Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Padne Babiš jako premiér? Filip už nad vládou láme hůl, komunisty čeká jednání o toleranci

Aktualizováno -
30. března 2021
22:05
Autor: Jakub Veinlich - 
30. března 2021
17:00

Začínají se naplňovat dny menšinové vlády Andreje Babiše (ANO)? Komunisté budou ve čtvrtek jednat o dohodovacím řízení s hnutím ANO o toleranci kabinetu. Předseda strany Vojtěch Filip Blesk Zprávám v pondělí řekl, že vláda ztratila důvěru strany i s ohledem na to, že vrátila zpět celých 10 miliard korun armádě.

Vláda Andreje Babiše (ANO) může mít namále. Komunistům dochází postupně trpělivost a předseda strany Vojtěch Filip chce získat mandát pro dohodovací řízení o toleranci menšinového kabinetu.

„Nemáme stále sloučené pojišťovny, nemáme banku v rukou státu a peníze z vládní rozpočtové rezervy se přesunuly armádě, nikoliv na boj s covidem, což považuji za velmi diskutabilní,“ vyjmenoval Filip v úterý problematické body, u kterých podle něj vláda neplní dohody, na základě kterých komunisté vládu tolerují.

Výkonný výbor se sejde ve čtvrtek ve 13:00, kdy bude pauza jednání Sněmovny.

„Myslím si, že vláda po dnešním jednání ztratila zcela důvěru nejen KSČM,“ řekl Filip Blesk Zprávám v pondělí po jednání vlády, která rozhodla vrátit zpět armádě zbylých pět miliard korun.

„Bude to mít zcela určitě dopad na příští jednání,“ dodal Filip, který je zároveň místopředsedou Sněmovny. Své naštvání přitom dával najevo už několikrát, i při jednání o nouzové stavu, když vláda nechtěla zprovoznit skiareály, případně zrušit cestování mezi okresy.

Přiblíží se hlasování o nedůvěře vládě?

Smlouva o toleranci menšinového kabinetu ANO a ČSSD přitom KSČM například zakazuje vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Pokud by strana při dohodovacím řízení toleranci vypověděla, tato podmínka by padla. „Potom to bude zpráva pro ty, kteří usilují o vyslovení nedůvěry vládě, že může být takové jednání svoláno,“ dodal nespokojený Filip v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Hlasy pro svolání mimořádné schůze Sněmovny už přitom měla začít sbírat v minulosti SPD. Předseda hnutí Tomio Okamura v březnu vyzval vládu, aby si řekla sama o důvěru, a to poté, co podle něj selhává při řešení koronavirové pandemie. „Vyzýváme, aby si vláda požádala znova o důvěru. Pakliže to tak neudělá, tak si myslím, že bychom měli sesbírat v Poslanecké sněmovně 50 podpisů, které jsou potřeba k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě,“ řekl Okamura. Podle informací Blesk Zpráv dodnes ale SPD dostatečný počet podpisů nesesbíralo.

Video  Blatný hájil delší nouzový stav a tvrdá opatření: Virus se zásadně změnil, museli jsme reagovat.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Okamura měl přitom představu, že když padne vláda, vznikla by pod taktovkou prezidenta Miloše Zemana nová, složená z nepolitických odborníků.

Podle ODS už je na pád vlády pozdě

Už na podzim k vyslovení nedůvěry vládě vyzývala i největší opoziční strana, tedy ODS. Nyní už to ale nemá cenu. „V tuto chvíli nepřinese vyslovení nedůvěry vládě žádné skutečné řešení,“ je přesvědčený předseda ODS Petr Fiala. Pro Blesk Zprávy dodal, že jediným řešením jsou říjnové volby. „Dnes už je bohužel pozdě. ČR nemá volební zákon, na Hradě je Miloš Zeman, který by jmenoval Andreje Babiš znovu premiérem,“ míní Fiala, podle kterého vláda současného premiéra nikdy žádnou důvěru ODS neměla, ani nyní nemá.

„Naopak, po celou dobu se opírá o komunisty a dělá jejich politiku,“ dodal šéf ODS pro Blesk Zprávy.

„Nám jde o to, aby Česko zvládlo tuhle krizi a získali jsme kompetentní vládu,“ míní šéf poslaneckého klubu Pirátské strany Jakub Michálek. Ani Piráti podle něj nikdy vládě nedali důvěru. „Ale současně nechceme sloužit jako pomocník komunistů,“ dodal s tím, že pokud přijde požadavek na svolání schůze k hlasování o nedůvěře vládě, tak se Piráti poradí.

Podobně nevidí východisko ve vyslovení nedůvěry vládě ani šéf STAN. „Už vůbec se nemá vytvářet prostor pro nějakou prezidentskou úřednickou vládu, ještě bez faktické odpovědnosti,“ míní Vít Rakušan.

Pro Blesk Zprávy také dodal, že by jako čistší řešení viděl rozpuštění Sněmovny 120 hlasy poslanců a uspořádání předčasných voleb. „Čili naše hlasy komunisté pro nedůvěru vládě nedostanou. My chceme Andreje Babiše porazit za několik málo měsíců v řádných volbách,“ dodal Rakušan.

Poslanecká sněmovna se nesmí rozpustit tři měsíce před koncem volebního období.

Politolog: Jen legrační gesto

Podle politologa Lukáše Jelínka jde u komunistů jen o gesto. „Vládu ztráta tolerance komunistů šest měsíců před volbami trápit nemusí. Žádné zásadní zákony se už do Sněmovny nechystají. A hlasování o důvěře či nedůvěře zjevně neproběhne,“ míní.

Podle Jelínka už navíc Sněmovna nebude řešit nijak zásadní zákony, pro které by podporu komunistů potřebovala.

„Je to jen takové gesto. A kdo se alespoň trochu vyzná v politice, tak vidí, že je to jen legrační gesto. Kdyby mysleli komunisté něco takového vážně, tak by to udělali už o několik měsíců dřív. Jediné, čeho bychom se mohli v tuto chvíli dočkat, je vláda Miloše Zemana,“ dodal Jelínek.

Podle Jelínka ale takový scénář, kdy by prezident „instaloval“ svou vládu, nehrozí. Už kvůli tomu, že do voleb zbývá jen zhruba půl roku.

Podobný názor má i politolog Západočeské univerzity v Plzni. Komunisté se snaží podle něj odstřihnout od vlády především kvůli svým voličům. „KSČM vedle sociální demokracie patří k těm stranám, které za podporu současné vládě těžce zaplatily a jsou na samé hranici průchodu do Sněmovny,“ míní a částečně tedy tomuto kroku rozumí.

Komunisté navíc s vládou skutečně účtují za to, že jim premiér nasliboval splnění různých bodů, které ale dosud neplatí. „Celkem chápu vedení komunistů, že jsou hrubě nespokojení, protože si s nimi vláda zahrává a ze slibů si udělala trhací kalendář,“ dodal Valeš.

Že by byly nakonec třeba i předčasné volby navíc, není podle politologů reálné, protože není zatím ani shoda mezi politiky na novém volební zákonu. Určité problémy ale mohou podle Valeše nastat, když bude vláda potřebovat schválit ještě nějaký zákon. Podporu by pro něj tak musela shánět vždy před každým hlasováním.

Video  Babiš žádal Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu: Vydržme přes Velikonoce.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

marmat ( 4. dubna 2021 17:01 )

A co ODS a ČSSD ....??? Myslíte, že ty miliony komunistů už vymřely ???

marmat ( 31. března 2021 23:18 )

f7g7s: Smějete se jako hodně mladý trdl­o...­.siro­tek.­...?
Jinak by Vám rodiče vysvětlili, co všechno a jak Komunisti zničili ......

marmat ( 31. března 2021 23:15 )

svetluvstric:Je to velká nepokora a namis­trova­nost­....pa­sovat se na Premiéra
6 měsíců před volbama !!! Což "dokázal i Fiala!!!

marmat ( 31. března 2021 23:13 )

flesch2z:Nestrašte historií...procenta spadly, fandové vymírají ...zestárli.

marmat ( 31. března 2021 23:11 )

sasa : jste poslední i mezi trolly !!! KOMIK ?
Vy se konečně vzpamatujte - po večeři už takto zmatlanej troll
s vyšinutým Caps Lockem má jít chrápat.
****
Nikdo z opozice si NIKDY nevážil hlasu Hejtmanů.....
s nimi by KSČM nebylo nutné !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa