Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babišův hejtman se v Partii obul do vlády: Dají vám pár vakcín a chtějí, ať očkujete miliony

Autor: esch - 
7. března 2021
16:35

Hejtmani si stěžují na další chaotické kroky ze strany vlády. Po střetu o nouzový stav a vakcíny se do kabinetu Andreje Babiše (ANO) obul kvůli testování i hejtman Ústeckého kraje a bývalý poslanec ANO Jan Schiller. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News řekl, že vláda by měla víc řešit realitu a neřídit se grafy. Vadí mu i to, že kabinet nejprve nařídil povinné testování a teprve pak se začalo řešit, jestli je v Česku dostatek antigenních testů. A výhrady má i k očkování a rozdělování vakcín.

Další kritika vlády kvůli rozhodnutí a jejich jednání přišla dnes ze strany hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera za ANO. Ten poukázal na to, že by vláda měla nejdříve myslet a potom jednat. Poslat děti do škol nebo nařídit testování ve firmách bez zajištěných testů na covid považuje za nelogické. 

„Nejdřív je potřeba objednat testy a teprve potom vyhlásit, že máme testovat ve firmách a ve školách. A tak je to se vším. Dají vám pár vakcín a chtějí, abyste očkovali miliony lidí,“ zkritizoval Schiller v dnešní Partii. 

Antigenní testování je od příštího týdne povinné, k velkým firmám se navíc přidají i ty menší a po nich i státní úřady. Každý týden tak budou třeba miliony testů. Asociace krajů už na zaměstnavatele apelovala, aby se vybavili samotesty a neblokovali odběrová centra tím, že zaměstnance budou posílat na antigenní testy do nich. 

Právě to se zřejmě děje v Schillerově Ústeckém kraji. Získat termín na antigenní testy je pro nejbližší dny prakticky nemožné. Blesk Zprávy zjistily, že například v krajské nemocnici v Ústí nad Labem je první volný termín až 24. března, v nemocnici v Mostě dokonce až poslední březnový den. 

Schiller není jediný, který poukázal na tuto skutečnost. „S vládou jsme se bavili o návratu dětí do škol. A teprve po týdnu začala řešit, že vlastně nemají dost testů,“ prozradil hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Schiler přiznal, že to s vládou řešili již několikrát, ale chyba je jinde. „Máme každý týden videokonference. Tohle všechno tam zaznívá, podněty od nás mají. Ale trvá týden, než si to někdo uvědomí. Musí víc naslouchat. Ne, že sedí nad čísly a grafy rozhodují všechno. Grafy jsou úplně jiné než realita,“ míní Schiller. 

Ústecký kraj je na chvostu žebříčku krajů právě i v očkování. Podle údajů ministerstva zdravotnictví se v kraji naočkovalo proti koronaviru 41 497. Pro srovnání - třeba Jihočeský kraj, který má o zhruba 180 tisíc obyvatel méně, už vyočkoval téměř 53 tisíc vakcín.

Podle hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové (STAN) se počet očkování odvíjí od toho, kolik kraj dostane dávek vakcíny, uvedla v Partii Pecková. 

Premiér Andrej Babiš byl podle bývalého koordinátora Zdeňka Blahuty tím, kdo rozhodoval o tom, kolik dávek vakcín půjde do jakého kraje. „Zdůvodňoval to tím, že to je všechno politika,“ řekl  v rozhovoru pro Seznam Zprávy Blahuta. Babiš to odmítl s tím, že Blahuta je zhrzený a lže. 

Pecková v Partii přiznala, že procenta dávek, která směřovala do Středočeského kraje, se zvýšila. „Středočeský kraj nejdříve dostával 5 až 7 procent vakcín. Poté se to zlepšilo,“ uvedla Pecková. „Přestali jsme plýtvat energií na to si stěžovat,“ dodala. 

Video  Vláda o pracovní povinnosti pro studenty, práci z domova a testování. (5.3.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 7. března 2021 22:22 )

Tomičku.... Ty jsi až roztomilej a koník je dovoz z Ruska ???

marmat ( 7. března 2021 22:21 )

Satrusegi: Vy si to na Václaváku šoupnete i s ksichtem, že....? J
Já se na rozdíl od placených trollů nemusím ani za jedno slovo stydět.
Ale troll se nestydí - nikdy a ničeho- proto jim tato brigáda sedí !!!
To nelze s VAŠÍ konkrétní nenávistí a vulgaritami NIKDE srovnávat ...
Jen je s podivem ohromná tolerance redakce k Vašemu "stylu"
....absolutně proti všem pravidlům diskuze !

marmat ( 7. března 2021 21:07 )

Satrusegi: Vaše neonacistická provokace je z rodiny zatčeného ve Španělsku ????
Nebo máte JEN shodné DNA ????

marmat ( 7. března 2021 21:03 )

brugal: Oprašujete 3/4 ROKU staré kopírky....??????
Zkuste "pro změnu" COKOLIV z vlastní dílny !
Aspoň jednou !

marmat ( 7. března 2021 20:58 )

zemanbures: Vy máte nahulíno.....??? Takto Premiér rozhodně nefunguje....
Je jasné, že hejtman v rajonu něco podělal a nechce být Černej Petr.
To neznáte už ze školky a 1.stupně ZDŠ ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa