Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš chce prodloužit nouzový stav do půlky května. Sněmovní opozice si klade podmínky

Autor: Jakub Veinlich - 
29. března 2020
05:00

Bude v Česku stav nouze až do půlky května? Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) minimálně. Jenže vláda o tom nemůže teď už rozhodnout sama, potřebuje souhlas Sněmovny. Současný stav by měl přitom skončit během Velikonoc 11. dubna. Babiš už se ale nechal slyšet, že se na svátky jara rozhodně nikam nepodíváme a bude chtít v nouzovém režimu setrvat minimálně dalších 30 dní. Předsedové sněmovních stran si ale kladou řadu podmínek.

Vláda Andreje Babiše nemá automaticky zajištěné prodloužení nouzového stavu. I když i opoziční strany opatření kabinetu podporují, jejich představitelé si nejsou jistí, zda je například potřeba prodloužit nouzový stav o dalších třicet dní.

K měsíci navíc se přitom kromě premiéra klaní i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), podle kterého vstupujeme do kritické fáze šíření nákazy na našem území. 

„Jsme ve fázi epidemiologického růstu a musíme počkat, jak se ta křivka bude vyvíjet, což budeme vědět tak za týden. Máme před sebou kritické týdny,“ řekl Vojtěch ve víkendovém rozhovoru pro Blesk. 

„Plně podporuji, aby pokračoval nouzový stav. Jsme v momentě, kdy se ta křivka může lámat a ukáže se, zda ta opatření zafungovala,“ okomentoval možnost prodloužení nouzového stavu vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Aby například ODS mohla žádost vlády ve Sněmovně podpořit, klade si předseda strany Petr Fiala několik podmínek. „Budeme chtít slyšet jasné důvody:  a) proč má být nouzový stav prodloužen, b) za jakých podmínek bude ukončen a za c) která další opatření jsou chystána,“ reagoval Fiala pro Blesk Zprávy.

Video  „Nebudu hrát s premiérem žádnou hru,“ říká Fiala o opozičních kandidátech do krizového štábu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vláda musí být podle někdejšího ministra školství k občanům upřímná a otevřená. „V této krizové situaci je důležitá důvěra. Vláda nemůže dostat pouze bianco šek bez toho, aby bylo jasné, jak se dále bude postupovat,“ dodal. ODS je podle něj ochotna jednat o prodloužení nouzového stavu maximálně o 14 dní. „Pokud to i pak situace bude znovu vyžadovat, ať se poslanci znovu sejdou a rozhodnou,“ dodal.  

TOP 09 by hlasovala jen pro 14denní nouzový stav

Podobně se k případné žádosti vlády bude ve Sněmovně stavět také TOP 09. Ani v téhle partaji nechtějí zatím moc slyšet o tom, že by se měl nouzový stav prodlužovat o 30 dní. Podmínky má strana zhruba čtyři. „Chceme znát, jaký vývoj vláda očekává a zdůvodnění, proč o prodloužení žádá,“ pojmenovala jednu z nich předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Strana chce vědět také, jak se vyvíjí celková situace okolo koronaviru a co se musí stát, aby jednotlivá nařízení a zákazy ze strany vlády mohly přestat platit. „Nouzový stav je vyhlášen kvůli epidemiologické situaci a musíme znát detailně její vývoj, tzn. chceme vědět, co musí nastat, aby se jednotlivá opatření a restrikce rušily,“ přidala další z podmínek Pekarová.

Video  „Stát by měl nyní vyhodnotit zbytné výdaje,“ šéfka Topky zmínila slevu na jízdném  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Tou poslední, kterou si TOP 09 stanovila, je znovu možnost pro podnikatele krýt škody z doby koronaviru a to podle krizového zákona. „Chceme po vládě vyhlašování jednotlivých opatření dle krizového zákona, aby poškození podnikatelé a OSVČ měli nárok na krytí škod a jasný příslib pokrytí fixních nákladů (vyjma personálních) pro ty, kteří museli kvůli nařízením vlády své provozy zavřít,“ uzavřela Pekarová. Pokud by se měl prodloužit nouzový stav, pak maximálně už jen na 14 dní.

Lidovci chtějí slyšet budoucí kroky

Lidovci si chtějí počkat na vývoj situace. Pokud by nakažených neubývalo a počty zemřelých také rostly, tak prý žádost vlády o prodloužení nouzového stavu dává podle předsedy strany Mariana Jurečky smysl.

„Budu chtít také slyšet, jaké další kroky vláda plánuje, protože tato omezení nemohou trvat věčně, potřebujeme, abychom s využitím ochranných prostředků začali postupně vracet normální fungování společnosti a ekonomiky,“ řekl Blesk Zprávám Jurečka.

Důsledné zdůvodnění, proč chce vláda prodloužit nouzový stav, očekává také šéf hnutí STAN Vít Rakušan. „Byl bych moc rád, kdyby taková závažná rozhodnutí byla ohlašována s jasným zdůvodněním, kvalitní argumentací, srozumitelnou formou,“ uvedl.

„Dosud jsem všechny kroky vlády podporoval, ale aby byla v očích lidí vláda důvěryhodná, musí rozhodovat jasně, srozumitelně, otevřeně, své kroky vysvětlovat, opřít o argumenty,“ zmínil Rakušan. Argumenty bude chtít slyšet od přestavitelů vlády ve Sněmovně. „Jasně říct, jak dosavadní opatření zabrala, jaká jsou kritéria pro jejich pokračování, zmírnění či zpřísnění. Chci vidět profesionální rozhodnutí, které bere v potaz všechny okolnosti. Pokud takové informace dostanu, vládu podpořím,“ načrtl.

Poslanci zřejmě rozhodnou 7. dubna

Zatím asi nejjednodušší rozhodování mají v SPD. Předseda strany Tomio Okamura dá na rady a doporučení odborníků.

„Pokud to vychází z názoru odborníků a opatření jsou skutečně nezbytná ke zvládnutí pandemie, tak to budeme respektovat a v takovém případě návrh podpoříme,“ vzkázal vládě Okamura.

Předsedové KSČM a Pirátské strany Vojtěch Filip a Ivan Bartoš na zaslané dotazy nereagovali. Filip se nechal ale už v týdnu slyšet, že se bude rozhodovat především podle aktuální situace.

Sněmovna by se měla sejít i kvůli návrhu na prodloužení nouzového stavu v úterý 7. dubna. Do té doby chce mít vláda také připravené některé zákony, které reagují na koronavirovou pandemii a Sněmovna by je měla projednávat ve stavu legislativní nouze.

Video  Vláda vyhlásila stav nouze  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Petr Hošinský ( 30. března 2020 13:48 )

Pane Bože... Copak to je hra ???? To jim stále nedochází, že jsou v sázce životy nás všech a že každá minuta promarněná nekonečnými politickými tahanicemi o to jak dál postupovat a hledání kdejaké vši, že se nepostupuje tak či onak... Vy... co stále hážete klacky pod nohy vládě si UVĚDOMTE, ŽE HÁŽETE KLACKY POD NOHY I OBCANŮM, ŽE JDE O ČAS A NE O POLITIKU !!!!!

Petr Hošinský ( 30. března 2020 13:35 )

Hurááá...Česká republika je bez nákazy, všichni jsou zdraví... Tak šup sundat roušky, odvolat IZS, zrušit karanténu a stav nouze a proč, komu i tady v Českých Budějovicích na sídlišti Vltava každý den ve 200 tleskáme... Že by opozici a těm co stále vládě a občanům ztěžují práci a činnosti ??? Kdo vládě a občanům, místo pomoci a dodávání pozitivní nálady stále ztěžuje činnosti ?
Jak pak by se na toto vše dívali kdyby se virus dotknul jich, jejich rodin, blízkých ???!!!

adamice ( 29. března 2020 22:53 )

„Nebudu hrát s premiérem žádnou hru,“ říká Fiala o opozičních kandidátech do krizového štábu. Takové a podobné výroky jsou trestuhodné. Opozice si zjevně plete pojmy s dojmy.

hejhej ( 29. března 2020 21:59 )

1pravda1:

Marcel Gestinger ( 29. března 2020 21:57 )

Opozice spadla asi z Marsu. Čekal jsme kdy si konečně něco najdou. Už jsem o nich od 16.03. neslyšel . Opět nezklamali, jenže bez jejich souhlasu to asi nepůjde. Doufám, že pod jejich nátlakem vláda neudělá nějakou kravinu opozici podobnou a p. Prymula je odkáže tam kde záda přestávají mít slušné jméno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa