Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš v Blesku krotil naděje na rozvolnění: Česko v trojce „psa“ až dva týdny před Vánoci?

Video se připravuje ...
Autor: sab, simao - 
26. listopadu 2020
14:05

Statistiky epidemie covidu-19 se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nezlepšují tak, jak si vláda představovala, a zatím se nedá říct, jestli v pondělí Česko přepne do třetího stupně protiepidemického systému PES, což by znamenalo otevření dalších obchodů, ale třeba i salonů a restaurací. Předseda vlády v pořadu Epicentrum Blesk Zpráv řekl, že by si přál, aby Česko přešlo do třetího stupně 14 dnů před Vánoci, tedy minimálně o týden později, než se spekuluje. Mluví o tom, že se má rozvolňovat s rozmyslem. Vyzval také, aby se lidé nechávali testovat a nahlašovali svoje kontakty.

Babiš ve čtvrtečním pořadu Epicentrum ve studiu Blesk Zpráv řekl, že systém PES je předvídatelný, ale je potřeba počkat do neděle, aby bylo jasné, ve kterém stupni ČR je. „Situace není dobrá, počet nakažených neklesá, jak jsme si představovali, musíme být opatrní,“ řekl premiér Andrej Babiš s tím, že se ne úplně daří dostat pandemii pod kontrolu.

Video  Babiš v Blesku krotil naděje na rozvolnění: Česko v trojce „psa“ až dva týdny před Vánoci?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

14 dnů před Vánoci „do trojky“?

Letošní Vánoce podle premiéra budou „jiné“. I když letní dovolenou si neodpustil on, ani jeho manželka Monika, tentokrát po 17 letech poprvé nepojedou na lyže. Tradičně jedí do Alp.

„Přejme si, abychom to teďka zvládli a dostali se třeba, nevím, 14 dnů před Vánoci do té trojky, abychom mohli nakoupit dárky a abychom trošku se dostali do lepší situace,“ řekl Babiš a dodal, že počet nakažených je ale stále vysoký a je potřeba se poučit z minulosti. Aby bylo všechno zavřené, je podle premiérových slov katastrofa.

Video  Babiš: Doufám, že se dostaneme do trojky dva týdny před Vánoci  - Blesk
Video se připravuje ...

Blatný nechce kompromisy, řekl Babiš

„Mě trápí hlavně ty malé obchody, jsem přesvědčen, že ti malí živnostníci by určitě dodržovali ta opatření,“ řekl Babiš s tím, že není spravedlivé to, že velké obchody prodávají stejný sortiment. Hlavní slovo má ale prý ministr zdravotnictví Jan Blatný, který se řídí podle protiepidemického systému PES.

„On na rozdíl od svým předchůdců není ochoten mluvit o nějakých kompromisech. Velice tvrdě prosazuje ty svoje návrhy a já myslím, že to je dobře,“ řekl premiér Babiš o nástupci Romana Prymuly a Adama Vojtěcha. Dodal, že ministr průmyslu a obchodu argumenty tlačí na rozvolnění a stejně tak i ministr školství Robert Plaga.

„Za mě jsou tyto malé obchody problém, který bychom měli řešit, ale uvidíme,“ řekl Babiš, ale zároveň upozornil, že hrozí, že lidé se budou po otevření obchodů více pohybovat. Čísla jsou navíc podle jeho slov stále vysoká.

Dobrovolné testování před Vánoci

Česko podle Babiše chystá před Vánoci možnost dobrovolného testování antigenními testy hrazeného z veřejného zdravotního pojištění. „Rodina se setká a podle mě by bylo fajn, když tam budou starší lidi jako prarodiče, že by ti ostatní, aby je ochránili, se otestovali, aby měli tu jistotu. Nebo když navštíví sousedy, že zkrátka někdo není ten člověk, kdo má v sobě tu virovou nálož a může je nakazit,“ řekl Babiš.

Odborníci však upozorňují, že právě antigenní testy nejsou vždy úplně spolehlivé a neodhalí všechny nakažené. Babiš zdůraznil, že testy jsou přesné, odkázal na novou studii, kterou dělala nemocnice Karviná-Ráj a Zdravotní ústav v Ostravě.

„Jsou hlavně dobré na to, aby v té populaci identifikovali ty superpřenašeče. Lidi, kteří mají obrovskou virovou nálož a nakazí ostatní spoluobčany,“ řekl Babiš.

Jak upozornil moderátor pořadu Epicentrum Jaroslav Šimáček, z krajů zní obavy, že na velké testování nebudou moci uvolnit zdravotníky ve větší míře. „Ne ne, my už tady máme iniciativy zubařů, ORL lékařů, kteří přicházejí a nabízí. 700 zdravotnických zařízení a armáda to organizuje,“ řekl Babiš s tím, že je potřeba ale zjistit, jaký by o testování byl zájem.

Babiš uvedl, že se začne s testováním učitelů. To budou zajišťovat nemocnice. V pátek na Radě vlády pro zdravotní rizika představí testovací strategii ministr zdravotnictví Jan Blatný.

„Udávání kontaktů není bonzování“

Testovací kapacity jsou v současnosti na 50 tisících. I tak se nyní denně otestuje jen okolo 20 tisíc lidí. Testuje se méně než v říjnu. I to se podepisuje na celkovém čísle odhalených covid pozitivních obyvatel. 

Babiš řekl, že na testy chodí ti, koho na ně pošle lékař či hygiena, a také samoplátci a cizinci. „Je toho málo, protože ne všichni chtějí na to chodit, protože se bojí, že by potom šli do karantény. Lidé se teoreticky můžou bát o zaměstnání,“ řekl Babiš s tím, že by se lidé neměli bát a mělo by se apelovat na to, aby se nezdráhali testovat.

Podle premiéra je problém, že se lidé „bojí“ udávat své kontakty. „To skutečně není žádné bonzování, je to zájem nás všech,“ řekl Babiš. 

Reprodukční číslo stouplo

V pondělí podle dat ministerstva zdravotnictví přibylo více než 4300 nových případů koronaviru, v úterý přes 5800 a ve středu více než 4900. Skóre PES dnes zůstalo na 57 bodech, ve třetím z pěti stupňů pohotovosti je čtvrtý den. Takzvané reprodukční číslo, které skóre mimo jiná kritéria zahrnuje, ale stouplo na 0,96. Pokud by překročilo jedničku, zvýšilo by to skóre o pět bodů, což by při zachování bodů za další kritéria znamenalo návrat do čtvrtého stupně.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu novinářům řekl, že metodika pro rozvolňování je jasná a nebude se nijak upravovat. Musí být splněna podmínka sedmi dní s hodnotou pro třetí stupeň, aby byl vládě navržen přesun do tohoto stupně i z hlediska opatření. „Ve chvíli, kdy to ten systém dovolí, potom se to stane. Když to nedovolí, potom se to nestane,“ řekl. Vláda bude kvůli tomu zasedat v neděli.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pohybovenadany ( 27. listopadu 2020 02:04 )

Týden pred by bohatě stačilo. Ja si jedu nakoupit do Maďarska , mě se to netýká . Habiš stejně Vánoce neuznává !

Martin32 ( 26. listopadu 2020 23:47 )

Já Vám nevím, ale pokud to otevřou 2 týdny před Vánoci taky se tam lidi taky nahrnou nebo to mají snad nějakou studii , že kdyby to otevřely příští týden nahrne se jich tam více? Jinak bych to možná i o týden posunul otázka je jestli to bude příští týden třeba lepší. Stejně to byla blbost, že jim vláda slibovala ať se připraví, že budou otvírat a nyní se na nich vy*** nejspíše.

Omasta ( 26. listopadu 2020 23:25 )

PES je v postatě podvod, protože vy nevíte, jak se dopočítali ke 3. stupni. Kdyby se nedejbože stupen 3. v neděli zhoršil na 4. stupeň, chtěl bych vidět, jak by nám dokazoval, že se nespletl nebo že si to nevymyslel. Jediné, co nám dává nezkreslené údaje, jsou tak jen počty lidí v nemocnicích, na JIPkách a v márnicích.

Omasta ( 26. listopadu 2020 23:21 )

Babiš nás má všechny za idioty. Straší, že budeme dál zavření. V neděli řekne, že to druzí chtěli zavřít, ale on rázně zasáhl a zachránil nás.
To už z pricipu nejde. Všichni obchodníci svolávají pracovní síly a chystají se na otevření. Vždyť by jim znehodnotil práci, za kterou by ani nedostali zaplacené.
On musí závazně říct aspoň 4 dny předem. No a jestli se epidemie zhorší, tak pár lidí na smrtelné posteli zemře o měsíc dřív.
Divím se že si to lidi nechají líbit, takhle se nechat ponižovat a prosit o práci. Mají za ním přijít a házet po něm shnilá rajčata a zkažená vejce.

Omasta ( 26. listopadu 2020 23:10 )

Neumím se sama ostříhat, drdol z krátkých vlasů?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa