Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zavřené školy a zoufalí rodiče: Jak s ošetřovným? Maláčová má důležitou novinku

Aktualizováno -
13. března 2020
17:11
Autor: simao, dp, ČTK - 
13. března 2020
11:00

Milion školáků dostalo volno a doma mohou být klidně i měsíc. Rodiče mají možnost vzít si ošetřovné, Andrej Babiš (ANO) však vyzývá lidi, aby především chodili do práce. Vláda chce situaci kolem ošetřovného projednat v pondělí. Ministerstvo práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) přitom již navrho vyplácet ošetřovné za všechny dny uzavření škol. Nyní se ze zákona týká pouze 9 kalendářních dní, u samoživitelek je to 16 dnů. Na co mají rodiče nárok?

Kolem ošetřovného bylo v posledních dnech pořádně rušno. Od středy totiž zavřely své brány základní, střední i vysoké školy. Mnoha rodičům to přidělalo nemalé vrásky - jak se zařídit, když se jim o dítě do 10 let nemá kdo postarat?

Babičce či dědovi ministerstvo zdravotnictví navíc nedoporučuje děti nechávat na hlídání, senioři patří k skupině nejohroženější koronavirem a dostali doporučení vůbec nevycházet ven. A rodiče se rázem dostali do prekérní situace.

Ošetřovné? Pád na 60 procent denní mzdy

Rodiče se ocitli v rozpacích i kvůli tomu, že ošetřovné coby dávka od státu se vyplácí ve výši až 60 % ze mzdového denního základu. Ze zákona kryje nyní jen 9 dní (u samoživitelů a samoživitelek 16).

Uzavření škol může trvat měsíc i déle. Jak dlouho budou školy zavřené, neví přesně ani ministr školství Robert Plaga (ANO). A nejistota rodiče pořádně potrápila.

Ošetřovné: Na co máte nárok? 9 kalendářních dní se vyplácí pro všechny, 16 dní pro samoživitelky. Ošetřovné: Na co máte nárok? 9 kalendářních dní se vyplácí pro všechny, 16 dní pro samoživitelky. | Infografika Blesku

OSVČ bez nároku na ošetřovné

Pokud o ošetřovné žádá např. babička, je podmínkou, aby žila s dítětem ve společné domácnosti. Ošetřovné čerpá pouze jeden z rodičů, a pokud doma dětí zůstává více, vyplácí se stejně jen na dobu 9 dní.

Samoživitelé a samoživitelky mají u ošetřovného ještě jednu výjimku - pobírají ho až na 16 dnů na děti do 16 let.

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) na dávku nárok nemají, i když si nemocenské platí.

Změna u Maláčové: Návrh na ošetřovné za všechny dny

Problém se ukázal i v tom, že dávku musíte vyčerpat kompletní, tedy zůstat doma v kuse 9 (resp. 16) dní. O tom, jestli vyplácení dávky prodlouží, Jana Maláčová nechtěla dlouho nic říct. „Bližší informace řekneme v pondělí, kdy jedná i tripartita,“ prohlásila už dříve.

Variant, jak by se vyplácení ošetřovného během koronavirové epidemie mohlo změnit, je nyní více. Návrh zákona zveřejnila na svém webu vláda. 

Ošetřovné by se mohlo vyplácet za všechny dny, po které zůstanou školy v Česku kvůli nákaze novým koronavirem zavřené. Zaměstnanci s nemocenským pojištěním by ho mohli dostávat na děti až do 15 let.

Kolika dětí se v Česku týká uzavírka škol kvůli koronaviru? Kolika dětí se v Česku týká uzavírka škol kvůli koronaviru? | Infografika Blesku

Živnostníkům, kteří na ošetřovné nemají nárok, by pak stát mohl poskytovat příspěvek 424 korun za den. O dávku by živnostníci museli písemně požádat. O žádosti by rozhodoval krajský úřad práce, který by peníze pak také vyplácel. Žadatelé by museli doložit potvrzení o svém podnikání, o době trvání péče o dítě i další náležitosti. Příspěvek by se nezapočítával do příjmu, takže by se nedanil. Navrhlo to ministerstvo práce. 

Babiš: V pondělí to bude na stole jako 1. bod

Při dotazu Blesk Zpráv na ošetřovné premiér Andrej Babiš (ANO) po pátečním jednání vlády uvedl: „Ano, my jsme dnes na návrh paní ministryně Maláčové začali tu debatu. To znamená: My víme, že ve čtvrtek končí těch 9 dnů. My jsme požádali paní ministryni i paní mistryni Schillerovou, aby jejich experti, kteří byli přítomni na vládě, to propočetli, protože ty odhady byli jenom na 14 dní a my se asi domníváme (...), že to bude trvat měsíc. je potřeba to propočítat. Tam jsou i návrhy navýšení věku z 10 na 15, jsou tam návrhy u živnostníků, takže jsme se domluvli, že to bude hned první bod vlády v pondělí.“

„Musíme samozřejmě to spočítat, protože vládní rozpočtová rezerva je rezervovaná teď pro zdravotnictví. A to je priorita. A samozřejmě musíme mít nějaký odhad, kolik by nás stálo to ošetřovné. Bude to stát samozřejmě miliardy. Musíme potom přijmout samozřejmě i nějaké rozhodnutí ohledně rozpočtu, takže začali jsme tu debatu,“ dodal Babiš.

Hra o miliardy

Podle resortu Maláčové by opatření letos stála 1,5 až 2,5 miliardy korun. Podle propočtů ministerstva práce by ošetřovné kvůli zavřeným školám dostávalo nejvýš asi 350 000 rodičů. Dodatečných 14 dní by stálo 2,35 miliardy korun. Pokud by dávku mělo 100 000 lidí, dva týdny pobírání nad nynějších 9 dnů by vyšly navíc na 670 milionů.

Zákon se změnami ošetřovného a s příspěvkem pro OSVČ by měl začít platit hned po svém vyhlášení. Ministerstvo práce žádá, aby se norma ve Sněmovně i Senátu projednala ve stavu legislativní nouze, tedy ve zkráceném řízení.

Video  Uzavřené Česko: Češi nesmí vycestovat, cizinci přicestovat. Není potřeba nakupovat zásoby, apeloval Babiš po jednání vlády kvůli koronaviru (13.3.2020)  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Schillerová byla proti prodlužování

U koho by mohl návrh narazit, je právě ministryně financí Alena Schillerová. Ta o prodlužování doby čerpání ošetřovného promluvila pro Blesk Zprávy ještě předtím, než byl ve čtvrtek odpoledne v Česku vyhlášen stav nouze.

Schilerová ve středu naznačila, jakým směrem se ubírají její myšlenky. A prodlužování doby čerpání ošetřovného odmítla. „To by chtělo změnu legislativy, musíme se o tom poradit. Je to přechodné období. Změna legislativy by už znamenala, že ta situace prostě taková bude definitivní. My si myslíme, že v tuto chvíli je skutečně důležité, aby lidé chodili do práce. Vemte, že třeba zdravotnictví nám stojí na ženách. Sestřičky, hodně lékařek jsou ženy. Pokud prostě zůstanou doma, tak nám začne zdravotnictví kolabovat, což si prostě nemůžeme dovolit. My potřebujeme mít ty lidi opravdu v tom nasazení,“ uvedla Schillerová při dotazu Blesk Zpráv.

Současný návrh MPSV by však byl platný jen pro případ současné nákazy nemocí COVID-19. Schillerová však uvedla, že vhodnější by dle ní byla cílená dotace.

„Možná vhodnější by byla nějaká forma dotačního programu, možná v rámci MPSV,“ přemítala Schillerová po jednání Babiše s guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem. „Chápu, že maminka, které zůstane doma prvňáček, nemůže chodit do školy a ona je samoživiteka, nemá babičku, nemá nikoho, tak chápu, že pro ni je to potom velice složitá situace, být na 60 procentech. Ale tam by právě měl cílit ten dotační program. Já bych nepodporovala to, abychom měnili legislativu plošně,“ dodala Schillerová. Změní v pondělí stanovisko?

Jurečka: Ať se vyplácí 100 procent

K vyplácení ošetřovného po celou dobu zavření škol vyzývali vládu i opoziční lidovci. měli však i další požadavek - nevyplácet 60 procent z denní mzdy, ale rovno u100 procent.

„Chceme, aby ošetřovné bylo zvýšeno z 60 na 100 procent, aby byla zrušená doba 9 dnů, ale aby tady platila neomezená doba v tomto výjimečném případě po dobu těchto opatření, tedy pokud bude platit nouzový stav, případně další omezení vlády, aby to bylo bez časového limitu. Navrhujeme, aby to bylo i pro OSVČ. Mám desítky příběhů lidí, kteří mi za poslední tři dny píší  - samoživitelky, kadeřnice – kteří ze dne za den přichází o tržby, musí být doma a v polovině příštího měsíce jim přijdou složenky a musí je z něčeho zaplatit,“ řekl v pátek Blesk Zprávám před tiskovkou k jednání vlády šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Vlády v Německu či Rakousku si uvědomují, že nesmí podlomit příjmy domácností, protože spotřeba domácností tvoří 60 procent výkonu naší ekonomiky. Potřebujeme, aby lidé ty opravdu finanční prostředky měli. Už tak, že se budou pohybovat, cestovat, nakupovat méně, začne se do ekonomiky projevovat zpomalení, ale proč to zhoršovat? Samozřejmě stát to bude muset zaplatit, stát to bude něco stát,“ upozorňuje Jurečka.

Jurečka upozornil, že s řísnými vládními opatřeními souhlasí a podporuje je. Vládě však vytkl to, že již v úterý prý prosil premiéra Babiše, aby požádal o vyhlášení stavu legislativní nouze. Aby se mohly věci dopředu pohnout rychleji.

„Už tenhle týden mohla vláda ve středu, ve čtvrtek předložit ten návrh, než Sněmovna přerušila svou schůzi. Termíny se daly stihnout, kdyby byla vůle. Překvapuje mě, že vláda k tomu přistupuje tak laxně. Ještě ve čtvrtek poté, co jim doběhne devítidenní lhůta, jdou v pátek do práce, děti pošlou kam? To vláda bohužel moc neřeší, tuhle situaci rodičů,“ míní Jurečka.

Ve vyplácení ošetřovného pak vidí i další problém - současné nařízení o uzavření škol nezahrnuje mateřské školy, které se plošně neuzavírají, ale k jejich uzavírání dochází lokálně po rozhodnutí zřizovatele.

„Psalo mi i mnoho rodičů, kteří mají malé děti jak na základní škole, tak ve školce. V okamžiku, kdy musí zůstat doma s dětmi, které jsou na ZŠ, ale zároveň to dítě má školku, která je otevřená, tak je velmi diskutabilní, jestli mají nárok na ošetřovné. Nejsou to věci, které by byly metodicky sjednoceny a ujasněny,“ dodává pro Blesk Zprávy někdejší ministr zemědělství.

Více o ošetřovném pro OSVČ čtěte ZDE >>>

e.lesanova ( 13. března 2020 15:03 )

Proč Jurečka hýká do médií?? Takové věci se řeší jinde a jinak....chce si "naklonit" voliče??

krapotkin ( 13. března 2020 14:33 )

Obyčejní ovčané mají nýrok jen na to držet hu bu a krok. Vláda se stará pouze o podnikatele.

bullshit ( 13. března 2020 13:01 )

Bylo by dobré aby jsi navštívil/a také lékaře, ale psychiatra...

Pravda-boli ( 13. března 2020 11:25 )

Je radost tady číst ty zoufalosti antibabišových tragédů a duševních mrzáků. 6500 příspěvků, z toho 5000 pro Babiše a 1500 antibabišů (multinicků a primitivů) a vede je chudý duchem Hrušinský a Hřebejk atd.... Tak jak to dopadne u voleb lůzo ? Tak takhle je tento odpad zšikovaný, no docela legrace. Dál nemá cenu se tady unavovat mezi bezmozkama. To já jen pro vaše hezčí ráno ubohá chátro. Zdraví vás vaší vysmátí koblížci
Ze srdce vam to opatření přeju vy hladové hyeny a ten virus přeju kazdemu,kdo tato opatřeni premiera kritizuje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa