Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Benešová si brousí zuby na Zemana i za Vrbětice? Expert zmínil spory a souhru s Hradem

Autor: Tomáš Vašek - 
5. května 2021
18:43

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) útočí na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Zeman byl jedním z účastníků setkání s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD), kde se Vrbětice řešily a o níž napsaly třaskavý článek v souvislosti s Hamáčkovou moskevskou cestou-necestou Seznam Zprávy. „Bohužel se pasuje do role generálního prokurátora,“ řekla Benešová o Zemanovi pro MF Dnes. O Zemanově odvolání mluvila ale už i dříve s deníkem E15. K jeho sesazení ale potřebuje souhlas celé vlády, jak upozornil politolog Jiří Pehe pro Blesk Zprávy.

Podle platného zákona o státním zastupitelství není nejvyšší státní zastupitelství v dozoru ani v dohledu této živé kauzy a nemělo by se v ní vůbec angažovat ani ji komentovat. Zeman by měl svoji horlivost proto vysvětlit,“ reagovala ministryně Marie Benešová pro MF Dnes na Zemanovu roli v kauze Vrbětice.

Od té doby, co se Benešová stala ministryní spravedlnosti, tak má určité spory s nejvyšším státním zástupcem Zemanem, zejména o podobu zákona o státním zastupitelství. Težko říct, zda mají ještě nějaké další spory, zda mu vyčítá například ještě něco, o čem my nevíme, každopádně je možné, že se bude snažit před koncem vládního mandátu snažit navrhnout jeho odvolání,“ řekl Blesk Zprávám politolog Jiří Pehe.

Zeman se Hamáčka zastal

Právě státní zástupce Zeman se v úterý zastal ministra vnitra Jana Hamáčka. Šéf ČSSD chtěl podle serveru Seznam Zprávy v Rusku vyjednat výměnu milionu dávek vakcíny Sputnik V a uskutečnění summitu Joea Bidena a Vladimira Putina v Praze za mlčení o výbuchu ve Vrběticích. Hamáček to odmítl. Zeman byl jedním z účastníků schůzky, kde se měla celá věc projednávat, byť na ni přišel později.

V době, kdy jsem na ni dorazil, bylo jasné, že se žádná cesta do Ruska neuskuteční. Tuto věc jsem tedy považoval za vyřešenou,“ řekl ve středu na stejné téma Zeman po dotazu novinářů Práva.

Zemanova role kvůli kauze vydání majetku Czernínů

Už minulý týden přitom pro deník E15 Benešová připustila, že může vládě navrhnout odvolání nejvyššího státního zástupce kvůli kauze vydání majetku rodu Czerninů.

„Můžu podat kárnou žalobu, ale můžu být třeba i ostřejší, to znamená, že taky můžu podat návrh na odvolání,“ řekla ministryně listu. Benešová dva měsíce zkoumá Zemanovo vyjádření, o které ho požádala v souvislosti s kauzou.

Benešová katem ve jménu Hradu?

Za prvé, nedá se úplně říct, že by v tom nejvyšší žalobce Zeman byl vlastní vinou, a také za druhé si myslím, že pokud na něj Marie Benešová útočí z těchto pozic, tak to nemusí být nějaké její stanovisko, ale spíše koná v souhře s Hradem. Pavel Zeman evidentně v té hře o to, jak bude interpretována kauza Vrbětice, sehrál určitou roli, která se dle mého soudu nelíbí prezidentu Zemanovi, který chtěl nutit veřejnosti jakési dvě vyšetřovací verze a všechno zpochybnit,“ myslí si politolog Pehe.

„Žalobce Zeman se nicméně postavil na stranu Hamáčka a Babiše, hrál v tom důležitou roli a otázka je, zda Marie Benešová nehraje jen roli jakési popravčí ve jménu Hradu. Ona sama nemá pravomoc ho odvolat, s tím by musela souhlasit celá vláda a otázka je, jak v té věci obstojí napříkald premiér Babiš,“ dodal Pehe.

Video  Hamáček zuří: Kvůli údajnému handlu s Rusy žádá sérii omluv a 10 milionů korun  - ČTK
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa