínil pro Blesk Zprávy Rakušan.

„Ten neprošel, nevím přesně kvůli komu, ale někteří koaliční poslanci se zdrželi anebo byli proti,“ řekl k návrhu Blesk Zprávám další z poslanců zahraničního výboru Jiří Mihola (KDU-ČSL). 

Kubera dostal čínský dopis na Hradě. Choval se pak divně, řekla vdova

Kubera měl čínský dopis dostat 15. ledna, když na Hrad vyrazil společně se šéfem Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). „Z toho oběda se vrátil domů a jindy mi všechno vždycky líčil, tentokrát mi neřekl nic,“ prozradila nyní v ČT v pořadu 168 hodin vdova Věra Kuberová. „Bylo mu špatně, večer chodil po zahradě, byl nervózní, což jsem teda byla překvapená, protože to se stalo snad poprvé v životě za těch 52 let, co jsme spolu,“ uvedla.

Následovalo setkání Kubery s čínským velvyslancem na ambasádě za zavřenými dveřmi 17. ledna. „Manžela odvedli do místnosti, kde byl jen s panem velvyslancem a čínským překladatelem. Nikdo jiný tam z našich lidí nesměl. Mě odvedli do sálu, já jsem čekala v sále a o 20 minut se prodloužil program, než to začalo. Manžel přišel do sálu, a když jsem se ho ptala, co se dělo, tak řekl: Nic, pana velvyslance odvolají, protože jsem neustoupil,“ řekl prý manželce, která nyní dodává: „Řekli jsme si, že nebudeme ani nic jíst, ani nic pít, ale co mu dávali v té místnosti, kde byl sám, já nevím. Ale něco se tam dít muselo, protože pak se projevoval úplně nestandardně k jeho stylu života.“ 

Čínské velvyslanectví podle dřívějších informací Aktuálně.cz předalo v lednu Hradu dopis, kde hrozilo trestem Kuberovi i českým firmám v Číně, pokud se uskuteční jeho plánovaná návštěva Tchaj-wanu.

Z pořadu ČT vyplynulo, že jej velvyslanectví datovalo k 10. lednu. Hrad 13. ledna přidal své připomínky a o den později materiály dostal Kubera, který zemřel 20. ledna.

Dopis našla krátce po manželově smrti v jeho věcech právě Věra Kuberová. V návaznosti na to, co se dělo pár dnů před smrtí předsedy Senátu, dostala vdova strach o rodinu a děti a celou věc začala řešit.

Podle informací Deníku N požádal o vypracování dopisu čínské velvyslanectví Mynář s cílem zjistit, jak bude Čína reagovat.

Video  Předseda Senátu Jaroslav Kubera po novoročním obědě s prezidentem Milošem Zemanem a předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Zeman na Kuberu použil hůl

V polovině března odmítli čeští nejvyšší ústavní činitelé ve společném prohlášení nátlak Číny a odsoudili vyhrožování odvetnými opatřeními.

Mynář informaci Deníku N popřel, Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1 svého kancléře podpořil, aniž sdělil něco dalšího. „Pan kancléř veřejně prohlásil, že Deník N lže a že k ničemu takovému nedošlo. Tak co chcete víc?” řekl prezident.

Okrajově se o věci zmínil premiér Andrej Babiš (ANO). Ten ale pouze řekl, že prezident s Kuberou měl velice přátelský vztah.

Vdova Věra Kuberová o vřelých vztazích nehovořila. „Věděl, že Miloš je svůj, rádi se spolu špičkovali. Vždycky to brali jako legraci. Akorát mě teď zarazilo, že na něj použil tu hůl. To by si vůči druhému státníkovi vůbec neměl dovolit, to mi hlava nebere. Ale rozhádaní nebyli, můj muž se nikdy s nikým nehádal a nikdy na nikoho neútočil. To nebyla jeho povaha,“ řekla MF Dnes.

Mynář ve čtvrtek odpoledne na kauzu reagoval vyjádřením, které zveřejnil na stránkách Pražského hradu. Uvedl v něm, že byl přítomen u většiny schůzek Zemana s Kuberou. „Ze schůzek existují samozřejmě zápisy, ze kterých je zřejmé, co se na nich probíralo, případně jaké dokumenty na nich byly předávány. A jasně z nich plyne, že k žádnému vyhrožování či vydírání na nich nedošlo,“ napsal.

„Když jsem s nimi párkrát byla, Miloš Zeman moc nemluvil. Zarazilo mě ale, že tam najednou byl pan Mynář, což se dříve nestávalo. Pan Kostka (šéf sekretariátu předsedy Senátu Petr Kostka – pozn. red.) tam vůbec vpuštěný nebyl, přitom je pracovně na úrovni pana Mynáře,“ řekla dříve MF Dnes o schůzkách s prezidentem Věra Kuberová.

To, že dopis dostal Kubera na novoročním obědě, potvrdil už dříve novinářům právě ředitel Kanceláře předsedy Senátu Petr Kostka.

Kancléř: Byl jsem s ním na pivu

Kancléř opět odmítl, že by si objednal „výhružný dopis“. Obvinil Deník N, že jde o úmysl očernit jeho, Zemana a Čínu. Server vyzval k omluvě či doložení tvrzení, jinak se chce hájit právní cestou. Vyjádření Deníku N ČTK zjišťuje.

Mynář už dříve tvrdil, že byli s Kuberou přátelé. To důrazně popřela jeho manželka. „V žádném případě, pan Mynář lže, jak když tiskne. V žádném případě ho neměl rád, neuznával ho, nebyl to pro něj charakterní člověk. Můj muž byl takový, že byl ke každému vstřícný, ale pana Mynáře opravdu nikdy nemusel,“ řekla jasně Kuberová.

Teď ale Mynář pokračuje. „Jaroslava Kuberu jsem znal od roku 2010 a tykali jsme si. Tykání mi nabídl on sám. Byli jsme spolu na pivu, vypili jsme si i nějakého toho „panáka“,“ napsal v oficiální tiskové zprávě Hradu Mynář. „To, že o tomto našem vztahu nevěděla paní Kuberová, případně o jeho charakteru nabyla jiný dojem, je mi líto,“ reagoval.

Nebral vážně svou nemoc, reaguje Mynář. A zmínil citlivou Kuberovou

Mynář se ohradil i proti dalším slovům ženy, se kterou předseda Senátu prožil 52 let. „Rozumím citovému rozpoložení paní Kuberové, které odešel milovaný manžel a životní partner. Chápu proto, že některé věci vnímá z dnešního úhlu pohledu poněkud citlivěji, než jak se ve skutečnosti staly,“ uvedl kancléř k incidentu s holí, kterou použil prezident Zeman a Kuberové se nelíbil.

Kancléř také připomněl tiskový briefing po novoročním obědě, kde si z toho dělá Kubera legraci. „Pan Kubera byl bohužel nemocný a svou nemoc nebral vážně. Vysoký tlak je zákeřná nemoc, která nebolí. Je mi líto, že zemřel, protože tu mohl ještě pár let být, udělat spoustu práce a bavit všechny okolo svým neformálním přístupem k životu i politice,“ dodal s tím, že před smrtí byl Kubera v naprostém pořádku, čímž popřel slova Kuberové o tom, že byl její manžel poslední týden nesvůj.

Rakušan ocenil odvahu Kuberové

Právě slova Věry Kuberové rozpoutala debatu i na půdě Poslanecké sněmovny. Člen zahraničního výboru Vít Rakušan (STAN) má pro její obavy pochopení. „Na mě působí úplně šíleným odstrašujícím způsobem, protože jsem si nemyslel, že se rodiny politiků, teď už tedy bohužel zesnulého pana předsedy Kubery, budou muset bát a cítit ohrožení,“ přiznává.

Podle Rakušana obavy Věry Kuberové podtrhují kontext dopisu. „Byl tak vyhrožující, že mohl opravdu objektivně zdravotně panu Kuberovi v tu danou chvíli přitížit,“ myslí si a dodává: „Jsem rád, že paní Kuberová našla odvahu o tom mluvit nahlas, když se nad tím zamyslím, tak nic takového jsme tady za třicet let prostě neměli.“

Že se nátlak na zdravotním stavu předsedy Senátu mohl podepsal, si myslí i další z poslanců zahraničního výboru Jiří Mihola (KDU-ČSL). „Nejdůležitější by bylo, co by řekla pitva. To mi přijde teda velmi zvláštní, proč by jako ona neměla mít možnost dostat pitevní zprávu,“ říká.

Z tlaků si nic nedělal, říká dlouholetý kamarád Benda

Další z poslanců zahraničního výboru Marek Benda (ODS), který se s Kuberou znal dlouhé roky, k celé kauze volí mírnější slova. „Já jsem poměrně opatrný na to, abych spojoval smrt Jardy Kubery s tím, co se odehrávalo kolem Tchaj-wanu a Číny,“ nastínil.

Zopakoval také, že s Kuberou se viděl jen dva dny před smrtí na kongresu ODS a žádnou nervozitu u něj nepozoroval. „Zdál se mi veselý a spokojený tak, jak Jarda uměl vždycky v životě. On si z takovýchto tlaků nikdy nic nedělal v životě,“ popsal.

Video  „Nesmírně milý a vlídný společník,“ vzpomíná na Jaroslava Kuberu dlouholetý poslanec Marek Benda (ODS). „Mimořádně mě ta zpráva vzala,“ přiznává. S Kuberou se znali přes dvacet let.  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

„Nemám o tom žádné indície a nechci nijak zpochybňovat stanovisko paní Kuberové,“ říká, ale zároveň dodává: „Současně je jasné, že prostě tlak na Jardu Kuberu byl vyvíjen. Ze strany čínských představitelů i ze strany pražského Hradu.“

Petříčka vynechali. A nic nového neřekl

Sněmovní zahraniční výbor dnes o dopisu jednal se zástupci ministerstva zahraničí. Ministr Tomáš Petříček (ČSSD) na úvod řekl, že jeho úřad nebyl součástí komunikace, která byla čínskou ambasádou adresována Kanceláři prezidenta republiky, ani se nepodílelo na vzniku doprovodného textu k dopisu, který vypracoval zahraniční odbor Hradu.

Následně bylo jednání výboru pro veřejnost uzavřeno. „Od něj jsme se nic nového nedozvěděli,“ vyjádřil Mihola zklamání nad návštěvou ministra Petříčka ve výboru. Čekal, že ministr bude i díky neveřejnosti jednání otevřený. „Ani třeba, že by se vyjádřil, jaký na to má názor on,“ ve věci partnerských vztahů s Ruskem a Čínou bude chtít Mihola Petříčka interpelovat na jednání Sněmovny.

Poslanci pozvali na čtvrteční jednání výboru i Mynáře, který ale účast písemně odmítl. Podle Rakušana to byla jediná možnost, jak vyloučit podle jeho slov „strašlivou konstrukci“ o tom, že by výhružný dopis objednalo okolí prezidenta.

Fakt skandální, bouří Benda. Mynář byl arogantní

„Je úplně nepochopitelné, že on to vysvětlení nedojde dát oficiálně na výbor, kde by se ho prostě lidé ptali třeba na nějaké doplňující otázky na základě i třeba nějakých nadstandardních informací, které máme a v médiích nejsou,“ nastínil Rakušan.

Dosavadní vyjádření kancléře je podle Rakušana nedostatečné a jeho neochota vysvětlit vše před Parlamentem ukazuje, že ve své úřednické roli selhává.

Celkově se přístup Hradu nelíbí ani politickému matadorovi Marku Bendovi (ODS). „To, co předvádí Pražský hrad, že všechno zatlouká a odmítá se bavit s volenými představiteli země, ať už se jedná o zahraniční výbor Senátu nebo Sněmovny, je fakt skandální,“ míní.

Ukazuje to podle něj, že mají hradní úředníci pocit, že je Zeman „podrží“. Kancléře Mynáře podle poslance Jiřího Miholy (KDU-ČSL) už výbor zvát nebude, bylo by to prý už počtvrté. „Na žádost zahraničního výboru, aby se dostavil, napsal velmi arogantní text, že se rozhodně nedostaví,“ prozradil Marek Benda.

vankr ( 1. května 2020 08:55 )

Škoda veselého chlapíka.Kdyby mu pitomá Kuberová zatrhla kouření a dbala na jeho zdravotní stav,ještě bychom si ho užili. Bohužel, je to jinak.

e.lesanova ( 30. dubna 2020 19:56 )

dobraduse..nepopleť si nicky a budeš asi trochu "natvrdlejší", co ?? Humor­...nad­sázka­...furt nic?? Ty dráty....kdybys OPĚT nepochopila, myslím ty v tvojí hlavě

Anifa ( 30. dubna 2020 19:44 )

To jsou tedy kecy. Bylo mu 72, zastával několik funkcí,kouřil x let.Mohl dávno sedět doma na zadku a užívat si rodinu a svou přecitlivělou manželku.Nevím proč by zrovna on musel létat někam do Asie. Co by tam asi vyřešil? Umíírají daleko mladší lidé a není kolem toho takové divadlo. Rodině upřímnou soustrast. Myslím, že vás zabezpečil finančně dobře. Lidi ho měli rádi a takovou komedii by si určitě nepřál

janikmirek ( 30. dubna 2020 18:27 )

Tu svini Mynářovu je potřeba pověsit....

e.lesanova ( 30. dubna 2020 18:05 )

no jo...a stará Altmanová je zná fšecky "osobně"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa