Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pozadí bitky ve Sněmovně: Jsou za ní úplatky? Volný o „Hanzelovi desítce“ bez důkazů

Autor: Jakub Veinlich - 
21. ledna 2021
21:49

Jednání o prodloužení nouzového stavu se ve Sněmovně zvrhlo v nevídanou rvačku. Nezařazený poslanec Lubomír Volný nejdříve vystupoval mezi poslanci jen v tričku a bez roušky, pak urážel předsedajícího Tomáše Hanzela z ČSSD. Oba jsou přitom poslanci zvolenými v Moravskoslezském kraji. Volný nejdříve bránil nezařazeného kolegu Mariana Bojka, poté přešel do osobních útoků, až nakonec přímo zaútočil na Hanzela, který řídil schůzi a vypnul Volnému mikrofon u řečnického pultu.

Poslanec Lubomír Volný na sebe upozornil především tím, že ve Sněmovně odmítl nosit roušku a vystupoval v potištěném tričku místo v košili, která je mezi poslanci zažitým zvykem. K večeru na sebe upozornil ale ještě víc. Zaútočil totiž na samotného předsedající a řídícího schůze Tomáše Hanzela.

„My víme, jak se vám říká v Karviné. Hanzel 10. Proč Hanzel? To je vaše jméno. A desí…“ chtěl říct několikrát na mikrofon ve Sněmovně Volný. Nikdy větu ale nedokončil. Poprvé mu Hanzel vypnul mikrofon pro vystupující poslance a později se Volný nedokázal zmocnit mikrofonu předsedajícího na takovou dobu, aby ji mohl dokončit tam. Nakonec ho ze sálu vyvedla ochranka, které si Volný původně nevšiml, že se proti němu snaží zakročit.

Video  Rvačka ve Sněmovně kvůli rouškám: Poslanec Volný se vrhl na předsednický pultík! Pěsti létaly.  - Česká televize
Video se připravuje ...

Věta, kterou Volný nedořekl

„Hanzel desítka“? Blesk Zprávy to zjišťovaly přímo u poslance Volného, kterého čeká za jeho chování při jednání Sněmovny řízení před mandátovým a imunitním výborem.

„Hanzel? To je vaše jméno,“ to už Volný vysvětlil. A desítka? Poslanec v rozhovoru pro Blesk Zprávy naznačil možnou korupci. „To je jen přezdívka v rámci sociální demokracie v Karviné a má to znamenat 10 procent z každé zakázky,“ přiblížil Volný Blesk Zprávám význam celé věty, kterou chtěl říct.

Hned ale také dodal, že pro své tvrzení nemá žádné důkazy. „Já netvrdím, že je to pravda. Jen říkám, že to je jeho přezdívka. A jakmile toto zaslechl, tak mě vypnul,“ dodal Volný.

„Kdyby měl čisté svědomí, tak zareaguje jako řídící schůze jinak, než že mi vypne mikrofon. Je to prostě přezdívka, kterou má v rámci sociální demokracie v Moravskoslezském kraji,“ zopakoval znovu své tvrzení Volný.

Hanzel: Trestní oznámení nepodám

„Pan Volný ať si říká, co chce. Proti pomluvě se nedá bránit. Jeho chování bude řešit mandátový a imunitní výbor. Já se nebudu snižovat na jeho úroveň,“ reagoval na Volného tvrzení pro Blesk Zprávy poslanec Hanzel.

Trestní oznámení prý ale na Volného podávat nebude. „Nejsem zvyklý fňukat. Bude to řešit mandátový a imunitní výbor… Uvidíme, k čemu dojdou,“ dodal Hanzel.

A trestní oznámení nebude podle svých slov podávat ani Volný na Hanzela. Znovu totiž dodal, že důkazy žádné nemá. „Mám v ruce stejné důkazy, jako má asi pan Babiš, který obviňuje pana Kalouska,“ dodal Volný pro Blesk Zprávy.

Video  Kalousek se loučil s poslanci: Složil mandát kvůli kampani, omluvil se a sklidil potlesk vestoje.  - Facebook - TOP 09
Video se připravuje ...

A i když nemá možnost, jak svá tvrzení podložit, nehodlá se poslanec, který měl pronajímat v Ostravě byty v romském ghettu, ani omlouvat.

„To jsou politické výroky, které jsou podle mého kryté poslaneckou imunitou. A pan Hanzel nezvládl tu situaci,“ trvá si na svém Volný. Přidal i argument, že ho k sobě navíc předsedající pozval. „Řekl: ,Tak pojďte.' Tak jsem šel.“

„Já se považuji za napadeného. Protože se tam na mě sesypalo klubko jeho spolustraníků, kteří se mnou cloumali ze strany na stranu,“ popsal Volný tahanici ze svého pohledu. K odchodu se prý dal, když si všiml, že se do celé potyčky vložila sněmovní ochranka. „S většinou z nich mám dobré vztahy a respektuji je,“ uzavřel Volný.

Už jednou se chtěl prát

Jeho chování ke kolegovi odsoudili poslanci napříč stranami. „To je nejostudnější okamžik, který jsem zažil v Poslanecké sněmovně,“ reagoval pro ČT na bitku přímo v jednacím sále předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Je mi líto to komentovat, je mi líto, že jsem to viděl,“ dodal s tím, že neví, jestli bude dostatečný trest 50 tisíc korun. „Jestli spáchal trestný čin, bude předmětem zkoumání,“ dodal Vondráček.

Ministr vnitra a zároveň Hanzelův stranický šéf z ČSSD má o bitce jasno. Naplňuje prý znaky trestného činu. „Jsem přesvědčen, že dnešní chování poslance Volného splňuje skutkovou podstatu trestného činu výtržnictví. Uvidíme, jak věc posoudí orgány činné v trestním řízení...,“ napsal Hamáček na twitteru. Ještě před tím, těsně po incidentu, ocenil rychlou reakci ochranky.

Poslanec Lubomír Volný nemá se zástupcem z řad ČSSD problém poprvé. Ještě jako člen hnutí SPD vyzýval poslance Jana Birkeho, ať jdou spolu za dveře, že si situaci vysvětlí tam. „Jste to vy, vítači, kteří jste vytvořili pana Baldu,“ řekl také u řečnického pultíku poslanec hnutí SPD Tomia Okamury.

„Jestli máte problém se mnou něco řešit, tak pojďte ven! A tam si to můžeme vyřešit,“ řekl tehdy Birkemu v diskuzi kvůli prvnímu odsouzenému v Česku za terorismus, který se hlásil k SPD jako sympatizant.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajas ( 22. ledna 2021 19:25 )

To vemeno přišlo nahoru,jednou rukou chytl předsedajícího za ruku a prsty a druhou si upravil mikrofon ke svému rypáku. Ano, nikdo by se neměl nikoho dotýkat.

joanna5 ( 22. ledna 2021 19:15 )

vypnuli mu mikrofon, potom ho napadli. Jestli toto policie nespravne vyhodnoti, tak stoji za nic. Nemaji pravo se ho jakkoli dotykat a strkat do nej a tahat ho za odev

jajas ( 22. ledna 2021 19:04 )

Tebe nemít, tak jsme tady v háji! To jsem už z Wiki okopíroval včera a navíc se už o tom psalo snad ve všech denících a v diskuzích, tak když už chceš být zase ta nejinformovanější, tak si hledej něco jiného, něco co ještě nevíme!

jajas ( 22. ledna 2021 18:55 )

Jo....a určitě nejsem sám, co to tuší. Ty tady jakože něco vyučuješ nebo pořád někomu něco vysvětluješ, protože si myslíš, že jsme všichni tak jednoduší, jako ten "flákanec" nebo co?

jajas ( 22. ledna 2021 18:53 )

Tvl.marmat, ty jsi fakt dáreček! Prý OMYL!? Jako jaký Omyl, v čem Omyl? Ten jeho úmysl je snad jasný i slabším jedincům, co se týká chápání. Mně jen udivuje, že se k tomu vůbec snížil!? A také mně udivuješ ty, jak si myslíš, že jen ty jsi to pochopil!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa