Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Topolánek slaví 65: Dvě ženy, Dalík i Klausova SMS. Vládě vytkl „sr*čky, ve kterých jsme“

  • Autor: simao,ČTK - 
    15. 5. 2021
    11:45

    Expremiér Mirek Topolánek v sobotu 15. května oslavil 65 let. V politice zažil mnohé. Přes sedm let vedl ODS, tři roky byl předsedou vlády. Současný vládní kabinet Andreje Babiše (ANO), kterého označuje za „tatarského nájezdníka“, Topolánek nešetří. Do vlády se před svými narozeninami pustil na twitteru, kde je Topolánek značně aktivní. Jak šel čas s mužem, který se pokusil (neúspěšně) i o dobytí Pražského hradu a nyní politiku sleduje a glosuje zpovzdálí? Topolánek měl dlouhá léta po boku svou pravou ruku Marka Dalíka, který nakonec skončil ve vězení. Po první manželce Pavle se oženil s kolegyní z politiky Lucií Talmanovou. Jeho dráhu v čele ODS poznamenávalo soupeření s klausovským křídlem. A dodnes je Topolánkovi přehazována aféra Toskánsko. Blesk Zprávy přináší několik kapitol z „Topolova“ života.

  • 1.Topolánkovo rýpnutí do Hamáčka

    Mirek Topolánek současnou vládu nešetří. Jeho kritika se projevuje naplno i v poslední době, kdy vláda vedle koronakrize řeší rovněž krizi v česko-ruských vztazích, způsobenou kauzou Vrbětice a rozdmýchanou děním kolem Jana Hamáčka (ČSSD) a jeho neuskutečněné cesty do Moskvy.

    „Tak jsme to ‚nandali Rusákům‘, radost jak při hokeji. A do týdne z toho uděláme takovou bramboračku, že jsme zase jen pro srandu králíkům,“ glosoval poslední dění expremiér.

    „Je to už nudné a hlavně hodně smutné. Oni mezi sebou soutěží o kostým superhrdiny - očkovátora, a přitom mají svorně a nedělitelně na svědomí ty sr*čky, ve kterých jsme. Stylizace do role spasitele je v politice otřesný omyl,“ napsal na twitteru Topolánek v souvislosti s článkem Seznam Zpráv o tom, že měl Hamáček v souvislosti s letem do Ruska údajně v plánu přivézt milion vakcín Sputniku V a sliboval si od toho údajně záchranu preferencí ČSSD.

    „Pohnutky k volební preferenci mohou být různé (někdy i hrůzné), ale NIKDY to není a nebude soucit. To nefunguje,“ vzkázal Topolánek v reakci na Hamáčkova slova z pořadu Epicentrum na Blesk.cz o tom, že se ho jeho děti nyní ptají, zda půjde do vězení. „Dopad na moje okolí je devastující. Děti se mě ptají, jestli půjdu do vězení, ptají se, jestli jsem něco provedl. Je to devastující,“ říkal Hamáček.

    Vicepremiér Hamáček nadále odmítá, že chtěl v Moskvě vyměnit Vrbětice za Sputniky, jak napsaly Seznam Zprávy ve článku Janka Kroupy. Je připraven se kvůli tomu soudně bránit. „Dám (v zájmu země) na modlení, aby to byla blamáž. Aby to bylo od Kroupy podobně povedené investigativní dílo, jako kdysi akce ‚vířivka‘. Obvinění je to velmi vážné a jedna ze stran by po vyjasnění  měla zvážit způsobilost k výkonu své stávající profese,“ podotkl na začátku května Topolánek.

    V aféře s vířivkou šlo o snímky exministra financí, Topolánkova rivala a bývalého člena ODS Vlastimila Tlustého s cizí ženou ve vířivce šumavského hotelu Svatý Tomáš, které údajně sám podstrčil v zákulisí, aby dokázal, že na něj spolustraníci shánějí kompromitující materiály.

    Video  S Mirkem Topolánkem na pivu: Štamgasti se ptali na komunistickou minulost jeho rodiny  - Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 2.Neúspěšný uchazeč o Hrad

    Topolánek byl historicky druhým předsedou ODS po Václavu Klausovi, stranu vedl od prosince 2002 do dubna 2010. V čele občanské demokracie jej poté nahradil Petr Nečas.

    Topolánek v čele tehdy nejsilnější pravicové politické strany stál více než sedm let. ODS pod jeho vedením vyhrála řadu voleb a sestavila koaliční vládu, podle mnohých politologů však také zahájila cestu k pozdějšímu odlivu příznivců. Topolánek byl téměř tři roky předsedou vlády.

    Do politiky se pokusil vrátit v lednu 2018, a to rovnou do nejvyšší funkce. V přímé volbě prezidenta, ve které znovu zvítězil Miloš Zeman, skončil v prvním kole šestý z devíti kandidátů, získal 4,3 procenta hlasů.

    Politiku od té doby opět sleduje zpovzdálí. A glosuje. Od roku 2019 má Topolánek navíc svůj vlastní pořad Topol Show.

  • 3.Tatarský nájezdník, napsal o Babišovi

    Na svém kontě má Topolánek také knihu Hlavně se neposrat. I v ní se projevuje jako kritik současného premiéra Andreje Babiše, kterého označuje za „tatarského nájezdníka“. „Andrej Babiš nikdy nezastupoval podnikatele a už vůbec ne ty malé a střední. Jsem přesvědčen, že už to všichni vědí,“ psal o Babišovi Topolánek.

    „Babiš ale není žádný Arsene Lupin, lupič – gentleman, na to mu chybí noblesa a nadhled. Jules Verne k tomu říká trefně: ‚Velcí zloději vždy vypadají jako počestní lidé‘,“ míní Topolánek. Na křtu jeho knihy mimochodem nechyběl ani Babišův další „oblíbenec“ - exministr Topolánkovy vlády Miroslav Kalousek.

    Video  Expremiér Topolánek křtil knihu: S Kalouskem se pustili do Babiše!  - Petr Soukup, Jaroslav Šimáček
    Video se připravuje ...

    A právě Kalousek popřál Topolánkovi veřejně. Oba jsou dnes už mimo politiku, na sociálních sítích se ale často podporují v názorech na současné dění. 

    „Šedesáti pěti let se dnes dožívá Mirek Topolánek . Chlap s velkým srdcem, který toho pro Českou republiku udělal víc, než si mnozí dokáží představit a hlavně připustit. Já mu za to upřímně děkuji a do dalších let přeji hodně sil, zdraví a úsměvů,“ nešetřil slovy chvály Kalousek. 

    „Díky bratře, se rozpláču,“ reagoval na Kalouskův vzkaz Topolánek. 

    Video  Babiš reaguje na Topolánkovu knihu. Podle ní expremiér na současného ministra financí "něco ví".  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 4.Prázdný a falešný Topol, psal si Klaus

    Mirek Topolánek vstoupil do nejvyšších pater politiky právě v prosinci 2002, když ho stranický kongres překvapivě zvolil nástupcem Václava Klause v čele ODS. Jako nepříliš známému senátorovi mu političtí komentátoři nedávali příliš šancí a jeho zvolením nebyl nadšen ani odcházející spoluzakladatel strany Klaus - deník Blesk po kongresu zveřejnil fotografie displeje Klausova mobilního telefonu, na níž byla SMS s textem „...absolutně prázdný a falešný Topol“.

    Topolánek byl ve složité situaci. ODS se vzpamatovávala z druhé porážky ve volbách do Sněmovny a v očích řady příznivců ji oslabil i Klausův odchod. Přesto Topolánkovým zvolením začala vítězná éra ODS, během níž strana vyhrála sedmery volby a Klaus byl dvakrát zvolen prezidentem. Jeho postavení ve straně však nebylo nikdy neotřesitelné. Svědčí o tom i Topolánkova slova z rozhovoru pro týdeník Respekt v roce 2008: „Celých šest let po nástupu po Václavu Klausovi bojuji tak trochu s ním a samozřejmě s částí ODS, která mě původně nechtěla za předsedu strany a vlastně mě možná stále nechce...“

    Expremiér a někdejší šéf ODS Mirek Topolánek s Václavem Klausem a první dámou Livií Expremiér a někdejší šéf ODS Mirek Topolánek s Václavem Klausem a první dámou Livií | Archiv Blesku

  • 5.Nedůvěra Topolánkově vládě

    V roce 2006 vyhrála ODS po osmi letech sněmovní volby a v září téhož roku se Topolánek stal předsedou vlády sestavené z členů ODS a nestraníků, která však nezískala důvěru Sněmovny. Uspěl až v lednu 2007, kdy se stal premiérem vlády ODS, KDU-ČSL a zelených, která získala důvěru díky dvěma poslancům zvoleným za ČSSD. Topolánek pro svůj kabinet stanovil ambiciózní reformní cíle, jejichž realizace však narážela na nedostatečnou podporu v parlamentu. Propad popularity vlády i ODS vyústil v říjnu 2008 ve volební debakl v krajských a senátních volbách, který citelně otřásl Topolánkovým křeslem.

    Na kongresu ODS v prosinci 2008 se Klaus vzdal funkce čestného předsedy a opustil stranu, která se podle něj měnila ve stranu „spíše lobbistických zájmů než idejí“. Oslabený Topolánek přesto dokázal ve volbách předsedy porazit Klausova přívržence, pražského primátora Pavla Béma.

    Mirek Topolánek na novoročním obědě v Lánech s tehdejším prezidentem Václavem Klausem 2.1.2008 Mirek Topolánek na novoročním obědě v Lánech s tehdejším prezidentem Václavem Klausem 2.1.2008 | Archiv Blesku

    V březnu 2009 se pak ČSSD podařil pátý pokus o vyslovení nedůvěry Topolánkově vládě, když s opozicí hlasovali i čtyři poslanci zvolení za koaliční strany. Topolánek se tak stal prvním českým premiérem, kterému parlament vyslovil nedůvěru.

    V dalších měsících se vztahy v ODS ještě vyhrotily, Topolánka kritizovali především někteří regionální lídři. ODS se postupně dostávala do defenzivy, její preference klesaly a nervozita ve straně narůstala.

    Topolánek si svoji pozici ještě více zkomplikoval tím, že se v září 2009 vzdal poslaneckého mandátu, čímž přenechal pozici lídra pravice především Miroslavu Kalouskovi z TOP 09. V prosinci téhož roku pak prohlásil, že pokud ODS nevyhraje volby, odejde z funkce. Voleb se však již v předsednickém křesle nedočkal.

    Mirek Topolánek vyplazoval v roce 2006 na reportéra Blesku jazyk Mirek Topolánek vyplazoval v roce 2006 na reportéra Blesku jazyk | Zbyněk Pecák

  • 6.Léto v Toskánsku

    V dubnu 2010 Topolánek pod tlakem nejprve odstoupil z pozice volebního lídra a později rezignoval i na funkci předsedy ODS. Poslední kapkou se staly jeho výroky na adresu církví a homosexuálů, které pronesl při neformálním rozhovoru během fotografování pro gay magazín.

    Kontroverzní či vulgární výroky Topolánek používal během celé své politické kariéry a byl za to často kritizován i z vlastních řad.

    Expremiér a někdejší šéf ODS Mirek Topolánek během letního osvěžení se Expremiér a někdejší šéf ODS Mirek Topolánek během letního osvěžení se | Archiv Blesku

    Kritizován byl i za některé své skutky, příkladem je tzv. kauza Toskánsko, která vznikla v létě 2009 po zveřejnění fotografií z jeho dovolené v Itálii, kde byl zachycen ve společnosti lobbistů a podnikatelů. Po odchodu z politiky i z ODS se začal angažovat v teplárenství a energetice.

    „Mně už se opravdu nechce opakovaně opravovat obecně oblíbené omyly, vysvětlovat, že jsem nikdy nebyl u Berlusconiho na večírku, nikdy neřekl nic proti homosexuálům, že nejsem antisemita, spíše naopak, že jsem nebyl s lobbisty v Toskánsku a že nevlastním žádnou solární elektrárnu kromě té na střeše mého baráku. Prostě ne,“ tvrdil však Topolánek během kampaně při své prezidentské kandidatuře.

    Mirek Topolánek v Toskánsku Mirek Topolánek v Toskánsku | Antonello ZAPPADU

  • 7.Přítel Dalík

    Topolánek byl rovněž kritizován za příliš velký vliv svého kontroverzního poradce Marka Dalíka.Někdejší pravá ruka Mirka Topolánka Dalík patřil už jako třicátník k nejvlivnějším lidem v České republice.

    Expremiér a někdejší šéf ODS Mirek Topolánek s Markem Dalíkem na tenisovém kurtu Expremiér a někdejší šéf ODS Mirek Topolánek s Markem Dalíkem na tenisovém kurtu | Archiv Blesku

     Na angažmá v nejvyšší politice ale Dalík nakonec doplatil, kvůli roli kolem nákupu obrněných transportérů Pandur dostal pětiletý nepodmíněný trest a skončil ve vězení. 

    „Snažím se být s ním, to znamená aspoň duchem, protože je to člověk, který mi byl velmi blízko minimálně do roku 2006, než jsem šel na Úřad vlády. Potom to bylo podstatně komplikovanější, už jsme spolu tak často nebyli,“ říkal Topolánek během své prezidentské kandidatury ve studiu Blesku.

    Dalík nastoupil do vězení v září 2016, pak ale do případu zasáhl Nejvyšší soud a Dalíka po půl roce propustil. Pražský vrchní soud v červenci 2017 změnil právní kvalifikaci jeho činu a rozhodl, že lobbista půjde do vězení kvůli podvodu, a to dokonce na pět let. V listopadu téhož roku se vrátil do vězení, část trestu strávil jako údržbář ve znojemském penzionu. Po svém propuštění z vězení v listopadu 2019 řekl, že chce žít ve svém domě ve Francii.

    V únoru 2020 ministerstvo spravedlnosti potvrdilo svůj předchozí závěr, že odsouzený lobbista Dalík neměl ve vězení výhody proti ostatním vězňům.

    Mirek Topolánek a Marek Dalík, propuštěný z vězení Mirek Topolánek a Marek Dalík, propuštěný z vězení | Blesk – Martin Hurda, Zbyněk Pecák a Ladislav Křivan

  • 8.S Talmanovou po boku

    Rodák ze Vsetína Topolánek vystudoval Strojní fakultu Vysokého učení technického v Brně, poté pracoval jako projektant.

    Expremiér a někdejší šéf ODS Mirek Topolánek Expremiér a někdejší šéf ODS Mirek Topolánek | Archiv Blesku

    Po listopadu 1989 se angažoval v Občanském fóru a v roce 1994 vstoupil do ODS. Než byl v roce 1996 zvolen do Senátu, byl ředitelem společnosti VAE s.r.o., jejímž byl spoluzakladatelem. V prosinci 2002 byl zvolen místopředsedou Senátu. Z horní parlamentní komory odešel v roce 2004, kdy mu skončil mandát. Poslancem byl od června 2006 do září 2009.

    V únoru 2010 se rozvedl s manželkou Pavlou, s kterou žil od roku 1979 a mají spolu dcery Petru a Janu a syna Tomáše.

    Expremiér a někdejší šéf ODS Mirek Topolánek s první manželkou Pavlou Expremiér a někdejší šéf ODS Mirek Topolánek s první manželkou Pavlou | Archiv Blesku

    Krátce poté, v červnu 2010, se znovu oženil se stranickou kolegyní Lucií Talmanovou, se kterou mají syna Nicolase.

    „Děkuji svým ženám. Pavle za to, že se mnou prošla všechny ty krušné začátky a tak dlouho to se mnou vydržela, a Lucii za to, že se mnou prošla ty ještě těžší konce a nové začátky a zatím to ještě vydržela,“ napsal Topolánek v knize Hlavně se neposrat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

LuCo ( 16. května 2021 19:00 )

Člověk jeho ražení by měj doživotně lozit jen kanálama a ne mít tu drzost jejímž vrcholem byla snaha stát se i prezidentem republiky.

Fucik ( 16. května 2021 15:04 )

Když Topolánek založil svoje vládní s.r.o. s účastí republikového financování, mafiánskeho řízení, kmotrovského přerozdělování, výběrčím Dalíkem a potom jednatelem Nagyovou která převzala funkci premiéra ČR a řídila vládu a všechny organy. Se svým pokladníkem s.r.o. čka Kalouskem vytunelovali celou ČR....

defakto ( 16. května 2021 10:44 )

... Topolánek může slavit akorát to , že zatím nesedí v base ,jako seděl jeho kamarát Dalík !

donypan ( 16. května 2021 10:28 )

Topolánek se může pochlubit jedině tím,že jeho a Nečasova pardon vláda kantýnské byla nejhorší od r.1918.Hroší kůže,normální člověk by zalezl pod zem.

sorgedoktor ( 15. května 2021 21:51 )

Omlouvam se niveau je jako uroven mysleni, nbezne pouzivano na schg­uzic­h...Im­plicit­ni to je nerzozumitelny/ jak pro koho/...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa