Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kalousek přiznal přítelkyni a promluvil o mamince: „Nemá tušení, že tady nějaký koronavir je“

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
18. července 2020
05:30

Po 23 letech skončí Miroslav Kalousek (TOP 09) příští rok na podzim v Poslanecké sněmovně. Po celou dobu, kdy je ve vysoké politice, si bedlivě střežil své soukromí. V rozhovoru pro Blesk Zprávy se ale rozpovídal o rodině. Věděli jste ale, čím se živí jeho děti? A že je v necelých 60 letech zamilovaným dědečkem?

Miroslav Kalousek ve vysoké politice skončí. Alespoň dočasně. Před necelým týdnem v České televizi oznámil, že v roce 2021 už nebude kandidovat do Poslanecké sněmovny. Podle informací Blesk Zpráv chtěl tuto informaci zveřejnit až na podzim, i když o svém politickém (dost možná i dočasném) konci už má prý rozhodnuto několik měsíců. „Jsem přesvědčen, že se umím uživit i mimo placenou politickou funkci, pro co se rozhodnu, na to mám ještě 15 měsíců,“ řekl ve studiu Blesk Zpráv. Zatím prý neví přesně, co bude od podzimu příštího roku dělat. Je připravený se nechat zaměstnat i podnikat.

Po celou dobu, co je ve vysoké politice – tedy od roku 1998, si přísně střežil své soukromí. Veřejně se jen ví, že se v roce 2012 rozvedl se svou manželkou Radkou, že má dvě děti a starou maminku, která ho také doprovodila před čtyřmi lety při krajských volbách do volební místnosti.

Úspory z politiky

V obsáhlém rozhovoru pro Blesk Zprávy se Kalousek nevyhnul odpovědi na žádnou otázku. Reagoval tak i na dotazy týkající se soukromí, které zajímaly čtenáře. Politika prý nikdy nebyla pro Kalouska důvodem k obživě, i tak v ní vydržel takovou dobu. Sám ale tvrdí, že ji nedělal rozhodně kvůli penězům. „Nikdy pro mě politika nebyla hlavním důvodem k obživě. Samozřejmě, že když jsem dělal profesionální volenou funkci, tak jsem za ní byl placen. V té Sněmově, a to je jedna z bíd české politiky, je řada lidí, pro které je to jediný důvod. Jsou strašně rádi, že mají svůj poslanecký plat 100 tisíc měsíčně a to je tak asi všechno, co je zajímá,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Kolik si celkem za ta léta v politice vydělal on sám, ale prý spočítáno nemá. „Nikdy jsem to nepočítal, bral jsem vždy to, co mi zákon přidělil. Spočtené mám úspory,“ dodal. Nakonec prozradil částku, kterou má na účtu. A to i z toho důvodu, že je musí přiznat podle zákona o majetkovém přiznání. „Už se těším, až budu moct někomu říct ‚do toho vám nic není,‘ ale mám celoživotní úspory lehce přes tři miliony,“ prozradil nakonec sumu, kterou si našetřil.

Strach o knížete i své zdraví

Miroslav Kalousek si potrpí na rodinu. Kdykoliv může, stará se také o svou maminku. Například v roce 2016 doprovodila Soňa Kalousková svého syna ke krajským volbám. Na Vánoce v roce 2018 už na tom podle Kalouska nebyla zdravotně příliš dobře. „Štědrý večer budu strávit s maminkou, která ve svých devětaosmdesáti letech už je ve velmi komplikované zdravotní situaci. A právě proto, říkám otevřeně, člověk nikdy neví, jestli to není naposledy,“ zmínil před dvěma lety předseda Poslanců TOP 09.

Ten rok měl i on sám podle svých slov nakročeno na druhý břeh. Když se na jaře belhal Sněmovnou o berli, byla to ještě spíš banalita. Na tenisu si natrhl lýtkový sval. V létě už ale byla situace podstatně vážnější. Ve Vojenské nemocnici v Praze podstoupil akutní operaci břicha.

Strach měl v tom roce také o svého blízkého politického spojence. Spoluzakladatel TOP 09 Karel Schwarzenberg mu totiž zavrávoral ve Sněmovně přímo před očima.

„To se přiznám, že jsem byl vyděšený, protože jsem byl v bezprostřední blízkosti. Karel přišel, takhle mi něco ukazoval na mobilu, já vlastně dodneška nevím, co mi chtěl ukázat, protože v okamžiku, kdy mi začal to ukazovat, mu šly najednou oči v sloup. A opravdu ztratil vědomí. My jsme se logicky báli,“ zavzpomínal před vánočními svátky v roce 2018 pro Blesk Zprávy na moment hrůzy exministr financí. 

Péče a starosti o maminku

Strach má i dnes. Ne o Schwarzenberga, který je prý vzhledem ke svému věku v dobré, zejména mentální kondici, ale o svou maminku, kterou musel chránit i před případnou nákazou koronavirem COVID 19.

„Zvládli jsme to dobře, maminka nebyla nakažena, ale bohužel ta situace je taková, že nemá sebemenší tušení, že je tady nějaký koronavir,“ reagoval smutným hlasem Kalousek.

Sám Kalousek na koronavir testovaný prý být nemusel. „Na testech jsem nebyl. Zatím jsem neměl nikdy žádné příznaky, ani jsem nebyl kontaktován s nikým, kdo byl pozitivně testovaný,“ neviděl proto Kalousek důvod k testování u sebe.

Zamilovaný dědeček

V roce 2012 se Miroslav Kalousek rozvedl s chemičkou Radkou. Z jeho soukromí je také známo, že má dvě děti. Několik čtenářů Blesk Zpráv ale zajímalo, co jsou zač. Kalouska se ptala například čtenářka Irena, která se pozastavila nad tím, že Kalousek na rozdíl od premiéra Babiše o své rodině moc nemluví. Ptala se ho proto na jeho děti. „Co vaše děti, předpokládám už dospělé, dělají?” zněl dotaz.

Video  Kalousek je zamilovaným dědečkem  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Z dětí mám opravdovou radost. Starší dcera je anesteziolog, mladší syn je ekonom, podniká,“ prozradil něco málo o svých dětech Radce a Petrovi. „Mám z nich velkou radost,“ dodal.

Letos v prosinci oslaví Kalousek kulaté narozeniny. Bude mu přesně 60 let. A Blesk Zprávám prozradil, že není jen hrdý otec, ale také dvojnásobný dědeček. „Od starší dcery mám dva vnuky,“ pochlubil se.

To, že je Miroslav Kalousek milovníkem vážné hudby a během koronavirových zákazů a opatření mu chyběly koncerty, je všeobecně známé. Méně už ale bylo jasné, zda má za kulturou s kým chodit. I na to ale čtenářce Avině odpověděl. Bývalého ministra financí se totiž ptala, jestli má přítelkyni. „Ano mám, ale dál nepůjdu,“ zdráhal se ve studiu Blesk Zpráv prozradit detaily svého vztahu.

Miroslav Kalousek se stal poprvé poslancem v roce 1998. V roce 1984 vstoupil do České strany lidové, v letech 2003 až 2006 byl předsedou KDU-ČSL. V červnu 2009 lidovce opustil a spoluzaložil TOP 09, kterou vedl v letech 2015 až 2017 jako její předseda. Ve vládách Mirka Topolánka a následně i Petra Nečase byl ministrem financí.

Video  Pro Kalouska je politika droga. Na absťák po odchodu zatím nemyslí. Co bude dělat dál?  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

va45 ( 20. července 2020 18:57 )

Ta jeho přítelkyně musí mít kačení žaludek.

1pravda1 ( 19. července 2020 14:07 )

CHACHA - ODS VLÁDLA UŽ 4X A MIZERNĚ A Z TOHO 2X I S KALOUSKEM... BUDU VOLIT ANO, ABY SE TO UŽ NIKDY NEOPAKOVALO, BABIŠ TO DOTÁHL NA PREMIÉRA A 35% ANO, Kalda je předsedou klubu 6 poslanců a odchází... škoda, že až za rok a půl...

montevideo ( 19. července 2020 09:28 )

Zajímavá informace je, že Miroslav Kalousek, který po dobu své funkce zadlužil Českou republiku o 658 476 164 384 koruny. Zapamatujme si to číslo.

sukin-sa-vracia ( 19. července 2020 09:19 )

Cože Kalousek neví že je tady Koronavirus? Blbej je na to dost.....

horaIysa ( 18. července 2020 22:50 )

Co jsou 3 mega oproti 70mld?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa