Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vyhodí Babiš z vlády Blatného a Plagu? Podle nové spekulace skončí záhy, Zeman nebude proti

Aktualizováno -
6. dubna 2021
18:54
Autor: simao, vei - 
6. dubna 2021
14:25

O tom, že Jan Blatný (za ANO) skončí jako ministr zdravotnictví, se spekuluje dlouhodobě. Premiér Andrej Babiš (ANO) se podle webu CNN Prima News rozhodl „říznout“ do týmu ministrů za ANO však nakonec ještě výrazněji. Již ve středu má spolu s Blatným podle nejnovější spekulace skončit i ministr školství Robert Plaga (za ANO). Za pádem členů kabinetu má být podle Primy dlouhodobá nespokojenost ministerského předsedy korunovaná podobou plánu na návrat dětí do škol.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) má podle CNN Prima News ve středu skončit ve vládě - nahradit ho má ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, profesor Petr Arenberger, jenž se v posledních dnech a týdnech ocitl nejvýše na žebříčku možných nástupců současného ministra, kterému premiér Andrej Babiš (ANO) adresoval nejeden vytýkací dopis.

Babiš mlčí, Blatný si balí?

„Bez komentáře,“ odmítl komentovat další osud Blatného při dotazu Blesk Zpráv v úterý po poledni Babiš.

Blatný a Plaga se na žádném dnešním jednání s Babišem nedozvěděli, že by měli skončit. „Ani na radě pro zdravotní rizika, ani na přípravě na vládu ani na vládě o tom nebyla žádná řeč,“ řekl Plaga po jednání vlády. „O tomto jsme s panem premiérem nemluvili, on se nás na to neptal, ani nám toto neoznamoval,“ doplnil Blatný.

Blatný loni v říjnu nahradil Romana Prymulu po kauze Vyšehrad a Prymulově návštěvě zavřené restaurace, kde se sešel se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem. Před Prymulou zastával funkci ministra zdravotnictví současný poslanec za ANO Adam Vojtěch.

Plaga z kola ven? Adeptem Rais

Podle CNN Prima News však nepůjde o jedinou vládní rošádu. Skončit má i Babišem taktéž kritizovaný ministr školství Robert Plaga (za ANO), se kterým se Babiš neshodl na podobě letošních maturit, kdy premiér zmiňoval možnost udělení úřední maturity, ale opřel se do Plagy i za návrh na dílčí návrat žáků do škol s rotační účastí tříd ve školách.

Kdo by měl zaujmout Plagovo místo? Podle Primy je hlavním adeptem poslanec ANO Karel Rais, někdejší rektor VUT v Brně, místopředseda sněmovního školského výboru a rovněž profesor. Jako dalšího adepta pak web zmínil poslance Patrika Nachera.

„Pan premiér s panem ministrem o žádné výměně nehovořil, tedy takové informace nemáme,“ uvedla na dotaz Blesk Zpráv mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Že však nejde o nepravděpodobnou variantu, ale naopak velmi pravděpodobnou, na tom se shodují i zdroje Blesk Zpráv.

Zeman dává výměně zelenou

Na Hradě by však případná rošáda měla patrně zelenou. „Plně respektuji právo předsedy vlády navrhnout odvolání a jmenování členů vlády,“ vzkázal Blesk Zprávám prezident Miloš Zeman.

Video  Ministr Blatný: Návrat dětí do škol po 12. dubnu bude záležet na vývoji čísla R.  - abl
Video se připravuje ...

paralenka ( 7. dubna 2021 13:52 )

Souhlasím, ale ta "dáma" se tu naváží do každého, kdo má jiný názor, takže jí to prostě někteří vracejí.

manunu ( 7. dubna 2021 07:43 )

Nebudu se s tebou dohadovat, dočkej času a uvidíš.

manunu ( 7. dubna 2021 07:38 )

Nikdo není neomylný. I mistr tesař se někdy utne.

krapotkin ( 7. dubna 2021 04:53 )

Babiš a spol. potřebují k vládnutí hloupý národ, protože hluáci se snáze ovlivňují než vzdělaní lidé.

krapotkin ( 7. dubna 2021 04:50 )

Školství a zdravotnictví mají od roku 1989 smůlu na neschopné ministry.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa