Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Revoluce ve stravenkách: Peníze v poukázkách, nebo na ruku? A dosáhne na příspěvek víc lidí?

Autor: Jakub Tomek - 
23. listopadu 2020
05:37

V daňovém balíčku, který schválila Sněmovna, je i zavedení stravenkového paušálu. Tedy alternativa ke klasickým stravenkám. V praxi to bude znamenat, že firma bude moct tento příspěvek zaměstnancům vyplatit přímo na účet. Podle odborů a stravenkových firem to ale bude další rána pro restaurace.

Pokud balíček, který Sněmovna přijala v noci ze čtvrtka na pátek, schválí Senát a podepíše prezident, peníze na obědy by tak od ledna mohli dostávat například i zaměstnanci v menších firmách, kde se stravenkám bránili. Jak to bude vypadat? Pokud dostáváte stokorunovou stravenku, zaměstnavatel vám na ni přispěje 55 korun a 45 korun doplácíte vy. Pokud by se firma rozhodla pro paušál, příspěvek byste dostali rovnou na účet.

Sníží ceny?

Na příspěvek by tak mohlo dosáhnout více lidí. „Často ty malé firmy ani stravenky nemají, obávají se složitosti, kdežto paušál je jednoduchý a dostane se k němu každý,“ řekl v minulosti pro Blesk prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza (47).

A podle něj by dokonce změna mohla přispět ke snížení cen v restauracích. S tím, že na příspěvek na oběd dosáhne více lidí, je s Prouzou za jedno i ministryně financí Alena Schillerová (56, za ANO).

„Řadu malých zaměstnavatelů odrazuje zbytečné papírování a vysoké poplatky, které by museli platit stravenkářským firmám. Tímto by se obojímu vyhnuli,“ obhajovala už dříve návrh šéfka státní kasy.

Odbory jsou proti

Paušál lidem sníží mzdy. To si myslí předseda Českomoravské konfederace odborů (ČMKOS) Josef Středula (53). Odboráři si totiž myslí, že část výplaty se lidem sníží a smění o nezdaněnou část.

„Milionu zaměstnanců se neposkytují stravenky ne proto, že by zaměstnavatel čekal na paušál, ale nechce jim je dát! Protože říká, že nemá peníze, nedá jim to. Neříkám, že všichni,“ sdělil předák už dříve Blesku.

Video  „Nejsem fanatik. Na jaře jsme vsadili na špatnou kartu.“ Pohlreich nejen o přechodu na rozvoz jídla.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Stravenkáři: Bude to bolet i stát. Ekonom: Zrušme je!

Na změně budou hlavně tratit stravenkou firmy, kterým se tak sníží zisky kvůli provizím, které za poukázky mají. A podle předsedy Asociace provozovatelů poukázkových systémů Miroslava Sedláka na tom ztratí i státní rozpočet. Podle něj tak stát přijde o 20 miliard.

„V kontextu současné situace, kdy stravovací paušál může znamenat pro státní rozpočet další výpadek 20 miliard korun, nám přijde jeho zavedení, které nemá pro stát žádný přínos, zcela neodpovědné. Analýzy a průzkumy hovoří jasně,“ uvedl.

Opačného názoru je ale hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Stávající systém podle něj deformuje trh a vede k nespravedlnostem. Obchody a restaurace totiž nezískají celou hodnotu stravenky, ale částku nižší o provize. „Ideálním řešením prakticky pro všechny by bylo stravenky zrušit. Vlastně všechny by nás to obohatilo,“ myslí si ekonom.

Víte, že…

Stravenky dostává kolem 1,3 milionu Čechů?

Schillerová prosí Senát: Upravte to!

Daňové změny tak, jak je ze čtvrtka na pátek posvětila Sněmovna, se nelíbí strážkyni státní kasy Aleně Schillerové. Dolní komora totiž schválila zrušení superhrubé mzdy, nové sazby na daň z příjmu 15 a 23 procent a také změnu výše základní slevy na poplatníka. Schillerová tak požádá Senát, aby upravil návrh na změny v placení daně z příjmu a zrušil zvýšení slevy na poplatníka.

„Zvýšení slevy na poplatníka, které bylo schváleno společně se snížením daně z příjmu, je podle mého názoru chyba. Mít obojí prostě není možné,“ uvedla v sobotu na twitteru. Horní komora může vrátit návrh změn Sněmovně.

„Pokud by se to nestalo, znamenalo by to pro veřejné rozpočty minus 130 miliard, pro obce minus 31 miliard a pro kraje minus 12 miliard korun,“ dodala ministryně. Na prosbu reagoval exministr financí a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek (59). „Své cti dbalý ministr by nikdy nedovolil Sněmovně tu hrůzu schválit. A kdyby ji přesto schválila, tak by rezignoval,“ dodal.

Video  Kuchyně se Kašpárkovi obrátila o tři sta šedesát stupňů. Odpověděl i na Pohlreichovu kritiku.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

gejzovic ( 23. listopadu 2020 10:57 )

151515 ( 23. listopadu 2020 08:41 )

Všichni víme, že stravenky by bylo nejlepší zrušit, protože přinášejí výhody jen pro někoho. Ale jejich poskytování je silně zpolitizované a politici na názory ekonomů kašlou. Takže uvidíme, jaké tanečky se okolo stravenek budou odehrávat tentokrát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa