Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vojtěch: Kritické týdny máme před sebou. Kadeřnicím a těhotným dal ministr naději

Autor: Jakub Kopřiva - 
28. března 2020
05:01

Na tiskovkách vypadá unaveně. Sám říká, že toho má občas dost. Ale přesto ministr Adam Vojtěch (33, za ANO) ujišťuje, že končit nehodlá. V rozhovoru pro Blesk, který musel být kvůli koronaviru telefonický, šéf resortu navíc přiznává, že zatím netuší, kdy vyčerpávající režim pro něho, české lidi i ekonomiku vlastně skončí…

Čeká nás další přitvrzování opatření? Anebo postupné uvolňování?

Už jsme trochu polevili, ale velmi minimalisticky, jako třeba u zámečnictví a dalších praktických oblastí. Pokud jde o větší uvolňování, nebo utahování, tak to v tuto chvíli není na pořadu dne. Jsme ve fázi epidemiologického růstu a musíme počkat, jak se ta křivka bude vyvíjet, což budeme vědět tak za týden. Po prvním dubnu bychom chtěli vyhodnotit data a říci, jestli je možné omezení zmírnit, nebo naopak.

A může se stát, že když přijde povolení a vir se znovu rozšíří, že ty šrouby znovu utáhnete?

To je velmi citlivé konání. Jedna věc je opatření zavést, druhá je pak jejich povolování, abychom tady neměli druhou nebo třetí vlnu epidemie, neohrozili zdraví i zdravotnický systém. Něco podobného se teď děje v Hongkongu, kde si mysleli, že jsou z nejhoršího venku, a teď se tam začíná ta nákaza znovu šířit.

Co by se mohlo zrušit jako první?

Opatření jako zákaz hromadných, kulturních nebo sportovních akcí budou rušena jako jedna z posledních. Naopak otázka otevření některých obchodů a služeb, jako je kadeřnictví a podobně, tak pokud se vše bude vyvíjet dobře, rozmělníme ta opatření mezi prvními.

V úterý začal platit zákaz shlukování více než dvou osob na veřejnosti. V tichosti a bez tiskovky. Takže jsme se o tom všichni dozvěděli až ve středu. Jak chcete po lidech, aby dodržovali vaše nařízení, když jim je neoznámíte?

Souhlasím, že tam byl určitý renonc. Vláda to schválila, ale bohužel se stalo, že ani já, ani pan náměstek Prymula jsme nešli na tiskovou konferenci. Bohužel jsem to nesledoval a domníval se, že ostatní kolegové budou výstupy prezentovat, což se nestalo. Jinak o všem informujeme řádně a potom jsme to napravili, když jsme vydali tiskovou zprávu. Za to se omlouvám, nebyl to zlý úmysl.

Vojtěch: Nešlo o podraz

Navíc některé kroky se jeví zmatečné, jako několikrát upravená otevírací doba pro seniory. Jak se v tom mají lidé podle vás vyznat?

Může to tak působit, ale uvědomme si, v jaké se nacházíme situaci. Vydáváme všechna opatření s nějakým cílem a tak, abychom to řešili rychle. A je jasné, že nemáme tolik prostoru, abychom všechno několik dní diskutovali a pak vydali rozhodnutí. V některých případech se stane, že myšlenka je sice správná, ale to provedení může doznat změn na základě zpětné vazby, jako v tomto případě.

Tím, že teď všechna opatření běží přes ministerstvo zdravotnictví a zákon o ochraně veřejného zdraví, podnikatelé ztratili automatický nárok na odškodnění ušlých zisků od státu. Je to podraz, jak někteří říkají?

Nemyslím, že by šlo o nějaký podraz. Mimořádná opatření v rámci zákona o ochraně veřejného zdraví ministerstvo vydávalo i předtím. Ta debata o tom, že bychom chtěli někoho poškodit, není úplně férová. Je vidět, že v posledních dnech vláda přijímá celou řadu rozhodnutí, která mají za cíl podpořit ty, kterých se tato opatření dotýkají. Myslím, že jsme ukázali, že celá řada cílí na to, abychom je podpořili a ulevili jim.

Adam Vojtěch (za ANO) před Sněmovnou (24.3.2020) Adam Vojtěch (za ANO) před Sněmovnou (24.3.2020) | Foto Blesk - Jakub Poláček

V posledních dvou týdnech je hodně vidět váš náměstek Roman Prymula. Jak velký vliv na chod země teď má?

Je epidemiolog, odborník v této oblasti a šéf Ústředního krizového štábu. Je důležité, že pan náměstek má určité slovo, ale často je to týmová práce.

Proslýchá se, že vy dva se nemáte příliš v lásce...

To bych takto nehodnotil. Ten vztah je profesionální, vycházíme spolu dobře. V této situaci není prostor pro nějaké osobní otázky a z mé strany žádný problém není. Naopak si myslím, že teď to funguje poměrně dobře.

Pan náměstek občas působí jako neřízená střela. Snažíte se ho nějak usměrňovat?

Prezentuje svůj pohled, který je dán odbornými argumenty, byť to může vyvolávat u některých lidí nelibost z toho důvodu, že to má dopady na to, co my uděláme. Snažíme se ty věci konzultovat, abychom lidi nestrašili. Na druhou stranu je namístě, aby lidé vnímali vážnost situace.

Video  Vojtěch a Prymula o koronaviru: Co se bude dít teď?  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Vy sám čelíte několika výzvám k rezignaci. Nepřemýšlel jste o tom? Vypadáte v poslední době, bez urážky, opravdu hodně unaveně a opotřebovaně.

Není to lehké období, ale myslím, že tu práci neděláme špatně. Česká republika si vede velmi dobře z hlediska toho, jak se ta epidemie u nás vyvíjí, udělali jsme i některé chyby. Pro mě osobně to je náročné, to přiznávám. Někdy je člověk frustrovaný, ale myslím, že se neopouští loď v době, kdy čelíme bouři. Máme před sebou kritické týdny.

„Občané i okolí mě podporuje,“ 

Nedávno jste si vzal dlouholetou partnerku. Jak ta situaci dopadá na ni a vaše blízké?

Já i moji kolegové trávíme na ministerstvu drtivou většinu času. Není to nic ideálního pro osobní život, ale je to moje práce a musím se s tím poprat.

Pane ministře, nosíte výrazné ponožky, kravaty i kapesníčky do saka. Teď jste přidal i roušky. Kdo vám je šije?

Dostávám je od různých lidí, kteří mi vyjadřují podporu. Jsem za to rád, vážím si toho, že se mě snaží potěšit. Za to jim děkuji, je to milé a člověk přijde na jiné myšlenky.

Takže to není o tom, že by vaše paní seděla po večerech a šila?

Ne, ne, ne (smích). Ona mě podporuje jinak.

Když jsme u podpory, cítíte ji v politice i od občanů?

Musím říct, že celkem ano. Až mě to překvapilo, kolik pozitivních zpráv jsem dostal. Určitě nejvíce za celou dobu, co jsem na ministerstvu. To mi dodává sílu do práce. Jsou samozřejmě i tací, co neposílají úplně milé zprávy.

Zmínil jste, že jste udělal chyby. Která vás trápí nejvíc?

Nejvíc ten nákup ochranných prostředků. Ale ministerstvo zdravotnictví nikdy v historii takové masivní nákupy nedělalo. Je jasné, že když něco děláte poprvé v takové míře, děláte chyby, a ne vše vyjde tak, jak si člověk představuje. Teď už se to ale zlepšilo a situace se ustálila.

Když mluvíme o nákupech, ozývají se hlasy, že materiál z Číny není úplně top vybavení. Zdravotníci mají třeba legraci, ale i strach z průsvitných ústenek. Neutrácíme miliardy na něco, co nám nepomůže?

Část nakupujeme my, část ministerstvo vnitra. Mohu mluvit jen za náš resort. Poptávka je obrovská a výrobní kapacity nestačí. I proto nejsou všechny výrobky vždy ideální, ale snažíme se mít takové, které odpovídají určitým standardům a certifikátům.

Podle nařízení ministerstva nemusejí zdravotníci, kteří se dostali do kontaktu s nakaženým, do karantény. Nebojíte se, že se kvůli tomu zavleče infekce ve velkém do nemocnic mezi personál, a ten pak bude dále infi kovat pacienty? To se ostatně stalo v Itálii.

Určitě strach mám. Ale nesmíme omezit provoz nemocnic. Zdravotníci používají ochranné pomůcky, pravidelně jsou testováni, a pokud jsou negativní, tak není důvod, aby zůstávali v karanténě. To by mohlo vést k ochromení některých oddělení, což není žádoucí. Není to nějaký výmysl, bylo to konzultováno s předními odborníky. Pokud by ale zdravotník měl pozitivní test, musel by do karantény. To je jasné.

V Česku platí zákaz vycházení bez zakrytí úst a nosu. Většina lidí nasadila roušky. (19. 3. 2020) V Česku platí zákaz vycházení bez zakrytí úst a nosu. Většina lidí nasadila roušky. (19. 3. 2020) | Blesk:TONDA TRAN

Tatínkové půjdou k porodu brzy

Těhotné ženy kvůli tomu, že jste dočasně zakázali přítomnost partnera u porodu, vyhrožují, že budou chtít domácí porod. Co byste jim vzkázal?

Je třeba si uvědomit, že to je opatření, aby se nákaza nezavlekla do porodnic. Vycházeli jsme ze stanoviska porodnic. Chápu, že to může být omezující, ale je nutné vnímat situaci z pohledu zdravotníků a porodnic, které by mohly být ohroženy. Ale myslím, že toto opatření nebude trvat dlouho a bude jedno z prvních, které budeme uvolňovat.

V čem epidemie ovlivní české zdravotnictví do budoucna?

Až to pomine, tak určitě bude dobře si to všechno vyhodnotit a podívat se, jak fungují orgány ochrany veřejného zdraví. Jak se můžeme lépe připravit na nějakou případnou další epidemii. A lidé se možná naučí dodržovat pravidla respirační hygieny a možná si uvědomí, že má smysl nosit roušky i při chřipce, což může být důležité v prevenci. To by bylo do budoucna pozitivní.

oltec ( 29. března 2020 04:59 )

vy dva to nemáte lehké 24hodin denně myslet na nejlepšího premiéra co tu kdy byl a pozor místo korony vás brzy trefí šlak

ChrapouniRetardovani ( 29. března 2020 00:46 )

mascula tvoji matce.

ChrapouniRetardovani ( 29. března 2020 00:44 )

Půl mega ***u by mohl zabít ten virus co líže Burešovi říť a byl by klid!!!!

nespokojeny ( 28. března 2020 21:25 )

Ministr Vojtěch to dělá dobře. Je ministr zdravotnictví - celého.
Pan Prymula je specialista. Nyní se jedná o jeho specializaci.
Nedovedu si představit, že by ministr Vojtěch mohl problému rozumět lépe.
Máme velké štěstí, že tam pan Prymula je - odborník z bývalé Hradecké nemocnice, kde byl vždy exceletní (možná i vojenský) výzkum.

nespokojeny ( 28. března 2020 21:16 )

Chtěl bych tam vidět Tebe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa