Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babišova Monika přijde o radovánky v Alpách. Premiér: Budeme doma, Vánoce budou letos jiné

Video se připravuje ...
Autor: simao, jt - 
27. listopadu 2020
05:01

Andrej Babiš (ANO) mírní optimismus, který se objevil po přechodu ČR na 4. stupeň PES a brzy se začalo mluvit i o tom, že by mohl přijít 3. stupeň, který přináší i otevření restaurací či malých obchodů. Premiér se v Epicentru na Blesk.cz nechal slyšet, jaké očekává letošní Vánoce. A poznamenal, že tentokrát na svou oblíbenou lyžovačku do Alp nevyrazí. Po řadě let.

Jestli se Česko v pondělí přepne do třetího stupně systému PES, to se podle premiéra Andreje Babiše (66, ANO) zatím nedá jasně říct. V pořadu Blesku Epicentrum ve čtvrtek řekl, že by si přál, aby se opatření rozvolnila aspoň 14 dnů před Vánocemi. Vyzval také, aby si lidé nechávali testovat. Konec roku přitom Babiš s oblibou tráví v Alpách. Letos se však do nich nevydá.

Žádná Francie či Rakousko, ale pohádky u TV doma

Babiš přiblížil při dotazu, jaké budou letošní Vánoce pro Česko, i to, jaké budou letošní Vánoce pro něj a jeho rodinu, která má v zimě v oblibě cesty do zahraničí - do Alp. Babišovi tam tráví tradičně i Silvestra.

Vánoce zkrátka nebudou stejné, jako loni. „Bohužel budou jiné. Určitě budou jiné. Mě se ptali, jestli půjdu na lyže. Nepůjdu. Po 17 letech nepůjdeme na lyže, budeme doma, budeme koukat na pohádky, na filmy, budu s rodinou a budou jiné,“ poznamenal premiér.

Jiné Vánoce čekají celé Česko. „Přejme si, abychom to teď zvládli a dostali se alespoň 14 dní před Vánoci do té trojky, abychom mohli nakoupit dárky a dostali se trochu do lepší situace, ale na druhé straně bohužel ten počet nakažených je stále vysoký, virová nálož je vysoká, bohužel stále umírají lidé. Takže my se musíme i poučit z té minulosti a být velice opatrní,“ vyzval Babiš v pořadu Epicentrum.

V dobách před covidem byl Babiš s manželkou Monikou v Alpách francouzských i rakouských - naposledy i s dcerou Vivien a synem Frederikem. Jenže tentokrát mají Babišovi smůlu. Nepojede se nikam. Ba co víc, letošní Vánoce budou nadále doprovázet různá omezení.

„Všichni si přejem mít Vánoce, budou jiné, jasně, ale aspoň aby byly nějaké a ne abychom byli všichni někde zavření a všechno bylo zavřené, to by byla katastrofa. Proto o tom musíme velice pečlivě diskutovat,“ doplnil ve studiu Blesku premiér.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v Epicentru na Blesk.cz uvedl, že tentokrát oblíbenou zimní lyžovačku v Alpách vynechá Premiér Andrej Babiš (ANO) v Epicentru na Blesk.cz uvedl, že tentokrát oblíbenou zimní lyžovačku v Alpách vynechá | Foto Blesk - Karel Kopáč, abl

Rozvolňování se pozdrží?

Co se dalšího rozvolnění opatření týče, Babiš upozorňuje, že je tu PES, podle kterého je třeba dál pstupovat. „Musíme se řídit podle PSA. Přál bych si, aby se otevřelo, ale v rozvolňování musíme být opatrní. Kdybychom to totiž nějak pokazili, tak by právě mohlo dojít k nárůstu nakažených před Vánoci a to rozhodně nikdo nechce,“ podotkl.

Bude tedy Česko v 3. stupni, který by přinesl další rozvolnění, již od pondělí? Premiér Babiš si tím jistý není, alespoň dle jeho opatrného vyjádření, kdy zmínil jako možnost po 3. stupeň až čas 14 dní před Vánoci, tedy rozhodně ne začátek prosince.

„To není o tom, co si přeju. PES je předvídatelný a má jasné parametry. Nám nyní vyčítají, že nevíme, jaké číslo bude příští týden. My potřebujeme vědět čísla za čtvrtek, pátek a sobotu. Pak se dá kvalifikovaně rozhodnout. Situace není dobrá, počet nakažených neklesá, jak jsme si představovali a musíme být velice opatrní. Naše priorita je ochránit životy lidí, a abychom nějak pandemii dostali pod kontrolou. Paradoxně jsme měli období, kdy Praha byla nejhorší, dnes je to spíš problém venkova,“ poznamenal k aktuální situaci Babiš.

Ohledně výhledu a toho, zda se bude rozvolňovat, a nebo ne, podotkl: „Mě trápí malé obchody. Jsem přesvědčen, že malí živnostníci by dodržovali veškerá opatření, navíc jde o jejich živnost, příjmy a rodiny. Obchody jsou navázané na jiné aktivity, takže hlavní slovo má ministr Blatný. On na rozdíl od svých předchůdců není ochoten mluvit o nějakých kompromisech, velice tvrdě prosazuje své návrhy. A to je dobře.“

Vláda čelí občasné kritice za to, že zatímco při předvánočních nákupech mají otevřeno hypermarkety a supermarkety či je možnost objednat si dárky přes e-shop, malé obchody mají nadále zavřeno - ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) argumentuje tím, že by se jejich otevřením zvýšila výrazněji mobilita. Lidé by se zkrátka dali víc do pohybu a víc se v obchodech setkávali.

Předvánoční testování Čechů. Zn. dobrovolně

Babiš také navrhl dobrovolné testování Čechů v prosinci prostřednictvím antigenních testů. Ty jsou považované za levnější, ale méně přesné. Babiš však míní, že přesné jsou dostatečně.  

„Testy jsou přesné a dokázalo se, že jsou dobré. Slováci byli první a mě to mrzí, že u nás to trvá tak dlouho. Oni to dělali plošně. Nyní ty antigenní testy dělá Rakousko a tímto směrem bychom se dle mého měli vydat. Nejdříve otestovali učitele, pak policisty a před Vánoci nabízejí dobrovolně testy občanům,“ podotýká Babiš.

Premiér čelil také dotazu na to, proč se nyní v Česku denně testuje podstatně méně, než v říjnu, kdy šlo řádově o 40 tisíc testů za den, nyní se však tato čísla pohybují jen lehce nad 20 tisíc.

„Máme denní kapacity 52 tisíc PCR testů. A kdo chodí nyní na testy? Ten kdo je indikovaný praktickým lékařem nebo hygienou, potom dobrovolně samoplátci a cizinci. Ne všichni ale chtějí na test jít, protože se bojí, že pak půjdou do karantény a teoreticky se obávají o své zaměstnání. Je ale důležité, aby když má někdo příznaky, se nebál na test jít,“ apeluje Babiš.

„Vlna, co přišla do Česka, vlastně nikdy neskončila. První období byla vlna asi 450 nakažených denně, potom šla dolů. Pak to vyskočila na 15 tisíc za den a teď je to nějakých 5 tisíc. Predikovat je to těžké, my se s tím musíme naučit žít. Přejme si, aby se to všechno zvládlo do června příští roku,“ dodal Babiš k obavám ze 3. vlny pandemie, která by dle některých mohla dorazit v lednu či únoru.

Premiér Babiš mluvil ve studiu Blesku i o aktuálních politických záležitostech - sporu o daňový balíček a jeho návrh na sazbu daně z příjmu pro zaměstnance 15 a 23 procent, který míří do Sněmovny. Podívejte se, co všechno řekl:

Video  Babiš o superhrubé mzdě, antibabiš koalici i rekordnímu deficitu  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 29. listopadu 2020 18:31 )

Vypadá to na OKURKOVOU SEZONU Bulváru.....
Jediná (!!!) Monika Babišová chtěla v zimě do ALP,
tak jak se (s tím celým jedinečným sdělením)
mají ostatní lidi-lyžující, sáňkující, snowbordisti a koulující čumilové
teď "poprat" ???

Michal Snobl ( 28. listopadu 2020 21:42 )

Plesku a koho zajímá problém nějaký Lojzička jestli se bude klouzat někde na prkýnkách. Klidně ať sedí doma na pr-de-li a můžou po ní jezdit po schodech.Lojzička ať se raději chytne koštěte a může vymést bordel z domu a neotravujte co bude kde dělat

PPP150W ( 27. listopadu 2020 23:31 )

Tuším, že Šablatura je gay.

marmat ( 27. listopadu 2020 21:25 )

Kremlmilda:Jste nahlášen - jako nemocný, vulgární deviant
Vás teda Covid sebral....

marmat ( 27. listopadu 2020 21:22 )

pokrok: Kolik Vám za dnešek zaplatili ???
Je to hovězina na hově­zinu­...ZO­UFAL­STVÍ trolla v rohu.
VYHRABAL jste i rok "neexistujícího" floristu, kterým jste doslova posedlý.
Že jste zralý na léčbu je tady evidentní....
Takového zhuleného paranoika si zahrajte v lese, nebo na Šeberáku....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa