Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Maláčová o „last minute“ reformě důchodů: Spravedlivé penze a „výchovné“ pro ženy

Autor: Jakub Veinlich - 
29. listopadu 2020
06:20

Už v prosinci chce ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) poslat k připomínkám návrh důchodové reformy. Důchodová komise v pátek zároveň projednala také analýzu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) o systému penzí s doporučeními úprav. Maláčová v rozhovoru pro Blesk Zprávy připustila, že reformu předkládá její úřad na poslední chvíli, věří ale, že obě komory parlamentu schválí ještě před koncem volebního období, a to i přes přetrvávající dohady v rámci vládní koalice. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) Maláčová žádnou reformu ve skutečnosti nepřipravila a umí hledět jen na výdaje.

Paní ministryně Maláčová, už během prosince chcete přestavit návrh důchodové reformy, který pošlete do mezirezortního připomínkového řízení. Opravdu věříte, že tento několikátý pokus o reformu penzí vyjde?

Ta důchodová reforma, kterou my v prosinci představíme kompletně na důkladné tiskové konferenci, půjde do mezirezortního řízení v paragrafovaném znění. Takto daleko jsme ještě nebyli, nikdy. Tak budeme chtít splnit všechny tři cíle, které jsme si vytyčili.

A ty parametry jsou tedy jaké?

My nově v naší Komisi pro spravedlivé důchody neplníme jen třetí pilíř, tedy finanční udržitelnost, ale také chceme, aby důchody plnily svou funkci, byly spravedlivé, a aby se z nich dalo vyžít, to je druhý pilíř, a pak také je tu ta jednička a to má zajistit, aby důchody byly srozumitelné.

Video  Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) představila po jednání Komise pro spravedlivé důchody své plány na penzijní reformu. (10. 1. 2020)  - Sabina Dračková, Blesk
Video se připravuje ...

V té zmíněné Komisi pro spravedlivé důchody zasedala řada odborníků a také zástupci všech parlamentních stran. Jaká je tedy při tak velkém počtu shoda na tak důležitém dokumentu?

V komisi sedělo na 50 lidí. Myslím, že ta struktura celého systému, která je pro běžné lidi složitá, tak ten nultý a první pilíř takzvaný je architektura, na které se všichni shodnou. A teď ještě správný směr těch nastavených parametrů potvrdila OECD.

Máme všichni shodu na tom, jakým směrem by se nový důchodový systém měl ubírat, jaké by měly být principy, jako pokračovat, ale nemáme shodu na parametrech. To znamená výše důchodů a tak dále. Důležité také je, že tak jak reformu navrhneme, tak si nikdo nepohorší a zároveň zavádíme také věci, které považujeme za důležité.

A to jsou jaké, protože během toho dokazování se objevovala řada návrhů?

Chceme, aby lidé, kteří pečovali, což jsou u nás zejména ženy, tak aby nebyly na systému bity. Zavedeme proto takzvané výchovné, za každé vychované dítě, maximálně však tři děti. Pak chceme, aby ti, kteří pracují ve fyzicky náročných profesích, měli možnost odcházet dříve do důchodu bez finanční sankce, podle principu co každých odpracovaných deset let, znamená odchod do důchodu o den dříve.

Jana Maláčová (ČSSD) na svém facebooku zveřejnila mýty o důchodech a důchodové reformě Jana Maláčová (ČSSD) na svém facebooku zveřejnila mýty o důchodech a důchodové reformě | Facebook J. Maláčové

Třetí věc pak je, že tím jak změníme tu architekturu, tak změníme také srozumitelnost systému, to znamená, že lidé si budou moci každý rok zjišťovat, jak jsou na tom s důchodovými nároky, a druhá velká věc, která z toho vyplývá, tak bude to, že budeme potřebovat důchodový systém dodatečným pilířem, což jsou obecné daně?

To znamená pro český systém konkrétně co? Protože o nás je známo, že značná část důchodu je pokryta zejména ze sociálního pojištění.

Ano, v tom jsme naprosto ojedinělí, protože velká část Evropy má ten poměr, co se platí ze sociálního a co se platí z daní skoro půl na půl. My to máme ještě tři ku jedné. Chceme proto zavést systém, kde říkáme, že ty demograficky nejtěžší ročníky zvládneme, i v těch nejhorších letech to bude 12% HDP, co nás budou stát důchody.

Zhruba tolik platí dnes na penze Rakousko…

Ano, ale my do toho potřebujeme vnést pořádek, abychom si to dokázali spočítat. Řešením je proto podle nás ta zvolená architektura na pilíře, kde je jasný závazek financování z obecních daní.  A na to, aby se to stihlo, protože na to bude potřeba nějaká daňová změna, tak počítáme se zavedením všech změn zhruba s  6letou přechodnou dobou po přijetí reformy.

Nechci malovat čerta na zeď. Ale do voleb zbývá zhruba 10 měsíců, legislativní proces v Senátu a ve Sněmovně je docela zdlouhavý, trvá někdy se všemi lhůtami zhruba třeba 9 měsíců. Co se nepodaří do voleb definitivně schválit, to spadává pod stůl. Neobáváte se proto, že se reforma nepodaří do voleb schválit?

Tady se přiznávám na rovinu, že jsme nepočítali s tím, že během letošního roku přijde první a druhá vlna koronakrize. Kdyby se to nestalo, tak důchodovou reformu předložíme třeba o tři čtvrtě roku dříve.

Tady poctivě přiznávám, že nás pandemie zasáhla i v tomto bodě. Na druhou stranu, nikdy jsme nebyli tak daleko a nikdy jsme neměli důchodovou reformu v paragrafovém znění. Nikdy. To už budí určitou naději. A třetí věc, když bude politická vůle, tak stihnete úplně všechno.

Ve Sněmovně možná. Ale pak máte ještě také Senát a to nezmiňuji také rozpory v rámci vládní koalice ANO a ČSSD.

My to pošleme do mezirezortního řízení a jsme připraveni vést tu konkrétní debatu. Od všech politických stran budu chtít slyšet, když už všichni mluví o reformě v důchodech, tak proč je ČSSD jediná strana, která předložila jasný záměr.

V minulosti se mluvilo také například o zavedení minimálních důchodů. S tím vámi navržená reforma tedy také počítá?

Detailní čísla a parametry reformy vám představíme začátkem prosince. Může se stát, že například při hlasování o důchodové reformě může být podobně vypjatá atmosféra, jako nedávno při schvalování daňového balíčku.

To snad ne. To jako ministryně práce a sociálních věcí nedovolím.

Video  Babiš o superhrubé mzdě, antibabiš koalici i rekordnímu deficitu  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karlos107 ( 9. prosince 2020 05:09 )

last minute ??? Proč vy dementi cpete do českého jazyka anglické názvy ??? MAGOŘI !!!!

jjjlll ( 8. prosince 2020 20:18 )

Je to tak. Které ženě nepomohla bábinka, měla to drsné - pokud skutečně řádně pečovala o děti i o domácnost. "Odměnou" za takovou řádnou práci byla dřina, závislost na chlapovi a nízký důchod.

buban ( 29. listopadu 2020 17:23 )

Mno,jakpak chce s.Maláčová zjišťovat,že děti byly vychovány?Bude stačit,že nebyly dány do děcáku,ale žily doma s rodiči na "dáfkách"?

1pravda1 ( 29. listopadu 2020 16:17 )

ona se hlavně moc ráda poslouchá a přehazuje si u toho vlasy

1pravda1 ( 29. listopadu 2020 16:15 )

když se můžou vyhazovat peníze za superhrubou mzdu! a její zrušení.....500 Kč měsíčně chudým a ovšem bohatým do 140 tisíc měsíčně....plus několik tisíc korun navíc měsíčně...co je to za blbost....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa