Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Senátoři vyslýchali Hamáčka kvůli dodávkám z Číny. „Jsou spolehlivé,“ bránil je šéf vnitra

Autor: ČTK, Mii - 
15. dubna 2020
17:08

Letecký most z Číny je jediným spolehlivým a dlouhodobým zdrojem velkého množství ochranných pomůcek proti novému koronaviru, řekl ve středu senátorům ze zahraničního, branného a bezpečnostního výboru ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Na začátku koronavirové krize podle něho nebylo možné zajistit prostředky z domácích zdrojů. Hamáček je k tomu skeptický i do budoucna. Na případný plán širšího zapojení českých výrobců se ptal předseda výboru Pavel Fischer (nezařazený).

Pravomoc zajišťovat ochranné prostředky získalo vnitro rozhodnutím vlády, a to zejména z Číny, připomněl Hamáček. „Jestli se ptáte na důvod, proč jsme kupovali z Číny, tak proto, protože to nikde jinde na světě nebylo,“ řekl Hamáček na dotaz Václava Lásky(SEN 21).

Hamáček připomněl, že na počátku koronavirové krize vláda prodej ochranných prostředků neregulovala s výjimkou respirátorů nejvyšší třídy. Čeští výrobci ostatních pomůcek je tedy mohli podle něho dodávat na trh bez omezení. „Podle mých informací žádný takový výrobce v takových ani v menších objemech na trhu nepůsobí, v drtivé většině se jedná o dovozy,“ uvedl ministr vnitra, který vede centrální krizový štáb.

„Z Evropské unie jsme žádné dodávky ochranných prostředků neobdrželi. Neobdrželi jsme v této fází ani žádné finanční prostředky,“ podotkl Hamáček. Vedou se podle něho jednání o českém zapojení do mechanismu Evropské komise, která by mohla hradit náklady na leteckou dopravu. Rozhodnutí podle ministra nepadlo.

Vnitro již rozdalo miliony roušek i respirátorů

Dodávky z Číny mají končit 5. května a skupina pro nákupy v Ústředním krizovém štábu má podle Hamáčka do příštího týdne navrhnout, jak zajišťovat ochranné prostředky dál. Nejlepší by byly podle něho domácí zdroje. Vzhledem k portfoliu výrobců je k tomu ale Hamáček skeptický. Až skončí nouzový stav, skončí i odpovědnost vnitra a o dodávky pomůcek se bude starat ten, kdo to má v popisu práce, dodal ministr.

Do středy vnitro distribuovalo podle něho šest milionů respirátorů druhé nejvyšší třídy, 45,2 milionu roušek, 619 000 ochranných brýlí, 449 000 ochranných obleků, 11,5 milionu párů rukavic, 245 000 štítů a 290 000 návleků. Dále rozdělilo 720 000 jednorázových testů na koronavirus a 700 celoobličejových masek a 4200 filtrů. Většina pomůcek putovala podle Hamáčka do krajů.

Ministerstvo zahraničí přes velvyslanectví zprostředkovalo podle šéfa diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD) několik nabídek na dodávky ochranných pomůcek. Do Česka putovaly například roušky z Vietnamu. V řadě případů ministerstvo zdravotnictví nabídky neakceptovalo, uvedl.

Ministerstvo obrany podle ministra Lubomíra Metnara nakoupilo v počátku prostředky asi za šest milionů korun od českých výrobců. Začátkem března dostalo nabídku od agentury NATO a objednalo ochranné pomůcky za dalších asi šest milionů korun. Dosud dodány nebyly, řekl Metnar.

Video  Hamáček o velikonočních prohřešcích Čechů: Může nás to vrátit do horších časů  - abl
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 15. dubna 2020 19:05 )

Udavač Láska měl asi černý den a tak s tou senátorskou partou vyžírků potřebovali "prudit" ?? Už někdo z nich přispěl finančně na řešení koronaviru?? Nechutná banda

lapak ( 15. dubna 2020 18:33 )

nemeh­le,ne­táhla,­trafi­kanti vyšetřovala!! po deseti minutách zjistili že vyšetřuji sami sebe!! i taková jelita si platíme s naších daní!!

Kvazimoda ( 15. dubna 2020 18:32 )

Pro nikoho i "válka" kšeft...

CAVESMAN ( 15. dubna 2020 17:39 )

Kdy se konečně zruší senát-ukázalo se ,že je na§*** a zbytečný

gejzovic ( 15. dubna 2020 17:30 )

Kde jaky blbec chce rozhoat o statnich penezich,uz aby se rozpustili tyd ta svoloc je k nicemu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa