Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Noční hádky: Feri válčil s komunisty, Vojtěch to schytal. Za zrušené zájezdy budou vouchery

Aktualizováno -
9. dubna 2020
03:30
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
8. dubna 2020
08:50

Poslanci ve středu probírali další vládní návrhy týkající se pandemie koronaviru. Jednat začali v 9:00, pokračovali však i po půlnoci a skončili až ve 2:51. Odsouhlasili mj. posílení pravomocí ČNB a také policie, která by mohla pokutovat na místě až do výše 10 tisíc korun za porušování mimořádných nařízení vlády. Oba návrhy vyvolaly rozsáhlé debaty. Notně kritický byl Miroslav Kalousek (TOP 09), který se ostře střetl s Alenou Schillerovou (za ANO), u pokut pak zmínil nudisty i posezení v rouškách nad prostřenou tabulí u Miloše Zemana, kterého se účastnil i Jan Hamáček (ČSSD). Poslanec Václav Klaus mladší (Trikolora) vedle toho navrhl, aby poslanci přišli na půl roku o mzdu a byly jim vypláceny jen náhrady. Opoziční poslanci se ostře střetli s Klárou Dostálovou (za ANO) kvůli řešení nájmů a Airbnb, Dominik Feri (TOP 09) se po půlnoci pohádal s komunisty. A nakonec se dostalo i na vouchery za zrušené zájezdy Čechů. Dění na extra dlouhé schůzi Sněmovny jsme sledovali na Blesk.cz online.

  • Sněmovna v úterý rozhodla o prodloužení stavu nouze do 30. dubna, s čímž souhlasil nakonec i premiér Andrej Babiš (ANO). Úterní jednání Sněmovny včetně Babišova vystoupení před poslanci jsme sledovali ONLINE zde. Poslanci mj. schválili příspěvek 25 tisíc korun pro OSVČ, který hájila Alena Schillerová (za ANO). ODS neuspěla s návrhem na navýšení na 30 tisíc.
  • Ve středu premiér Babiš mezi poslance nezavítal. Potvrdili přitom rozšíření kompetencí ČNB (kterou čekají širší možnosti obchodování) a také posílení pravomocí policie, aby mohla pokutovat provinilce proti vládním opatřením pokutami až 10 tisíc korun na místě.
  • Jan Hamáček (ČSSD) k tomuto opatření uvedl: „Jsem přesvědčen, že není důvod, aby se tady někdo obával, že policie bude toto oprávnění zneužívat. Rozhodně to není o tom, že tady policie bude rozdávat desetitisícové pokuty, to určitě ne. Ona se z toho stala debata o rouškách, ale to je o těch různých garážových party a dalších věcech, a tam policie musí mít možnost zasáhnout.“
  • Miroslav Kalousek (TOP 09) kritizoval vládu za mnohé, mj. i za přijatý „zákon rozpočtové neodpovědnosti“, kdy Schillerové doporučil, aby se styděla. Hamáčkovi připomněl sezení u Miloše Zemana s rouškami nad stolem s pohoštěním. „Když tedy je tak důležité okamžitě stíhat a vyvozovat sankce... Když jste v Lánech podstrkávali sýr pod gumičkou, zakročil policista, nebo budete řešeni ve správním řízení,“ rýpl si.
  • Václav Klaus mladší navrhl sebrat poslancům mzdy na půl roku a vyplácet jim jen náhrady. A vyzval k šetření.
  • Řada odhlasovaných vládních návrhů nyní míří před senátory. Firmy s uzavřenými provozy patrně získají nárok na odklad nájmu. Nájemníci bez příjmů pak budou načas chráněni před výpovědí z bytů, splatit nájemné však mají do konce roku. Z tvrdého postupu proti pronajímatelům vinili poslanci ministryni Kláru Dostálovou (za ANO).
  • Airbnb a další zprostředkovatelé ubytování v soukromí by měli sdílet s českými úřady informace o uzavřených smlouvách - poskytovat je živnostenskému úřadu.
  • Dominik Feri (TOP 09) se ostře střetl s komunisty v hádkách po půlnoci. „Čeští komunisté chtějí lidem pomáhat jenom hubou, jenom hubou,“ vytkl KSČM.
  • Sněmovna schválila i dílčí změny nejen v insolvencích a exekucích, přezdívané lex COVID-justice.
  • Poslanci odsouhlasili, aby cestovky za zrušené zájezdy klientům dávali vouchery na jiné, pozdější dovolené ve stejné ceně. Voucher může odmítnout klient z rizikové skupiny - např. důchodce, rodič na rodičovské, samoživitelka či nezaměstnaný.
  • V nemocnicích zřejmě budou moci pracovat lékaři z třetích zemí mimo EU i ti bez potřebných aprobačních schůzek. Kritice z řad poslanců-doktorů čelil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), do kterého se pořádně zostra pustil především Bohuslav Svoboda (ODS). Zákon označil za zmetek, situaci v nemocnicích za velmi vážnou a opatření za něco, co situaci leda zhorší.
  • Dění kolem koronaviru, aktuální počet mrtvých, nakažených i vyléčených v Česku sledujeme ONLINE zde

Sněmovna o koronaviru
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
21:20
28. 4. 2020

Děkujeme Vám za pozornost u sledování přenosu z dnešního mimořádného jednání Sněmovny s jasným výsledkem - nouzový stav se dle přání komunistů prodlužuje do 17. května, vládě o jediný hlas nevyšlo zamýšlené prodloužení do 25. května.

21:12
28. 4. 2020

„Mají většinu a jsou si toho vědomi. My chtěli slušnou diskuzi a odpovědi na naše otázky. Dočkali jsme se mlčení a dalších dnů krizového stavu. Bez plánů. Bez tvrdých dat a slušné konstruktivní diskuze,"

reagoval na dnešní rozhodnutí Sněmovny šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek na twitteru.

21:02
28. 4. 2020

„Nikdo do 21. hodiny nenavrhl prodloužení jednání po 21. hodině, takže musím tento bod přerušit," uvedl místopředseda Sněmovny Filip s tím, že nemůže udělit slovo k nákupu ochranných pomůcek Hamáčkovi. Posledním projevem tak byl potlesk pro Vojtěcha. Mimořádná schůze je přerušena na neurčito.

20:58
28. 4. 2020
!

Rozčílený Vojtěch: Sponzora ANO neznám, je mi to ukradené. Některé ceny možná byly dražší

„Tak to jsme potřebovali, tady spousta lidí určitě ví, jak to dělat lépe. Určitě v té době by nakoupili od standardních firem miliony respirátorů a bylo by tady vše zalito sluncem. Ale ono to tak zkrátka nebylo. Je třeba si uvědomit ten časový sled," reaguje na kritiku Vojtěch. Upozorňuje, že 9. 3. dostal jeho resort úkol zakoupit pomůcky a 13. 3. zaváželi zakoupené respirátory FFP2 a FFP3 do nemocnic. „Mám pocit, že už paměť se trochu vytrácí a teď jsou všichni obrovsky chytří, jak by to dělali lépe," čílí se Vojtěch.

Opozice dle něj „bohorovně" hodnotí, co se stalo a co se nestalo. „V té době ta situace byla úplně jiná. Já nechci hodnotit ministerstvo vnitra, tam se pan ministr vyjádří sám. My jsme postupovali možná jiným způsobem, ano, možná některé ceny byly dražší, ale skutečně to bylo v té době maximum možného, co jsme mohli dosáhnout. V té době, pak se samozřejmě ta situace zlepšila," brání se Vojtěch.

„Není pravdou, že by tady ministerstvo ignorovalo české výrobce, když 20 ze 100 dodavatelů je českých výrobců," reagoval Vojtěch. „Naším hlavním zájmem bylo zajistit ochranu zdravotníků, to byl jediný zájem," tvrdí. „Proto možná naše ceny jsou také vyšší, protože neplatíme dopředu, platíme až po dodání, samozřejmě neřeším ještě dopravu atd., to je jiná otázka. Výhoda tohoto řešení je, že si můžeme ty výrobky otestovat, a pokud nesplní testy, tak je prostě nezaplatíme a řekneme těm firmám, ať si je odvezou," pokračuje ministr Vojtěch.

Firmy na ministerstvu prověřovali, zda jsou v insolvenčním rejstříku či zda mají nedoplatky státu na DPH. „A to ty firmy splnily. Já se přiznám, že neznám ani žádného pana Koudelku nebo Koudelu, sponzora hnutí ANO, je mi to úplně ukradené," dodal.

Sněmovna o koronaviru: Adam Vojtěch (za ANO) se bránil kvůli nákupu ochranných prostředků ministerstvem zdravotnictví (28.4.2020) Sněmovna o koronaviru: Adam Vojtěch (za ANO) se bránil kvůli nákupu ochranných prostředků ministerstvem zdravotnictví (28.4.2020)
20:40
28. 4. 2020

„Tento bod se týká několika miliard korun z veřejných peněz, takže to není určitě nic banálního. Centrální nákupy ochranných pomůcek provází pochybnosti od samého začátku,"

uvedla šéfka Topky Pekarová Adamová. „Absolutní selhávání vlády v zajišťování pomůcek v počátcích nouzového stavu vystřídalo slavnostní vítání čínských letadel, místo toho, aby vláda podpořila českou ekonomiku nákupem pomůcek od solidních českých výrobců nebo distributorů," upozornila. Pekarová Adamová tvrdí, že se dělo a děje „obchodování s firmami s pochybným pozadím nebo nejasnou strukturou".

„Resort pana ministra Vojtěcha nejevil o české distributory nebo výrobce zájem, nebo jevil, ale ne o všechny, jen o vybrané," dodala. Připomněla i nákup respirátorů za 5,4 milionu korun od podnikatele v realitních službách Jakuba Koudely, který byl v roce 2017 největším sponzorem hnutí ANO a o kterém Vojtěch již dříve tvrdil, že ho vůbec neznal a o jeho sponzoringu nic netušil.

Sněmovna o koronaviru: Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) kritizovala Vojtěcha za nákup ochranných pomůcek (28.4.2020)
20:38
28. 4. 2020

Bartoš: Nezdravá rivalita, kdo se stane „hrdinou" s rouškami a respirátory

„To, čeho jsme byli svědky, to nebyla nějaká zdravá soutěž nebo snaha o to, kdo ve skutečnosti může potřebné předměty dodat, ty zdravotní pomůcky, to byla rivalita," uvedl o dřívějších sporech ministerstev vnitra a zdravotnictví Pirát Ivan Bartoš.

Nepřítomnému Babišovi Bartoš vytkl, že si zpočátku „uzurpoval právo celou věc komentovat, ve věci vystupovat a hrát to řešení krize jako mediální prezentaci schopnosti ANO", ale situace se ukázala jako neudržitelná. „V ten moment se hrála ta velká hra, kdo zařídí pomůcky, které v ČR v té době nebyly," podotkl Bartoš. Šlo o to, kdo se stane „zachráncem, hrdinou". „Nechci řešit roli pana Tvrdíka v této věci," uvedl s tím, že chce řešit nákupy na zdravotnictví. „Přece Hamáček nemůže, pardon, že používám toto slovo, ale jdu do té rétoriky pana premiéa Babiše, přece tady pan Hamáček nemůže zahanbit ministerstvo zdravotnictví... Já se bojím, zda tam někde na pozadí ,řekněte to jméno‘ nešel nějaký příkaz: Musíte taky nakoupit, abychom také měli čísla," dodal Bartoš.

20:35
28. 4. 2020

„Vláda nedokázala odpovědět na naši jedinou otázku, proč chce prodloužit nouzový stav do 25. 5. Nemusela se snažit, dnes v téhle zemi rozhodují komunisté. Navrhli datum 17. 5. a vláda je poslušně poslechla. My ne, ale byli jsme v menšině,"

reagoval na prodloužení nouzového stavu Miroslav Kalousek (TOP 09) na twitteru.

20:30
28. 4. 2020

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nyní předstupuje také k otázce nákupu ochranných pomůcek. „Pokrýváme zejména oblast zdravotnictví jako takovou," uvedl s tím, že kromě státních a fakultních nemocnic a krajských hygienických stanic jde o testovací laboratoře na covid-19, ale i terénní lékaře, praktiky, ambulantní specialisty, stomatology a lékárníky. „Ministerstvo vytvořilo operativně nákupní tým," zmínil Vojtěch, že jde o „odborníky v oblasti nákupu".

„Celková suma, za kterou máme jako ministerstvo zdravotnictví objednáno, se pohybuje zhruba kolem 4,9 miliardy korun s tím, že ale uhrazeno je zatím zhruba 2,3 miliardy. Samozřejmě jsou tam objednávky, které docházejí ještě v čase," uvedl Vojtěch.

„Zajistili jsme zásobování nemocnic v tom kritickém okamžiku, kdy zde hrozila objektivně masivní pandemie a rozšíření pandemie v rámci nemocnic, což by byla naprostá katastrofa. Víme, že např. v Itálii a dalších zemích to, co bylo největší problém, bylo, pokud se nakazili zdravotníci a ti dále šířili tuto nemoc v rámci zdravotnických zařízení (...) Naše zásoby jsou nyní zastaveny na následující dva měsíce. Květen a červen bude pokryt tak, jak máme uloženo," slíbil.

20:23
28. 4. 2020

„Odkáži vás na webové stránky ministerstva vnitra, kde je pravidelně aktualizována tabulka, kolik ochranných prostředků ministerstvo vnitra nakoupilo a jak byly do jednotlivých odběrových míst distribuovány. K 27. 4. nakoupilo ministerstvo vnitra 8 695 800 respirátorů, 59 321 000 roušek, 1 199 100 kusů ochranných brýlí, 1 159 000 ochranných obleků, 245 tisíc ochranných štítů, 1 590 000 ochranných návleků, 900 celoobličejových masek CM6, 6 100 filtrů P3R a 1 097 530 rychlotestů," vypočítává Hamáček. Celková suma za tyto prostředky je 3,9 miliardy korun. 

20:18
28. 4. 2020

Klíčové je, že Sněmovna rozhodnutím o prodloužení nouzového stavu umožnila řízené uvolňování omezení podle rad epidemiologů, zareagoval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) pro ČTK.

20:16
28. 4. 2020
!

Andrej Babiš (ANO) uvedl na tiskovce po jednání se Zemanem: „My budeme reagovat tím, že půjdeme v úterý do Sněmovny v rámci stavu legislativní nouze a budeme chtít, aby ministerstvo zdravotnictví mělo větší kompetenci, to znamená, aby v rámci jejich kompetence mohli rozhodnout to, co jsme rozhodli na 25. května."

„Já opakuji, že je to velice důležité a děláme všechno pro to, abychom ochránili zdraví našich lidí. Protože to vypadá skvěle zatím, že zvládáme tu epidemii, to je jedna věc, ale tím rozvolňováním se může stát, že přijde druhá vlna, musíme se na to připravit,“ varoval Babiš.

20:10
28. 4. 2020

Poslanecká sněmovna by se měla vrátit k bodům, které se týkají informací vlády a výhrad opozice k uvolňování opatření a nákupu ochranných pomůcek.

Předtím padlo upozornění, že premiér Babiš opět není přítomen a je řádně omluven. „Ano, byl jsem u toho, když se panu místopředsedovi Pikalovi omlouval pro schůzku s prezidentem republiky, na kterou odjel," potvrdil Vojtěch Filip, který nyní řídí jednání Sněmovny.

Informace by tak měl podat vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

20:05
28. 4. 2020

„Nouzový stav nemůže být v ČR na věčné časy, pokud nechceme zemi a ekonomiku zničit. Proto jsme navrhovali, aby byl prodloužen o týden, a pak vláda buď požádala o jeho další prodloužení, nebo byl ukončen. Bohužel neúspěšně, znovu se ukázalo, kdo drží vládu fakticky u moci - KSČM," poznamenal šéf ODS Petr Fiala na twitteru.

19:51
28. 4. 2020
!

Stav nouze do 17. května, jak chtěli komunisté. Vládě chyběl jediný hlas pro její návrh

V sále je přítomno 102 poslanců. Na řadě je nejprve hlasování, které odhalí, jakou podporu mají jednotlivé návrhy pro posunutí stavu nouze. O prodloužení nouzového stavu do 25. 5. by bylo pro 49 poslanců, hlasují se pouze možnosti "pro". Do 15. 5. je pro 44 poslanců, přihlášeno však bylo 103 poslanců, což je podivné, mělo jich být 102. „Nevím, jestli se někde nevyskytla chybička,“ poznamenal Radek Vondráček (ANO). Do 10. 5. je pro prodloužení stavu nouze 18 poslanců. A u prodloužení do 7. 5. je pro 44 poslanců.

Nyní jde Sněmovna hlasovat o jednotlivých návrzích "naostro" podle toho, jakou získali před malou chvilkou podporu. Do 25. 5. 2020 chce prodloužit nouzový stav 51 poslanců, proti bylo 38 poslanců. Návrh přijat nebyl. Vládě to nevyšlo o jeden hlas, kvórum bylo pro schválení 52 poslanců. Pro byli všichni přítomní poslanci ANO a ČSSD a většina komunistů, zdrželi se však tři poslanci KSČM - Jiří Dolejš, Leo Luzar a Jiří Valenta.

Do 17. 5. 2020 však odsouhlasilo posunout nouzový stav 54 poslanců, proti bylo 24 ze 101 poslanců. Vyhověno tak bude návrhu komunistů. Pro bylo všech 39 přítomných poslanců ANO, 7 poslanců ČSSD  všech 8 poslanců KSČM.

19:40
28. 4. 2020

Data požaduje i Olga Richterová (Piráti). „Není to maličkost, jaká data jsou poskytována,“ uvedla. „Je možné anonymizovaně velmi dobře poskytnout data o pozitivních osobách,“ tvrdí. Zajímalo by ji i to, jak dopadly výsledky u lidí, kteří byli odesláni do karantény či testování v domovech seniorů.

„Předpokládám, že je vláda má a jde jen o to, to v těch otevřených formátech poskytnout vědcům. Stejně tak jsou hrozně důležité informace o fungování laboratoří. Jde o to, jak se liší využití kapacit napříč laboratořemi, kde se daří, jaké množství, jaké jsou v tom výkyvy. A zase: S největší pravděpodobností to máte v excelové tabulce a mohlo by to být ke zveřejnění. Stejně tak je hodně důležitý časový údaj mezi náběrem a vyhodnocením, to je zase něco, co by nám velmi mnoho řeklo o zvládání testování,“ dodala Pirátka.

19:37
28. 4. 2020

„Byť tady padlo mnoho slov, tak nám stále ještě pan ministr zdravotnictví, nebo kdokoli z vlády, neodpověděl, proč nám vláda nechce dát ty data, a když je nechce dát nám, proč je nechce dát expertům, kteří spolupracují. Bez této informace já si těžko umím představit, že prostě budeme hlasovat. Máte ty data, pane ministře? Jestli je máte, tak nám je, prosím pěkně, dejte. A jestli je nemáte, tak přiznejte, že je nemáte, a my s tím budeme nějak pracovat. Ale vy s námi přece nemůžete mluvit způsobem: My máme data, my jsme ti odborníci, vy věřte, mlčte, poslouchejte,“ apeluje znovu ve "sporu o data" Kalousek na Vojtěcha.

Video  
Video se připravuje ...
16:20
28. 4. 2020

„Co nám to tady tvrdíte, jak je všechno jasné? Ani vy nevíte, jestli kadeřník může dneska nebo zítra ke mně přijít stříhat. Vidíte, že nepřišel, pro jistotu, nechtěl jsem nic porušovat, nebyl jsem si jistý. Fakt si nejsem jistý, tak poctivě čekám na 11. května, pokud nám to podmínky umožní. Třeba řeknou, že ne, že mám moc dlouhé vlasy, a tím pádem by se dlouho stříhalo. Já nevím,“ utahuje si Stanjura z Vojtěcha a zmatku kolem toho, zda kadeřnice mohou za klienty domů, či nikoli.

19:16
28. 4. 2020

„Nelhal jsem, nebyla to lež,“ 

brání se Vojtěch (za ANO) Stanjurovu útoku. „Já jsem nelhal, tehdy ta situace taková byla, tehdy to skutečně byla pravda,“ uvedl k 28. lednu, kdy říkal, že je a bude zdravotnických prostředků dostatek. „Ta situace byla velmi dynamická. Nejen u nás, ale v rámci celé Evropy se zvedla poptávka po ochranných prostředcích mnohonásobně,“ říká ministr s tím, že šlo o „těžko predikovatelnou“ situaci na konci ledna.

19:13
28. 4. 2020

„Nevím, o jakých datech stále hovoříte, o jakých datech mluvíte?“ 

uvedl ministr Adam Vojtěch s tím, že data jsou zveřejňována do detailu. „Jaká data potřebujete? Do detailu? Osobní údaje pacientů? Konkrétní pacienty, kteří jsou nakaženi, nebo kde jsou v jakých vesnicích nakaženi?“ rýpl si pro změnu Vojtěch. „Nechápu, o jakých datech mluvíte. Pokud jde o Chytrou karanténu, Chytrá karanténa běží. Aktuálně na pěti krajských hygienických stanicích a v tomto týdnu se implementuje i na dalších, aby běžela skutečně na všech 14. Ten projekt běží, souhlasím s tím, že ty porodní bolesti byly možná trošku větší, než jsme očekávali, to je pravdou,“ reaguje ministr dál.

19:10
28. 4. 2020

Marian Jurečka (KDU-ČSL) se táže Vojtěcha na „zveřejnění anonymizovaných dat pro týmy expertů“ a „proč ekonom Daniel Münich byl vykázán panem náměstkem Prymulou z toho jednání“. „Pokud v tisku čtu, že to bylo proto, že kladl nepříjemné otázky, já si myslím, že je potřeba, aby v každém týmu byli lidé, kteří mají kritické myšlení a umí klást otázky, které jsou případně nepříjemné“. 

19:05
28. 4. 2020

Sedmá hodina odbila a Stanjura (ODS) stále mluví. Jan Hamáček (ČSSD), který za ním chvíli seděl, už své místo opustil. „Smutným hrdinou posledních týdnů je pan ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Selhal zcela manažersky,“ navázal na svou kritiku z tiskovky Stanjura a opět Vojtěchovi vyčítá „podivné nákupy ve stavu nouze“. „Ministr zdravotnictví vehnal vládu do stavu, kdy soud musel rozhodnout, že vláda jednala nezákonně. A nelžete, když říkáte, že vám ten soud dal za pravdu, nic takového tam není,“ dodal.

18:45
28. 4. 2020

S vládní kritikou vystupuje šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Jeho řeč je značně rozvleklá, dnes nejsou poslanci omezeni 5 minutami při svých proslovech, jako bylo v případě schvalování dílčích vládních návrhů ke koronavirové pandemii. Stanjura rozebírá vše možné. Potáhne svou řeč až do sedmé hodiny? Koalice totiž nezvládla vznést požadavek, aby se jednalo a hlasovalo i po 19. hodině. 

Stanjura začal mluvit v 18:29. Řeší skutečně vše možné. „Mám napsaný projev, je to A5, nebude to příliš dlouhé,“ říkal přitom na začátku své řeči. „Vláda postupovala nezákonně,“ upozornil. Dostává se k mnoha situacím. „Byli jste v tom hobby marketu se podívat, pane ministře? Viděl jste ty lidi?“ táže se s připomínkou tamních front a nemožnosti dodržovat tam opatření. A řeší mj. harmonogram uvolňování.

18:22
28. 4. 2020
!

„Máte data? A mohla bych je vidět?“ 

Miroslav Kalousek míní, že „velmi důležitá otázka je, na základě jakých dat vláda rozhoduje“. „Data, která nechcete dát Poslanecké sněmovně, data, která nechcete dát veřejnosti, ale data, která dokonce ani nechcete dát spolupracujícím expertům. A náměstek pana ministra zdravotnictví spolupracujícího experta, jednoho z nejpoctivějších analytických mozků, kterého znám za poslední léta v české akademické sféře, prostě vyhodí z jednání, protože má nevhodné otázky. Tak na základě jakých dat vy chcete rozhodovat, na základě jakých dat rozhodujete? Já bych nerad teď simuloval legendární herečku neherečku Miladu Ježkovou, ale ono se to skoro hodí. Máte, prosím pěkně, data? A mohl bych je vidět?“ navezl se do vlády Kalousek.

„Když o tom jenom mlčíte a vaši úředníci vyhazují špičkové vědce a experty z jednání, když se náhodou zeptají na nějaká data, jak chcete, abychom my vám věřili?“ bouří dál Kalousek a členům vlády vytkl, že „tady sedí jako pecky“. Zmiňoval přitom včerejší situaci, kdy Roman Prymula z jednání na ministerstvu zdravotnictví vyhodil ekonoma Daniela Münicha. Čtěte ZDE.

Sněmovna o koronaviru a stavu nouze: Miroslav Kalousek (TOP 09) se rozlítil kvůli amaterismu, aroganci a slovům o tahnutí za jeden provaz, sledovala to i Schillerová (za ANO) (28.4.2020) Sněmovna o koronaviru a stavu nouze: Miroslav Kalousek (TOP 09) se rozlítil kvůli amaterismu, aroganci a slovům o tahnutí za jeden provaz, sledovala to i Schillerová (za ANO) (28.4.2020)
18:08
28. 4. 2020

„Já jsem byl členem dvou vlád a já si nepamatuji takhle vstřícnou opozici, jako jsme dneska my.“ 

Na výčitky o nekonstruktivnosti opozice reagoval Miroslav Kalousek (TOP 09) slovy: „Já nechci vyjmenovávat všechny konstruktivní návrhy, které jste smetli ze stolu a pak jste je předložili jako návrhy své. Zaplať pánbůh, že jste je předložili, my jsme je podpořili.“ Zmínil vstřícnost k mimořádným schůzím, k dohodám o programu či o tom, že bude 102 poslanců. Staňkovi vytkl, že se choval buď mimořádně nefér, nebo mimořádně nepoučeně.

„V každém případě bychom si asi měli ujasnit, co to znamená to táhnutí za jeden provaz,“ uvedl Kalousek s tím, že nejde o situaci, kdy „jeden velí, všichni ostatní drží ústa, mašírují a netroufnou si ani ceknout“, ale snahu najít společné východisko. „Vy jste se nikdy nesnažili s námi najít dohodu, vy jste nás jenom válcovali, vždycky jste si spočetli, že na to máte dost hlasů, tak jste nás tady zválcovali,“ vytkl koalici s podporou komunistů.

Do vlády Kalousek šije za „aroganci vůči sociálním partnerům, vůči odborům a vůči podnikatelským svazům“, vláda neprojednala dopady jednotlivých opatření na zaměstnavatele a zaměstnance, míní. „To není vládnutí, to není táhnutí za jeden provaz, to je amaterismus, to je arogance,“ dodal Kalousek.

18:02
28. 4. 2020

Staněk sepsul kalkul a kritiku opozice, Fiala se divil: Jsme konstruktivní

Petr Fiala (ODS) uvedl: „My nekritizujeme vládu paušálně, ale konkrétně, nekritizujeme vládu proto, že trpíme nenávistí k někomu, to je nám naprosto cizí. My kritizujeme vládu za to, co nedělá a co dělá špatně. A na tuto kritiku máme právo. Ale kromě toho to není jenom kritika, my jsme také předložili a od počátku předkládáme, jak by se měla ekonomická situaci v ČR řešit a komu by se mělo pomoct.“ Míní, že „opatření, se kterými přišla vláda, byla nejdřív naprostá většina zformulována námi“. „Troufnu si tvrdit, že málokterá vláda má takto konstruktivní opozici,“ dodal.

Reaguje na vystoupení exministra kultury, nyní řadového poslance Antonína Staňka (ČSSD), který kritizoval „totální opoziční negaci“, „vykalkulovanou útočnost“ a styl „čím větší bude kravál, tím větší bude šance dostat se do médií“. „Pane poslanče, já nevím, o jaké opozici jste mluvil, nechápu vůbec, o čem jste mluvil,“ řekl mu Fiala. 

17:41
28. 4. 2020

Poslanec Václav Klaus mladší se táže ministra Vojtěcha, co nastane tak zásadního 25. května, když by měl nouzový stav skončit.

„Já jsem si mezi lidmi udělal takovou anketu, ptal jsem se jich, co by si přáli, jak dlouho by chtěli ještě ten stav prodlužovat. Někteří říkali do 25. května, jako vláda, někteří říkali hned zrušit, někteří říkali 14 dní, někteří týden, někteří nechat, než půjdu do důchodu, někteří říkali na vždycky, někteří říkali na rok... A já mám pocit, že přesně takhle uvažuje vláda, když dává ty různé termíny,“ pronesl Klaus ml., který s prodloužením stavu nouze nesouhlasí.

„Tady je jasné, že vy vůbec netušíte, kam míříte, co má být konec té epidemie, a jenom z nějakého důvodu, patrně kvůli tomu soudnímu rozhodnutí, se to nyní snažíte posunout. To jde ruku v ruce s tím, že se vždycky nezapomenete pochválit, jak nejlépe řešíme pandemii, ze všech světových zemí pomalu,“ vytkl vládním představitelům. Míní, že jde o „galimatyáš, kdy tady bojují jednotlivé resorty mezi sebou, ČSSD s ANO“. „To je přece boj, který za nic nestojí (...) Ekonomika mezitím skutečně umírá,“ dodal.

17:27
28. 4. 2020

„Kolegyně a kolegové, já to tedy v té roušce zkusím. První pozitivní zpráva dnešního dne je, že prodloužení nouzového stavu bude. Otázka je samozřejmě, jak dlouho, ale to si myslím, že všichni víme, že k tomu dojde v nějaké podobě,“ uvedl poslanec Ivan Adamec (ODS) a ocenil, že se začínají rušit zákony a nařízení, které něco zakazovaly.

17:20
28. 4. 2020

„Pan poslanec a premiér Babiš se nám omlouvá z důvodu pracovního jednání v Lánech,“ 

přečetl Babišovu omluvu místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti).

16:55
28. 4. 2020

„Komunisté tady řekli 17. května, takže de facto je vymalováno,“ 

rýpl si exministr Petr Bendl (ODS). Upozornil na odpolední nepřítomnost Babiše i Hamáčka. „On by tady, stejně jako premiér, sedět prostě měl a poslechnout si celou debatu,“ vzkázal Hamáčkovi Bendl, který za Topolánka řídil resort dopravy a za Nečase zemědělství.

16:43
28. 4. 2020
!

Němcová zmínila Mynářovu zabijačku, svědectví Kuberovy rodiny i Babišovo "mávání" letadlům z Číny

Miroslava Němcová (ODS) se do vlády pustila také výrazně ostře. Vyčetla jí hned několik věcí. Jako první „neschopnost předsedy vlády Andreje Babiše postupovat podle zákona o krizovém řízení“, když do čela Ústředního krizového štábu jmenoval Romana Prymulu na místo ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). „Myslím si, že v té době jsme ztratili cenný čas. Protože předseda vlády hrál svoje píárové hry, nemyslel na vážnost situace tolik jako na své politické body,“ vytkla Babišovi. Vadilo jí také, když Babiš po jednání vlády „vykřikoval, že Senát a opozice dělají všechno proti občanům“.

Němcová dále kritizuje „nadměrné omezení občanských svobod“ a „vrchnostenský přístup vlády k občanům, nikoli k některým - říká se jim také papaláši - představitelům, ať už to byli státní úředníci, nebo jiné osoby“. „Celý národ sledoval, jak se v Osvětimanech odehrává zabijačka, na kterou přicházejí zdravotní testy pro všechny účastníky,“ vytáhla Němcová zabijačku v penzionu Vratislava Mynáře, na níž upozornily Blesk Zprávy.

Němcová vládu kritizuje i za zahraniční politiku - směrem k Číně. Zmínila, že se vládní představitelé včetně premiéra Babiše vydali na letiště „mávat letadlům, která přivážejí zboží, které jsme si zaplatili“. „Jako by v tu chvíli bylo zapomenuto, že Čína je původcem té pandemie, že Čína snesla na svět tuto pohromu, a teď za ni následně kasíruje. A jako by bylo zapomenuto na Jaroslava Kuberu. Ty souvislosti se teď dozvídáme v posledních dnech, kdy jeho rodina vydává svědectví, jak to bylo s nátlakem čínského velvyslance v České republice na předsedu Senátu. Určitě v tom svou roli hrál i prezident a jeho muži - (viz.) protože dosud nevysvětlená cesta hradního kancléře nebo pana poradce Nejedlého nebo pana Tvrdíka hrála nějakou roli,“ míní Němcová.

Vdova po Jaroslavu Kuberovi Věra a dcera Vendula promluvily o tlaku na šéfa Senátu, který zemřel v lednu, pro pořad 168 hodin České televize. Čtěte ZDE.

Sněmovna o koronaviru a stavu nouze: Poslankyně ODS Miroslava Němcová (28.4.2020) Kuberova rodina. Manželka Věra a dcera Věra Vinšová. Manželka Jaroslava Kubery Věra. Dcera Jaroslava Kubery Vendula Vinšová Kuberova rodina promluvila pro pořad 168 hodin.
16:16
28. 4. 2020

„Já se pokusím být zajímavější než telefon paní ministryně Schillerové, ale to bych musel udělat salto dozadu,“ uvedl Dominik Feri (TOP 09) směrem k Schillerové, která mu odvětila: „Já pracuju.“ „Já taky pracuju a měla byste mě u toho poslouchat,“ zareagoval Feri a tepe vládu za „totální komunikační chaos“. „Vláda si počínala jako pohádková saň, která má velké množství hlav, které nešlehají plameny, ale opatření. Jedna hlava šlehne opatření, druhá to popře, další šlehne další opatření a vytváří jenom další a další chaos,“ míní Feri.

Feri také připomněl, že vláda prohrála soudní spor, protože si počínala v rozporu se zákony, před čímž opozice varovala. „Jistě, můžu se poplácat po rameni: ,Měl jsi pravdu, Dominiku.' Ale k čemu mi to je. Dám vládě, doufám, dobrou radu. Vládo, prosím, přijďte proaktivně s odškodňovacím zákonem nebo odškodňovacím mechanismem. Pokud se toto nestane, tak nejen že budete čelit tisícům žalob od podnikatelů, část vyhrajete, část prohrajete, ale výrazně narušíte společenský smír,“ varoval.

16:12
28. 4. 2020

"Stav nouze dává vládě určité výjimečné pravomoce a je zde někdy obava, že by ty pravomoce výjimečné v tuhle chvíli se mohly stát stabilními, že by prostě už zůstaly. Že ta omezení svobody, která jsme na sebe přijali, by mohla být i natrvalo. Člověk si řekne: To není možné, to se nemůže stát, tomu naše demokracie může zabránit,"

uvedl poslanec Jan Zahradník (ODS) s tím, že to možné je - a připomněl rok 2007 a orkán Kyrill, kdy padlo na Šumavě velké množství dříví "a pan ministr Bursík využil situaci, obešel zákony a tím, že nechal to dříví ležet, způsobil kůrovcovou kalamitu a výrazné poškození Šumavy". "Pravda, byla to v uvozovkách jen Šumava, tady jde o lidské životy," uvedl Zahradník s tím, že si vláda musí více uvědomovat, že má pouze dočasné pravomoci.

Které ale navíc nevyužívá zcela ideálně, míní Zahradník. Málo se dle něj stará o školáky. "Zmiňujete spoustu věcí. Otevíráte hobbymarkety, pouštíte lidi do posiloven, pomalu na hřiště a pořád nikdo neříká nic o školách (...) Ty děti jsou doma, jejich návyky se pomalu rozpouštějí. Zvyk vstávat v šest ráno, vydat se do školy, kde musí být v osm, odpoledne si sednout, dělat nějaké úkoly se postupně rozplývá. Vstávají v devět, v deset, jistě pak mají UčíTelku, mají úkoly, možná mají i nějaké videokonference, ale ten základní návyk vedoucí žáky k pravidelnosti, vědomí povinnosti, se vytrácí," upozornil na problém.

16:08
28. 4. 2020

Ministryně Maláčová (ČSSD) se jala i na facebooku vysvětlovat, proč nedochází k rychlejšímu uvolňování sociálních služeb. „Moc dobře vím, jak těžké to teď mnoho rodin a pečujících má. Nejde ale bohužel vše otevřít mávnutím kouzelného proutku. Sociální služby pracují s těmi nejzranitelnějšími, a ty musíme chránit nejvíce,“ uvedla. „Epidemiologové nás totiž varují před druhou vlnou nemoci. A i když se modlím, aby žádná další koronavirová vlna ani vlnka nepřišla, musíme být připraveni,“ dodala ministryně.

15:54
28. 4. 2020

„Je známá věc, že vir se podívá, zda je v dané zemi vyhlášený nouzový stav. Kde není, tam udeří! Už je z toho parodie na odbornou debatu,“

rýpl si na twitteru stomatolog Roman Šmucler, kterého do Ústředního krizového štábu vyslala TOP 09. Rýpl si do varování, že by bez nouzového stavu hrozila druhá vlna epidemie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

al.bunda ( 10. dubna 2020 09:52 )

Koukám že Kalouskovic opička se utrhla z provázku

mikes15 ( 9. dubna 2020 16:50 )

Ale zas nějaký ty Afročechy máme, byť občas vidí velký špatný

fjdksla ( 9. dubna 2020 16:01 )

Feri se ostře střetl s komunisty v hádkách po půlnoci. „Čeští komunisté chtějí lidem pomáhat jenom hubou, jenom hubou,“ vytkl KSČM. Co jim vytýká, když ostatní poslanci včetně jeho tropky dělají totéž???

Kazin ( 9. dubna 2020 14:57 )

Feri banan a šup na strop opicaku cernej

hejhej ( 9. dubna 2020 14:55 )

moravak77:
I podvodem se dají "nahnat" %
Ten ubožák Feri ani neví, jak se tím žvaněním ztrapňuje, stejně jako Kalousek, Pekarová, FIALA, Němcová,Stanjura a hloupí piráti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa