Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš už ví, jak se zbaví Blatného: Ministrem expert na pohlavní choroby? A rýpnutí z ODS

Aktualizováno -
26. března 2021
16:42
Autor: Jakub Tomek, David Polák - 
26. března 2021
05:00

Střídání jako na orloji. Vypadá to, že dny ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) jsou sečteny. Nejpravděpodobnější nástupce? Čím dál silněji se mluví o šéfovi vinohradské fakultní nemocnice Petru Arenbergerovi. Dojde k tomu skutečně? I kdyby nikoliv, šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura si v pátek odpoledne ve Sněmovně rýpl do premiéra Andreje Babiše, že svému ministrovi nevěří a nabízí dál jeho křeslo.

O výměně ministra zdravotnictví si šeptají i vrabci na střeše už několik týdnů. A změnu ve své vládě premiér Andrej Babiš (66, ANO) dosud odmítal. Ještě v neděli Blesku napsal, že spekulace o rošádě vyvrací. Jenže po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem (76), který chce Blatného hlavu, šéf kabinetu nevyloučil, že v dubnu nějaké změny nastanou. Vysoce postavený zdroj z premiérova okolí výměnu na ministerstvu potvrdil.

Premiér jeho (Blatného) práci zhodnotil a má už v hlavě, jak bude postupovat dále. Je ale zcela na něm, kdy k tomu přistoupí,“ řekl Blesku. K výměně by tak mohlo dojít už v příštím týdnu, pravděpodobněji však až po Velikonocích. Sám Babiš na dotaz Blesku, jestli Blatného skutečně obětuje, ponechal včera bez odpovědi.

Ředitel se hlásí

Své služby už nabídl premiérovi ředitel pražské vinohradské nemocnice Arenberger. Právě on je jedním z největších favoritů na ministerské křeslo. „Zatím jsem nějakou zásadní nabídku nedostal, takže je předčasné o tom hovořit. Pokud by bylo potřeba, jsem samozřejmě připravený pomoci v jakékoliv formě,“ uvedl pro CNN Prima News.

Ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger Ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger | David Malík

Blesk tak včera zjišťoval, jestli už nabídka přišla. „Stále ještě je to náš pan ředitel, takže se k žádným spekulacím nebudeme vyjadřovat,“ reagovala za něj mluvčí vinohradské nemocnice Tereza Romanová.

Přesvědčí venerolog Zemana?

Prezidentu Zemanovi se ministr Blatný, jako lékař se zaměřením na dětskou hematologii, příliš nezamlouval. „Pan Blatný je odborník na dětskou hemofilii, což je dosti daleko od dnešní pandemie,“ konstatoval prezident. Je tak otázkou, zdali by hlavu státu více potěšil právě Arenberger. Kromě šéfování nemocnice je i přednostou dermatovenerologické kliniky – tedy expertem na kožní a pohlavní choroby.

Smejkal premiéra odmítl

Jednou z prvních voleb premiéra Babiše na post ministra zdravotnictví byl epidemiolog Petr Smejkal (48). Ten je mimo jiné šéfem expertní vládní skupiny a ministerský předseda na něj sázel jako na novou tvář boje s pandemií. Smejkal pak už dříve Reflexu potvrdil, že nabídku dostal, ale odmítl ji.

Stanjura si ve Sněmovně rýpl

Výměna Blatného v čele ministerstva zdravotnictví zarezonovala i během debaty o vládní žádosti k prodloužení nouzového stavu.

„Nejhorší čísla na světě. To je i důsledek toho, že v krizi se nepřepřahá, nesmíme nikoho vyměnit. Pan ministr Blatný žádá vás, ale i občany o důvěru. Tomu rozumím z titulu své funkce. Ale nemá důvěru premiéra. Premiér hledá nástupce ministra Blatného a nabízí jeho křeslo. Sem tam někdo řekne, že ho odmítl, sem tam někdo řekne, že by o tom uvažoval. A mnozí o tom zcela správně nemluví,“ rýpl si šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Jsme v absurdní situaci. Premiér nevěří svému ministru zdravotnictví, hledá jeho nástupce a současně oba dva říkají občanům: vydržte ještě, věřte nám, vedeme vás správným směrem. To nedává žádnou logiku,“ dodal.

Video  Blatný: Okresy zůstanou zavřené. A promluvil o nových výjimkách  - ČTK
Video se připravuje ...

starymlok ( 26. března 2021 22:01 )

Ukaž toho mrňousa,tvá stará říká,že takovýho chcípáka nemá nikdo ze sousedů

starymlok ( 26. března 2021 21:56 )

Když nevíš nic,tak se nepleť do diskusí chytráku.Ten Slovák to získal dlouho po privatizaci.A napiš svoje jméno, podíváme se do červené krávy,kolik lidí z vaší rodiny bylo zapleteno s STB

nespokojeny ( 26. března 2021 21:33 )

Moc dlouhý příspěvek. Takže neříká nic.

nespokojeny ( 26. března 2021 21:30 )

Bohužel je pravdou, že opozice je ještě tragičtější. To je potom vyhlídka do budoucna.

nespokojeny ( 26. března 2021 21:28 )

A právě Stanjura, Němcová apod. "odebírají" ODS hlasy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa