Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Narozeniny za lockdownu: Schillerová bez kytky od Babiše, perly Dostálové a Bartošovy cviky

Autor: Jakub Veinlich - 
22. března 2021
21:20

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO, 50) a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka (40) oslavili životní jubilea. Oslavy ale museli kvůli koronaviru odložit. Narozeniny měla i šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO, 57) která hledala kytku od premiéra Andreje Babiše (ANO). Ivan Bartoš (41) si šel místo slavení zacvičit.

K životním jubileím patří oslavy s rodinou, přáteli, kamarády a známými. Rok s koronavirem ale i většinu takových oslav zhatil - aspoň lidem dodržujícím vládní restrikce. Ochuzena o ni zůstala letos například i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

„Oslavu jsem musela odložit. Sešla jsem se s rodinou z jedné domácnosti. Ale rok ještě nekončí, tak snad bude příležitost oslavy dohnat,“ řekla redakce Blesk Zpráv ministryně, která je také pár měsíců babičkou.

„Dostala jsem krásné perličky na krk a na ruku,“ pochlubila se následně dárkem, který ji ke kulatému výročí narození potěšil. Narozeniny měla 13. března.

Jurečka: Připijem si, až megera covidová potáhne někam do háje

O dva dny později než Dostálová oslavil čtyřicítku předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„I když šedivé vlasy přibývají, vrásky už také nějaké mám, mobil už dávám dále od očí, tak pořád se přes všechny pracovní starosti stále nejlépe cítím být tím klukem, co si rád hraje, zažívá kupu srandy s dobrými lidmi, při muzice, nebo u dobrého vínka,“ děkoval Jurečka na sociálních sítích všem, kteří si vzpomněli s přáním. 

„Za těch 40 roků musím také poděkovat, pánu Bohu, rodičům, kteří mě vychovali, rodině a přátelům, kteří zatím se mnou vždy zvládli vše složité i radostné. Doufám, že až tahle megera covidová potáhne někam do háje, že si připijeme na zdraví, zazpíváme a pobesedujeme,“ dodal šéf lidovců. A připojil historickou fotografii ze svého dětství, kterou mu prý poslala spolužačka ze základní školy.

I Jurečka ve svém věku už stihl být ministrem. V koaliční vládě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) byl mezi lednem 2014 až prosincem 2017 ministrem zemědělství.

Právě soukromé polnosti teď Jurečku zaměstnávají nejvíc. Do traktoru o víkendu vzal nyní i dva ze svých pěti synů.

Do KDU-ČSL vstoupil už v osmnácti letech v roce 1999, během první dekády v řadách strany několikrát neúspěšně kandidoval v komunálních a krajských volbách. V listopadu 2010 byl zvolen místopředsedou strany, která se nedlouho předtím poprvé nedostala do Sněmovny, o rok později se stal prvním místopředsedou.

V říjnu 2013, kdy se lidovcům podařilo znovu překročit volební práh do Poslanecké sněmovny, byl zvolen poslancem i Jurečka. Na přelomu let 2013 a 2014 byl předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL.

Na zdraví připili na dálku otci pěti synů také šéfové ODS Petr Fiala a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Právě tyto tři strany tvoří koalici SPOLU, která chce porazit v podzimních volbách Andreje Babiše a mít za premiéra Petra Fialu. Ten oslaví 1. září 57. narozeniny.   

Pekarová Adamová oslaví své narozeniny jen pět dní před volbami. O měsíc déle než Fiala, který je od jediné šéfky parlamentní strany starší o rovných 20 let.

Bartoš s matematikou a cviky „omládl“

Podle průzkumů má zatím větší šanci být premiérem šéf Pirátů Ivan Bartoš, jehož strana jde do voleb společně s hnutím STAN. A právě Bartoš je další z nedávných oslavenců. 20. března oslavil 41. narozeniny. Už rok je tak volitelný jak do Senátu a má zároveň věk pro kandidaturu na Hrad.

Ani zapřísáhlý abstinent žádnou oslavu nepořádal. Místo toho se oblékl do sportovního a bez roušky vyrazil ve sportovních maskáčích cvičit ven do pražské Stromovky takzvaný workout. „Sobotní narozeninová matematika: 41 let - 7 hodin ráno - 5 stupňů pod nulou - 5 cviků od každýho - 1 výmyk ... a je mi hned 23!“ připsal v sobotu na svůj twitterový účet. Odpoledne se pak pochlubil také narozeninovým dárkem. Dostal nový batoh.

Odpoledne pak Bartoš svlékl i maskáče a předvedl se fotkou otužilce, na které je ve vodě mezi ledy. Loni slavil Bartoš rovných 40, už tehdy ale platila po celém Česku různá opatření.

Schillerová a kancelář plná květin

A kvůli vládním restrikcím unikla už druhá narozeninová oslava také vicepremiérce a ministryni financí Aleně Schillerové, která měla 18. března 57. narozeniny. Kvitovat mohla alespoň fakt, že vláda nechala otevřená květinářství. Právě květiny jí v minulém týdnu zaplnily z větší části ministerskou kancelář. Před kamerami České televize se pak ministryně pochlubila, od koho všeho puget dostal. Záběry pak odvysílal pořad 168 hodin.

Na Schillerovou si vzpomněl jak prezident Miloš Zeman. „Já mám ráda tulipány. Jsou nádherný,“ reagovala na kytici od hlavy státu. A ukázala i věnování z Pražského hradu. „Tohle je od Karla Havlíčka, tahle je, myslím, od Luboše Metnara?“ Vytahovala další věnování z obálky, aby se opravila, protože takhle kytka přišla od jiného přednostně očkovaného ministra. Miroslava Tomana ze zemědělství.

„Dokonce od ministra vnitra,“ pochlubila se kyticí od Jana Hamáčka oslavenkyně Schillerová. „To je hezký, hezký vztahy v koalici máme,“ snažila se vicepremiérka zakrýt občasné rozbroje v rámci menšinové vlády. „A kde máte od Babiše?“ zeptal se Schillerové redaktor ČT. „No ta tady není. Ta tady chybí no,“ posteskla si s tím, že zatím mezi gratulanty alespoň na dálku chyběl premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Premiér s dárky občas zapomene. Faux pas se dopustil při tradičním novoročním obědu v Lánech. V roce 2020 totiž ke slavnostní tabuli, kam byly pozvané i děti – tedy Vivien Babišová a Frederik Babiš, ale i Kateřina Zemanová, nepřinesl první slečně květinu k narozeninám. Ty Zemanová slaví 1. ledna.

„Je pravda, že jsme se až na obědě dozvěděli, že Kateřina Zemanová je narozena 1. ledna, takže jsme jí gratulovali, ale dárek jsme neměli,“ reagoval tehdy premiér a připustil, že je to jeho chyba, „možná chyba protokolu.“

Video  Mejdan v hotelu Petra Bendy: Dorazil i expremiér Paroubek  - reportéři Blesku
Video se připravuje ...

kedris ( 23. března 2021 01:09 )

Slováci v rozhlasovém vysílání, vyzývají občany k revoluci

http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=lRc4­Dld-P-0

e.lesanova ( 22. března 2021 21:56 )

Bartoš zatím předvádí jako schopnost jen cvičení ve Stromovce, v anketě má 1%, kteří by ho chtěli za premiéra...Neměl by změnit profesi??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa