Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cestovky se brání vracení peněz, prosí o pochopení. „Dovolená se stane výsadou,“ tvrdí

Autor: Nikola Forejtová, Nikola Forejtová, vei, vei - 
27. března 2020
05:20

Marie si šetřila peníze na vysněnou dovolenou do Egypta. Místo relaxace ji ale kvůli pandemii nového koronaviru čekají perné chvíle. Hotovost za již zaplacenou dovolenou jen tak neuvidí. Cestovní kanceláře totiž nemají na vrácení a Marii, ale i tisícům dalších cestovatelů místo toho nabízí vouchery nebo přesunutí zájezdu zdarma na jiný termín. Blesk Zprávy oslovily jak cestovní kancelář, se kterou měla žena letět, ale i cestovky. Opakovaně zaznívá to, že lidé své peníze jen tak neuvidí a že cestovky počítají i s krachem.

„Exim tours přestala absolutně komunikovat. Zákazníci, kteří mají zrušené zájezdy z důvodu uzavření hranic, nemají své peníze a nikdo s nimi nekomunikuje,“ napsala Blesk Zprávám Marie.

„Lidi si stěžují, že jim odmítají vrátit peníze a nabízejí voucher. Začíná to být pro hodně lidí velmi nepříjemná situace. Chápu, že v tuto chvíli všichni bojujeme o přežití, ale chování CK mi připadá nepřiměřené,“ postěžovala si Marie.

Je jedna z několika tisíc cestovatelů, kteří byli nuceni kvůli vypuknutí pandemie zůstat doma. A o dovolené si nechat v příštích týdnech leda zdát. Cestovní kanceláře napříč republikou pak sahají po jednotném řešení - nabízí přesun termínů zájezdů nebo voucher s roční platností, a to zdarma.

Blesk Zprávy oslovily i zmíněnou CK Exim tours, která se brání. „S klienty komunikujeme dle data odletu, zpoždění a nekomunikace mohla být způsobená uzavřením prodejen a omezení provozu, klienti totiž při snaze rychle získat informace kontaktovaly uzavřené prodejny, vše teď už řeší po dobu uzavření prodejen posílené call centrum,“ uvedl tiskový mluvčí Petr Kostka. Podle webu jsou zatím zrušené zájezdy s odletem do 12. 4.

„Peníze nemůžeme vracet, nemáme je“ 

Mluvčí Kostka doplnil, že CK svým klientům nabízí bezplatnou změnu odletu a poukaz pak vystavuje v hodnotě již uhrazené částky. Hotovost pak podle oslovených cestovních kanceláří i agentur vracet nelze. 

„CK za peníze z většiny případů zaplatila místo v letadle a místo v hotelu. Storno se tak pak dotýká nejen leteckých společností, ale i pojišťoven a ubytovacích zařízení. Dopravci pak peníze třeba nevrací. (…) Peníze tak pro ně opravdu nemáme. Chápu, že již uhrazených 20 tisíc by se klientům hodilo, ale to nejhorší, co se může stát, je to, že se jim dovolená posune,“ vysvětluje Blesk Zprávám tisková mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Podobně pak mluví i Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. „Velká část peněz je už u dodavatelů, kterým se musely zaplatit zálohy a oni nejsou sto to nyní vrátit. Jediná možnost je tedy přebookování (změna termínu, pozn. red.) zájezdů. Abychom mohli klienta vyplatit, museli bychom sehnat dvojnásobek jím uhrazené částky, abychom vše pokryli,“ řekl Blesk Zprávám. Připojil také, že k povinnému vrácení peněz nemají nyní ani zákonný podklad. 

„Současná situace bezprecedentní, jejíž řešení nemá žádnou oporu v legislativě České republiky. Stejně jako ostatní cestovní kanceláře i my hledáme přijatelná řešení, která nabídneme našim klientům,“ uvádí také Eva Němečková z Čedoku.

Asociace českých cestovních kanceláří pak v pátek uvedla, že by CK v ČR mohly zůstat od 30. 3. do 12. 4. uzavřené, aby přes klienty vytvořily tlak na vládu.

Letiště nyní zejí prázdnotou. Cestovky se obávají, že tomu tak bude i dalších několik měsíců. Letiště nyní zejí prázdnotou. Cestovky se obávají, že tomu tak bude i dalších několik měsíců. | Reuters

Zákazník i cestovní kancelář mohou od smlouvy o zájezdu odstoupit. Cestovní kancelář je pak povinna v takovém případě vrátit celou cenu zájezdu. Tomu se ale snaží jak CK, tak i někteří klienti vyhnout. O solidaritu prosí i ministerstvo pro místní rozvoj.

„Zákazníci by měli brát v úvahu, že v důsledku současné tíživé situace neztratili pouze možnost odjet na svůj zájezd, ale také to, že na cestovním ruchu je existenčně závislých mnoho zaměstnanců, jejich rodin i podniků. I s nimi je třeba být v současné těžké době solidární,“ píše ministerstvo na svých stránkách.

Papež z asociace zmiňuje, že obor cestovního ruchu je nyní skutečně paralyzován. „Nemáme se čeho držet a kdybychom masivně vyplatili peníze, znamenalo by to zánik, insolvenci a do problému by se s námi dostaly i hotely a pojišťovny,“ uvádí důvod, proč nyní CK nabízí posunutí zájezdu nebo voucher.

Zachrání vouchery cestování? 

Právě poukázka, která bude vystavena klientovi v plné výšši jím dosud zaplacených peněz, by mohla CK udržet nad vodou. A podle oslovených kanceláří by tím mnoha lidem i zachránila dovolenou. 

„Dovolenou si pak vyberou, až to bude možné, a budou se mít na co těšit. Vouchery jsou navíc pojištěné proti úpadku ck, klient tedy o své peníze rozhodně nepřijde. Navíc, pokud dostane voucher, nepřijde ani o peníze, které zaplatil za pojištění, u storna by tomu tak nebylo,“ vysvětluje Řezníčková z Invie. Vouchery pak mají napříč cestovkami platnost jeden rok. Dají se ale prodloužit a dá se z nich dá udělat i vícero dovolených. Člověk tak nemusí vše utratit najednou.  

K metodě, kdy se zájezd zadarmo převede na jiný termín, nebo k vystavení voucheru se přikládí i ministerstvo pro místní rozvoj. „Přijetí poukazu zákazníkem je rozumným řešením současné situace, které respektuje oprávněné zájmy obou stran.  Apelujeme na zákazníky, aby byli solidární se spoluobčany existenčně závislými na podnikání v cestovním ruchu a aby postupovali s trpělivostí a pochopením pro situaci, v níž se nacházejí druzí,“ uvádí resort, jehož šéfka Klára Dostálová (za ANO) nebyla v poslední době snad na žádné v četných vládních tiskových konferencí. 

Cestovatelé se pak musí mít na pozoru před tím, jaké má CK aktuální podmínky pro změnu zájezdu podle data odletu. Podmínky se totiž mění podle termínu. 

„Zájezdy jsme rozdělili do tří skupin; s odjezdem do 12. 4. 2020, dále do 31. 5. 2020 a ostatní termíny. Každá ze skupin má trochu odlišné podmínky. Je pouze na našem zákazníkovi, kterou z nabídnutých možností si vybere. Prvním skupinám nabízíme bezplatnou změnu zájezdu nebo poukázku Čedok v hodnotě uhrazené zálohy na zájezd s bonusem 10% navíc, tzn. 110% původní platby. Zájezdy s odjezdem po 1. 6. 2020 je pak možno bezplatně změnit na jakýkoliv zájezd z nabídky Čedoku,“ objasňuje za ČEDOK Němečková.

CK pak mají povětšinou změnu, storno i převedení na voucher zdarma ve lhůtě od 21. dne od odletu. „Kdyby chtěla třeba paní Nováková stornovat zájezd zadarmo v září, tak to není možné,“ udává na příkladu Řezníčková s tím, že sama vouchery vřele doporučuje. Dodává pak, že klienti, kteří mají dovolenou na splátky, už musí zbytek peněz uhradit. A problém se zákazem cestování se vyřeší až poté. 

Papež: Věk levného cestování skončil

I kdyby se lidé projevili solidárně, odhaduje Papež, že mají cestovní kanceláře asi půl roku života. „Obor bude nevratně zasažený. Až se to celé vyřeší, tak se bude cestovní ruch budovat od začátku. Vůbec ale nevím, jak to půjde. Osobně, to nemluvím za asociaci, se obávám, že věk levného cestování skončil,“ uvedl.

„Budou dražší letenky i ubytování. Navíc dovolená jako zbytnost půjde stranou, lidé budou šetřit a utrácet za jiné věci,“ míní Papež se smutkem.

Kvůli uzavřeným hranicím čelí tuzemské CK obrovským ztrátám. Například CK Alexandria podle svého marketingového ředitele Petra Šatného zatím spočítala ztráty na zhruba 100 milionů korun.

Cestovní agentura Invia zaznamenala v únoru ztráty kolem 20 milionů korun. „V březnu klienti zrušili u naší společnosti asi 3000 zájezdů za přibližně 100 milionů korun,“ dodala mluvčí Invie Andrea Řezníčková. Papež pak zmiňuje, že dle jeho odhadů vydrží některé kanceláře už jen půl roku, než zcela zkrachují. 

Bude dovolená luxusem? Bude dovolená luxusem? | Shutterstock

I agentura CzechTourism se připojila do kampaně, kde vyzývá lidi, aby své pobyty nerušili - a pouze je přesouvali. „Připravujeme nový web a konsolidujeme rozpočet na kampaň, abychom byli schopni účinně pomoci. Situace je vážná. Hrajeme o desítky tisíc pracovních míst, které chceme pomoci udržet,“ uvedl ředitel agentury CzechTourism Jan Herget.

CzechTourism pak bude podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) spolupracovat v budoucnu na tom, aby se Češi po skončení ochranných opatření vydali na výlety aspoň po své rodné zemi. „Budeme motivovat cestování po ČR, ale i to, aby se stravovali v našich restauracích, “ řekl Blesk Zprávám ministr Havlíček. 

Nicméně CK mají podle Havlíčka nyní nárok na kompenzace mezd zaměstnanců v rámci schváleného kurzarbeitu. Původně byl prezentován jen jako podpora pro výrobní podniky, ale podle Havlíčka se vztahuje i na firmy podnikající ve službách nebo v dopravě. Finanční kompenzace ale řeší jen zaměstnance CK, nikoliv životnost firem. 

Prymula šíří poplašnou zprávu, míní CK

Nicméně cestovní kanceláře nevidí tak černý scénář jako náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Ten se totiž nechal slyšet, že by mohly hranice být uzavřené až na dva roky. To oslovené kanceláře pobouřilo a vyjádření vnímají i jako nedomyšlené šíření poplašné zprávy. 

„To nemůže nikdo na světě vědět, Prymulovi by měli dát Nobelovu cenu, jestli to takto ví. Měl by si uvědomit, že jeho prohlášení berou lidé vážně. Je to skoro poplašná zpráva. Chtěli jsme i jít do sporu, ale je jednoduší nyní ustát situaci pečlivým vysvětlováním, než bojovat s odborníkem, kterého národ nyní potřebuje,“ okomentoval možnost uzavření hranice na dva roky pro Blesk Zprávy Papež.

„Prohlášení prof. Prymuly způsobilo větší paniku mezi lidmi, než si lze vůbec představit. Denně evidujeme více než tisíc hovorů a několik tisíc emailů s dotazy. Toto unáhlené prohlášení s sebou nese i další reakce. Kontaktují nás obchodní partneři, zaujímají nová, mnohem striktnější stanoviska. Prohlášení vzbudilo pozornost i u zahraničních partnerů, kteří začínají zpochybňovat budoucí spolupráci s českými firmami,“ dodává také Němečková.

offline ( 27. března 2020 18:29 )

Lepší by ovšem bylo, kdybyste za celých třicet let nikam necestoval.

www.id­nes.cz­/ces­tova­ni/ko­lem-sveta/turismus-turiste-ekologie-ekologicka-stopa­.A1805­30_131­415_ko­lem-sveta_hig

Desterz ( 27. března 2020 17:35 )

To je sice chvályhodně blahosklonný postoj, ale zkuste se nad tím zamyslet déle...

lunatic ( 27. března 2020 15:16 )

Každý obchodní vztah v sobě nese určitou míru rizika a koupě dovolené je pouze jednodušším druhem obchodu.Téměř vždy, když je investice realizována v předstihuje to může zhatit.Ukázalo se to např.v minulosti při investování s H - Systémem,kam lidé vkládali nemalé peníze, aniž ty pozem­ky,pop­ř.co­koliv bylo v jejich výlučném vlas­tnic­tví,a­pod.Sm­yslu­plný obchod je takový, když na jedné straně vloží někdo prostředky a za ně něco i obdrží.
Např.investuji prostředky, za něž obdržím přízeň ženy, kterou však potřebuji nyní, protože dejme tomu za 20 let tato již podlehne inflaci a znehodnotí se.Nebudu investovat nyní a chtít se s tou dotyčnou ukazovat po 10-ti a více letech, protože jí nebude 30,nýbrž 40 - to mi nedává jasný smysl.Navíc,v situaci, kdy nabídka převyšuje poptávku se ani nevyplatí kupovat a platit za brambory dnes a chtít dělat salát až na vánoce.Píšu to zde, jako legraci, ale je to tak.Vše je kdyžtak zapotřebí mít ošetřeno smlouvou a i to dává smysl pouze v případě vymahatelnosti - bezdomovci můžou dát pokutu 10 milionů a i to může být smluvně ošetřeno - prakticky je to však k ničemu.Buďte proto, prosím,jenom prozíravými investory a vkládejte něco tam, kde je i reálné něco za vložené obdržet.To platí pro finance, politiku,emoce a cokoliv jiného - život se pak ale může stát i poněkud nudným, protože výsledek je znám, než vůbec kamkoliv investujete - je jím buďto potěšení, anebo přinejhorším jisté zhodnocení investice a to je takřka ubíjející, myslím myšlenkově

offline ( 27. března 2020 14:13 )

Za to můžete vy, bezohlední sobci. Jestli máte ještě nějaké svědomí, už nikdy nikam nepoletíte !

http­s://ww­w.e1­5.cz­/maga­zin/a-mimochodem-velky-barierovy-utes-po-horkem-lete-vybledl-1368092

naidka ( 27. března 2020 14:10 )

Taky máme zaplacenou zálohu. Neberu to tak, že jsme o něco přišli. Dovolená se odročí o rok a když cestovka krachne, musí z pojistného zaplatit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa