Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Důchody čeká reforma ještě do voleb, věří dál Maláčová. U Zemana na Hradě hledala podporu

Autor: ČTK - 
5. května 2021
19:35

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) chce návrh své důchodové reformy v nejbližší době předložit vládě. Řekla to dnes novinářům po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Šéfka resortu práce míní, že navrhované změny je možné stihnout projednat a schválit do voleb. Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) už dřív prohlásila, že tato vláda komplexní důchodovou reformu nepředloží a na přijetí změn není do voleb už dost času.

„Velmi záhy důchodovou reformu předložím do vlády. Pevně doufám, že dojde na projednání klíčového návrhu... Máme to velmi dobře spočítané. Když bude vůle jak vlády, tak jednotlivých parlamentních stran, tak se to stihnout dá i do voleb,“ uvedla Jana Maláčová (ČSSD) po schůzce se Zemanem.

Ministryně dodala, že se s prezidentem shodují v tom, že je důležité dostat reformu co nejdříve do Parlamentu. To, že v příštích dnech předloží návrh své reformy vládě, oznámila ministryně už před měsícem na sjezdu ČSSD.

25 miliard korun za 5 let

O reformě jednala komise pro spravedlivé důchody. Maláčová pak loni v prosinci představila tři důchodové novely, které připravil její úřad. První počítá s rozdělením veřejného důchodového systému na dva. Z prvního by se všem vyplácel základní důchod 10.000 korun, z druhého zásluhová část podle odpracovaných let a odvodů z výdělků. Druhá norma zavádí dřívější penzi pro lidi s náročnou profesí, a to o rok za každých odpracovaných deset let. Třetí předloha zvyšuje důchod o 500 korun za každé vychované dítě.

Maláčová dnes zopakovala, že by navržená reforma v prvních pěti letech stála 25 miliard korun. Z podkladů k trojici zákonů vyplývá, že by změny mohly ročně ale znamenat propad důchodového systému o víc než procento hrubého domácího produktu (HDP). V nynější hodnotě to odpovídá deficitu přes 60 miliard korun ročně. Výdaje zvedají právě minimální penze, bonus za dítě a dřívější důchod pro náročné profese.

Hledání zdrojů

Podle ministryně bude nutné kvůli důchodové reformě a zajištění stability veřejných financí provést daňovou reformu. Zmínila progresivní zdanění lidí i firem. Dodala, že na něm mají s prezidentem „naprostou shodu“. Dalším zdrojem peněz by byla podle Maláčové digitální daň či zrušení daňových výjimek.

Důchodová komise se na přesné podobě reformy neshodla. Širší shoda není ani na navržených zákonech. Nepanuje ale ani v koalici.

Schillerová už dřív řekla, že Babišova vláda komplexní reformu už nepřipraví. Připomněla, že legislativní proces trvá zhruba rok, takže se do voleb nestihne. Deník N informoval o tom, že návrh odmítli premiérovi poradci.

Podle expertů i některých politiků je důchodová soustava v nynější podobě kvůli stárnutí populace neudržitelná a propadne se do deficitů. Už nyní do penzí putuje asi 30 procent státních výdajů. Stav systému zhoršila koronavirová krize, podle odborníků se tak čas na provedení změn ještě zkrátil.

Video  Rektorka Nerudová: Na důchody bude vždycky. Co ale jiné věci? Krize musí být impulsem k reformě  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa