Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman varoval před terorismem a zmínil „antičínskou hysterii“. Babiš nechce armádě škrtat

Autor: ČTK - 
24. listopadu 2020
12:58

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítá veškeré snahy o to, aby se nezvyšoval armádní rozpočet. Řekl to při velitelském shromáždění české armády. Babiš uvedl, že chce naopak podpořit růst rozpočtu na obranu a pracovat na zvýšení počtu vojáků. Prezident Miloš Zeman pak podpořil úsilí armády o zvýšení bojeschopnosti. Podmínkou je podle něj zapojení českého zbrojního průmyslu a nakupování moderních technologií. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) připomněl, že škrty spojené s finanční krizí z let 2008 a 2009 vážně narušily schopnost armády bránit stát před vnějším napadením.

Obrana by podle návrhu rozpočtu na příští rok měla hospodařit s částkou 85,4 miliardy korun. „Na mě se můžete spolehnout, já určitě od momentu, kdy jsem se stal členem vlády, podporuji armádu,“ řekl vojákům Babiš. Armáda podle něj může s podporou počítat i dál. „Jednoznačně potřebujeme navýšit i počet vojáků,“ uvedl.

Armáda podle něj v koronavirové krizi ukázala, že se na ni může Česko spolehnout. „Armáda byla ta, která nám zásadně pomohla v boji s pandemií, vděčíme vám za mobilní odběrové týmy, pomoc v nemocnicích a pečovatelských zařízeních i s Chytrou karanténou,“ uvedl Babiš.

Výzvy stojí podle premiéra před NATO i Evropskou unií. „Vztahy jednotlivých členů NATO nejsou úplně ideální a uvidíme, jak to bude fungovat s příchodem nového amerického prezidenta (Joea Bidena),“ řekl. Zásadním problémem pro Evropu je ilegální migrace, dodal. „Nejde o přerozdělování (migrantů), ale zastavení (migrace). Je důležité, abychom ubránili naši kulturu a způsob života,“ doplnil.

Zeman podpořil zvýšení bojeschopnosti

Zeman v projevu na každoročním setkání armádních velitelů poděkoval vojákům za pomoc, kterou poskytli v boji s koronavirem. Zároveň armádu podpořil v jejím úsilí o zvýšení bojeschopnosti, a to na základě dvou podmínek. Jednou z nich je podpora českého zbrojního průmyslu, druhou je nákup nové generace zbraní, které se osvědčily v boji.

Zeman opět vyzdvihl nákup dronů a vyslovil se pro jejich pořízení z Izraele. Jeho bezpilotní prostředky se podle prezidenta v boji osvědčily. Zmínil také stahování spojeneckých vojáků z Afghánistánu. Potěšilo ho, že generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se nedávno proti tomuto stažení vyslovil. Očekává, jak se k tomu postaví nová administrativa nastupujícího amerického prezidenta Joea Bidena.

Zeman souhlasí s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, že nepřítelem není Čína a Rusko, ale mezinárodní terorismus. Podle českého prezidenta jím je konkrétně islámský terorismus. „Nenechme se zmást těmi, kteří nám vyhrožují třetí světovou válkou, nenechme se zmást ani těmi, kteří tady rozsévají antiruskou a antičínskou hysterii,“ řekl. Taková vyjádření podle něj poškozují jen ekonomické zájmy.

Metnar: Krize ještě nekončí

Metnar připomněl spor o státní rozpočet, který ministerstvu obrany na příští rok určuje 85,4 miliardy korun. KSČM podmiňuje podporu rozpočtu škrty ve výdajích na obranu ve výši deseti miliard. Metnar však míní, že škrty by bojeschopnost armády narušily.

Metnar vojákům poděkoval za práci během koronavirové krize. Jejich nasazení označil za obdivuhodné. „Krize ale ještě nekončí. Také nevíme, jestli se nebude opakovat, nebo jestli nepřijdou jiné, možná ještě horší pandemie,“ řekl. Pomoc při krizových situacích je podle něj důležitou součástí práce vojáků.

Za hlavní úkol armády ale označil obranu před vnějším napadením státu, spojenců a hodnot. Tato schopnost ale podle něj byla vážně narušena škrty spojenými s finanční krizí v roce 2008 a 2009.

Metnar řekl, že letos ministerstvo obrany uzavřelo smlouvy za více než 11 miliard korun. „Pořizujeme například ruční zbraně, pasivní sledovací systémy, systém řízení palby dělostřelectva a balistické vesty,“ poznamenal.

Připomněl, že letos je v plánu uzavřít smlouvy na modernizaci vrtulníků Mi-171 a na nákup 1 200 terénních automobilů, v první polovině příštího roku chce resort podepsat tři smlouvy za 68 miliard korun na nákup nových děl, protiletadlového kompletu SHORAD a 210 pásových bojových vozidel pěchoty. „Tyto projekty zásadně změní schopnosti armády a zajišťování obranyschopnosti naší země a rovněž zvýší důvěryhodnost v alianci,“ řekl.

Podle Metnara současné konflikty, například v Náhorním Karabachu, ukázaly důležitost moderních technologií a význam dronů. „Zde také nesmíme zůstat pozadu. Proto se stále více věnujeme kybernetice a bezpilotním prostředkům,“ uvedl.

Video  Dny NATO postrádaly diváky. Přijeli jen hrdinové.  - Karel Janeček
Video se připravuje ...

t.novak ( 24. listopadu 2020 22:10 )

Díky bohu, že jsme spojenci USA🇺🇸👍 a tak nám může být ten fanda rusáků🤮 a číňanů🤮ukradenej. Fuj Zeman🤮

Covid_19 ( 24. listopadu 2020 16:05 )

Kdo chce vidět Rusko, musí jet mimo Moskvu, potom teprve pozná zem. Tak jsem poznal Španělsko, Rakousko, Řecko atd, autem si to sám projet, potom člověk vidí, jak si tam lidé žijí, Španělsko mne dost šokovalo

Covid_19 ( 24. listopadu 2020 15:04 )

část mých příbuzných ve dvacátých letech uteklo z Ruska, tam je jiný svět, kdo tam nežil, nepochopí

badot ( 24. listopadu 2020 14:25 )

Vrchni velitel má p.r.d.e.l na kšandách a hlavně vůbec neví, kde je. Ať se hnusnej bolševik vydá po Hedvábné stezce vstříc svým zarytým komunistickým ideálům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa