Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéfka TOP 09 má zálusk na křeslo po Maláčové. Jak ambice Pekarové Adamové podporuje manžel?

Autor: Jakub Veinlich - 
24. listopadu 2020
05:10

Markéta Pekarová Adamová je přesně rok předsedkyní TOP 09. Ve funkci vystřídala Jiřího Pospíšila. V bilančním rozhovoru pro Blesk Zprávy prozradila, proč netouží po setkání s prezidentem Milošem Zemanem, co si pomyslela, když si spoluzakladatel strany Miroslav Kalousek dal při nouzovém stavu při čekání na oběd pivo, a co jí říká na politické angažmá její manžel. Také promluvila o jménu nově vznikající koalice s ODS a KDU-ČSL.

Paní předsedkyně Pekarová Adamová, v čele TOP 09 jste právě rok. Jak jste spokojená s tím, co jste si vytyčila? A co se Vám podařilo splnit?

Jsem spokojená s tím, jak funguje tým v předsednictvu. Mnozí se báli a předpovídali nějaké rozkmotření, protože jsme volili předsedu ze dvou kandidátů, ale uspět může jen jeden. Tým je kompaktní a myslím, že jsme jako strana stmelení. Mám radost i z toho, jak dopadly krajské a senátní volby. V těch senátních jsme měli historicky nejlepší výsledek. Krajské volby byly také úspěšnější, takže ten rok hodnotím veskrze optimisticky, jakkoliv je vždy co zlepšovat.

Je něco, co Vám naopak dělá vrásky?

Určitě koronavirus. V listopadu 2019 jsme nikdo netušili, že to bude téma, které bude určovat dění na politické scéně, ale především ve společnosti. Takové výzvě jsme v moderní historii České republiky nečelili a určitě to bude odrážet i náš chystaný program, který připravujeme s našimi partnery z ODS a KDU-ČSL pro příští sněmovní volby.

Video  Markéta Pekarová Adamová, nová šéfka strany, by si TOP 09 nevytetovala.  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Když jsem mluvil o těch vráskách, jak moc jste byla naštvaná na Miroslava Kalouska, kterého nedávno načapali novináři Českého rozhlasu, jak si dává v restauraci při čekání na jídlo pivo?

Určitě mě to nepotěšilo, naštvalo mě to, ale na druhou stranu ve srovnání s tím, jaký prohřešek udělali pan Prymula s panem Faltýnkem, kulhá ve prospěch pana Kalouska. A to proto, že pan Kalousek se nescházel někde po zavírací době v zavřené restauraci, která byla otevřena kvůli němu. Šel si pro oběd, dal si pivo, udělal hloupost, vyzvala jsem ho k omluvě, což učinil.

U pánů Prymuly a Faltýnka panuje stále řada otazníků, co bylo předmětem té utajené schůzky, kdo všechno na ní byl a co vše se řešilo, protože každý říkal jinou verzi a dodnes to není vysvětlené. Myslím, že pan Kalousek se z této chyby dostatečně poučil, omluvil se, a věřím, že už se to příště nebude opakovat.

Jak vlastně s Miroslavem Kalouskem vycházíte? On se před rokem při volbě předsedy TOP 09 netajil tím, že podporuje Tomáše Czernina?

Vycházíme velmi dobře. Myslím, že se ten náš pracovní vztah nijak nezměnil, je velmi korektní. Naštěstí fungujeme jako jeden tým a není potřeba se soustředit na nějaké souboje. I když samozřejmě míváme různé názory, ostatně na to jsem pyšná, myslím, že tak to má ve vyspělé moderní a demokratické straně být, diskuze je o různorodosti názorů. Navenek ale vystupujeme jednotně, všichni si uvědomujeme, že soupeř je jinde, ne mezi námi.

Mimochodem, skutečně platí, že Miroslav Kalousek nebude v těch nadcházejících sněmovních volbách kandidovat?

Jsem si jistá, že když Miroslav Kalousek oznámí tak zásadní věc veřejně, tak to tak skutečně myslí. Vím, že o tom přemýšlel dlouho a rozhodování to nebylo snadné, ale řekl to s velkou vážností, a proto se na tomto rozhodnutí už nic nezmění.

A bylo to jeho rozhodnutí, anebo to byla podmínka pro to, aby mohla vzniknout spolupráce mezi TOP 09, ODS a KDU-ČSL?

Myslím, že v létě, kdy Miroslav Kalousek toto své rozhodnutí oznamoval, tak to popsal vyčerpávajícím způsobem. Považuji jeho krok za státnický a je potřeba ho ocenit. Do jisté míry to jeho rozhodnutí sehrálo pozitivní úlohu v tom, že se rozhovory mezi TOP 09, ODS a KDU-ČSL posunuly až do dnešní podoby, kdy jsme nedávno podepsali memorandum o spolupráci.

V jakém uskupení vlastně půjdete do těch nadcházejících voleb. Budete kandidovat jako koalice pod jednotným názvem, tedy budete muset získat alespoň 15 %, abyste se dostali do Sněmovny, nebo se sloučíte v jeden subjekt a bude tedy stačit jen pět procent?

Jedna z těch zásadních věcí je, že to bude koalice rovnocenných stran. A to samozřejmě znamená, že budeme muset získat alespoň 15 %, ale já věřím, že to bude mnohem víc, aspirujeme na vítězství. Jak se bude koalice jmenovat, o tom teď intenzivně jednáme, máme rozpracovaný program, máme rozpracovanou kampaň, ale vše oznámíme až ve správný čas.

Video  Volby 2021: ODS, TOP 09 a KDU-ČSL půjdou do voleb v koalici.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Chápu ale správně, že budete kandidovat pod jednotným názvem?

Zatím vám nemůžu prozradit víc, brzy se to všichni dozví.

Už je alespoň dané rozložení sil na jednotlivých kandidátkách?

Ano. Je předběžná dohoda i na pořadí na kandidátkách. TOP 09 bude mít dva lídry, tři lídry bude mít KDU-ČSL a zbývající bude mít ODS. Další pořadí na kandidátkách už máme také dohodnuté, ale zatím ještě nepřišel ten správný čas to oznamovat.

Předpokládám ale, že jedním z lídrů budete Vy, jako předsedkyně strany...

Ano. Jako předsedové stran budeme lídři ve svých krajích - Já v Praze, Petr Fiala z ODS v Jihomoravském kraji a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka na Olomoucku.

Nebude Vám při plnění těch programových věcí například v zahraničních otázkách chybět Karel Schwarzenberg, který už dříve nejen kvůli svému věku, ale i zdraví oznámil, že nebude příště kandidovat do Sněmovny?

Karel Schwarzenberg by byl výtečným ministrem zahraničí, stejně jako již dříve prokázal. Je jedním z nejmoudřejších lidí, které jsem mohla během svého života poznat, takže bychom si všichni přáli, aby byl třeba o deset let mladší a mohl znovu na ministra aspirovat. Kdyby v roce 2013 vyhrál prezidentské volby on, tak by naše země určitě vypadala jinak. Ale i tak je Karel Schwarzenberg stále součástí vedení TOP 09, je stále poslancem a při diskuzích o vytvoření koaliční spolupráce našich tří stran přispívá právě tématy k zahraniční politice a spolupracuje na našich programových prioritách.

Pokud byste skutečně v těch volbách zvítězili, jak říkáte, na nic jiného neaspirujete, jste připravená převzít tu odpovědnost a sednout si do vlády?

Jednoznačně. Jsem přesvědčená, že předsedové stran mají být na takovou věc automaticky připraveni, abychom mohli realizovat svůj program, pracovat pro občany naší země, realizovat všechny plány. A to přirozeně nejde jinak než z vládních lavic.

Máte představu o resortu?

Mám, ale i toto je zatím v procesu komunikace, ale asi není tajemstvím, čemu se ve Sněmovně celých sedm let věnuji - což je resort práce a sociálních věcí (v současnosti ho vede Jana Maláčová z ČSSD - pozn. red.), a přijde mi přirozené, že když se tomuto dlouhodobě věnuji, že by to měl být právě tento resort. Ale není to nic definitivního, zajíci se počítají až po honu. Teď se soustředíme především na tvorbu programu, se kterým chceme uspět ve volbách.

Video  Ovčáček se hlásí do TOP 09? Pekarová ho okamžitě vyhodila. Feri a spol. lákají nové zájemce do strany.  - YouTube.com/TOP 09
Video se připravuje ...

A budou podle Vás volby v řádném termínu?

Myslím, že ano. Volání po předčasných volbách nebo úřednické vládě se podle mě nakonec ukážou jako taktika různých vlivových skupin kolem Hradu, které se snaží tlačit své priority, jako je dostavba jaderné elektrárny Dukovany. V této zakázce jde o stovky miliard i bezpečnost a zároveň o ni mají velký zájem nedemokratické státy, které tady dlouhodobě reprezentuje prezident Zeman, tedy Rusko a Čína. Takže si myslím, že k těm předčasným volbám nakonec ani nedojde.

Když jste zmínila Hrad. Potkala jste se za ten rok, co jste ve funkci předsedkyně parlamentní strany, s prezidentem Milošem Zemanem?

Neměli jsme žádné speciální setkání, ani bych o něj příliš nestála. Jak je známo, tak nejsem fanynkou pana Zemana ani jeho galerky na Hradě, která nám dělá nejen spoustu ostudy, ale která zasela do společnosti hodně zloby a prosazuje jen své zájmy. Neváhají se obohacovat na úkor druhých a porušují i zákony, zejména pan hradní kancléř Mynář. To je skupina, včetně pana prezidenta, která dlouhodobě této zemi spíš škodí.

Mimochodem, i v této těžké koronavirové době, kdy hlavy států jsou svým občanům oporou, snaží se je povzbudit a pomoci, kde mohou, je výkon prezidenta na pováženou. Kdoví, jestli si Miloš Zeman ještě uvědomuje, co vše by mohl jeho mandát lidem přinést. Místo toho, aby povzbudil občany, tak jen zasevá další nenávist, vzpomeňme jeho výroky o umělcích. Už se jen snaží chránit sebe nebo své okolí a je zalezlý na Hradě, nebo na zámku v Lánech, a neplní velmi významnou úlohu hlavy státu.

Předpokládáte, že pokud Vaše koalice uspěje ve volbách, že lidem nabídnete v příští prezidentské volbě také společného kandidáta na hlavu státu?

Ještě nějaký čas máme, ale je pravda, že jsem ostatní předsedy stran vyzývala i k tomu, abychom nepodcenili volby prezidentské, abychom je měli také v hledáčku, a trvám na tom, že bychom měli jako celá demokratická opozice, nejen my tři, tedy TOP 09, ODS, a KDU-ČSL, spolupracovat, protože jak vidíme, tak ta volba je velmi významná a ovlivňuje celkovou atmosféru ve společnosti. Určitě bychom to neměli podcenit. Chci, abychom otočili kormidlo Hradu opět směrem na západ k našim spojencům jak v rámci EU, tak v NATO. A nehleděli na zájmy nedemokratických diktatur, jako je Čína, Rusko, které tady dnes zastupuje prezident Miloš Zeman a jeho okolí.

A Vy sama máte v hlavě nějaké jméno?

Kdybych vám ho teď řekla, tak mu tím jen uškodím a nepomohu. Ale ano, mám nějaké tipy, ale nechci nikoho vystavit tomu, že se o něm začne spekulovat.

Aktuálním tématem je v současné době takzvaný daňový balíček. ODS a TOP 09 ve Sněmovně hlasovaly rozdílně. Jak se k hlasování postavíte v Senátu, kde máte společný klub?

Ještě jsem se všemi našimi senátory nemluvila o hlasování, ale TOP 09 dává v této věci přednost udržitelnosti veřejných financí, jakkoliv je naprosto platný i argument ODS, že by mělo zůstat lidem víc peněz v peněženkách a stát by měl hledat především úspory na výdajích. Jak Sobotkova, tak i současná Babišova vláda jsou výrazně levicové, výdaje proto pojaly ve velkém, takže je skutečně kde spořit. A to by měl být náš cíl.

Počítám s tím, že v programu naší koalice přijdeme s plánem, kde se dá ušetřit. Je to například i oblast státní správy. Babišova vláda plánuje nabrat v příštím roce dalších 7000 státních zaměstnanců. Nebezpečně se přibližujeme hranici půl milionu státních zaměstnanců, což je pro stát velikosti České republiky číslo naprosto přebujelé - a tady je prostor pro úspory. Měli bychom si vytyčit cíl snížit počty úředníků, být rozpočtově mnohem zodpovědnější a reformovat zejména penzijní a zdravotní systém. Na druhé straně mám pochopení, proč ODS podpořila tento pozměňující návrh Andreje Babiše, protože to byl vlastně návrh ODS, který Andrej Babiš okopíroval a přejal.

Za ten rok, co vedete TOP 09, nechtěl se s Vámi manžel rozvést?

Vůbec ne. V manželovi mám obrovskou oporu. Kdybych jeho podporu neměla, tak bych před rokem do volby předsedkyně TOP 09 ani nešla. Vzhledem k tomu, že mě můj muž v tomto podpořil, tak to zvládáme na jedničku. Náš vztah to samozřejmě ovlivňuje, protože na sebe máme ještě méně času, ale na druhou stranu, o to intenzivněji si ten společný čas pak umíme užít a vynahradit si ty okamžiky, kdy jsme bez sebe. Přála bych každému takového partnera.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

alenotakno ( 26. listopadu 2020 16:13 )

Připadá mi divné,že ještě ve svých letech nemluví o založení rodiny. Buď je jalová ona, nebo manžel. Smysl života je především o dětech a ona pořád nic. Asi má smysl života politiku, no není to normální. Ale je to její život.

marmat ( 25. listopadu 2020 23:42 )

Ačkoliv například sen Pospíšila se skrz TOP 09 splnil-je v EU !!!
Určité kouzelnické kousky zde uměj !

marmat ( 25. listopadu 2020 23:38 )

Utvořili koalici a rozdávaj si křesla....
Fiala už dlouho "premiér" a teď Kalda v sukních plánuje svou kariéru...
No důležité je, aby s tím vším byli srozuměni taky voliči...
Je "krásné" pozorovat , jak se z 5% stává 100% jen díky snům a EGU

tokarev ( 25. listopadu 2020 01:32 )

Tato žena která bez čtecího zařízení neumí říci ani pár vět chce být ministryní?Tak to si opravdu velice fandí.Vypadá to že ji Kalousek naučil chlastat nebo bere kvalitní matroš.

hejhej ( 24. listopadu 2020 22:35 )

Plány TOP09, ODS a KDUČSL jít jako koalice do voleb je podvod na voliče. Pokud mají stejný program, pak by se měli sjednotit v jednu stranu. Koalice se uzavírají až po volbách. Od demožumpy je to jen podrazácký, odporný kalkul, jak se dostat ke korytům. NEVOLITELNÍ !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa