Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: V nouzi najdeš Babiše. ODS poprvé „hodila vidle“ do opoziční trojkoalice

Autor: Petr Holec - 
21. listopadu 2020
05:40

Ve Sněmovně se udála noční bitva, jež hodila první vidle do opozičního volebního tažení proti premiérovi Andreji Babišovi. ODS totiž pomohla ANO protlačit sněmovnou zrušení supehrubé mzdy i snížení daně z příjmu pro drtivou většinu lidí na patnáct procent, čímž zradila jednotnou frontu „opobloku“. Nejen zlý hoch ODS Pavel Novotný, jenž na facebooku označil ministryni financí ANO Alenu Schillerovou za „ubohou ku*vičku“, kvůli tomu musel na „socky“.

Na twitteru se už přetím do šéfa ODS Petra Fialy pustil i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Logicky: Fiala zrušení superhrubé mzdy i snížení daně na patnáct procent oslavil, protože jde o někdejší nesplněný volební slib ODS a taky hlavní bod jejího programu, který i nyní prosazuje; Kalousek to považuje za další nezodpovědné drancování státního rozpočtu, do nějž už předtím zasekl slušnou sekeru koronavirus. A stejně argumentoval i zbytek opozice kromě SPD, jež ANO svými hlasy taky podala pomocnou ruku.

Hlavně ale jde o politiku: ODS, jež nedávno podepsala memorandum o volební trojkoalici právě s TOP 09 a lidovci, se nyní kvůli vlastnímu programu spojila s nenáviděným Babišem, jehož chce „opoblok“ společně porazit v příštích sněmovních volbách. A právě daně v politice diktují. Zaprvé umí chytnout voliče za peněženku, jež obvykle trumfuje hlavu i srdce. A zadruhé ovlivňují i státní rozpočet a to, jak moc můžou politici uplácet své voliče.

Video  Otevření obchodů do 23 hodin i změnu zákazu vycházení: Blatný a Havlíček o rozvolnění v ČR 
Video se připravuje ...

Svou daňovou „revolucí“ ale Babiš nehodil granát jen do opozice. Hlasováním s ODS obešel vládní ČSSD i polovládní KSČM, které pro změnu hlasovaly s opozicí. ČSSD sice s patnáctiprocentí daní nejdřív souhlasila, nakonec ale prosazovala pouze snížení na devatenáct procent, které má vláda i ve svém programovém prohlášení. Svým návrhem mířila hlavně na své chudší voliče, zatímco Babiš finančně výrazně uleví i bohatším lidem. Na rozdíl od ČSSD tak zamířil i na bohatší pravicovější voliče ANO a ODS, které si mezi sebou obě strany během posledních sedmi let částečně vyměnily. A jako obvykle zase vyhrál.

Stejná bitva nyní míří ještě do Senátu a možná se znovu vrátí do sněmovny. Tím se celý střet mezi ANO, ČSSD a opozicí i její protibabiškovskou (ne)jednotou případně ještě vyostří. Zatím má tahle předvolební bitva jediného jasného vítěze, jednoho vítěze i poraženého a několik poražených. Politicky jasně vyhrál Babiš, jenž vládní ČSSD i polovládní KSČM ukázal, že je necelý rok před sněmovními volbami klidně hodí přes palubu a vymění je za ODS. Ta vyhrála, když konečně smazala svou někdejší zradu na voličích, současně ale dopřála první politickou prohru volební trojkoalici, jíž vede.

A poražení jsou všichni ti, které ANO, ODS a SPD nyní přehlasovaly. Trojkoalice ODS, TOP 09 a lidovců svůj první test vlastní „přátelskou“ palbou nejspíš přežije, utrpěla ale první viditelnou jizvu. A taky si znovu připomněla, že i totálního „antibabiše“ nakonec trumfují staré dobré partajní zájmy, když dojde na lámání chleba. A že to ostatně málokdo ví tak dobře jako právě tyhle tři partaje. Ty se už v minulosti vzájemně ničily v tolika vládních koalicích, že je nejde ani spočítat.

e.lesanova ( 21. listopadu 2020 18:56 )

Nechci ODS sahat do svědomí, ale skoro to vypadá, že díky své setrvalé neschopnosti chtějí použít jinou metodu a to "kopírování" Babiše, případně ještě s výkřiky, že všechny skvělé myšlenky měli mnohem dřív....no, strana, která si neumí poradit ani se svými. straně velmi škodícími "kusy", viz. pomatený feťák z Řeporyjí, to moc u veřejnosti nevyhraje

marais ( 21. listopadu 2020 10:08 )

Babiš rabuje státní rozpočet pomocí ODS. Jak tupozraké a moc špatné.S tímhle čssd nemohla souhlasit, proto nehlasovala.

montevideo ( 21. listopadu 2020 09:33 )

Koukám, jak to "memorandum o spolupráci" modrých ptáků, MOP 09 a černokabátníků funguje !

gemino ( 21. listopadu 2020 08:54 )

ODS nám dokázala, že s Fialou v čele je naprosto nevolitelnou stranou. V době, kdy je státní rozpočet v rozvratu, ho ještě více drancovat, není zodpovědný pravicový čin, ale levicové uplácení voličů. Že na to doplatí především naše děti a vnoučata, je tomu brněnskému profesůrkovi naprosto jedno.

Maximilian ( 21. listopadu 2020 06:47 )

Trest Bureše za prohrané volby a zároveň zajišťováno hlasů pro další volby,ODS se rozhodlo následovat CSSD

Zobrazit celou diskusi