Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš udeřil na „vlastizrádce“. „Sprosťárna,“ zastávají se strany europoslanců

Autor: ČTK, for - 
28. února 2020
20:57

Pirátští i lidovečtí politici se ohradili vůči dnešnímu výroku premiéra Andreje Babiše (ANO) na adresu europoslanců Mikuláše Peksy (Piráti) a Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL). Babiš je označil za vlastizrádce, protože podle něj v Evropském parlamentu otevírají téma jeho možného střetu zájmů. Postupují tak podle Babiše proti české vládě. Předsednictvo KDU-ČSL uvedlo na sociálních sítích, že od něj chce okamžitou veřejnou omluvu. Kritika Babiše se ozvala i z dalších stran.

Premiér komentoval na tiskové konferenci delegaci europoslanců, která v uplynulých dnech v Praze navštívila některé úřady, aby zjišťovala fakta o jeho údajném střetu zájmů. Babiš zopakoval, že ve střetu zájmů není a v řešení svých majetkových záležitostí postupoval podle českého zákona. Delegaci označil za politickou misi a dva europoslance nazval vlastizrádci. 

Podle Peksy je označení europoslanců za vlastizrádce krajně nevhodné. Zdechovský Babišovi po sociálních sítích vzkázal, že pokud se jemu nebo jeho rodině něco stane, bude za to premiér plně zodpovědný. Babiš podle něj svým výrokem překročil všechny meze demokratického státu a měl by se za to okamžitě omluvit.

Bartoš: Slovník pochycený z StB

„Premiér nazývá naprosto legitimní kontrolu správy veřejných prostředků vlastizradou. Je naprosto neuvěřitelné, jakých sprosťáren je tahle potrefená husa schopná,“ uvedl na sociálních sítích místopředseda EP za Piráty Marcel Kolaja.

„Upozornit na vaše zlodějiny není zrada vlasti a vy nejste stát,“ vzkázal Babišovi na twitteru předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Nevím, jestli jste ten slovník pochytil v StB, ale nejsme na něj zvědaví,“ dodal.

Video  Babiš o odchodu z politiky, pivu, drahém bydlení i koronaviru: Celý záznam pořadu Ptám se, pane premiére  - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

„Premiér nesmí jen tak někoho vážně a křivě obvinit!“ napsal na twitteru předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Zdechovský podle něj pouze jako člen kontrolního výboru europarlamentu dělá svoji práci a kontroluje, jak se s penězi v EU nakládá.

„Předsednictvo KDU-ČSL důrazně odmítá napadení místopředsedy a europoslance Tomáše Zdechovského ze strany předsedy ANO Andreje Babiše, kterého se dopustil lživým a dehonestujícím prohlášením a obviněním z vlastizrady. Předsednictvo požaduje od Andreje Babiše okamžitou veřejnou omluvu,“ uvedla KDU-ČSL na twitteru.

Kritika Babiše zazněla i z ODS. „Označuje-li Andrej Babiš někoho za vlastizrádce jen proto, že upozorňuje na jeho střet zájmů, je to hodně daleko za hranicí přijatelného. Hlavně si ale plete zájmy České republiky se zájmy svého dotačního byznysu,“ uvedl místopředseda ODS Martin Kupka.

Video  Babišův odchod z politiky: „Dobrý politický marketing, který už tu byl,“ soudí politolog  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 2. března 2020 14:13 )

pooresh:
a ten kdo neso.loží, nemůže své choutky a frustraci
cpát i do oslovení...

marmat ( 2. března 2020 14:08 )

pooresh....to radši neřeš !
Vy jste ovšem mimořádnej a exkluzivní MIMOŇ
Skoro jako anonym 01.......co vysublimoval/a

marmat ( 2. března 2020 14:00 )

Přijede k nám TÝM "vyšetřovatelů z Bruselu !!!!­!!!!!!­!!!!!§­§§§§§§­§§§§§§­§§§§§
Vede ji paní . co nosí na klopě placku MCH a přicmrndávají jí dva udavači!!!
Je to SEN !????
¨NIKOLIV ! Realita

marmat ( 2. března 2020 13:57 )

Hlásné trouby Pirátů, TI Ondrač­ky..­..pu­čistů, Mch....
Beztrestné a ULTRA zaplacené podrazy proti své Vlasti v Bruselu!!!
Viděli jste větší sv.ně....na tomto "poli" ???

hadisko ( 2. března 2020 11:44 )

zemanbures!! a tvuj otec ukázal jaký uprutný hovado špína byl že splodil koko.a jako ty!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa