Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Komentář: Babiš vyhlásil vítězný poločas nad koronavirem. A dál válcuje opozici

Autor: Petr Holec - 
10. dubna 2020
05:30

Premiér Andrej Babiš (ANO) pronesl druhý televizní „koronavirový“ projev. Zatímco tím prvním „vyrovnal skóre“ s opozicí, která se po počátečním krizovém „míru“ vrátila k totální válce a znovu to nejspíš přepálila, podruhé „k národu“ promluvil před Velikonoci. Právě po nich slíbil plán „řízeného“ návratu k normálnímu životu, kdy zase nebude trestné jít na pivo. Současně šéf ANO vyhlásil vítězství nad epidemií v prvním „poločase“ 1:0.

A stejně zatím vede i Babiš nad opozicí. Ta se sice snaží právě koronavirus využít k tomu, aby konečně zlomila jeho politickou dominanci, po počáteční plichtě, kdy jí do karet hrál hlavně nedostatek roušek i různé vládní zmatky, ale znovu prohrává. A vlastně se zdá, že čím víc teď opozice křičí, tím hůř prohrává. Pandemie v Česku totiž ustupuje a jak ukazují první „krizové“ průzkumy veřejného mínění, místo opozice zatím posiluje Babiše.

Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) tak zřejmě nebudou stačit ani tři domácí revolvery, s nimiž nedávno vytáhl proti vládě. Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi totiž ANO posílilo na 34,5 procenta hlasů, tedy nejvíc za šest let, zatímco opozice buď oslabila, nebo zůstává kolem kritické pětiprocentní hranice. Šedesát jedna procent lidí navíc podle stejného průzkumu odhaduje současnou situaci jako „velmi dobrou a spíše dobrou“, což je pro změnu nejvíc za posledních sedm měsíců. A podobná čísla ukázal i dřívější průzkum CVVM.

Ještě jedna koronavirová krize a ANO možná v průzkumech srovná rekordní volební zisk ODS z roku 2006, zdá se. Nejde ale jen o průzkumy. Vláda zatím opozici válcuje i ve sněmovně (a Senátu), kde prosadila téměř vše ze svých záchranných ekonomických balíků pro firmy, živnostníky i zaměstnance. Opozice si vlastně připsala jediné „koronavirové“ vítězství, když prosadila prodloužení nouzového stavu pouze do konce dubna. A i to vypadá spíš jako Pyrrhův triumf - nebo aspoň pokud jde o „nenáviděného“ Babiše: ten totiž s opozicí preventivně souhlasil a prohru jako obvykle nechal ČSSD, svému koaličnímu partnerovi.

Její předseda i šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček, jenž coby ministr vnitra vsadil na tvrdou linii, trval na prodloužení nouzového stavu o měsíc. I když to odmítli i polovládní komunusti, kteří o prodlužování různých „nouzových“ stavů navěky vědí své. Právě Hamáčkovi koronavir dopřál patnáct minut slávy, když z něj na noční tiskovce udělal „krizového lídra“ červený svetr, jenže jeho sláva rychle vyprchala, přestože ho skoro nesundává: ČSSD v průzkumech téměř neposiluje.

Babiš v projevu, který podruhé vysílaly všechny hlavní televize a jímž vyplnil i prezidentské vakuum (Miloš Zeman promluví až o Velikonocích), také řekl, že „vstupujeme do klíčové fáze, kdy u nás situace kulminuje a rozhoduje se o dalším vývoji“. I proto lidi vyzval, aby na Velikonoce tentokrát nechali pomlázky, vejce i kolující panáky na doma. Stejně tak ovšem vstupujeme do klíčové fáze toho, kdo nad koronavirem zvítězí i politicky. Až v následujících měsících totiž sečteme ekonomické škody, které někdo bude muset zaplatit. Premiér se v politice trefil do rekordně dlouhého ekonomického růstu, teď ale přijde koronavirový půst. A až ten vystaví definitivní politický účet.

luder ( 17. listopadu 2020 18:51 )

Nějaký připitomělý občánek se zeptal, co udělal Babiš pozitivního!

Tak tedy :1. Není zloděj, nic České republice neukradl!!! 2. Od nástupu do vlády zvedl minimální mzdu z 8.500 na 14.600 korun. 3. Zvedl průměrnou mzdu z 25.768 na 34.116 Kč a příští rok se odhaduje, že bude cca o 2000 korun vyšší, tj. 36.057 Kč měsíčně. 4. Zvedl průměrný důchod z 11.065 na 14.326 Kč. ale u běžných důchodců stále nepřevyšuje důchod hranici 10.000,-Kč. 5. Sestřičkám byl zvýšen plat z 28.963 na 46.217 korun. 6. Lékařům byl zvýšen plat z 59.556 korun na 86.859. 7. Učitelům byl zvýšen plat z 26.535 na 42.469 korun. Ostatním profesím ve školství byl zvýšen plat z 15.480 na 24.125 korun. 8. Policistům byl zvýšen plat z 32.646 na 49.534 korun. 9. Hasičům byl zvýšen plat z 33.904 na 50.146 korun. Vojsku byl zvýšen plat z 36.961 na 51.308 korun. 10. Průměrný plat ve státní sféře byl zvýšen plat z 25.880 na 39.569 korun!!! Zajímavé ale je, že všichni lidé, kterým bylo přilepšeno a mají kvalitní zaměstnání ve státních či příspěvkových organizacích, se stále proti Babišovi ohrazují a stojí proti němu!!! My, obyčejní občané, my, kteří se po revoluci chytli práce, my bývalí živnostníci a drobní podnikatelé, kteří předtím o vše přišli, kterým se zvyšují daně, znesnadňuje život a zvyšují daně, my však známe pravdu o pozadí a víme, že nepomoci Babišovi, rovná se předání moci velezrádcům republiky, zlodějům a gangsterům dobře placeným Sorošovým agentům především z řad Milionu chvilek a politických stran tzv. demobloku ODS, STAN!

ivoadler ( 10. května 2020 18:23 )

Babišovi fandím. Proti věčně škrtajícímu Kalouskovi je to plus. Ale s jednou věcí mě nepříjemně překvapil. Při pietním aktu na Vítkově (před ním nebo po něm) Pražské povstání vylíčil jako ryze pražskou záležitost. Tady se projevil jako politický konjunkturalista. Praha je největší volební obvod a je třeba lézt Pražákům trochu do pr dele. Babiš není tak blbej, aby si toho podlézání Pražákům nebyl vědom. Ale každý voličský hlas je dobrej. U mně ale tímto podlézáním dost klesnul.

rauby ( 19. dubna 2020 11:47 )

Tak to jsi jeho člověk.

lapak ( 11. dubna 2020 09:21 )

muj klon!! špína udavač nasazený novináři!! okluzinifronta pro mně jsi chci­ploti­na,hnu­j,špí­na a muj klon je na stejné urovni jako ty dobytku!!

joachimk ( 10. dubna 2020 20:08 )

Hloupá Kikino, dovezl se šunt, který v Číně draze vyrábějí americké firmy. Jestli máš tydro jako správný kavárenský frikulín počítač z Číny tak ten nekvalitní krám vyhoď z okna. I když je na něm okousané jablko, tak je z Číny, Bohunko.

Zobrazit celou diskusi