Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Letos raději bez Mikuláše.“ Havlíček v Blesku o rozvolňování: Otevřou obchody v pondělí?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, Pavlína Horáková - 
25. listopadu 2020
18:25

Vicepremiér, ministr dopravy i průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) věří, že se po víkendu opět otevřou všechny obchody a služby, včetně kadeřnictví a restaurací. Řekl to ve studiu Blesk Zpráv v pořadu Epicentrum. Česko by se mělo, za předpokladu příznivého vývoje, dostat od příštího týdne do třetího stupně „psa“. I nadále ale mají platit přísná hygienická opatření. Pokud by se situace zhoršovala, po třech dnech by se provozovny opět uzavíraly. Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) ale ve středu na dopolední tiskové konferenci optimismus mírnil a je podle něj dost možné, že k rozvolnění nakonec nedojde. 

Jak to bude vypadat například v obchodech s oblečením, knihkupectví, nebo v obuvi, ale i v restauracích nebo u kadeřníka? I o tom mluvil Karel Havlíček v pořadu Epicentrum.

Na začátku vysílání se ministr Havlíček omluvil všem, kteří museli zavřít kvůli vládním opatřením své provozovny. Pokud by prý ale takový krok nepřišel, byli bychom podle vicepremiéra v mnohem horší situaci, než jsme teď. „Omluva všem, které jsme museli zavřít, na druhou stranu, kdybychom to neudělali, byli bychom v horší situaci, měli bychom plné nemocnice nemocnice a podívejte se, jaká je situace v Polsku,“ zdůvodnil tvrdé restrikce Havlíček.

I když připustil, že podle prodejní plochy jsou otevřené především velké hypermarkety, odmítá kritiku, že by vláda zavřela malé české provozovny.

Video  „Třetí vlna může přijít už před Vánoci. S vakcínou blázinec skončí,“ míní parazitolog Flegr.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Museli jsme odizolovat část maloobchodu. Dělali jsme to podle druhu zboží. Je pravda, že tak jak někdo říká, že musely zavřít malé české obchody, tak jsou otevřené masny, koloniály, drogérie a další. Omluva všem, které jsme museli zavřít,“ zdůvodňoval Havlíček kroky vlády.

I když část senátorů podala proti restrikcím ústavní stížnost, Havlíček věří, že rozhodnutí vlády bylo správné a soudy stížnosti nevyhoví. „Nejsem právník, jsem jen přesvědčen, že i senátoři dobře vědí, že jsme to udělat museli. Je to politický akt, který má vést ke zviditelnění,“ je přesvědčený Havlíček, podle kterého nebude potřeba vyplácet kompenzace za zavřené restaurace nebo obchody.  

Pokud by opatření nepřišla, hrozil by podle vicepremiéra totální lockdown, protože by se nákaza koronavirem šířila nekontrolovatelně.

Kritika svazů

Havlíček odmítl, že by vláda pochybila při komunikaci, ať už s Hospodářskou komorou, nebo se Svazem obchodu a cestovního ruchu, jak kritizoval ve vysílání Blesk Zpráv v pořadu Epicentrum před pár dny jeho prezident Tomáš Prouza.

„Ty obchody by to naprosto v pohodě zvládaly, ty lidi udržet v nějakých rozumných rozestupech. Nikdy nám to vláda nevysvětlila. Opakovaně se na to ptáme. Slyšíme jen takové ty obecné odpovědi, že by to zvýšilo mobilitu lidí. Prosím vás, nedělejme si iluze. Lidi jdou případně někam jinam. Lidi nebudou sedět doma. To je přesně vidět na tom, když se obchody zavřou v neděli, tak benzinové pumpy začaly okamžitě prodávat čerstvé pečivo. Prostě lidi si jdou pro ty rohlíky na benzinku, nesedí doma. Čili to jsou strašně teoretické úvahy nějakých akademiků, kteří si tam z Česka udělali pokusnou laboratoř, a realita je prostě úplně jiná,“ stěžoval si na nekomunikaci Prouza. 

Video  „Soboty a pátky budou masakr," varuje po chaosu v obchodech Prouza. A poslal ostrý vzkaz.  - Blesk
Video se připravuje ...

„Chápu, to, že obchodníci, a pan Prouza zastupuje obchodníky, tlačí na to, aby mohli mít otevřeno a měli tržby. To není nic nepochopitelného. Pokud bychom ale vycházeli všem zájmovým skupinám takto vstříc, tak bychom mobilitu nesnížili. Pokud chceme omezit šíření epidemie, museli jsme zakročit a omezit kontakty,“ zdůvodňoval, proč jsou zavřená divadla, proč nefungovaly školy, obchody a další. 

„Díky všem těmto opatřením mohou děti do školy, můžeme za několik málo dní otevírat maloobchod, částečně restaurace, takže budou mít částečně otevřeno, byť s omezeným počtem lidí, otevřeme penziony, pedikúry, manikúry. Omluva za to, snížili jsme komfort, na druhou stanu jsme ochránili zdraví obyvatel„ zopakoval Havlíček. Jiná cesta podle vicepremiéra nebyla. 

Podle Havlíčka je podstatné, že k přenosu koronaviru dochází při sociálním kontaktu. Zda v obchodech, ale na českých průzkumech nedokázal doložit. Přenos je podle něj také při cestování za nákupy. „Kdybychom nechali otevřeno sto tisíc malých obchodů, tak v tu chvíli nám to zvedne tu mobilitu o několik milionů lidí a v tu chvíli by k šíření nákazy došlo,“ vysvětloval Havlíček s tím, že ve světě nevymyslel nikdo nic lepšího. 

Video  Kapři a stromečky budou, s Mikulášem uvidíme za týden, vzkázal ministr zdravotnictví Blatný.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

„Jsem docela rád, že se nám to začíná trochu lepšit a že máme šanci, a věřím, že k tomu dojdeme, že v následujících dnech budeme moci toto otevřít, byť za dalších restriktivních opatření, ale budeme moci otevřít takřka vše,“ věří Havlíček stejně jako například ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). 

Naopak ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) tak optimistický není. 

„Ta čísla neklesají úplně tak rychle, jak bychom si přáli, a jsou dokonce některé kraje, kde dochází k mírnému navýšení toho skóre,“ řekl Hamáček s tím, že může jít o lokální ohniska. „Není to tak, že bychom teď mohli jednoznačně říci, jak to celé bude,“ dodal. Klíčová podle jeho slov budou čísla, která se ukážou v následujících dnech. Na místě je podle Hamáčka opatrnost a dodržování platných opatření.

Zimní gumy vs. zimní boty pro děti

Havlíček připustil, že bylo chybou, když vláda umožnila řidičům přezout auta na zimní pneumatiky, ale rodiče nemohou dětem kvůli zavřeným obuvím koupit zimní boty. „Možná bychom teď tu výjimku udělali, vědomi si toho, že to bude trvat měsíc a půl,“ připustil chybu vicepremiér ve vysílání Blesku. 

„Otázka je, když tam prosadíme výjimku bot, logicky bude tlak i na to, abychom tam dali i oblečení, protože logicky děti potřebují i bundy či kalhoty,“ to by ale podle Havlíčka zvýšilo opět riziko šíření nákazy, protože by se musely otevřít desetitisíce dalších obchodů. „Tím by klesal pomaleji epidemiologický koeficient a všechna opatření by se tak prodlužovala,“ míní. 

„Ne vše jsme udělali správně, ale myslím, že jsme se z toho poučili, a snažíme se lidem omlouvat, když na to přijde,“ připustil Havlíček, který chtěl podle svých slov na vládě také zamezit tomu, aby se opatření nepřehnala. Tedy aby například mohly být obchody otevřené i v neděli a mohlo do obchodů víc lidí než jen jeden na metr čtvereční. 

„Epidemiologové mají navrch, ale považoval jsem za správné to říct, jsem rád, že jsme si to na vládě vysvětlili, a jedeme dál,“ neobává se Havlíček, že by občasná nejednotná vyjádření jednotlivých ministrů narušovala důvěru celé vlády.  

Epidemiologové jsou ale podle Havlíčka často zahlceni svými čísly a modely, ale „ztrácí ekonomickou realitu. Nemůžeme si dnes dovolit to, že ztratíme tisíce nebo desetitisíce rodinných firem, které mají své lokální výrobky,“ háji dohady s epidemiology z pozice ministra Havlíček, který podle svých slov 30 let provozoval rodinnou firmu. 

Přijde rozvolnění už po víkendu? 

„Máme šanci se v pondělí dostat do oranžového stupně, tedy stupně číslo tři, a v zásadě pustit většinu obchodů, služeb a restaurací, ale musí se potvrdit ten sestupný trend,“ což podle Havlíčka znamená, že sedm dní za sebou budeme v epidemiologickém koeficientu pod 60. „Teď už jsme asi třetí den za sebou na úrovni 57,“ přiblížil situaci šéf průmyslu a obchodu a také ministr dopravy v jedné osobě. 

Kvůli posouzení situace se proto sejde mimořádně v neděli vláda a prodiskutuje situaci, zda budou moct provozovny od pondělí otevřít. „Pokud se to v neděli potvrdí, že nám to nevystupuje nad 60, tak v tu chvíli v pondělí otevíráme,“ vzkázal Havlíček obchodníkům a provozovatelům podniků i zákazníkům. 

„Ale pozor, není to tak, že v neděli řekneme a v pondělí se otevírá. My už dnes raději ukazujeme všechna klíčová odvětví, ukazujeme vše, co je potřeba v té kategorii tři potřeba splňovat, jaké musejí být hygienické parametry atd.,“ všechny důležité parametry jsou pak podle Havlíčka dostupné na stránkách ministerstva průmyslu a obchodu.

Všechny informace mají podle Havlíčka také všechny svazy a asociace. „Jsem přiměřeně optimistický. Je pravda, že máme čtyři koeficienty, dva, tzv. R faktor a koeficient, počtu nakažených v porovnání se dnem předcházejícím jsou horší, na druhou stranu je potřeba v tuto chvíli nepanikařit a počkat si ještě jeden dva dny,“ mírní optimismus Havlíček, ale vicepremiér Hamáček je podle něj stále více skeptický. 

Pravidla v obchodech a vánoční trhy

Maloobchod se bude otevírat podle Havlíčka, ať už přijde rozvolnění v pondělí, nebo o pár dní později, úplně všude. Ať má vstup z ulice, nebo z obchodního centra. Lidé by měli stále dodržovat dva metry rozestupy a provozovatelé musí umět dodržet, aby byl jeden člověk na 15 metrech čtverečních. 

Restaurace by mohly podle Havlíčka v kategorii tři fungovat od 6 hodin od rána do 10 hodin večer, u stolu mohou být čtyři hosté a obsazená může být maximálně polovina z kapacity celé restaurace. Žádný z hostů si nemůže dát pivo ve stoje, všichni musí mít místo u stolu. 

Náročnější provozy, jako je obuv či obchod s oděvy, tam bude i nadále platit dvoumetrový rozestup, jeden zákazník na patnáct metrů čtverečních. „Zboží, které si zákazník vyzkouší a nekoupí si ho, tak musí zůstat, my tomu říkáme v karanténě, po dobu 24 hodin,“ přiblížil Havlíček režim v obchodech, kde si lidé potřebují zboží, jako je obuv nebo oblečení, vyzkoušet. Lidé ze společné domácnosti nemusejí dodržovat předepsané rozestupy. 

V zařízeních služeb, jako je kadeřnictví, pedikúra, manikúra a dalších, platí podle ministra podmínky jako v obchodech, tedy dva metry rozestupy, jeden člověk na metr čtvereční. „Pokud je člověk v čekárně, musí od ostatních také držet dva metry od sebe.“ Stejně jako při první vlně, bude muset mít například kadeřník podle Havlíčka, tak jak o tom mluví PES, roušku a přes ní ještě ochranný štít. 

Vánoční trhy vláda podle Havlíčka nedoporučuje, ale zároveň je ale také ani nezakazuje. Pokud se je města rozhodnou pořádat, musí zajistit specifická opatření. „Stánky alespoň čtyři metry od sebe a konzumace není možná na místě,“ přiblížil Havlíček podmínky pro adventní čas v ulicích. 

Havlíček byl ve studiu ale zároveň velmi obezřetný a nechtěl například provozovatelům restaurací a obchodů doporučit nakoupit zásoby. „Já opravdu neprognózuji a bylo by to nekorektní,“ dodal Havlíček. 

Pokud by se situace zhoršovala, vláda by podle Havlíčka opět obchody a další provozovny uzavírala. Další otevření by pak mohlo přijít opět až za sedm dní. 

Letos raději bez Mikuláše

Kdo si objednal na začátek prosince čerta, anděla a Mikuláše, toho Havlíček nejspíš nepotěšil. „Letos bych to udělal raději bez Mikuláše,“ vyzval všechny ministr. Že by vláda ale tuto tradici úplně zakázala, Havlíček explicitně neřekl. 

Video  Méně sexu i masturbace. Podle sexuoložky Češi trpí chronickým stresem, koronavirový babyboom se nekoná.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Babu Lka ( 26. listopadu 2020 00:27 )

Jasně Schillerova falšovala finance ale Blatný s Havlíčkem škrtání mažou data co se týče zdraví jen aby se vše otevřelo a za měsíc na vánoce vážně se vše sesypali a nemocnice praskali ve švech a lidi umírali

Babu Lka ( 26. listopadu 2020 00:23 )

Nikdo si z Vás srandu nedělá jen páni politici honem honem chtěj vše otevřít tak se kašle na testování trasování slavnyho PSA podle Prahy rychle cpou do 3 stupně i přesto že všude jinde to na tu kýženou 3 není ministr průmyslu a zdravotnictví perlej a vymejslej čičuryny

assa18 opavska ( 25. listopadu 2020 23:08 )

To je zajímavé. Před 14 dny se stavěly polní nemocnice, nakažených bylo vice než 10tisic a umíralo a umírá stále spousta lidi. A najednou mávnutím kouzelného proutku se za týden čísla trosku sníží a už se najednou všechno v rozvolňuje ?Už se ničeho nemáme bát? To je fakt nechapu ,kdo si ze mě děla porad srandu?!

zirioges ( 25. listopadu 2020 20:03 )

Chřipkový virus se z jižní polokoule přesunul na severní
a "Havlík, Hamák, Mula, Blato i Baba se Zemákem" pospíchají nakupovat?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa