Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blatný připustil přitvrzení v Česku. Vláda „žhaví“ krematoria a skiareálům dá miliardu

Aktualizováno -
11. ledna 2021
18:23
Autor: simao, ČTK - 
11. ledna 2021
16:00

Řadou opatření souvisejících s pandemií covid-19 se na svém pondělním zasedání zabývala vláda. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) připustil, že ministři řešili i zpřísnění opatření, nevyloučil ho, chce s tím ale počkat do středy. Blatný dále uvedl, že je potřeba vyprázdnit nemocnice, aby Česko neohrozila případná další vlna nebo i „vlnka“. Ministři schválili program kompenzací pro uzavřené lyžařské areály, které za období od 27. prosince do 22. ledna dostanou až 1 miliardu korun. Od úterý pojedou na maximum i krematoria, která budou mít zakázaný dovoz těl z ciziny.

„Současná situace je velmi vážná, je velmi potřeba se jí nadále stavět a reagovat na to adekvátně, jenom upozorňuji na to, že ČR pro to, aby se tak dělo, dělá všechno, co je možné, a dělá to dobře,“ tvrdí ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který v pondělí na vládní tiskovce představil prezentaci, jaká je situace v dalších zemích v porovnání s ČR.

Blatný nevyloučil zpřísnění opatření

„Pokud se týká diskuze o tom, zda opatření mohou být ještě přísnější, tak ano, tato diskuze probíhala,“ poznamenal Blatný.

První polovina tohoto týdne podle něj ukáže, zda se situace vyvíjí směrem k lepšímu, či směrem k horšímu. „Podle toho budeme následně jednat, konkrétní návrhy zatím nepadly, věřím, že to nebude potřeba, vyloučit to určitě nelze,“ dodal.

5. stupeň PES až do konce ledna?

V ČR je zatím nouzový stav vyhlášen do 22. ledna. Podle Blatného stávající situace bude vyžadovat jeho prodloužení.

V současné době jsme ve stravu rizika číslo 5 a pravděpodobně v něm ještě nějakou dobu budeme. I kdyby se podařilo přejít do rizika číslo 4, potom to v žádném případě nebude dřív než na konci ledna. Pokud se týká těchto dvou stavů, tak u nich je nouzový stav nezbytný,“ upozornil Blatný.

Video  Blatného srovnání pandemie v ČR a zahraničí: Stav je vážný všude, koronavirus zasahuje všechny země  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Neočkované prý stát diskriminovat nebude

Blatný na tiskovce řešil i očkovací strategii Česka. Metodický pokyn k němu připomínkovaly kraje, ve středu jeho finální verzi bude schvalovat vláda. „V rámci českého státu nijak nebudou diskriminováni lidé, kteří se nenechají očkovat,“ ujišťuje přitom ministr.

Očkování však opět hájil a k připomínkám krajů poznamenal: „Nejčastějších asi 15 stran připomínek bylo to, že všichni chtějí být první. To je dobře, tomu jsme rádi, že je takový zájem o očkování, a myslím si, že vakcína je bezpečná, velice dobře fungující, a myslím si, že to samo o sobě je velice dobrou podporou, vlastně kampaní pro podání té vakcíny.“

100 tisíc očkovaných denně?

Podle Blatného Česko objednalo dostatek vakcíny. „Když bych měl sečíst všechny vakcíny, které v současné době jsou buď už objednány, anebo jsou předdomluveny, tak máme vakcíny pro více než 10 milionů lidí. Už teď je vakcína úplně pro všechny osoby v ČR,“ uvedl ministr. „Cílem je, aby v průběhu léta nebo pozdního léta bylo naočkováno kolem 5 milionů osob,“ podotkl Blatný.

Jak se něco takového stihne? „Je velmi reálné oočkovat v případě, že bude dostatek vakcín, kolem 100 tisíc osob denně, už jen proto, že třeba 50 tisíc jsou schopni oočkovat praktičtí lékaři (...) Je jich kolem pěti tisíc, mohou naočkovat zhruba 10 osob denně ve chvíli, kdy budou mít dostatek vakcín. K tomu jsou ona velkokapacitní centra a více než 200 center standardních,“ poznamenal Blatný. „O2 arena určitě z principu je jednou z možností, kde by se takováto akce dala velmi dobře udělat,“ dodal.

Video  Blatný: Chceme očkovat 100 tisíc lidí denně. Očkovacím centrem i O2 Arena?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Kompenzace pro skiareály

Na vládě byl dnes schválen speciální program kompenzací pro skiareály, který slíbil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) lyžařským střediskům poté, co vláda minulý týden prodloužila platnost protiepidemických opatření nejméně do 22. ledna.

Na podporu skiareálů bude vyčleněna až miliarda korun, výpočet bude podle typů lanovek a vleků.

„Maximální výše podpory na jednoho příjemce se odvíjí jednak od počtu a struktury přepravních zařízení, kdy k 1 místu náleží kompenzace ve výši 210 Kč (základní vleky), 340 Kč (neodpojitelné lanové dráhy) nebo 530 Kč (odpojitelné lanové dráhy) za 1 den provozu. Maximální výše denní podpory je dále omezena částkou vypočtenou jako 50 % běžného průměrného denního nákladu provozu střediska za uplynulé 2 sezony,“ stojí v předkládací zprávě k návrhu programu Covid-Sport III lyžařská střediska.

Havlíček předpokládá, že se z programu vyčerpá 700 až 800 milionů korun. Já věřím, že tenhle program přispěje k tomu, aby se situace v tomto segmentu stabilizovala. Uvědomujeme si, že provozovatelé musí v současné době vydělat na celý rok, a věřím, že bude platit i dohoda, kterou jsme s nimi ukonali, a to dohoda taková, že se pokusí v maximální možné míře zabezpečit současný stav sjezdovek, a to tak, že tam budou mít částečně i svůj personál, přičemž věříme, že pomůžou i obce, případně policie,“ uvedl na tiskovce po jednání vlády Havlíček.

Blatný ke skiareálům rezervovaný

„Je pravda, že kolem areálů byla velká diskuze, mj. i z toho důvodu, že je to pohyb, který je venku. Mj. víme, že se to dá řídit ve smyslu odstupů už jenom tím, že lidé jsou na lyžích, obvykle jsou sami o sobě poměrně dobře chráněni, pokud se doplní respirátorem, např. FFP2, to je tzv. rakouský model, a vytvoří se specifický režim na lanovkách, potom, bude-li ta epidemiologická situace skutečně lepší, je pravda, že to bude určitě jeden z prvních oborů, který se bude pouštět. Dává to logiku. A je potřeba si uvědomit to, že ta podpora není levná, stojí nás to všechny 1 miliardu korun za měsíc,“ podotkl Havlíček na tiskovce ke skiareálům.

„Není žádnou snahou cokoli prodlužovat, na druhou stranu je pravda, že zdraví je v tomto na prvním místě, ale věřím, že se ta situace v druhé půlce ledna zklidní a bude šance vleky pustit,“ dodal vicepremiér.

Video  Až 1 miliarda pro zavřené skiareály. Havlíček představil nový program, Blatný mírnil naděje lyžařů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Blatný byl k situaci kolem skiareálů rezervovanější. A méně optimistický. „Neumím odhadnout, jestli ve chvíli, až bude možno pustit skiareály, jestli to bude znamenat menší, nebo větší přísun lidí. Spíš bych klidně si myslel i větší, protože navíc, kromě těch rekreantů, kteří tam chodí teď, tam přijede řada lyžařů, ale je určitě pravda, že tomu bude dán lepší řád. Já, prosím, v současné době určitě nechci, nechci říkat, kdy se to stane, jakkoli bych si to moc přál, tak jenom upozorňuji na to, že se podívejme do našich nemocnic. V současné době v žádném případě není možnost hovořit o nějakém rozvolňování a teprve tento týden uvidíme, jak se situace vyvíjí dál,“ varoval Blatný.

Odpuštění daně studentům pomáhajícím při covidu

Pondělní jednání vlády přineslo i další novinky. Ministerstvo financí plošně odpustí povinnost platit daň z příjmu všem studentům, kterým byla při nouzovém stavu uložena pracovní povinnost v zařízeních sociálních a zdravotních služeb.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) odpustí daň studentům formou generálního pardonu, což je mimořádná pravomoc ministryně. Bude se přitom týkat povinnosti zaplatit daň i zpětně.

Studenti pracující v nemocnicích a sociálních službách nebudou vedle daně platit ani odvody, uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Malačová (ČSSD). MPSV pošle krajům dodatečné peníze.

Krematoria na maximum

Novinky, které dnes vláda schválila, se týkají i krematorií. Ta v některých krajích přestala v Česku stíhat nápor nebožtíků. „Od 12. 1. do 22. 1. 2021 bude platit krizové opatření, které zvýší kapacity krematorií na maximum,“ vzkázala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

„Důvodem našeho opatření je předpokládaný nárůst počtu zemřelých během dalších dvou měsíců a s tím související hraniční kapacita některých kremačních zařízení. Paralelně bude vytíženost sledována a koordinována napříč celou republikou, aby nedocházelo k problémům jako v případě Moravskoslezska,“ uvedla Dostálová v narážce na nestíhající krematorium v Ostravě.

Zákaz dovozu těl z okolních států

Od 12. ledna do 22. ledna je tak nově zakázán „dovoz“ těl z okolních států (zejména Polsko, Rakousko a Německo), jak bylo dlouhodobým komerčním zvykem u příhraničních krematorií, upozornilo v tiskové zprávě MMR.

V Česku je celkem 27 krematorií. „Méně jich je na Moravě. To je i jednou z příčin, proč se v těchto dnech ocitly na hranici kapacitních možností kraje Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský. K mezní hranici se nyní blíží kraje Karlovarský, Královéhradecký, Plzeňský a Pardubický. Naopak největší volnou kapacitou disponují krematoria v Kraji Vysočina, v Praze, Liberci a Ústí nad Labem,“ upozornilo ministerstvo.

Video  Blatný o převozu těl mezi ústavy. Rážová: V Moravskoslezském kraji je situace kritická  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

sidneyfoster ( 12. ledna 2021 05:06 )

Kdo doveze praktickým lékařům dvě lahvičky vakcíny denně ?? Pochybuji že by každý měl v ordinaci mražák na -80 stupňů.

viho ( 11. ledna 2021 23:16 )

To je právě ten problém s tím, že politikové podávají lidem neúplné informace či přímo lži. Vakcína totiž nevytváří slizniční imunitu, pouze chrání nakaženého před vážným rozvojem nemoci. Přitom slizniční imunita je právě to, co je schopno šíření viru zastavit. Očkovaný, který se se skutečným virem dosud nesetkal, může být po setkání se s ním nakažen a stát se infekčním. Proto až vakcínu napíchají do rizikových skupin, přijde jakože rozvolnění. Ale ve skutečnosti to bude promoření, aby se ti očkovaní setkali se skutečným virem a vytvořili si slizniční imunitu, která pak teoreticky může šíření viru zastavit. V této fázi budou ovšem očkovaní vysoce nebezpeční pro neočkované, protože z nich budou bezpříznakoví přenašeči. Jenže jakmile už bude naočkována více než polovina lidí, stane se z těch naočkovaných "demokratická" většina a na ty neočkované se nebude brát ohled, protože se přece také mohou nechat naočkovat. Je to politika. Ovšem také se může stát, že té vakcíně se virus ubrání nějakou divokou mutací, která bude ohrožovat i očkované a začne nové kolo uzávěr a výroby nové vakcíny. A slizniční imunita netrvá dlouho, takže se i očkovaný a už jednou nakažený může po určité době opět infikovat.

sova3 ( 11. ledna 2021 23:06 )

To je blazen uz nemam jiny vyraz, Chocholousek na nej..

sova3 ( 11. ledna 2021 23:04 )

Myslim, ze je p.Blatny uz nejaky pomateny....

Pohybovenadany ( 11. ledna 2021 21:29 )

Ty Cibulková , tak to chodilo v 80 létech v Mototechnách když přišly Olcity a Zástavy. Určitě jsi i kávičku šoupla sestrickam do kapsy....🤮🤮🤮 mi je z tebe !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa