Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Maláčová chce „překopat“ důchody: Pět hlavních změn. Schillerová a opozice: Bez šance

Autor: Dagmar Machotová - 
8. května 2021
05:26

Důchodová reforma z pera ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) konečně zamířila do legislativního procesu. Maláčová Blesk Zprávám řekla, že věří, že by se reforma mohla za pět měsíců zbývajících do voleb stihnout schválit. Pokud si to Sněmovna odpracuje. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ale oponuje, že reforma nemá vypořádané připomínky a její schválení je tedy nereálné. Opozice Maláčové vytýká zejména načasování a také to, že nemá podporu koaličního partnera hnutí ANO.

Zásadní změnou, kterou důchodová reforma přinese, je rozdělení důchodu na dvě části – na nultý a první pilíř. Nultý pilíř znamená minimální důchod ve výši deset tisíc korun pro všechny a bude doplněn tzv. zásluhovým prvním pilířem. Reforma také počítá s kratší povinnou dobou pojištění, místo současných 35 nově 25 let. 

„Těch našich 35 let je jedna z nejdelších dob v Evropě. Díky tomu každý rok minimálně 5 až 7 tisíc lidí nedosáhne na důchod. Jsou známy takové případy, kdy lidé mají odpracováno 34 let z 35 a nedosáhnou na důchod,“ řekla Blesk zprávám Maláčová. Dodala, že většina evropských zemí má 10 nebo 15 let povinného pojištění. Průměr odpracovaných let v České republice je 44 let.

Video  Jana Maláčová o ČSSD  - Blesk
Video se připravuje ...

Reforma nepočítá ani se změnou v systému valorizace důchodů a nebude se měnit ani věk odchodu do důchodu. „V České republice se sice zvedá délka dožití, ale nezvedá se délka dožití ve zdraví, proto se nesmí zvyšovat věková hranice odchodu do důchodu,“ doplnila Maláčová

Priority důchodové reformy

1. Výchovné - ocenění péče o děti. Pečující by měl dostat 500 korun za dítě, maximálně 1500 korun měsíčně. Výchovné by pomohlo v současné době 1,5 milionu seniorek

2. Jiný důchodový věk pro náročné profese 

3. Zavedení základního důchodu pro všechny ve výši 10 tisíc korun 

4. Zkrácení potřebné doby pojištění z 35 let na 25 let 

5. Zavedení vícezdrojového financování  

Kolik to bude stát?

„Náklady na důchodovou reformu v příštích pěti letech vyjdou na 25 miliard korun, chtěli bychom je financovat z evropských peněz národního fondu obnovy,“ vysvětlila ministryně a doplnila, že během těch pěti let, kdy získáme čas, tak bude nutné provést daňovou reformu, která podle ní musí přijít.

Stihne se to?

„Máme pět měsíců do voleb a myslím si, že když budou poslanci a poslankyně chtít a když si to všichni v červnu a červenci odpracujeme, tak se to dá stihnout,“ řekla Maláčová. Právě načasování je hlavní věc, kterou opozice ministryni vyčítá. „Pět měsíců před volbami zkusit prosadit takto zásadní změnu je ukázka nekompetence. Tohle je spíše předvolební záchvěv než vážně míněná snaha o důchodovou reformu,“ řekla Blesk Zprávám šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

Olga Richterová z Pirátské strany Maláčové vytýká, že si ministryně nesehnala ani podporu ve vládní koalici. Podle ní by také po příštích volbách měla vzniknout stálá důchodová rada. „Důchodová reforma je tak veliká věc, že se na tom musí shodnout strany napříč politickým spektrem a neumím si představit, že by to pár měsíců do voleb mohlo projít, když to nemá podporu ani v koalici,“ uvedla.

Ani vládní ANO ale zatím není pro. „Poslední verze ze začátku letošního roku neměla řádně vypořádané připomínkové řízení,“ řekla Blesk Zprávám ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a dodala, že na reformě není ani shoda ve vládní koalici.

„Pro mě to není důchodová reforma, pro mě je to návrh parametrických změn, který navíc nemá zajištěné zdroje financování. Když k tomu připočtu to časové hledisko, tak je podle mě nereálné, aby se to stihlo schválit,“ zhodnotila Schillerová.

Průměrný důchod v Česku je už 15 tisíc

Průměrný starobní důchod přesáhl  v Česku 15 tisíc Kč. Česká správa sociálního zabezpečení na konci března vyplácela v průměru 15 351 Kč. Výdaje za první kvartál meziročně rostly, penzí ubylo.

 

simonides ( 9. května 2021 01:44 )

Průběžný důchodový systém ještě neznamená, že to není důchodový fond.V 1989 , po pádu socialismu na něm bylo hezkých pár miliard, které vybral Klaus na revitalizaci bank, že.

simonides ( 9. května 2021 01:37 )

No vidíte p.miko, jako dělník na horizontce jsem po odpracovaných 49 letch dostal důchod, který je dnes 18 500 kč. Myslíte, že nezaslouženě??? Dělala jste na dvě, tři směny a 200 hodin měsíčně?? Kdo rád dělá svou profesi a je zdráv, třeba dostane i slušný důchod.Manželka , zdravotní sestra s nejvyšší 10 třídou, taky vychovala 2 děti a nemá důchod o moc menší.Nemáme problém si zaletět 2x ročně do mé lásky Egypta, na potápění v nádherném Rudém moři.Vím, že mnoho lidí takové štěstí nemají.

hafblaf ( 8. května 2021 22:53 )

Super, to je na zlatou rakev.

hafblaf ( 8. května 2021 22:08 )

Jsem abstinent a nekuřák.

vinke ( 8. května 2021 19:21 )

Akorát ještě neřekla, jestli překope i ty stávající důchody nebo jen ten výpočet nových důchodů
Aby nenastalo to, že stávající důchodci budou dál pobírat svých 12000 a ti noví budou mít těch 10000 jako pouhý základ plus zásluhovost za odpracované roky plus počet vychovaných dětí .
A také ještě neřekla, kde na to vezme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa