Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vystrčil na Tchaj-wanu: „Zaplatí vysokou cenu,“ vyhrožuje ostře čínský ministr

Aktualizováno -
31. srpna 2020
10:31
Autor: ČTK - 
31. srpna 2020
05:43

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil „zaplatí vysokou cenu“ za porušení principu jedné Číny tím, že oficiálně navštívil Tchaj-wan. Podle prohlášení, které dnes podle agentury Reuters zveřejnilo čínské ministerstvo zahraničí, to řekl šéf čínské diplomacie Wang I. České ministerstvo zahraničí si kvůli tomu předvolá čínského velvyslance.

„Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování a politický oportunismus,“ řekl čínský ministr zahraničí Wang I, který je na návštěvě Německa.

Wang dodal, že zpochybňování zásady jedné Číny znamená „znepřátelit si 1,4 miliardy Číňanů“ a že čínská vláda a lid nebudou tolerovat takovou „otevřenou provokaci“ předsedy českého Senátu a protičínských sil, které stojí za ním.

Čína požaduje po všech zemích, s nimiž má diplomatické vztahy, aby se držely zásady jedné Číny. To mimo jiné znamená, že nemají navazovat mezistátní vztahy s Tchaj-wanem, který Peking považuje za svou odštěpeneckou provincii.

Vystrčil odmítá vymezování se

Vystrčil v reakci uvedl, že ho prohlášení čínského ministra zahraničí mrzí a zasahuje podle něj do vnitřních záležitostí České republiky. Přesto věří, že Česko bude mít dobré vztahy se všemi zeměmi. Vystrčil dodal, že cesta nemá za cíl se proti někomu vymezovat.

„Mě samozřejmě to prohlášení mrzí, protože zasahuje do vnitřních záležitostí České republiky. Jsme svobodná země, která má zájem mít dobré vztahy se všemi, a já věřím, že tomu tak bude i přes to prohlášení,“ řekl Vystrčil českým novinářům. „Znovu musím zopakovat, že tato cesta nemá v žádném případě cíl se vůči někomu vymezovat. Tato cesta má za účel spolupracovat a vytvářet co nejlepší podmínky pro hospodářský rozvoj České republiky a samozřejmě pro spolupráci mezi demokratickými zeměmi,“ dodal.

Petříček: Toto je již za hranou

Vystrčil přicestoval na Tchaj-wan i s početnou delegací v neděli. Mezi jeho hlavní proklamované cíle patří posilování obchodních vztahů.

Cesta Vystrčila budí velkou pozornost. Čína s ní zásadně nesouhlasí. Vystrčil a další členové politické části delegace však opakovaně zdůraznili, že Česká republika se nemůže podřídit čínským námitkám.

Čína už dříve proti cestě opakovaně protestovala. S letem nesouhlasili také třeba prezident Miloš Zeman či premiér Andrej Babiš. Podporu naopak Vystrčil získal od Spojených států, vyslovil mu ji například americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

České ministerstvo zahraničí v reakci na vyjádření čínského ministra uvedlo, že si tento týden předvolá čínského velvyslance. V pondělí před odletem do Slovinska na Bledské strategické fórum to uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„Co se týče těch slov, očekávám, že čínská strana nám je vysvětlí. Cesta má samozřejmě dopady na vztahy s Čínou, ale myslím, že toto je již za hranou,“ řekl dnes Petříček.

Vystrčil na večeři: Historická návštěva

Vystrčil společně s asi 90člennou delegací, kterou tvoří politici, podnikatelé, zástupci vědeckých i kulturních institucí či novináři, zůstane na Tchaj-wanu do pátku. Na nedělní večeři s tchajwanským ministrem zahraničí Vystrčil cestu označil za historickou návštěvu.

Předseda Senátu má během návštěvy v plánu schůzky s předními tchajwanskými politiky. Setká se s ním tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, premiér Su Čen-čchang i jeho parlamentní protějšek Jou Si-kchun. Jednat bude Vystrčil i s několika ministry.

Na stejné univerzitě jako Havel

Vystrčil měl dnes na Tchaj-wanu v plánu setkání s podnikateli nebo s ministrem kultury Li Jüng-tchem či setkání s vedením tchajwanských aerolinek China Airlines. Aerolinky zajistily přepravu senátní delegace na Tchaj-wan. Mluvit budou o možnosti vytvořit přímé spojení mezi Prahou a Tchaj-pejí.

Vystrčil navštívil univerzitu Čcheng-čch', na které vystoupil v roce 2004 i bývalý prezident Václav Havel. Setkal se na ní s tchajwanskými bohemisty a vystoupil s projevem nazvaným „Činy jsou nejlepší slova“.

Rýpnutí do Zemana

Vystrčil v projevu uvedl, že ho mrzí, že předseda horní komory českého parlamentu nestihl Tchaj-wan navštívit mnohem dříve. Věří, že své „demokratické zpoždění“ si začnou uvědomovat i další vysocí političtí představitelé například z EU a že Tchaj-wan brzy také navštíví.

Šéf Senátu poznamenal, že Česko má v současné době prezidenta, který mu cestu na Tchaj-wan nedoporučil, zatímco Tchajwanci si k jeho radosti znovu zvolili prezidentku, která jeho cestu a spolupráci demokratických zemí podporuje.

Vystrčil zároveň připomněl zásadní roli českých i tchajwanských studentů v boji za svobodu před několika dekádami a poděkoval jim. Uvedl, že před listopadem 1989 patřil k většině lidí v Česku, jež neměla ráda komunismus a chtěla svobodu, ale „přesto byla navenek jakoby smířena s osudem a na veřejnosti v podstatě mlčela“. I proto po sametové revoluci na začátku svého vstupu do politiky sám sobě přísahal, že už nikdy nebude pasivní a nepřipustí, aby Česko někdy bez boje přišlo o svobodu, a také, že nikdy nepřijme za své žádné doporučení, i kdyby bylo od nejvyšších představitelů včetně prezidenta, které by oslabovalo českou nezávislost a suverenitu.

Demokratické země by se podle předsedy Senátu měly podporovat navzájem a společně podporovat zejména ty, kteří svůj boj o demokracii svádějí nebo jsou někým mocným ohrožováni.

„Je tedy naší povinností společně podporovat Hongkong, je naší povinností společně podporovat svobodné Bělorusko,“ uvedl Vystrčil. V Bělorusku vypukly protesty po sporných prezidentských volbách z 9. srpna, po nichž byl vítězem označen Alexandr Lukašenko, který zemi vládne už 26 let. Opozice výsledek hlasování považuje za zfalšovaný a stejně jako mnoho západních zemí jej neuznává.

Vzpomínky na Kuberu

Vystrčil v projevu ocenil svého předchůdce Jaroslava Kuberu, který cestu na Tchaj-wan začal plánovat. Následně byl podle Vystrčila vystaven silnému tlaku, aby cestu nepodnikl, a to ze strany čínské ambasády v Praze, ale i ze strany zbývajících českých nejvyšších ústavních činitelů.

„Nikdy se již bohužel nedozvíme, do jaké míry tento tlak a existující napětí a stres ovlivnily jeho náhlý a rychlý odchod z tohoto světa,“ řekl Vystrčil. Připomněl také, že v jeho delegaci měla být i Kuberova manželka Věra, kvůli zdravotním důvodům ale nakonec na Tchaj-wan neletěla.

Svět by se přitom podle Vystrčila mohl od Tchaj-wanu učit, jak zvládnout nynější pandemii. „Zároveň však pozorně registrujeme podivné chování Světové zdravotnické organizace (WHO) a já osobně nejsem nejen v této věci spokojen s přístupem mezinárodního společenství k Tchaj-wanu,“ řekl.

Tchaj-wan se na jaře po rozšíření koronavirové epidemie snažil členské státy WHO přesvědčit, aby mu přiznaly status pozorovatele, s čímž vyslovily souhlas Spojené státy, Japonsko i další země. Nakonec se mu to nepodařilo, podle Tchaj-peje kvůli nesouhlasu Číny.

Video  „Čína nechápe demokratické principy. Schovává se za domácí aktéry,“ říká analytička  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zirioges ( 31. srpna 2020 15:44 )

Čínský virus a čínské výroky jsou politickým blázincem.
Velká čínská zeď tam není jen tak a měla by se navýšit o 50 m

jjusa2 ( 31. srpna 2020 15:02 )

Však až za to zaplatí vysokou cenu a nejen on ale i my všichni,uvidíme jak se to bude líbit potom,s Čínou velké žerty nejsou.

BoziMilda ( 31. srpna 2020 14:23 )

Tchaj-wan u nás investuje 14x více než Čína, takže jestli byly nějaký zbytečný výlety, tak především ty Zemanovi anální cesty do Číny.

BoziMilda ( 31. srpna 2020 14:18 )

Hůlkou přes kebuli jako Kuberovi ? To těžko, když si teď navátej zlomil paznecht.

manunu ( 31. srpna 2020 13:59 )

9vox9: Nejsi ty náhodou Zemanova ovce?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa