Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Maláčová prozradila, proč si nešetří na důchod ani korunu. A jak chce změnit penze v Česku?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
13. května 2021
05:00

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce Česku nastavit nově důchody, reformu penzí se pokusí protlačit ještě do říjnových voleb. Každý, kdo má odpracovaná léta a platil si poctivě sociální pojištění, by měl mít garantovaný důchod 10 tisíc korun z nultého pilíře. Z prvního pilíře má být vyplácen zbytek důchodu podle zásluh. Ministryně chce ale i zatraktivnit vlastní spoření na důchod, které považuje za správnou věc. Sama ale v Epicentru Blesk Zpráv přiznala, že místo odkládání peněz na penzi, raději splácí hypotéku.

„Důchodová reforma je naprostá top priorita vlády, a i když se o ní hnutí ANO nezajímalo, tak my jsme nelelkovali a spolu s Danuší Nerudovou jsme připravily důchodovou reformu,“ řekla v Epicentru Blesk Zpráv ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

V rámci důchodové reformy chce zavést nultý pilíř, ve kterém by měl každý za splnění nastavených podmínek - odpracované roky a 25 let placené odvody – garantovaný důchod 10 tisíc korun. Z prvního pilíře by se pak platily různé zásluhové částky – například odpracované roky navíc, nebo počet vychovaných dětí.

„OECD nám potvrdila: Jdete správným směrem, je to správný a jediný krok, běžte a pokračujte,“ tvrdí Maláčová, která předložila reformu vládě a ta by se jí měla zabývat nejspíš na přelomu května a června.

Má to ale háček. Na reformě se neshodly ani vládní koaliční strany. Tedy ČSSD s hnutím ANO.

Video  Epicentrum - Jana Maláčová  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Pro mě to není důchodová reforma, pro mě je to návrh parametrických změn, který navíc nemá zajištěné zdroje financování,“ komentovala návrh z pera Maláčové a komise Danuše Nerudové vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (ANO)

„Je to už obvyklý taneček,“ komentuje výhrady své vládní kolegyně Maláčová a přidala i další argument, podle kterého ČSSD i její ministerstvo prosadilo ve sněmovně v tomto volebním období desítky sociálních zákonů a téměř s žádným Schillerová nesouhlasila.

„Pět měsíců před volbami zkusit prosadit takto zásadní změnu je ukázka nekompetence. Tohle je spíše předvolební záchvěv než vážně míněná snaha o důchodovou reformu,” není s návrhem spokojená ani šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Máláčová i přesto věří, že se jí podaří návrh spravedlivých důchodů prosadit ještě do konce volebního období. I za cenu toho, že se zkrátí lhůty na projednávání reformy ve sněmovních výborech. „Pokud je pro všechny politické strany důchodová reforma a spravedlivý důchod na podzim života prioritou, tak se to stihnout dá, pojďme makat, neokecávat to a shodnout se,“ věří ministryně práce a místopředsedkyně ČSSD.

V rámci důchodové reformy by chtěla Maláčová od roku 2025 zefektivnit také III. pilíř současných důchodů – tedy ten, do kterého si lidé sami na stáří šetří.

Je dobře, když si lidé spoří ve III. pilíři. Je to skoro 4,5 milionů lidí to je chvályhodné, zároveň je ale potřeba říci, že průměrná měsíční úložka ve třetím pilíři je 770 korun, to není mnoho peněz. Lidé si spoří takové částky, protože více nemohou, více jim ze mzdy nezbude, musí zaplatit všechny základní složenky.  

I proto chce Maláčová pro lidi větší motivaci. „Měl by vzniknout státní fond pro III. pilíř, který by těm spořícím zajišťoval vyšší úrok, než je inflace,“ má v plánu ministryně. Dnes podle ní úroky, které člověk na spoření vydělá, nepokryjí ani inflaci.

Sama šéfka rezortu práce a sociálních věcí patří ale k těm, kteří si na důchod zatím ze svého neodkládají ani korunu. „Snažím se co nejdříve splatit hypotéku, vychází mi to prostě lépe takto,“ zdůvodnila svůj postoj ke spoření na důchod.

Video  Maláčová si nespoří na důchod. Proč? A kdy bude důchodová reforma?  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Peníze na stáří zatím neodkládá ani svému synovi, který půjde v září do školy.

„(Syn) má spořitelní knížku, ale je pravda, že jsme na to teď zapomněli. Protože platíme nějaké úroky na hypotéce, tak teď je výhodnější co nejdříve splatit ty závazky a pak se zamyslíme,“ dodala ministryně ve středečním Epicentru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 13. května 2021 10:49 )

musí do podzimu doplatit hypotéku, kariéra ministryně končí.....

zada ( 13. května 2021 10:08 )

Uživatel_5521582 ( 13. května 2021 09:21 )

Takovej Aršlochberger, kterej vydělá jenom na vedlejšáku 30 000 000 za rok, šetří nebo splácí hyptéku ? ANO, do oleje s vámi a pomalu vařit !

Covid_19 ( 13. května 2021 08:37 )

mít vlastní bydlení na důchod je od Maláčové chytré, také jsem měl vždy jako prioritu vlastní bydlení a potom investice. Odkládat zdaněné peníze do nějakého penzijního fondu mně připadá málo výhodné, tam mně posílá peníze firma, to je výhodné, firma z toho neplatí zdravotní a sociální. Doporučuji tam starším zaměstnancům směrovat slíbené odměny od zaměstnavatele, je tam strop 50 000 Kč ročně

Michal Snobl ( 13. května 2021 07:47 )

Neustále nemají na řádné důchody a vymýšlí další bejčárny. Také napište o těch rádoby zaměstnavatelích a agenturách co nepřiznávají řádně platy. Však to v té vládě dobře znáte, jak nakrást za práci druhých chechtáky a znáte mnohem víc jak chodí podvodem zlaťáky do kapes. Doteď jste s tím dělali 💩 a 💩 s tím uděláte dál. Nahoře jste si udělali dobrej business na otrůčkach dole a není to o vzdělávání ale o hamižnosti a vých canosti. Do byt ci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa