Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nabroušený Kalousek: Slušný člověk k Soukupovi nejde. Vláda jsou amatéři, SPD náckové

Autor: simao - 
24. dubna 2020
15:40

Sněmovna nezasedá, vláda ano. Miroslav Kalousek (TOP 09) má na svou kritiku prostor ale i tak. Na sítích. A nebo na sněmovní chodbě, kde se střetl s Tomiem Okamurou, kterému prý řekl, že SPD jsou „náckové“. Vedle toho si rýpl do vlády za prohraný soud a nezákonný postup, ale i do opozičního kolegy Petra Fialy (ODS) za jeho účast na TV Barrandov. A zmínil opět i kauzu zabijačky v Osvětimanech a „hladového prasete“ kancléře Mynáře.

„Před chvílí jsem se míjel na chodbě Sněmovny s Miroslavem Kalouskem a řekl mi, že ′SPD jsou náckové′. Odpověděl jsem, že jsme vlastenci. On zopakoval, že to jsou náckové. Dovolím si malou poznámku - když nám sprostě nadává pan Kalousek, tak určitě děláme svoji politiku dobře,“ uvedl na twitteru ve čtvrtek odpoledne Tomio Okamura.

Co ve čtvrtek dělal Kalousek ve Sněmovně? „Jako člen orgánu Sněmovny jdu projednávat návrhy na státní vyznamenání. Mám těžké dilema: 1. Nemohu nikoho, koho si vážím, vystavit riziku přebírat poctu z rukou Miloše Zemana. 2. Nechci nikomu upírat jeho oprávněné zásluhy jenom proto, že prezident je M. Zeman. 3. Život není fér," vzkázal Kalousek.

Za sebou má přitom i tento týden řadu sněmovních přestřelek kvůli opatřením vlády. Již tradičně se střetl s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

Úplatky a banda amatérů

Při projednávání schodku rozpočtu 300 miliard, který však Sněmovnou prošel a podepsat jej stihl již i prezident Miloše Zeman, Kalousek vládě vytkl úplatky voličů a špatné hospodaření v letech minulých - letech prosperity a nikoli nastupující koronakrize.

„Výdajové priority, když to řeknu velmi zdrženlivě, mnohem víc sledovaly volební preference, než efektivitu veřejných výdajů. Byly to úplatky voličů, vláda rozdávala i v dobrých časech peníze, které neměla, na priority, které byly špatné,“ vytýkal vládě její ostrý kritik. „Paní ministryně, promiňte, ale já pociťuji mírné zoufalství,“ říkal Schillerové při jiné příležitosti ve Sněmovně.

Do vlády šil Kalousek i po verdiktu Městského soudu v Praze, který zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví a označil je za nezákonná. „Vládo ČR, Vy bando amatérů, která ignoruje vládu práva, omluvte se a odejděte. Svobodný občan nepotřebuje vůdce, který opovrhuje pravidly. Potřebuje správce, který respektuje pravidla a spravuje odpovědně a efektivně," šil do Babišovy vlády Kalousek.

Když se pak v pátek nelíbily vicepremiérovi Janu Hamáčkovi (ČSSD) výhrady šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, Kalousek první dámě Topky zaskočil na pomoc. „Těžko můžete po komkoliv spravedlivě požadovat, aby po včerejším rozsudku Městského soudu považoval Vládu ČR za autoritu v oblasti práva," vzkázal Hamáčkovi Kalousek.

Právě Hamáček si však na podobnou opoziční kritiku v pátek postěžoval na tiskovce po jednání Ústředního krizového štábu.

„Já chápu, že opozice z definice bude vždycky nespokojená, protože jejím úkolem je vždy kritizovat vládu. Zejména v té poslední době se to místo věcné kritiky občas už zvrhává do osobních útoků, vulgarit a to mi nepřijde úplně vhodné," kontrol Hamáček.

Zkrotí Kalouska Maláčová?

Koalice s podporou komunistů přitom opakovaně zametla s Kalouskovým návrhem, aby se OSVČ přispívalo i na jejich fixní náklady.

„Na rozpočtovém výboru marně bojujeme za příspěvek na fixní náklady těm, kteří mají nařízením vlády zakázáno vydělávat, ale nájmy platit musí. Prosíme alespoň o 40% výdajů za nájmy, jinak spousta živností zanikne. Narážíme na odpor a já už si myslím, že zánik živností je vládní záměr," postěžoval si exministr financí.

„Z existenčního hlediska je malému podnikateli jedno, zda zkrachuje v zákonném, či nezákonném režimu. Pokud vláda chce své chyby napravit a zabránit, aby soudy byly zahlceny žalobami, musí nabídnout rychlou spoluúčast úhrady fixních nákladů za dobu omezení," upozornil Kalousek na twitteru.

Další vládní přestřelka přijde v jeho podání již v neděli. A to v Partii na FTV Prima, kdy se do křesla proti němu posadí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), hájící mj. vládní program Antivirus, ze kterého mohou čerpat zaměstnavatelé.

Spor o účast u Soukupa

Kalousek však zaryl nejen do Babišovy vlády. Když ODS lákala na účast svého předsedy Petra Fialy v pořadu Jaromíra Soukupa, Kalousek jen hlesl: „Stále žiji v přesvědčení, že slušný člověk k Soukupovi nechodí. Tím spíš se nebudu dívat na předem připravenou frašku pro hloupé."

Dostal však dotaz na to, jak vnímá, že byl u Soukupa europoslanec a bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. A hned dvakrát za poslední dva týdny.

„To je jeho volba. Já bych tam nešel. Ještě za jeho předsednictví jsme se dohodli, že slušní lidé tam nechodí," zareagoval Kalousek a dodal: „Neprodávám procenta preferencí za sebeúctu."

Kauza Mynářova prasete

Jako obvykle si pak v posledních dnech obzvláště nabroušený předseda poslanců Topky pak rýpl i do Hradu.

„V době smrtící pandemie přichází represivní orgán vlády se zásadním prohlášením: ′Mynářovo prase nejedlo zbytky′. Všem se nám ulevilo. Při této příležitosti přejeme panu prezidentovi pevné zdraví a nutričně vyváženou stravu," napsal na síti Kalousek.

Narážel přitom na Mynářovu zabijačku ve své restauraci v Osvětimanech, nenahlášenou hygienické stanici, za kterou kancléř čelí v době pokračujícího stavu nouze kritice i šetření. A na zjištění Hospodářských novin, že „Mynářovo prase z neohlášené zabijačky nejedlo zbytky z restaurace, jak tvrdil Zeman". Policie přitom dnes doručila hygieně Zlínského kraje verdikt, že v případě zabijačky šlo o přestupek. Sankce vyměřena nebyla.

Jan Novák ( 28. dubna 2020 10:41 )

Pan Kalousek by měl ve vlastním zájmu raději mlčet. V jednom s, ale spletl jen málo opravdu je špatné a neférové, jestliže jsou u moci lidé jako KALOUSEK. Svými nehoráznými výlevy to jen potvrzuje.

hejhej ( 26. dubna 2020 08:38 )

robin5:Vystižné

frantacizek ( 25. dubna 2020 21:27 )

Mirda má tento týden intelektuální honičku. Nejdříve srážka s tamagočim ve sněmovně a přednáška o vlastenctví a teď rande s tou neurotickou Mařenkou z ČSSD zítra na TV Prima v 11? já na primu moc nekoukám, ale snad takhle. Ta ti oloupe perníček kemo, neurotička. Ani ji nestihneš vykoupat v teorii. O ekonomice toho totiž moc neví, ale specializuje se taky na boj zblízka.

pindal ( 25. dubna 2020 20:40 )

Prostor se mu dává asi z důvodu,protože je to jejich kůň.

pindal ( 25. dubna 2020 20:33 )

Je to fakt,díky Kalousku a ještě víc,ještě všichni lidi nepochopili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa