Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kalousek si dal pivo v zavřené hospodě. „Šel jsem pro jídlo. Očekávám Řád bílého lva,“ reaguje

Aktualizováno -
4. listopadu 2020
15:09
Autor: for, vei - 
4. listopadu 2020
13:54

Další politik byl načapán, jak porušuje vládní nařízení. Po exministrovi Romanu Prymulovi (za ANO) a Jaroslavu Faltýnkovi (ANO) porušil pravidla opoziční poslanec a kritik vlády Miroslav Kalousek (TOP09). Radiožurnál jej vyfotil, jak vstupuje do restaurace, kde se zdržel asi 45 minut. Kalousek se na twitteru omluvil, ale až poté, co se bránil, že nikoho neohrozil a že si dal jen jedno pivo. Zároveň řekl, že za prohřešek věnuje 10 tisíc korun na boj s pandemií.

Známý básník politické scény a opoziční poslanec Miroslav Kalousek (TOP09) si zaskočil do zavřené restaurace na pivko. Informoval o tom Český rozhlas na svém webu. Kalousek přitom opakovaně kritizoval bývalého ministra Romana Prymulu za podobný přestupek, kdy byl Prymula načapán Bleskem, jak se krátce před půlnocí potuluje bez roušky v zavřené restauraci. 

Proti srovnávání s Prymulou se ale Kalousek ohradil. „Já jsem kritizoval pana Prymulu za to, že v době, kdy byla uzavřena výdejní okénka, pařil v restauraci. Nic takového já jsem neudělal,“ reagoval pro iRozhlas.cz. Zdůrazňuje také, že to bylo v době oběda a šel si pro jídlo. Do restaurace podle svých slov zašel na toaletu a hostinský mu ze staré známosti k čekání na jídlo natočil pivo. Podobně se brání i na svém účtu na twitteru.

Kalousek tvrdí, že nikoho neohrozil a pivo si dával v osamění. Prodej alkoholu v restauracích je ale podle vládních nařízení zakázán. „Dobře, tak v tom případě dostanu pokutu. Ve tři odpoledne, v době, kdy byla otevřena výdejní okénka, jsem si došel pro jídlo. To jídlo jsem si přinesl, zkonzumoval,“ brání se urputně Kalousek. 

Kalousek: Očekávám státní vyznamenání

Jak dále informuje iRozhlas.cz, Kalousek se později sám ozval redaktorce, aby svůj čin znovu obhájil. „Já jsem to pivo nekonzumoval v restauraci, ale v kapitule,“ snažil se poslanec zažertovat. „Doufám, že za to dostanu Řád bílého lva,“ dodal. Kalousek tím narážel na fakt, že si nejvyšší státní vyznamenání letos Prymula odnesl. A to i přes svůj karambol ve vyšehradské restauraci. 

Později se pravidelný kritik vlády omluvil. „Byla to chyba, za kterou se omlouvám a která se nebude opakovat. Abych omluvu podpořil i materiálně, věnuji deset tisíc korun na dobročinné účely související s epidemií,“ uvedl na twitteru.

Přitom Prymulův přečin bral jako neomluvitelnou chybu, jak se opakovaně vyjadřoval. „Navzdory těmhle hloupým a pokryteckým žvástům vás všechny moc prosím: Dodržujme disciplinovaně všechna opatření a doporučení. Chovejme se k sobě ohleduplně. Neděláme to ani pro vládu, ani pro zločince v jejím čele. Děláme to pro sebe a pro své blízké,“ psal například v reakci na Prymulu a žádal jej, aby okamžitě odstoupil.

Naštvaná Pekarová, Prymula zmínil pokrytectví

Kalousek prohřeškem naštval předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou. Blesk Zprávám řekla, že pravidla platí pro všechny, tedy i pro Kalouska. „Návštěva prostor jinak uzavřené restaurace je rozhodně prohřešek, i kdyby mělo jít o jedno „pivo se známým hospodským“. Miroslav Kalousek už se za své chování omluvil. Poslanecký klub TOP 09 jej také vyzval, aby tak učinil i na schůzi Poslanecké sněmovny. Společně s tím daruje peníze na boj s epidemií,“ řekla Blesk Zprávám šéfka TOP 09 s tím, že znovu apeluje na obyvatele Česka, aby nařízení dodržovali.

Kalousek pobouřil i bývalého ministra Prymulu, kterému noční návštěva restaurace zlomila vaz. „Pokrytectví některých politiků je neuvěřitelné, to ať ale zhodnotí voliči a tím nemyslím jen pana Kalouska, ale i pana Hamáčka,“ reagoval Prymula na Kalouskův prohřešek pro Blesk Zprávy.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Nabídl jsem, že mu naleju,“ zmínil hostinský

Poslanec během své obhajoby pro iRozhlas opětovně zmínil, že do restaurace původně zamířil pro jídlo k výdejnímu okénku. „S panem Kalouskem se znám, nabídl jsem mu, že mu na mě naleju jedno pivko. Beru to jako chybu, nemělo by se to stávat,“ reagoval ve středu dopoledne jednatel restaurace Daniel Jelínek.

Vláda zakazuje přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb ode dne 31. října 2020. Povoluje ale tolik zmiňované výdejní okénko. 

levice-je-smegma ( 5. listopadu 2020 15:29 )

Kalousek odstoupit!
Když je v opozici, tak odstoupit z opozice. A protipólem opozice je vláda.
Takže Kalousek odstouit z opozice do vlády, mezi ostatní šmejdy, lháře a "čerpače" dotací!

XLADI ( 5. listopadu 2020 04:43 )

To mu hostinskej poděkuje. Pokuta až 3 mega a řešit se to bude. Tipuju že 5o nebude symbolická pokuta. I když ta banda co vládne Praze by 5o mohla zaonačit. Smutný že ten co nejvíc kritizuje a vyřvává se zachová stejně, ale tipiji úmysl.

e.lesanova ( 4. listopadu 2020 22:02 )

To víme všichni a Kalousek je ostudou, že takové politiky nikdo nevyrazí od koryta...no, dnes má po sezóně a při poklesu hladinky se klepe víc než Frau Merkel....konec se blíží a pěkný to nebude, Kalousku

e.lesanova ( 4. listopadu 2020 21:57 )

no, byl tam 40 minut...to na "jedno" nevypadá a podle jeho kroku má buď neuropatii horší než pan prezident nebo měl slušně naváto

e.lesanova ( 4. listopadu 2020 21:55 )

Ministři evidentně nasávají v práci běžně...v každém jiném zaměstanání byste jel ne na hodinu, ale na minutu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa