Obrovský smutek vládne v srdcích rodiny Michaely Tiché, jež byla in memoriam povýšena do hodnosti štábní praporčice, i členů Armády České republiky. Ve čtvrtek o ni totiž náhle a nečekaně přišli - žena zemřela při plnění úkolů 17. letecké jednotky CASA na egyptském poloostrově Sinaj, když se s ní a dalšími lidmi zřítil vrtulník Black Hawk. Ten byl na pozorovacím letu, spadl nedaleko oblíbeného egyptského letoviska Šarm aš-Šajch u Rudého moře.

Z Egypta tělo padlé vojákyně přepravil do České republiky vojenský speciál. Na kbelské letiště přiletěl v doprovodu dvou gripenů, obkroužil letiště a zhruba ve 14:15, tedy přesně podle plánu, dosedl na dráhu. Hned po přistání letadla byla rakev za zvuků smuteční hudby snesena na katafalk. Pietního aktu se kromě Míšiny rodiny a spolupracovníků účastnil také premiér Andrej Babiš (ANO) či ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

Člověk s velkým srdcem

Myslím si, že budu mluvit za všechny příslušníky naší letky, když řeknu, že ve vojenské kariéře člověk potká jen málo lidí takových, jako byla Míša. Byla vojenský profesionál, na kterého byl vždy spoleh,“ uvedl její nadřízený V. M. s tím, že Míša pracovním nasazením dalece přesahovala své služební povinnosti, vynikala svou zarputilostí, pílí a tvrdou prací.

Přidal i osobní vzpomínky - Míšu prý často viděl v práci i v době, kdy jí pracovní doba dávno skončila. „Říkal jsem jí, ať už jde domů, ale ona dokud nesplnila, co si předsevzala, domů nešla. Byla úžasně obětavý člověk s velkým srdcem, se smyslem pro humor i v mužském kolektivu. Jsem rád, že jsem mohl pracovat po jejím boku. Míšo, přestože jsi od nás odešla, nikdy na tebe nezapomeneme. Naše srdce zůstanou plná vzpomínek na naše společné chvíle,“ vzkázal jí kolega do nebe a jeho proslov potom umocnila dojemná smuteční píseň Blíž k tobě, Bože můj. Rakev pak byla převezena k vozu pohřební služby, za ním šla v průvodu Míšina rodina a spolupracovníci.

Video
Video se připravuje ...

Armádní speciál přepravil ostatky Michaely Tiché do vlasti (13. listopadu 2020). CNC / Veronika Foltová

Vzpomínky

Podle mluvčí Generálního štábu Armády ČR Magdaleny Dvořákové je Michaela první Češkou, která zemřela na zahraniční misi, uvedla to v rozhovoru pro Český rozhlas. Tichá vstoupila do armády v roce 2017 a v Egyptě byla na své první zahraniční misi. Před odletem do Egypta sloužila právě na 24. základně dopravního letectva Kbely ve štábu letky. „Míši armádní kariéra sice nebyla dlouhá, ale zato byla velmi bohatá. Je to obrovská ztráta pro nás všechny," řekl Martin Nezbeda, velitel kbelské základny.

Soustrast rodině vyjádřili prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš, náčelník českého Generálního štábu Aleš Opata i ministr obrany Lubomír Metnar. „Je mně to moc líto. Na některé věci se prostě nedá nikdy připravit. Upřímnou soustrast rodině,“ napsal na svém twitterovém účtu generál Aleš Opata. Míšini přátelé zaplavili sociální sítě dojemnými vzkazy, ze kterých je znát, jak moc oblíbená byla. Nejčastěji lidé píší o tom, že mladá dívka měla úsměv, který jim zůstane navždy v paměti. „Míša byla člověk s nádhernou duší a dokázala svým přístupem k životu rozdávat neskutečnou sílu a radost,“ napsal Milan.

Ve vrtulníku, který patřil k misi MFO (Multinational Force and Observers - Mnohonárodní síly a pozorovatelé), letělo ve čtvrtek osm členů mise. „Sedm z nich pád vrtulníku nepřežilo, včetně české vojákyně, rotmistryně M. T. (1993), příslušnice 8. úkolového uskupení Armády ČR MFO Sinaj. Osmý člen osádky je momentálně v kritickém stavu,“ stojí ve zprávě tiskového oddělení Generálního štábu. Celý případ se bude nadále vyšetřovat, podle všeho byla příčinou pádu vrtulníku technická závada, nic prý nenasvědčuje tomu, že by to bylo jinak.

O tom, jak bude vypadat poslední rozloučení s Michaelou Tichou rozhodne rodina. Každopádně má štábní praporčice nárok na pohřeb s vojenskými poctami stejně tak, jako ostatní vojáci padlí v zahraničních misích.

Fotogalerie
71 fotografií