Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš o roztržce ve vládě: ČSSD má podnikatele za nepřítele. S Hamáčkem se nedomluvil

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. listopadu 2020
17:20
Autor: Jakub Veinlich, Jaroslav Šimáček, ČTK - 
26. listopadu 2020
15:20

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš kritizoval v Epicentru Blesk Zpráv koaliční ČSSD. Její předseda Jan Hamáček totiž i přes původní shodu podal ve Sněmovně vlastní návrh na výši daně z příjmu po zrušení superhrubé mzdy. Stejně se ale zachoval jako poslanec i Babiš. Sociální demokraté chtějí podle premiéra neustále zvyšovat daně a berou především podnikatele jako ideového nepřítele. Nakonec ani nepodpořili na hospodářském výboru Sněmovny usnesení, aby poslanci schválili návrh rozpočtu na příští rok. Nicméně při závěrečném hlasování bude prý vládní koalice menšinové vlády ANO a ČSSD postupovat podle premiéra jednotně.

„Právě teď je vhodná doba. Chceme podpořit všechny zaměstnance. Chceme přidat 4,5 milionu zaměstnanců 7 % čisté mzdy na dva roky,“ hájil premiér Babiš v Epicentru návrh na zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmů na 15 a 23 %, což bude stát státní kasu vedle navrhovaného deficitu státního rozpočtu na příští rok dalších zhruba 90 miliard korun. 

Stát podle Babiše v minulých letech šetřil natolik, že si to může dovolit. „Navyšujeme mzdu všem zaměstnancům o 7 % na dva roky, nenavyšujeme daně živnostníkům, jak navrhuje kolega (Jan) Hamáček (ČSSD) na 19 %, a všichni zaměstnavatelé nemusí navyšovat mzdy z vlastních zdrojů,“ zdůvodnil premiér svůj návrh, který prodal do Sněmovny jako poslanec. 

Podmínky zrušení superhrubé mzdy a následnou výši daně z příjmu nemělo přitom vládní ANO vyjednané ani s koaličním partnerem – tedy ČSSD, proto i Hamáček coby poslanec podal vlastní návrh. 

Zrušení superhrubé mzdy má platit přitom jen dva roky. V přijatém návrhu zákona o tom ovšem není ani slovo, i když to Babiš s minstryní financí Alenou Schillerovou slibovali i prezidentu Miloši Zemanovi

„Za deset měsíců budou svobodné demokratické volby a lidé si zvolí své zástupce, poslance a ti zvolí vládu. A ta nová vláda na základě svých programů rozhodne, co bude v roce 2023, a na to mají dostatek času, aby lidem řekli, zda udrží daně, nebo navýší,“ obhajoval Babiš v diskusi s moderátorem Jaroslavem Šimáčkem, proč dvouletá lhůta výslovně řečená v zákoně nakonec chybí. 

Video  Babiš o superhrubé mzdě, antibabiš koalici i rekordnímu deficitu  - Blesk
Video se připravuje ...

Premiér také připomněl, že od doby, co vstoupil do vlády, snižovali jeho ministři daně. „Je to v objemu ještě mimo ten balíček 147 miliard,“ i to je jeden z důvodů, proč vláda podle premiéra mohla navyšovat důchody a platy. 

V rámci daňového balíčku prošlo Sněmovnou ale zároveň také navýšení slevy na poplatníka z dílny Pirátské strany, a to o více než 9 tisíc korun. 

„Děláme jen to, co dělají ostatní, nemůžeme nechat ve štychu naše podnikatele, firmy, naše živnostníky,“ odmítl Babiš, že by snížení daní pocítili jen bohatí. 

Zrušení superhrubé mzdy navrhovala už v roce 2019 ODS. Součástí balíčku měla být také rovná daň pro všechny 15 %. Dnešní premiér tehdy mluvil o megapodvodu a varoval, že Česko může přijít až o 80 miliard korun. „Ratingy jsou pryč, Česká republika jde do kopru,“ čílil se tehdy premiér v České televizi. Současný Babišův návrh přitom počítá se „sekyrou“ do rozpočtu až 90 %. 

Premiér ale odmítá, že by změnil názor. „Samozřejmě, že je to podvod. ODS to slibovala v roce 2006 do voleb, a v době, kdy se dostali do vlády, slibovali 15 % daň, pak zjistili, že to nevychází, tak místo sta procent udělali základ 134 %,“ tak se prý dostal výpočet na daň z přijmu na 21 %. Babiš si proto i dnes na svých tehdejších slovech trvá. 

Po nás potopa?

Národní rozpočtová rada vlády vytýká daňovému balíčku, který prošel Sněmovnou a čeká na projednání v Senátu, že jde o největší zásah do daňových příjmů v historii ČR. U Babišova návrhu vypočetla, že státní rozpočet přijde o 58,1 miliardy, kraje o 7,8 miliardy, obce o 22,1 miliardy korun. Dluhová brzda 55 procent HDP má být navíc v důsledku balíčku dosažena už v roce 2025. 

Babiš ale odmítá, že by se jeho návrhy nesly v duchu hesla: „Po nás potopa“. Národní rozpočtová rada vlády v čele s ekonomkou Evou Zamrazilovou, která například v minulosti kandidovala do Evropského parlamentu za ODS, předpovídá stav veřejných financí i pro rok 2070, což podle Babiš dnes nedokáže odhadnout nikdo. 

„Pokud my budeme ve vládě, tak samozřejmě budeme znovu tyto věci řešit,“ slíbil Babiš s tím, že netuší, co bude například v roce 2023. 

Piráti podle Babiše ničí rozpočet

K daňovému balíčku se ve Sněmovně podařil Pirátům připojit návrh na zvýšení slevy na poplatníka. Ministryně financí Alena Schillerová to označila za chybu a žádá Senát o zrušení tohoto návrhu. Sleva by totiž prohloubila díru do rozpočtu o dalších 35 miliard korun. 

„Ten návrh je špatný, protože ničí ten rozpočet totálně,“ odmítl Babiš argument, že by se slevou nesouhlasil jen proto, že vychází z pera opoziční stany. Pirát Mikuláš Ferjenčík prý návrh předložil ze srandy. „Asi nepočítal s tím, že takovým způsobem zničí rozpočet, protože to je alternativa,“ jen v letošním roce podle premiéra zaplatíme na dani za poplatníka na 130 miliard korun a Ferjenčíkův návrh má zvýšit tento mandatorní výdaj, tedy povinné platby státu, na 160 miliard. 

Návrh podle Babiše není seriózní a nerozumí tomu, proč ho podpořila i vládní ČSSD. „Nevím, asi nám chtěli udělat nějaký naschvál,“ dodal premiér. 

Babiš proto ve studiu vzpomenul, že na konci srpna oznamovali s vicepremiérem a šéfem ČSSD koaliční dohodu na zrušení superhrubé mzdy a následného zdanění příjmu. „V rámci jejich klubu jsou asi různé proudy nebo si to neumím jinak vysvětlit,“  kritizoval koaličního partnera Babiš s tím, že ČSSD chtěla vždy zvyšovat daně a živnostníci pro ni byli ideovým nepřítelem. 

Koaliční strany by měly tento rozpor projednat na koaliční radě. O osud vlády se ale premiér podle svých slov i přes tento rozpor nebojí. „Samozřejmě je to nešťastné, ale proč to tak je, říct neumím.“ 

Koaliční rada se ale nakonec nekonala, Babiš jednání zrušil, místo toho se odpoledne sešel jen s Hamáčkem. A neshoda kolem daňového balíčku pokračuje. Šéf ČSSD Jan Hamáček po schůzce s premiérem uvedl, že společnou řeč nenašli. V jednání o zvýšení přídavků na děti se ale posunuli.

Kompromis pro senátory

Senátory se ve středu snažil Babiš s ministryni Schillerovou naladit pro vyškrtnutí slevy na poplatníka kompromisním návrhem přidat obcím, městům a krajům za daňový výpadek po zrušení superhrubé mzdy 20 miliard korun. 

Ministryně také doporučila obcím a městům, aby zvýšily lidem daň z nemovitosti, a tím si navýšily příjmy do svých rozpočtů. Stát počítá příští rok s růstem HDP a díry v rozpočtu chce podle Babiše zalátat mimo jiné penězi z evropských fondů. 

Stávající schválený schodek rozpočtu 500 miliard korun stát podle Babiše celý nevyužije. Prý by mohl být výsledek zhruba o 100 miliard lepší. „Dopadne to podstatně lépe, než je schváleno,“ věří Babiš. 

Video  Bez urážky Zuzany Bubílkové: Superhrubý sešup a Hůlkův metál.  - Zuzana Bubílková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Na příští rok je schválený schodek rozpočtu 320 miliard, ale není v něm započteno právě zrušení superhrubé mzdy a další změny daní, které bude v polovině prosince posuzovat Senát. Opravdový schodek rozpočtu tedy bude patrně vyšší, což potvrdil v nedávném rozhovoru pro Blesk Zprávy také vicepremiér, ministr dopravy i průmyslu a obchodu Karel Havlíček

Například bývalý ministr financí a předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se navezl kvůli návrhu rozpočtu na příští rok emotivně do vlády, které prý takové zadlužování budou proklínat jejich děti, protože to budou muset zaplatit generace po nás. Podle Kalouska Babišova vláda ohrožuje navíc i stabilitu penzijního systému.

Podpora nejistá

Ani pro návrh zákona o státním rozpočtu nemá vláda dojednanou ve Sněmovně podporu. Zástupci ČSSD nehlasovali v týdnu na hospodářském výboru pro usnesení, které by poslancům doporučovalo zákon roku schválit. 

Předseda ČSSD Jan Hamáček ale prý ministryni Schillerovou po telefonu ve středu ujistil, že ve finálním třetím čtení sociální demokraté státní rozpočet ve Sněmovně podpoří. 

„Bylo by dobré, kdyby požádal (Jan Hamáček, pozn. redakce) své poslance, aby nedávali pozměňovací návrhy. Je nestandardní, když dvě vládní strany vpodstatě schválí rozpočet, aby jejich poslanci ještě něco navrhovali,“ kritizoval postoj ČSSD ve studiu Blesk Zpráv Babiš. 

Spojit hlasování o rozpočtu s hlasování o důvěře vládě se prý premiér nechystá. 

Video  Epicentrum: Andrej Babiš o daních a covidu  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gejzovic ( 26. listopadu 2020 17:16 )

to není seskupení,ale hladová smečka,Babiš

gejzovic ( 26. listopadu 2020 17:13 )

ty poctivy stím nemají problem

Maximilian ( 26. listopadu 2020 17:05 )

Směšné, trapné, věk je znát,je třeba odejít včas do důchodu,než si hrát na mladicka,to jde možná u manželky posedlé módou a penezi

BoziMilda ( 26. listopadu 2020 16:48 )

Je to tak. Nepřátelství socanů k podnikatelům je ideové, zatímco u Babiše je čistě pragmatické. Socani chtějí podnikatele zničit, Babiš pouze levně převzít.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa