Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vystrčil dorazil na Tchaj-wan. Stihl fotku s letuškami, s ministrem se vítal v roušce

Aktualizováno -
30. srpna 2020
12:24
Autor: ČTK - 
30. srpna 2020
08:28

Předseda Senátu Miloš Vystrčil dnes příletem do Tchaj-peje zahájí návštěvu Tchaj-wanu. Během šestidenního pobytu se setká s hlavními politickými představiteli této ostrovní země, jednat bude také se zástupci tchajwanských firem, které mají zájem investovat v Česku.  Přílet české delegace zaznamenala řada světových agentur a médií. Jde o druhou důležitou zahraniční návštěvou na ostrově, který se Čína snaží izolovat, připomněla AFP. Server francouzského rozhlasu RFI cestu předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila označuje za „mimořádně symbolickou“.

Delegaci vedenou Vystrčilem přivítal na letišti v Tchaj-peji ministr zahraničí Jaushieh Joseph Wu.

Jeho cesta budí pozornost nejen v České republice. Zásadně se proti ní staví Čína, která Tchaj-wan označuje za součást svého území. Zastání naopak Vystrčil nalezl ve Spojených státech. V Česku se proti návštěvě druhého nejvyššího ústavního činitele na Tchaj-wanu vyslovili například prezident Miloš Zeman či premiér Andrej Babiš.

Vystrčila má v plánu přijmout tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, premiér Su Čen-čchang nebo předseda tchajwanského parlamentu Jou Si-kchun. Jednat bude i s několika ministry, včetně ministra zahraničních věcí Josepha Wua.

Agenura AP připomíná, že cestu na ostrov plánoval před svou smrtí v lednu bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera. V rozhodnutí ho utvrdilo varování čínské ambasády, aby tchajwanské prezidentce blahopřál ke znovuzvolení. Kuberova rodina obvinila čínskou stranu, že svými varovnými dopisy přispěla k politikově srdečnímu infarktu, připomněla RFI a dříve i agentura Kjódó.

Tchajwanský server Taiwan News zdůrazňuje, že se jedná o cestu dosud nejvyššího českého ústavního činitele na Tchaj-wan, který Čína považuje za svou povstaleckou provincii. Agentura AFP zmiňuje Vystrčilovo přání navázat tak na odkaz Václava Havla. Ten byl Tchaj-wanu nakloněn, ale podíval se do něj až v roce 2004, jako už bývalý prezident.

Návštěva ukazuje, že „politická a diplomatická zeď, již se Peking pokouší okolo ostrova vztyčit, není nepřekonatelná“, řekl agentuře AFP Fabrizio Bozzato, který se Tchaj-wanem zabývá na římské univerzitě La Sapienza. Tchajwanská iniciativa též demonstruje, že nálada v Evropě se obrací k „rezistenci vůči Pekingu“, dodal.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien ve čtvrtek řekl, že někteří čeští politici se na cestu vydávají z osobních zájmů. Nerespektují podle resortu české veřejné mínění, porušují politiku jedné Číny, kterou se česká vláda jinak řídí, a záměrně ničí politický základ vztahů mezi Čínou a Českou republikou.

Na počátku srpna navštívil Tchaj-wan americký ministr zdravotnictví Alex Azar. Vydal se tam jako nejvýše postavený americký představitel po 40 letech.

ivoadller ( 31. srpna 2020 07:32 )

howwna

ivoadller ( 31. srpna 2020 07:32 )

To by vyšlo na stejno, ty potomku rudého ***.

jajanene ( 30. srpna 2020 22:41 )

Senátoři si jistě připadali jak za Brežněva, takže cesta je vydařená.

SoIfermus ( 30. srpna 2020 20:54 )

Příklad pravicove_smegma, kapsa72 - to jsou příklady komoušské demagogie.

salto ( 30. srpna 2020 20:19 )

mach­rnadev­semi:­SoIfer­mus: Není radno věřit všemu co si přečtete na internetu.
Jak pravil ctihodný pirátský poslanec - už Masaryk na toto nebezpečí upozorňoval, tak ze sebe nedělejte voslíky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa