Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zrušit „megašvindl" si teď můžeme dovolit. Havlíček o superhrubé mzdě i dotaci pro Penam

Autor: Pavlína Horáková - 
26. listopadu 2020
05:30

Českou politickou scénou hýbají v současné době kromě problematiky koronaviru i další důležitá témata. Proč se nepodařilo nalákat čtvrtého slibovaného operátora? Kdo nakonec zaplatí státem již vydanou, ale Evropskou komisí neschválenou, dotaci 100 milionů korun pro pekárnu Penam? A komu přesně pomáhá daňový balíček a zrušení superhrubé mzdy? I to bylo tématem středečního Epicentra Blesk zpráv s vicepremiérem Karlem Havlíčkem (za ANO).

„Nám už bylo jasné, že nemůžeme vytvořit podmínky, protože sem by nikdo čtvrtý nepřišel. Ani ve Spojených státech čtvrtého operátora nemají,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu, proč pro něj výsledek aukce mobilních operátorů nebyl žádným překvapením. Původním záměrem nalákání čtvrtého velkého operátora, byla možnost snížit cenu mobilních dat v České republice, která je momentálně nejvyšší v celé Evropě.

Video  Epicentrum - Karel Havlíček  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený, Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

„Jediná cesta byla, cesta přes středně velké hráče…je podpořit a vytvořit jim, tzv. nákladový roaming,“ řekl vicepremiér v Epicentru Blesk Zpráv a současně tento pojem okamžitě vysvětlil: „Ti středně velcí operátoři mohou čerpat služby, data od těch současných třech. A teď to nejzásadnější, je v tom, že jsme prosadili, že ti současní to musejí dávat za nákladové ceny, nikoliv za ceny tržní…to znamená, že ti střední si budou moci dávat svou přiměřenou marži a ti původní, velcí, jsou z toho nervózní, protože nebudou moci jet ty zisky, na které byli zvyklí.“ Základním úspěchem podle jeho slov bylo vytvořit zázemí pro infrastrukturu vysokorychlostních 5G sítí, což se podařilo a do rozpočtu navíc dostali 5,6 miliardy korun, což více, než očekávali.

„V dané konstalaci aukce dopadla nejlépe, jak dopadnout mohla, protože asi po sedmi až deseti letech se vůbec podařilo sem získat vůbec nějakého operátora,“ uvedl ministr s tím, že snižování cen dat, zejména u levnějších tarifů, je ještě dalším úkolem do budoucna. Zvýšením konkurenčního tlaku na operátory by však k dalšímu snížení cen mělo pomoci.

Dotace na Penam proplatí firma

Evropská komise s konečnou platností rozhodla, že neproplatí evropskou dotaci 100 milionů korun, kterou už ale Česko vydalo na stavbu linky na výrobu toastového chleba v pekárně společnosti Penam. „S Evropskou komisí se ročně dohadujeme ve stovkách případů,“ vysvětlil Havlíček, že tato situace je poměrně standardní a všechny firmy a projekty jsou posuzovány bez rozdílu

„Všichni musí mít stejné parametry…Pokud Evropská komise neuzná ty soudní znalecké posudky, tak to samozřejmě zaplatí ta firma,“ prohlásil ministr dopravy, obchodu a průmyslu a dokonce řekl, že takové jednání vůči firmám na svých rezortech garantuje. 

Hamáček by živnostníky hodil přes palubu

Co se týká daňového balíčku, podporuje Havlíček jednoznačně své vládní partnery. „Já si stojím za těmi patnácti procenty. Nejde jen o to, že to byl slib, ale my si musíme uvědomit, že…my tímhle vycházíme vstříc lidem, kteří byli nejvíce postiženi. Tím, že jim umožníme nadechnout se, realizovat tržby,“ použil stejnou rétoriku jako premiér Andrej Babiš (ANO), či ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Živnostníky jsme nehodili přes palubu… Kdyby došlo na návrh pana místopředsedy Hamáčka, tak bychom živnostníkům dokonce o 4 procenta zvýšili daně…Řekněte mi, jak bychom měli 600ti tisícům živnostníků vysvětlit,  že jim v postcovidové době zvedneme o čtyři procenta daně? To neobstojí, u nikoho a mají pravdu, samozřejmě,“ rozhořčil se ministr Havlíček ke konci středečního Epicentra.

Zrušený „megašvindl" za 90 miliard korun

Hlavním důvodem zrušení superhrubé mzdy byla snaha rozhýbat ekonomiku. Podle studie VŠE však tato změna nebude mít kýžený efekt, protože je výhodná zejména pro vysokopříjmové občany. A ti, kteří by peníze navíc skutečně vrátili do ekonomiky, z dané úlevy budou profitovat nejméně. „Čekalo se na to, která vláda bude mít tu odvahu a tenhleten megašvindl zruší…Kdy jindy to udělat, než ne teď, kdy lidé potřebují peníze?“, navážel se Havlíček do samotného vzniku superhrubé mzdy.

Děkan Fakulty informatiky a statistiky na VŠE, Jakub Fischer, však uvádí, že zrušení superhrubé mzdy způsobí na jedné straně propad veřejných rozpočtů o 90 mld. Kč, na druhé straně by přímá spotřeba domácností vzrostla pouze o 48 mld. Kč“, na to měl však vicepremiér jasný komentář: „Tak máme udělat to, že celou dobu občanům, firmám říkáme, že jsme makroekonomický šampión a v době, kdy příjde největší krize, která tady kdy byla za poslední desítky let, tak my jim máme říct, tak my vám nic nedáme?“

V tuhle chvíli si to můžeme dovolit, takže jsme si zvýšili to zadlužení,“ prohlásil vicepremiér a zdůraznil, že co se míry zadluženosti týká, jsme na tom pořád lépe i než například takový velikán, jako je sousední Německo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa