Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš pózoval s letuškou a varoval kvůli bilionům. Pak zahodil roušku, v Bruselu se diví

Autor: ČTK - 
17. července 2020
15:37

Zatímco obvykle přijíždějí nejvyšší představitelé evropských zemí na unijní summity se zdvořilými úsměvy ve tvářích, tentokrát bylo odhadování jejich nálady před jednáním o historicky největším společném balík peněz složitější. Na výzvu předsedy Evropské rady Charlese Michela totiž dorazili v rouškách, které se ihned staly pro sociální sítě větším tématem, než fond obnovy a budoucí sedmiletý rozpočet EU. Pozornost vyvolali i premiéři visegrádských zemí - Česka, Slovenska, Polska a Maďarska -, kteří při svém společném jednání roušky neměli. Česko trvá na změně klíče pro rozdělování peněz z balíku určeného na pomoc ekonomikám zasaženým koronavirovou krizí.

Michel svolal vrcholnou schůzku hlavně kvůli hospodářským následkům pandemie covidu-19, obavy z šíření nákazy jej však přiměly výrazně omezit její formát. Politici mají v instrukcích dodržování vzdálenosti 1,5 metru, žádné potřásání rukama a také právě nošení roušek. Zatímco například italský premiér Giuseppe Conte či jeho řecký kolega Kyriakos Mitsotakis přijeli v maskách s vlajkami svých států, portugalský premiér António Costa na ní měl vedle vlaječky i své jméno. Bruselský web Politico roušky obodoval podle elegance a nejvýše zařadil lucemburského premiéra Xaviera Bettela, který přijel ozdoben nápisem Moien! (Dobré ráno).

Ačkoli i český premiér Andrej Babiš a jeho kolegové ze skupiny V4 dorazili na summit v rouškách, zmíněný web zaujal spíše moment, kdy je neměli. Redaktorka listu Lili Bayerová napsala, že jejich blízký kontakt bez roušek a potřásání rukou je „v rozporu s bezpečnostními doporučeními Rady EU“, která mají omezit riziko nákazy mezi politiky.

Pro případ, že by se někomu roušky nedostávaly, přivezl Costa jako dar všem svým kolegům sadu personalizovaných pokrývek obličeje zabalených v krabicích z portugalského korku.

Bezprecedentní fond obnovy navržený Evropskou komisí má evropským státům umožnit získat až 750 miliard eur (asi 20 bilionů korun), z toho dvě třetiny formou přímých plateb.

Na podmínkách rozdělení peněz se ale členské země neshodují. Předseda Evropské rady Charles Michel přišel s návrhem reagujícím i na českou kritiku a snížil váhu nezaměstnanosti jako kritéria pro přidělování financí.

Andrej Babiš dnes připustil, že pro Česko je to proti původnímu návrhu EK zlepšení, hodlá však usilovat o další změnu.

„Mám s tím principiálně problém,“ prohlásil šéf české vlády, podle něhož zásadním hlediskem pro distribuci fondu obnovy by mělo být bohatství jednotlivých zemí, tedy hrubý domácí produkt na obyvatele.

Požadovat chce také větší flexibilitu při využití peněz. ČR se podle Babiše nelíbí, že má 30 procent investic z příštího sedmiletého rozpočtu EU mířit do klimaticky šetrných projektů. Česko by chtělo větší část peněz investovat bez ohledu na tento požadavek.

„Vir nám ukázal, že musíme hlavně reformovat naše zdravotnictví,“ zmínil jednu z priorit Babiš.

Zatímco premiér Babiš nabral směr Brusel - a na palubě vládního speciálu pózoval se sličnou letuškou - jeho manželka Monika vyrazila na dovolenou do Chorvatska.

Babiš před summitem uvedl, že očekává náročnou debatu, která je v plánu i na sobotu, ale může se protáhnout do neděle.

 

george1957 ( 19. července 2020 08:38 )

A šup k lékaři!!!

george1957 ( 19. července 2020 08:37 )

A ty máš obrovský problé­m,Choc­holou­ška na tebe.

george1957 ( 19. července 2020 08:35 )

Junkiexl - tvé IQ je na úrovni tykve,tak se tady nepřed­váděl­,hlu­páku!

Zdeněk Novák ( 18. července 2020 16:13 )

Myslím. že zaplať pán bůh tam nemáme za vyjednavač Wagenknechta, Teličku nebo Piráty Ty by samozřejmě co chce Brusel všechno odsouhlasili. Babiš je podnikatel a vyzná se. V Evropském boji o peníze žádná pravda a láska neexistuje. Souhlasit s tím abychom ručili za dluhy nejzadluženějších států EU je nesmysl. Také naše nízká nezaměstnanost nemůže bý při přerozdělování peněz handicap.

horaIysa ( 17. července 2020 21:33 )

Džokl má velmi podobný styla jako agent WC3P, ale mohu se mýlit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa