Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš opět bouří: Kvóty na české potraviny jsou nesmysl! 36 poslanců ANO pro ně hlasovalo

Autor: ČTK - 
22. ledna 2021
14:20

Premiér Andrej Babiš (ANO) očekává, že Senát vrátí poslancům novelu, podle které by prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních musely od příštího roku prodávat povinný minimální podíl stanovených potravin vyprodukovaných v tuzemsku. S předpisem, který tento týden schválila Sněmovna, Babiš nesouhlasí a považuje ho za nesmysl, řekl novinářům při dnešní návštěvě pražské vinohradské nemocnice. Poslanci hnutí ANO však pomohli kvóty schválit.

Nová povinnost se má vztahovat například na vejce, med, květák, zelí, česnek, čerstvé a chlazené hovězí, vepřové a skopové maso. Kvóta se dál má týkat i řepkového a slunečnicového oleje, mléka, sýrů nebo tvarohu.

„Já s tím samozřejmě nesouhlasím, není to reálné a je to v rozporu s evropským právem,“ uvedl dnes Babiš.

Předseda vlády je přesvědčen o tom, že předpis nebude platit. „Myslím, že to Senát vrátí a v Poslanecké sněmovně to nedopadne,“ uvedl. Zákon chápe jako určité gesto podpory českých zemědělců, Parlamentu ale podle něj nenáleží jej dělat. „Nemůžeme nařizovat zákonem lidem, co mají a nemají nakupovat,“ uvedl.

Ve Sněmovně však ze 40 poslanců ANO hlasovalo pro kvóty 36, Jaroslav Bžoch (ANO) hlasoval proti a tři poslanci včetně exministryně spravedlnosti Heleny Válkové se zdrželi. Sněmovna nyní zasedá v polovičním počtu, 38 poslanců ANO tedy nebylo přítomno.

Podívejte se, jak hlasovali poslanci o kvótách na české potraviny ZDE 

Téma se podle Babiše navíc politicky zneužívá proti němu. Premiér dlouhodobě odmítá, že má vliv na zemědělsko-potravinářský holding Agrofert od doby, kdy jej vložil kvůli českému předpisu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Podle dosavadních závěrů Evropské komise však firmu dál ovládá.

Změnu podpořily Agrární komora ČR či Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků. Naopak proti se staví Potravinářská komora ČR, Vinařská unie ČR nebo například České sdružení značkových výrobců.

Osm zemí EU podle Hospodářských novin varovalo Česko, aby kvóty nezavádělo. Šlo by podle nich o diskriminaci zahraničních výrobků. Předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek návrh už dříve označil za vítězství populismu, stejně se k němu staví i velká část opozice.

Video  „Je to úlet!“ Podle Stehlíka návrh zákona o českých potravinách zemědělcům nijak nepomůže  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 23. ledna 2021 10:53 )

sám Babiš, na rozdíl od drtivé většiny jiných podnikatelů, o lobbingu mluví otevřeně. „Ano, lobboval jsem za biopaliva. Volal jsem třeba některým poslancům. Nebojím se říkat své názory nahlas,“ prohlásil byznysmen, jenž je znám především svými kontakty na ČSSD.
Poslední hlasování o snížení biohumusu odrazilo ANO s ČSSD a KSČM, u nás je stále podpora biopaliv 1.generace, která se většinou v EU příliš nepodporuje, to jsou fakta

veracb ( 22. ledna 2021 23:32 )

To už je do nebe volající, co je to za křiváka, sprostého lháře a podrazáka s tou jeho bandou přisluhovačů, ty jeho hnusy ať si žerou sami, my si budeme nadále jezdit nakupovat zaručenou kvalitu do Rakouska, ani ceny nejsou tolik rozdílné ...

Covid_19 ( 22. ledna 2021 22:38 )

to je divadlo pro EU, Babiš je na oko proti, ale jeho otroci to odhlasovali

Covid_19 ( 22. ledna 2021 22:37 )

Babiš kupuje chléb u soukromníka, já se PENAMu vždy vyhnu, kupuji od malovýrobců

fotrpjotr ( 22. ledna 2021 22:35 )

Zavolala jeho nadřízená z Německa a Babiš couve.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa