Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Egyptě se zřítil vrtulník mírových sil: Mezi mrtvými je i Češka Michaela

V Egyptě se zřítil vrtulník mírových sil: Mezi mrtvými je i Čech (ilustrační foto)
V Egyptě se zřítil vrtulník mírových sil: Mezi mrtvými je i Čech (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Aktualizováno -
12. listopadu 2020
17:42
Autor: ČTK, yks, VaB - 
12. listopadu 2020
14:06

Na egyptském Sinajském poloostrově ve čtvrtek spadl vrtulník mnohonárodnostních sil a jednou ze sedmi obětí nehody je český příslušník mise. Oznámila to s odvoláním na izraelské zdroje agentura AFP. Armáda České republiky později potvrdila, že při katastrofě zahynula česká vojačka, rotmistryně Michaela Tichá.

O tragické události informovala i Česká armáda. Jak uvedlo tiskové oddělení Generálního štábu, došlo v dopoledních hodinách k havárii vrtulníku Black Hawk, který na Sinajském poloostrově prováděl zásobovací let mnohonárodnostní pozorovatelské mise MFO. Na palubě vrtulníku bylo celkem osm příslušníků mise.

„Sedm z nich pád vrtulníku nepřežilo, včetně české vojákyně rotmistryně M. T. (1993), příslušnice 8. úkolového uskupení Armády ČR MFO Sinaj. Osmý člen osádky je momentálně v kritickém stavu. Příčinou pádu vrtulníku byla technická závada. Incident je vyšetřován cestou mise MFO a místních orgánů. Rodina vojákyně byla vyrozuměna,“ stojí ve zprávě. 

Kondolují vojáci i prezident

Na svém twitterovém účtu armáda uvedla, že se jedná o rotmistryni Michaelu Tichou. „Je mně to moc líto. Na některé věci se prostě nedá nikdy připravit. Upřímnou soustrast rodině,“ napsal Generál Aleš Opata. 

Hlubokou soustrast vyjádřil i ministr obrany Lubomír Metnar na svém Twitteru: „Při nehodě vrtulníku s příslušníky mise MFO na Sinaji dnes bohužel zahynula i příslušnice Armády ČR. Chtěl bych vyjádřit svou hlubokou soustrast všem jejím blízkým." 

Prezident Zeman si nesmírně váží všech českých vojaček a vojáků, uvedl na twitteru mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. „Prezident vyjadřuje upřímnou soustrast rodině tragicky zesnulé rotmistryně Michaely Tiché. Slova účastenství směřují i k těm, kdo Michaelu Tichou poznali při službě vlasti," dodal.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) připomněl středeční den válečných veteránů. „Včera (ve středu) jsme děkovali vojákům za to, co dělají pro naši zemi a svobodu. Na Sinajském poloostrově dnes během své služby zemřela rotmistryně Michaela Tichá. Upřímnou soustrast rodině a přátelům," napsal.

Mají hlídat mír

O život při tragické nehodě přišlo kromě české občanky i pět Francouzů a jeden Američan. Na Sinaji působící organizace MFO (Multinational Force and Observers - Mnohonárodní síly a pozorovatelé), v níž slouží také Češi, dohlíží na dodržování mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. 

MFO byla zřízena v roce 1981, tedy dva roky po podpisu izraelsko-egyptské mírové dohody, která předpokládá mezinárodní dohled. Mise je odpovědná za kontrolu dodržování bezpečnostních podmínek tohoto dokumentu. Češi v ní působí od roku 2009, loni jich v ní sloužilo 13. Tehdy je navštívil premiér Andrej Babiš při cestě na summit Evropské unie a Ligy arabských států.

Zřizovatelem MFO měla být původně OSN, ale protože v Radě bezpečnosti OSN hrozilo veto ze strany Sovětského svazu, vyjednaly zřízení mise USA, Izrael a Egypt.

 

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání