Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nové daně v Česku? Šéfka státní kasy Schillerová pro Blesk: Systém potřebuje změnu

Autor: David Polák - 
30. března 2021
05:10

Do historie se zapíše jako první žena v čele ministerstva financí. Ale také jako strážkyně státní kasy s nejvyšším dluhem v historii. Proč ho obhajuje? Jak dlouho ještě může Česko fungovat s kompenzačními programy? Co by se mělo změnit v daňovém systému? Na to a více se Blesk zeptal ministryně financí Aleny Schillerové (56, za ANO).

Do posledních dvou rozpočtů vám hodil covid vidle. Česko tak kvůli tomu mělo rekordně vysoký schodek, loni 367 a letos to má být 500 miliard. Vadí vám tak velká sekera, která je vlastně dluhem?

Určitě vstoupím do historie dvakrát, a to tím, že jsem první ženou od roku 1918 ve funkci ministryně financí a také jako ministryně s nejvyššími schodky. To už není pochyb. A jak jsem řekla ve Sněmovně, jestli bychom nikomu nedali nic, tak bychom lidi v této krizi nechali úplně na holičkách bez jakékoliv pomoci. A to si nemůžeme dovolit. Naše veřejné finance byly před covidem velmi zdravé, a proto si to zadlužení nyní můžeme dovolit.

Myslíte si, že český občan chápe tak velkou míru zadlužení?

Já dostávám stovky dotazů i od běžných lidí a snažím se jim to vysvětlovat. Víte, na jedné straně je nejkurióznější, že opozice nám vyčítala, že naše podpora pro podnikatele je malá, ať uvedené kompenzace zvedneme. Já jsem nechala jejich nápady spočítat a ono to vyšlo přes 750 miliard korun. Kdybych na to přistoupila, tak by mi pak zase vyčítali, že máme velký schodek.

Video  Alena Schillerová o schodku rozpočtu a žalobách kvůli omezením  - Blesk
Video se připravuje ...

Opozice také ale říká, že musíte v rozpočtu škrtat…

Pokud bychom začali škrtat, nebylo by na přidání učitelům, kteří si to po těch letech zaslouží. To samé u zdravotníků. Znamenalo by to, že vezmeme výdaje na benzin policistům, hasičům či vojákům, kteří nám nyní velmi pomáhají s bojem proti pandemii. A toto já si na triko nevezmu. Lidé se dostali díky covidu do sociální nejistoty a jednou z úloh státu je také vyrovnávat tento sociální aspekt. A to my děláme, protože lijeme peníze do ekonomiky. Proto já jsem s tím schodkem smířená a neděsí mě.

Očekávat, že letos to bude těch 500 miliard, nebo že by to mohlo být více?

To se těžko odhaduje. Třeba loni jsme navrhovali také schodek půl bilionu korun, ale nakonec byl nižší 367 miliard. Hraje do toho totiž několik faktorů. My jsme třeba loni nečekali, že platy porostou o šest  procent, díky tomu jsme vybrali více na spotřební dani, sociálním pojištění, a tak bych mohla pokračovat. Takže uvidíme.

Kdybyste po volbách pokračovala ve funkci ministryně financí, co byste v daňovém systému změnila?

No, určitě musíme nastavit plán, tedy konsolidaci veřejných rozpočtů, jako celku. Žádné ad hoc změny. V hlavě mám třeba reformy spojené s daňovým mixem, a to nejsou jenom daně, ale třeba i pojištění a odvody. A tento mix zde máme od devadesátých let a ten by potřeboval změnit. Hodně to totiž zatěžuje firmy třeba z hlediska ceny práce.

Můžete to přeci jen trochu rozvést?

Kdybych vás měla pustit pod pokličku mých úvah, tak třeba k zamyšlení jsou různé typy spotřebních daní. Ale také dlouhodobě máme velmi nízké majetkové daně, tedy daň z nemovitých věcí. Tu já bych zvedat nechtěla, aby lidé platili víc ze svého bytu nebo chaty, to ne. Na co je ale potřeba se podívat, tak je zdanění investičních bytů, řekněme tři a více bytů. To ale znamená větší provázanost s katastrem a jiný způsob oceňování. A to je třeba téma, kterým bych se ráda případně ubírala.

Video  Schillerová - volby, rouškovné, pokuta, vnoučata  - Blesk
Video se připravuje ...

A nové daně plánujete zavést?

Taky, například digitální daň či poplatek z plastů, to se nyní řeší na evropské úrovni. Musí být ale proto jednotná shoda v rámci členských států. A tomu bych se já nebránila.

Kdybyste měla říci jednu věc, kterou byste zavedla a měla pro ni politickou podporu, co by to bylo?

Já jsem letitý daňař a to nelze takhle říci. Hlavně nejde říci jedna věc. Musí to být komplexní a celkově vyvážený návrh změn.

Kdo si nejvíce ukrajuje z vládních kompenzací?

My vždycky na konci měsíce vydáváme tabulku,  kolik se už vydalo na kompenzacích, tam je to rozděleno podle jednotlivých programů, takže třeba na kompenzační bonus k 28. únoru bylo vyplaceno na 28,4 miliardy korun, na Antivirus 29,3 miliardy. Celkem už bylo vydáno za všechny kompenzace na 328 miliardy korun. A toto děláme proto, abychom se mohli v rámci EU srovnávat vůči jiným členským zemím.

A jak dlouho si ještě můžeme dovolit mít kompenzační programy?

Kompenzace nemohou být donekonečna, to určitě ne. Já věřím, že už to moc dlouho trvat nebude. Už nyní máme částečně proočkovanou populaci a zavedeno povinné testování ve firmách. To je také jeden z nástrojů pro rozvolnění.

Paní ministryně, jste pravicový nebo levicový člověk?

Já nemám ráda tady toto dělení. Když bych vám ale neměla z otázky úplně uhnout, tak když jsem byla mimo politiku, tzn. řadový občan, tak jsem vždy inklinovala spíš volit pravicové strany nebo pravicovou stranu.

Teď tomu tak není?

Když jsem teď aktivně v politice, tak zvláště v této těžké krizi, možná asi v nejtěžší v novodobé historii, tak si uvědomuji, jak hrozně důležitá je role státu a je důležité se zaměřit na pomoc v sociální oblasti, tzn., že si troufnu říci, že moje srdce je pravicové, ale se silným sociálním cítěním.

Je těžké svým kolegům říkat ne, na to ti peníze nedám?

Naučíte se to a musíte říkat ne. Protože logicky oni mají tu svou roli, že si vždycky řeknou víc, než vědí, že dostanou. To je jeden ze způsobů vyjednávání hlavně v době sestavování rozpočtu. A kdybych to ne neříkala, tak by tady místo mě mohl sedět bankomat a jenom vydávat peníze.

Co víte o personálních změnách ve vládě?

Toto je ale kompetence pana premiéra a vězte, že Andrej Babiš si tyto věci umí zhodnotit a určitě tak činí. Já samozřejmě budu respektovat jakékoliv jeho rozhodnutí, ale ptát se musíte jeho.

A měl by pan ministr Blatný ve funkci skončit?

Já nechci hodnotit práci ministra zdravotnictví. Necítím se být odborníkem na zdravotnictví a mohu jenom říci, že jsem vždycky byla a jsem připravena spolupracovat s kterýmkoliv ministrem zdravotnictví. A to se týká i jiných resortů.

Na zasedání vlády to vlastně funguje jak? Všichni proti panu ministrovi Blatnému, který říká, ještě to musíme vydržet, nebudeme rozvolňovat?

Nikdy za celý pandemický rok se na vládě nestalo, že bychom přehlasovali ministra zdravotnictví. To si nikdo z nás nedovolí. Máme samozřejmě všichni celou řadu dotazů, protože já jsem spíše ten otvírač.

A kolik takových vás tam je?

Vlastně já a ministr průmyslu a obchodu, takže jsme dva, co by tak chtěli otevřít a návrat k normálu. Pan ministr nám odpoví a vysvětlí, že to nyní ještě nelze a já to akceptuji.

Diskutujete na vládě také, jak to budete prezentovat? Protože v komunikaci kabinet celkem dost pokulhává.

Příliš ne, spíše si řekneme, kdo to ten den půjde vysvětlovat, ale na řešení formy většinou nezbude čas. A já s vámi souhlasím, že je to jedna z našich slabin.

Pokud by došlo k výměně ministra zdravotnictví. Neuškodí to vládě?

Toto já nechci posuzovat. Je to opravdu věcí pana premiéra. Pokud nějaké jeho rozhodnutí přijde, budu ho respektovat.

A vy jste někdy od něho dostala vytýkací dopis?

Nikdy. Ale několikrát jsme se spolu nepohodli a neshodli v pracovním zápalu. Ona je trošku mylná představa o Andreji Babišovi, že neposlouchá názory druhých a jede jenom ten svůj. Naopak, kdybych neměla svůj názor, nedokázala si ho obhájit, tak nemám jeho respekt. A věřte, že se stává, že Andrej Babiš uzná, že mám pravdu a že ten názor je správný.

 

krapotkin ( 30. března 2021 13:59 )

Fakt je, že těch, co rozkrádají těch 367 a 500 miliard je na vládních pozicích víc.

bullshit ( 30. března 2021 12:10 )

ANO, ale bojím se že už je pozdě...

bullshit ( 30. března 2021 12:09 )

Já jsem letitý daňař..... to mluví za vše. Mrkněte na její pohůnky a na jejich odměny v době mizerné kteří ale dřeli jako koně

Brichacek ( 30. března 2021 08:44 )

Umaštěná marfuša “letitá daňařka” je největší pohromou pro naší ekonomiku. Drží statusícezbytečných ořeplacených úředníků. Ale iprschy jednoho dne dojdou. Náštěstí v říjnu uděla papa a bude psat paměti jak jsem kur ila ekonomiku!!!!!

Andrejko Bures ( 30. března 2021 07:59 )

Ne sytem, ale vedeni statu potrebuje zmenu.
Jak na postu prezidenta, tak na postu premiera a s nim cele vlady.
Slusne receno, tahne te uz konecne do pr dele nez to tu pohrbite vsechno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa