Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Noční hádky: Feri válčil s komunisty, Vojtěch to schytal. Za zrušené zájezdy budou vouchery

Aktualizováno -
9. dubna 2020
03:30
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
8. dubna 2020
08:50

Poslanci ve středu probírali další vládní návrhy týkající se pandemie koronaviru. Jednat začali v 9:00, pokračovali však i po půlnoci a skončili až ve 2:51. Odsouhlasili mj. posílení pravomocí ČNB a také policie, která by mohla pokutovat na místě až do výše 10 tisíc korun za porušování mimořádných nařízení vlády. Oba návrhy vyvolaly rozsáhlé debaty. Notně kritický byl Miroslav Kalousek (TOP 09), který se ostře střetl s Alenou Schillerovou (za ANO), u pokut pak zmínil nudisty i posezení v rouškách nad prostřenou tabulí u Miloše Zemana, kterého se účastnil i Jan Hamáček (ČSSD). Poslanec Václav Klaus mladší (Trikolora) vedle toho navrhl, aby poslanci přišli na půl roku o mzdu a byly jim vypláceny jen náhrady. Opoziční poslanci se ostře střetli s Klárou Dostálovou (za ANO) kvůli řešení nájmů a Airbnb, Dominik Feri (TOP 09) se po půlnoci pohádal s komunisty. A nakonec se dostalo i na vouchery za zrušené zájezdy Čechů. Dění na extra dlouhé schůzi Sněmovny jsme sledovali na Blesk.cz online.

  • Sněmovna v úterý rozhodla o prodloužení stavu nouze do 30. dubna, s čímž souhlasil nakonec i premiér Andrej Babiš (ANO). Úterní jednání Sněmovny včetně Babišova vystoupení před poslanci jsme sledovali ONLINE zde. Poslanci mj. schválili příspěvek 25 tisíc korun pro OSVČ, který hájila Alena Schillerová (za ANO). ODS neuspěla s návrhem na navýšení na 30 tisíc.
  • Ve středu premiér Babiš mezi poslance nezavítal. Potvrdili přitom rozšíření kompetencí ČNB (kterou čekají širší možnosti obchodování) a také posílení pravomocí policie, aby mohla pokutovat provinilce proti vládním opatřením pokutami až 10 tisíc korun na místě.
  • Jan Hamáček (ČSSD) k tomuto opatření uvedl: „Jsem přesvědčen, že není důvod, aby se tady někdo obával, že policie bude toto oprávnění zneužívat. Rozhodně to není o tom, že tady policie bude rozdávat desetitisícové pokuty, to určitě ne. Ona se z toho stala debata o rouškách, ale to je o těch různých garážových party a dalších věcech, a tam policie musí mít možnost zasáhnout.“
  • Miroslav Kalousek (TOP 09) kritizoval vládu za mnohé, mj. i za přijatý „zákon rozpočtové neodpovědnosti“, kdy Schillerové doporučil, aby se styděla. Hamáčkovi připomněl sezení u Miloše Zemana s rouškami nad stolem s pohoštěním. „Když tedy je tak důležité okamžitě stíhat a vyvozovat sankce... Když jste v Lánech podstrkávali sýr pod gumičkou, zakročil policista, nebo budete řešeni ve správním řízení,“ rýpl si.
  • Václav Klaus mladší navrhl sebrat poslancům mzdy na půl roku a vyplácet jim jen náhrady. A vyzval k šetření.
  • Řada odhlasovaných vládních návrhů nyní míří před senátory. Firmy s uzavřenými provozy patrně získají nárok na odklad nájmu. Nájemníci bez příjmů pak budou načas chráněni před výpovědí z bytů, splatit nájemné však mají do konce roku. Z tvrdého postupu proti pronajímatelům vinili poslanci ministryni Kláru Dostálovou (za ANO).
  • Airbnb a další zprostředkovatelé ubytování v soukromí by měli sdílet s českými úřady informace o uzavřených smlouvách - poskytovat je živnostenskému úřadu.
  • Dominik Feri (TOP 09) se ostře střetl s komunisty v hádkách po půlnoci. „Čeští komunisté chtějí lidem pomáhat jenom hubou, jenom hubou,“ vytkl KSČM.
  • Sněmovna schválila i dílčí změny nejen v insolvencích a exekucích, přezdívané lex COVID-justice.
  • Poslanci odsouhlasili, aby cestovky za zrušené zájezdy klientům dávali vouchery na jiné, pozdější dovolené ve stejné ceně. Voucher může odmítnout klient z rizikové skupiny - např. důchodce, rodič na rodičovské, samoživitelka či nezaměstnaný.
  • V nemocnicích zřejmě budou moci pracovat lékaři z třetích zemí mimo EU i ti bez potřebných aprobačních schůzek. Kritice z řad poslanců-doktorů čelil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), do kterého se pořádně zostra pustil především Bohuslav Svoboda (ODS). Zákon označil za zmetek, situaci v nemocnicích za velmi vážnou a opatření za něco, co situaci leda zhorší.
  • Dění kolem koronaviru, aktuální počet mrtvých, nakažených i vyléčených v Česku sledujeme ONLINE zde

Sněmovna o koronaviru
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
19:15
21. 4. 2020

Sněmovně zbyly k projednání senátní vratky ohledně nájmů (u bytů i pro podnikatele), kolem kterých byla posledně vášnivá diskuze, dojít by ve středu mělo i na opoziční okénko ohledně výhrad k uvolňování vládních opatření a dotazů na nákup ochranných prostředků. Děkujeme Vám za pozornost u dnešní části sněmovního onlinu, přejeme Vám hezký večer.

19:10
21. 4. 2020

„Paní ministryně, promiňte, ale já pociťuji mírné zoufalství,“ 

reaguje během sporu se Schillerovou Miroslav Kalousek. „Řekněte nám jeden jediný úkon, který v rámci prověřovací činnosti v souvislosti se zálohami přibude Finanční správě navíc. V rámci prověřovací činnosti, nikoli v rámci kontroly,“ říká Kalousek. A po chvilce se k pultíku vrací. „Jenom konstatuji, že na tuto kruciální otázku není paní ministryně schopná odpovědět, protože tam žádný úkon navíc není,“ dodal k prodloužení sporné lhůty.

Zbyněk Stanjura (ODS) však označil následně návrh Faltýnka na prodloužení jednání za "nulitní" a místopředseda Sněmovny v 19:09 přerušil do zítřejší deváté hodiny dopolední jednání Sněmovny.

19:00
21. 4. 2020

Na 19. hodinu je svolán rozpočtový výbor. Pár vteřin před ní vystoupil Jaroslav Faltýnek (ANO), zda by se tisk o novele daňového řádu mohl projednat i po sedmé hodině. Poslanci souhlasili, proti byli především Piráti.

18:58
21. 4. 2020

K novele daňového řádu Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že jde „přímo proti všem vládním opatřením na podporu podnikání a poskytnutí likvidity těžce zkoušenému podnikatelskému sektoru“. „Čím menší subjekt, tím hůře bude tuto prodlevu v cash flow snášet z těch 30 na 45 dní. Je to 24 miliard, to jsou opravdu nemalé peníze pro plátce DPH. 24 miliard, o které bude časově vylepšeno cash flow státu a veřejných rozpočtů a zhoršeno cash flow plátců DPH,“ dodal.

Prodloužení lhůty kritizuje dále například Hospodářská komora ČR nebo Komora daňových poradců. Předlohu daňového řádu, která mimo jiné vytváří předpoklady pro vznik on-line finančního úřadu, 18. března vrátil Senát zpět k projednání do Sněmovny.

18:53
21. 4. 2020

Vláda v pondělí schválila, že lhůta na vyplácení nadměrných odpočtů u DPH bude místo 30 dnů prodloužena na 45 dnů až od roku 2021. Nyní to projedná Sněmovna.

Schillerová odklad odůvodnila tím, že chce podnikatelům usnadnit situaci, aby jim nebyly zbytečně dlouho zadržovány letos peníze. Nadměrný odpočet je fakticky nárok na vrácení peněz od finančního úřadu. Jde o rozdíl mezi daní z přidané hodnoty toho, co podnikatel prodal, a toho, co podnikatel jako registrovaný plátce DPH nakoupil. Schillerová sama upozornila, že prodloužení lhůty ještě v letošním roce by znamenalo jednorázové vylepšení rozpočtu o zhruba 16 miliard korun a veřejných financí o 24 miliard korun. 

18:50
21. 4. 2020
!

„My vzhledem k tomu, že jsme všechno zveřejnili, od koho nakupujeme, tak určitě nemáme co tajit. Kdybychom chtěli něco tajit, tak určitě tuto informaci nebudeme zveřejňovat. Mám naprosto čisté svědomí. O té firmě jsem se dozvěděl včera poprvé. I o tom člověku. Já jsem ho nikdy neviděl, vůbec jsem netušil, že je to nějaký sponzor hnutí ANO, a můžu vás ujistit, že toto nehrálo jakoukoli roli,“ 

tvrdil dnes ve Sněmovně ohledně nákupů zdravotnického materiálu ministr Vojtěch. „Jsme v době nouzového stavu, byli jsme v době nouzového stavu z hlediska všech nákupů, a všechny ty spekulace... mám pocit, že lidé trochu ztrácí paměť, kde jsme byli na začátku března, jaký byl obrovský tlak dodat ochranné prostředky zdravotníkům a dalším sociálním pracovníkům, a nyní se vytahují takovéto myšlené kauzy, kdy skutečně představa, že tady dohazujeme nějakému sponzorovi hnutí ANO zakázky - o tom nikdo na ministerstvu nevěděl, že takový člověk existuje, a já také ne - je absurdní,“ pokračuje. 

„Já nemám problém zveřejnit cokoli, jakékoliv informace, protože máme zcela čisté svědomí, postupovali jsme tak, abysme zajistili ochranné prostředky, a subjekt, který je byl schopen zajistit, tak s tím jsme uzavřeli objednávku. Pokud dodal ochranné prostředky v nějaké odpovídající kvalitě, tak jsme byli zkrátka rádi, že jsme je dostali. A vůbec jsme neřešili, jestli je to nějaký sponzor hnutí ANO,“ dodal na svou obhajobu k zakázce za 5,4 milionu na respirátory od největšího sponzora ANO v roce 2017.

18:39
21. 4. 2020

Sněmovna řeší další senátní vratky, mj. očkování dětí. Požadavky na očkování dětí se uvolní méně, než jak to chtěl Senát. Sněmovna schválila svou verzi, která jen zmírňuje očkování kvůli školám v přírodě.  

Novela se netýká přímo situace kolem pandemie koronaviru. O očkování však mluvil ministr Vojtěch i v souvislosti s pandemií. „Zákon o ochraně veřejného zdraví je v této době velmi významný, ta asi nejvíc diskutovaná je oblast očkování,“ uvedl dnes ministr. „Očkování je velmi důležité, kdybychom měli možnost mít vakcínu, věřím tomu, že by byla velká poptávka. Je to velmi důležité, protože očkování nám tvoří kolektivní imunitu,“ dodal.

18:23
21. 4. 2020

„Návrat do časů železné opony je nepřijatelný. Vláda nemůže držet občany na území ČR jako v kleci. Vycestovat je základní právo, které nesmí být lidem sebráno. Samozřejmě stát po návratu ze zahraničí může například nařídit karanténu, ale uzavřít neprodyšně hranice je nesmysl,“ 

uvedl na twitteru šéf ODS Petr Fiala.

18:17
21. 4. 2020

Kancléř Vratislav Mynář písemně odmítl účast na zasedání zahraničního výboru Sněmovny, který s ním chtěl jednat o čínském dopisu k Tchaj-wanu, uvedl šéf STAN Vít Rakušan.

18:12
21. 4. 2020

Adam Vojtěch (za ANO) přednáší návrh novely o zdravotních pojišťovnách. Dorazila i senátorka Alena Dernerová (nestr. z klubu STAN). Zdravotně-pojistné plány a další dokumenty všech zdravotních pojišťoven bude nadále projednávat Sněmovna. Poslanci schválili senátní verzi novely.

Sněmovna o koronaviru: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) (21.4.2020)
18:10
21. 4. 2020
!

Ošetřovné ze 60 na 80 procent a nově i pro dohodáře

Přijat byl pozměňovací návrh poslanců Sklenáka (ČSSD) a Pastuchové (ANO). Ze 192 poslanců bylo pro 184, proti nikdo. Pastuchová je šéfkou sociálního výboru.

Ošetřovné nově dostanou také lidé, kteří pracují na dohody o provedení práce nebo na dohody o pracovní činnosti. Podmínkou bude to, že z těchto dohod bylo v minulosti odváděno nemocenské pojištění. Tzv. dohodářům vyplatí stát za období od uzavření škol do konce března ošetřovné 60 procent denního vyměřovacího základu, od dubna 80 procent.

Poslanec vládního ANO Bláha navrhl zvýšit ošetřovné na 70 procent, nikoli 80 procent. Ze 191 poslanců bylo pro pouhých sedm, proti 28 a jeho návrh přijat nebyl.

Pro zvýšení ošetřovného plošně na 80 procent bylo 184 poslanců, proti nikdo.

18:01
21. 4. 2020

Poslanecká sněmovna jde hlasovat o pozměňovacích návrzích k ošetřovnému, kterých se sešlo více. Třetí čtení je tak bleskurychlé, obešlo se bez dalších debat.

Maláčová o navýšení ošetřovného mluvila i pro Blesk Zprávy již 20. března, kdy tehdy říkala, že nejprve platí 60 procent: "Ano, platí. Nicméně si myslím a domnívám se, že se budeme muset k ošetřovnému a jeho výši ještě vrátit, pokud ten stav bude dlouhodobějšího charakteru. Měsíc se tento stav dá asi zvládnout, ale pokud by to mělo trvat déle, tak budeme muset začít debatovat, a já to určitě navrhnu, o navýšení ošetřovného, protože by ten výpadek pro rodiny byl příliš vysoký. Konec konců podobný systém máme i ve výši nemocenské, kdy po měsíci přichází vyšší částka."

18:00
21. 4. 2020

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) vzkázal, že má již téměř hotovou ústavní stížnost na zákaz vycestování. „Návrh Ústavnímu soudu proti plošnému zákazu občanům vycestovat mám již téměř hotov. Vláda nemůže zcela vyřadit ani v nouzovém stavu naše ústavní práva. A když slyším, jak se prezident předhání s Andrejem Babišem, jak dlouho budou zavřené, ocenil jsem rychlou reakci senátorů STAN,“ uvedl.

17:57
21. 4. 2020
17:44
21. 4. 2020

Zatímco hádky o ošetřovné pokračují, ministerstvo zdravotnictví uvedlo nové statistiky - v Česku dosud zemřelo 201 pacientů s novým koronavirem. Celkový počet prokázaných případů nemoci covid-19 je 6961. Za dnešek přibylo 61 infikovaných.

17:40
21. 4. 2020

„Analýzu nám tady čte paní ministryně ze svého mobilního telefonu místo toho, aby alespoň učinila to, co nám slíbila, že nám to pošle předem,“ uvedl poslanec ODS Petr Bendl. Za "faul" označil to, že pozměňovací návrh přišel téměř v průběhu projednávání tohoto bodu. „Je škoda, že s námi jednáte s takovýmto způsobem,“ podotkl.

I poslankyně Pirátů Olga Richterová před ním upozornila na to, že vláda udělala narychlo rozhodnutí. „Ještě na výboru, který byl dnes mezi 10. a 11. dopoledne, žádný pozměňovací návrh nebyl. Ten vládní návrh byl nahraný do systému o půl třetí odpoledne, přitom se bude dotýkat ve finále desítek tisíc osob. A jsou tři hodiny mezi tím, co byl nahrán pro nás pro informaci jako poslance a co bude hlasován. To je velice malá doba pro jakoukoli jeho kontrolu a posouzení a svědčí to o tom, že to bylo rychlé ranní rozhodnutí,“ uvedla. „Takhle by se transaprentní a pro lidi srozumitelná politika dělat neměla,“ míní.

17:35
21. 4. 2020

„Ano, počítáme, že to budeme dělat pro OSVČ v té zvýšené hranici,“ 

uvedl krátce Karel Havlíček (za ANO), který sladil roušku s kapesníčkem v saku.

Sněmovna o koronaviru: Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) (21.4.2020)
17:25
21. 4. 2020

Poslanec ČSSD Roman Sklenák označil výhrady, že se před měsícem schválilo ošetřovné 60 procent a „zruinovaly se rodinné rozpočty“, za "úsměvné". „Mně to přijde neuvěřitelné, když celá opozice nám tady vysvětluje, jak těch 60 procent je málo, jak se s tím nedá vyžít, jak mají ty rodiny existenční potíže, tak můžu se zeptat, pokud se starají o to dítě po úraze nebo těžce nemocné a mají těch 60 procent, tam ty problémy nemají? Oni je mají jen v tom případě, kdy ty děti nemohou chodit do školy a jsou s nimi doma? Je to od vás pokrytecké, nikdy jste nepřišli s tím, že 60 procent je málo,“ odmítl kritiku. A i on uvedl, že 60 procent schválených před měsícem byl jen první krok a že padl slib, že se k ošetřovnému vrátí později. „Skutečně se v té roušce dýchá velmi špatně,“ dodal i on.

17:16
21. 4. 2020

„Omlouvám se, jsem u konce s dechem z důvodu roušky,“ uvedla při představování pozměňovacích návrhů k ošetřovnému Lucie Šafránková (SPD). Chce mj. rozšířit ošetřovné i na osoby na DPP a DPČ za podmínky, že odvádí nemocenské pojištění, OSVČ, které jsou zároveň invalidními důchodci či blízcí příbuzní dětí, nejen rodiče.

Sněmovna o koronaviru: Okamurova poslankyně Šafránková u konce s dechem kvůli roušce (21.4.2020) Sněmovna o koronaviru: Okamurova poslankyně Šafránková u konce s dechem kvůli roušce (21.4.2020)
17:09
21. 4. 2020

U vylitého piva se spotřební daň vrátí, rozhodla Sněmovna

Pivovary budou moci žádat o vrácení spotřební daně za pivo, které nedokázaly prodat z distribučních center kvůli zavřeným hospodám a restauracím. I to je součástí dnešní novely zákona o spotřebních daních, která upravuje stahování cigaret se starým kolkem z trhu a která zamíří do Senátu.

O úlevu žádal Český svaz pivovarů a sladoven, podle kterého by placení daně za vylité pivo bylo nejenom nesmyslné, ale i nemorální. Do novely ho poslanci vložili v rámci pozměňovacího návrhu na návrh sněmovního rozpočtového výboru.

Pivo se podle svazu vrací kvůli zavřeným hospodám z prodejní sítě zpět do pivovarů. „Není možné ho jednoduše znovu naplnit do láhví nebo plechovek a prodat jako balené. Vrácené pivo tak nelze využít pro výrobu nového piva ani ho přebalit, aby mohlo být prodáno v maloobchodních prodejnách. Nezbývá než toto pivo zlikvidovat,“ uvedl už dříve svaz.

17:01
21. 4. 2020

"Já jsem včera hodně trpěl,"

uvedl k pondělní vládní tiskovce Ivan Bartoš (Piráti). Vláda dle něj "šermuje s čísly". Řada lidí dle něj nedostala od vlády "ani floka". Vláda záležitost měsíc bojkotuje, dnes se bije v prsa, že vše vyřeší, vytkl. "Děláte z nás blbečky a z lidí blbečky," stěžuje si.

Piráti navrhli ošetřovné nebo kompenzační příspěvek pro lidi, kteří pracují na dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce.

16:49
21. 4. 2020

Maláčová připomíná, že se v březnu rozhodli prioritizovat záchranu pracovních míst. Stěžuje si na "podpásovku". „Já jsem už 19. března chtěla 80 procent, my jsme se v rámci vládního kompromisu dohodli, že navýšíme do 13 let po celou dobu mimořádného stavu a po měsíci se k té částce 80 procent vrátíme. A to jsme také udělali. My jsme se po měsíci k tomu vrátili a teď to navrhujeme. A rodiny o nic nepřicházejí,“ zvýšila hlas Maláčová.

Kvůli zabezpečení FaceID na svém mobilu si na chvíli musela stáhnout roušku, aby se do svého telefonu dostala a mohla přečíst aktuální statistiky. „K 20. 4. bylo doručeno na Českou správu sociálního zabezpečení 114 569 žádostí o ošetřovné z důvodu uzavření škol. Zpracováno, tzn. vyplaceno, je 77 321 dávek ošetřovného. Za březen je vyplaceno 68 procent,“ dodala.

Sněmovna o koronaviru: Maláčová (ČSSD) se rozčílila kvůli útoku opozice u ošetřovného, kvůli svému telefonu si musela stáhnout roušku (21.4.2020) Sněmovna o koronaviru: Maláčová (ČSSD) se rozčílila kvůli útoku opozice u ošetřovného, kvůli svému telefonu si musela stáhnout roušku (21.4.2020) Sněmovna o koronaviru: Maláčová (ČSSD) se rozčílila kvůli útoku opozice u ošetřovného, kvůli svému telefonu si musela stáhnout roušku (21.4.2020) Sněmovna o koronaviru: Maláčová (ČSSD) se rozčílila kvůli útoku opozice u ošetřovného, kvůli svému telefonu si musela stáhnout roušku (21.4.2020)
16:44
21. 4. 2020

„Když jsme mluvili o tom, kdo má jaké stranické třičko, tak paní ministryně si možná jako výraz pokání vzala modrou,“ rozesmál Maláčovou šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Táže se, proč má žádost o ošetřovné šest stran.

„Není tady superministr všeho možného - průmyslu, obchodu, dopravy, vicepremiér pro vědu, výzkum, inovace, vrchní slibotechny,“ rýpl si do Karla Havlíčka (za ANO), když řeší žádosti o ošetřovné u OSVČ, kde prý bylo rozhodnuto za březen jen v 10 procentech případů. „Jestli ta čísla jsou pravdivá, to já nevím, to ví MPO, tak 90 procent živnostníků ještě nemá ošetřovné za březen a už by mělo během příštího týdne poslat žádost za duben. Těch 424 korun za den, mě by zajímalo, jakému platu to přesně odpovídá,“ uvedl k ošetřovnému Stanjura pro OSVČ s tím, že jde o nízkou částku. „A ještě se nevyplácí,“ dodal.

Maláčovou nařkl, že chtěla ušetřit 20 procent navrch u ošetřovného za březen, „aby dnes slavnostně hlasovali pro, už jen očekávám tiskovou konferenci, kde se paní ministryně pochválí, jak to tady prosadila“.

Sněmovna o koronaviru: Jana Maláčová (ČSSD) navrhla zvýšení ošetřovného z 60 na 80 procent (21.4.2020)
16:35
21. 4. 2020

"Mnoho rodičů mi říká, že mají doma děti se sníženou imunitou a že i když se u nich otevře škola, tak aby případně ještě mohli si doma ponechat děti v domácím vzdělávání tak, aby ještě případně mohli čerpat ošetřovné dál," vyzval šéf KDU-ČSL Jurečka, aby se i těmto případům vyšlo vstříc na základě čestného prohlášení, že rodič zůstane doma s dítětem dál.

"Já jako táta pěti dětí jim rozumím, že mají tento problém. Teď jsem tady slyšel od vedlejšího stolku, že jsou to kecy. Já to nevnímám, že jsou to kecy, já myslím, že když rodiče tyto věci píšou, tak je píšou celkem oprávněně," dodal Jurečka, který navrhl i vyplácení ošetřovného do 31. srpna.

16:26
21. 4. 2020

„Už ke konci března jsme tady měli tři příležitosti zvýšit ošetřovné na 80 procent z vyměřovacího základu mzdy. Už tehdy jste třikrát svým hlasováním nepodpořili toto zvýšení. Kolik rodin se asi od té doby stresovalo, jestli vyžijí s tím, kolik dostanou na ošetřovném? Kolik rodin muselo sáhnout po nějaké nevýhodné rychlé půjčce, začít se zadlužovat? Zejména pak samoživitelé, samoživitelky, ti, kteří mají i obvykle hluboko do kapsy, se ocitli v téhle tíživé situaci, a to právě proto, že jste politikařili místo toho, abyste rozumné návrhy opozice podpořili,“ reagovala na Maláčovou Pekarová Adamová (ANO).

„Jsem ráda, že to tady je, my to samozřejmě podpoříme, protože je to návrh, který jsme od začátku prosazovali, ale nemohu si odpustit nepřipomenout, že už to dávno mohlo platit,“ postěžovala si šéfka Topky.

16:16
21. 4. 2020

Jana Maláčová (ČSSD) představila další vládní návrh - od 1. dubna zvýšit ošetřovné z 60 na 80 procent denního vyměřovacího základu. 30. červen je stanoven jako nejzazší datum pro prodlužování s přihlédnutím na začátek školních prázdnin, upozornila. „My při odhadu čerpání dávky na 181 tisíc případů očekáváme, že na 30 kalendářních dnů budou dopady na státní rozpočet ve výši 3,5 miliardy korun, to znamená o 0,9 miliardy více než při současné patnosti zákona,“ uvedla.

16:07
21. 4. 2020

"Souhlasné... Ne, pardon, nesouhlasné,"

pobavila Schillerová sál, když omylem souhlasila s variantou A pozměňovacího návrhemu Kalouska. Poslanci odmítli i varianty B a C, které Kalousek předkládal. 172 ze 190 poslanců poté vládní návrh odsouhlasilo, prodejci budou moci prodávat a stahovat starší cigarety z trhu do konce června.

15:55
21. 4. 2020

Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhl nejen prodloužit o měsíc dobu stahování cigaret, ale do konce června cigarety se starými tabákovými nálepkami prodávat koncovému uživateli. Uznal jako dobré argumenty Svazu obchodu a cestovního ruchu - třeba ten, že se předzásobily malé provozovny v turisticky atraktivních oblastech, ale "turismus není".

Vedle toho prosazuje Kalousek příspěvek na fixní náklady pro OSVČ - pro „nešťastníky, kteří nesmí vydělávat ani korunu a trvá to poměrně velmi dlouho“. Kalousek uvedl, že „jejich situace je stále bezvýchodnější a chceme-li, aby 8. června provozovny otevřely a zůstaly zachovány pro českou ekonomiku, není možné jim na jednu stranu zakázat provozovat a na straně druhé jim na fixní náklady aspoň trochu nepřispět“.

Sněmovna o koronaviru: Miroslav Kalousek (TOP 09) (21.4.2020)
15:53
21. 4. 2020

Poslanec a lékař Vlastimil Válek (TOP 09) si rýpl do ministra zdravotnictví Vojtěcha (za ANO), který včera tvrdil, že kadeřnice nemohou docházet za klienty domů, dnes to s omluvou za zakázané neoznačil, jen to důrazně nedoporučil.

„Jsem moc rád, jak má ministr Vojtěch vše srovnané a naplánované. Kadeřník doma je zakázaný, uběhnou dvě hodiny a už je kadeřník doma povolený. Zřejmě volaly manželky a manželé kadeřníků a kadeřnic, jestli je mají vyhnat na ulici a ministrovi se jich zželelo,“ rýpl si Válek.

15:43
21. 4. 2020

Poslanci se dohodli na programu a jako první dnes řeší novelu zákona o spotřebních daních v souvislosti s výskytem koronaviru.

„V současné chvíli dochází ke stažení cigaret s tabákovou nálepkou odpovídající staré sazbě spotřební daně, protože od 1. března 2020 jsou účinné nové sazby spotřební daně z tabákových výrobků. V případě cigaret s tabákovou nálepkou, odpovídající staré sazbě daně, je doprodej zásob omezen zákonem na dobu 3 měsíců, tedy do 31. května 2020, ve stejné lhůtě by měly být cigarety staženy z oběhu směrem k odběratelům tabákových nálepek, tj. výrobcům a dovozcům cigaret, kteří mají po provedení soupisu a následné likvidaci těchto cigaret pod dohledem správce daně v souladu se zákonem právo na vrácení spotřební daně z těchto zničených cigaret,“ upozornila.

Ministerstvo navrhlo prodloužit lhůtu pro skladování cigaret se starou tabákovou nálepkou o jeden měsíc, aby měly subjekty nakládající s cigaretami více času na jejich stažení, dodala Schillerová.

15:38
21. 4. 2020

15:35
21. 4. 2020

ODS navrhuje kvůli dlouhodobým dopadům koronavirové epidemie na ekonomiku odložit platby DPH do konce ledna příštího roku, snížit sociální odvody a všechny služby zařadit mezi plátce nižší - desetiprocentní - sazby DPH.

Kvůli dopadům uzavření části ekonomiky hrozí podle předsedy sněmovního klubu ODS Zbyňka Stanjury druhotná platební neschopnost firmám a živnostníkům. Speciální program by podle opoziční ODS měla vláda vytvořit pro podporu cestovního ruchu. Na záchranu knižního trhu navrhuje jednorázovou podporu oboru ve výši půl miliardy korun.

15:23
21. 4. 2020

„Sedí nás tu 200 a jinak v celé republice jsou lidi 2 metry od sebe,“ 

uvedl šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Sněmovna o koronaviru: V úterý 21.4. se museli sejít poslani komplet kvůli vratkám ze Senátu Sněmovna o koronaviru: V úterý 21.4. se museli sejít poslani komplet kvůli vratkám ze Senátu
15:14
21. 4. 2020

Během čtení návrhu poslance ANO Bláhy dorazil v průběhu dojednávání pořadu schůze Sněmovny i premiér Andrej Babiš.

Vicepremiérka Schillerová následně ukázala, jak se pije pod rouškou.

Sněmovna o koronaviru: Během projevu poslance ANO Bláhy dorazil i premiér Andrej Babiš (ANO) (21.4.2020) Sněmovna o koronaviru: Schillerová ukázala, jak se pije pod rouškou (21.4.2020) Sněmovna o koronaviru: Dorazili i Andrej Babiš a Alena Schillerová (21.4.2020)
15:05
21. 4. 2020

„Informace svědčí o závažných pochybeních čínské vlády. Výzkumy ukazují, že k takto masivnímu rozšíření nákazy nemuselo dojít, kdyby Čína učinila včas nezbytná opatření.“ 

Šéf Výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL) vyzývá Babiše, aby na úrovni Evropské rady požádal o zaúkolování Evropské komise o „vyšetření faktorů, které vedly ke vzniku pandemie, jakož i vyšetření zavádějících informací o novém koronaviru“. „Čína snižovala údaje o počtu nakažených, jakož i o počtu obětí, to vedlo k tomu, že řada států zavedla restriktivní opatření, odpovídající vážnosti situace, mnohem později, než by bylo nutné,“ podotkl Benešík.

al.bunda ( 10. dubna 2020 09:52 )

Koukám že Kalouskovic opička se utrhla z provázku

mikes15 ( 9. dubna 2020 16:50 )

Ale zas nějaký ty Afročechy máme, byť občas vidí velký špatný

fjdksla ( 9. dubna 2020 16:01 )

Feri se ostře střetl s komunisty v hádkách po půlnoci. „Čeští komunisté chtějí lidem pomáhat jenom hubou, jenom hubou,“ vytkl KSČM. Co jim vytýká, když ostatní poslanci včetně jeho tropky dělají totéž???

Kazin ( 9. dubna 2020 14:57 )

Feri banan a šup na strop opicaku cernej

hejhej ( 9. dubna 2020 14:55 )

moravak77:
I podvodem se dají "nahnat" %
Ten ubožák Feri ani neví, jak se tím žvaněním ztrapňuje, stejně jako Kalousek, Pekarová, FIALA, Němcová,Stanjura a hloupí piráti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa