Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Druhá dávka Pfizeru a Moderny až po 42 dnech, rozhodli experti. Blatný odráží obavy

Autor: ČTK - 
30. března 2021
10:05

Rada vlády pro zdravotní rizika dnes podpořila posunutí termínu druhé dávky očkování proti covidu-19, které už dříve avizoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a prosazoval i její člen, epidemiolog Petr Smejkal. Vakcíny Pfizer a Moderna se budou nově registrovaným podávat po 42 dnech, napsali na twitteru zástupci ministerstva zdravotnictví.

„Z odborného pohledu je to zcela v pořádku, není třeba mít žádné obavy. Nám všem ale tato změna umožní ochránit více lidí v kratší době,“ uvedlo ministerstvo. U látky AstraZeneca zůstává druhý termín po dvanácti týdnech. Dosud se očkovalo druhou dávkou vakcín od Pfizer/BioNTech po 21 a Moderny po 28 dnech.

Ministr zdravotnictví Blatný v neděli uvedl, že ochrana očkovaného člověka po dvou týdnech od první dávky se postupně blíží k 80 procentům. Snižuje se tak riziko hospitalizace i úmrtnost. Podle epidemiologa Rastislava Maďara je třeba, aby aspoň první dávkou bylo co nejdříve očkováno co nejvíce lidí z rizikových skupin.

Vakcíny od firem Moderna a Pfizer tvoří více než 85 v Česku podaných dávek, jen od Pfizeru jich bylo asi 1,254 milionu z celkem podaných 1,6 milionu dávek. Zástupci Chytré karantény na twitteru informovali, že po dvou týdnech, kdy byly dodávky menší, dorazí ve středu 98.700 dávek vakcíny od společnosti AstraZeneca. První týden v dubnu se čeká 74.400 dávek vakcíny Moderna, původně bylo avizováno zhruba o 10.000 dávek méně.

Celkově bylo v ČR očkováno již 1,13 milionu osob, což je asi desetina populace. Z toho téměř 445.000 dostalo i druhou dávku. Dalších asi 99.000 lidí má rezervovaný termín a více než 600.000 je k očkování registrováno. To je zatím umožněno zdravotníkům, klientům a zaměstnancům lůžkových zařízení sociálních služeb, lidem nad 70 let, některým chronicky nemocným a části zaměstnanců kritické infrastruktury státu. Celkem jich je 1,85 milionu, od příštího týdne mají přibýt lidé nad 65 let a pracovníci v sociálních službách.

Video  Blatný čelil kvůli ruskému Sputniku zlobě komunistů: Dokud budu ministr, budu si stát za svým, vzkázal  - PSP ČR
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa