Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za Plagu se postavili rektoři a experti: Nezodpovědný krok, vzkazují k možnému odvolání

Autor: ČTK - 
6. dubna 2021
19:00

Předsednictvo České konference rektorů (ČKR) vyjádřilo podporu ministrovi školství Robertu Plagovi (za ANO), o jehož chystaném odvolání dnes informují některá média. Rektoři oceňují dlouhodobou koncepční práci současného vedení resortu a nadstandardní úroveň komunikace všech podstatných kroků s představiteli vysokých škol. Vyplývá to z usnesení, které dnes předsednictvo ČKR přijalo na svém zasedání. ČTK ho zaslala tajemnice ČKR Marie Fojtíková. Za Plagou stojí i sedm neziskových organizací z oblasti vzdělávání a například i Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska (SSŠČMS).

Podle CNN Prima News a serveru iDnes.cz ve středu skončí ministři zdravotnictví Jan Blatný a školství Robert Plaga (oba za ANO). Po Blatném má podle obou médií na pozici ministra nastoupit ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger. Plagu by podle serverů mohl nahradit poslanec za hnutí ANO Karel Rais. Arenberger, Rais ani premiér Andrej Babiš (ANO) na dotazy ČTK dnes nereagovali.

Předseda konference rektorů Petr Sklenička v usnesení napsal, že ČKR podporuje úspěšnou snahu vedení ministerstva školství o strategické řízení v oblasti terciárního vzdělávání. Jeho práce je podle nich koncepční a komunikace s vysokými školami nadstandardní.

Podle neziskových organizací by náhlá změna ministra školství v době, kdy je nutná stabilita, byla nezodpovědná, uvedly organizace EDUin, Eduzměna, Učitelská platforma, ČRDM, Učitel naživo, Otevřeno a Výluka. České školství podle nich potřebuje stabilitu a naslouchání odborníkům, nikoliv výměnu ministra. „Náhlou výměnu ministra v době, kdy české školství potřebuje především stabilitu a předvídatelnost, považujeme za nezodpovědný krok,“ uvedly organizace.

Video  Blatný a Plaga čelili otázkám na vládní vyhazov: O ničem nevíme, nikdo s námi nemluvil  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Plaga podle nich při řešení obtížné situace v českém školství postupoval v mezích možností krizové situace konzistentně a systematicky v souladu s doporučeními odborníků. „Varujeme před destabilizačními kroky, vyzýváme k předvídatelnosti a podporujeme setrvání ministra Plagy v čele resortu školství,“ dodali signatáři.

Předseda SSŠČMS Vladimír Kolder uvedl, že spolupráce s Plagou je dlouhodobě úspěšná a hlavně smysluplná, a to nejen v době covidu-19. „Vyjadřujeme proto tímto svým stanoviskem velký podiv i obavu nad tím, proč by měl být takto kompetentní ministr v této těžké covidové době odvolán,“ stojí v prohlášení.

Chystaný způsob znovuotevření škol, který kritizoval Babiš, bedlivě diskutovaly pracovní skupiny složené z odborníků, uvádí Kolder. „Odvolání pana ministra Plagy proto vnímáme jako populistický a ve vztahu k celému vzdělávacímu systému ČR nezodpovědný a nebezpečný krok,“ píše SSŠČMS.

Video  TK ministra zdravotnictví Jana Blatného, ministra školství Roberta Plagy a hlavní hygieničky ČR Pavly Svrčinové  - abl
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa