Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Noční hádky: Feri válčil s komunisty, Vojtěch to schytal. Za zrušené zájezdy budou vouchery

Aktualizováno -
9. dubna 2020
03:30
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
8. dubna 2020
08:50

Poslanci ve středu probírali další vládní návrhy týkající se pandemie koronaviru. Jednat začali v 9:00, pokračovali však i po půlnoci a skončili až ve 2:51. Odsouhlasili mj. posílení pravomocí ČNB a také policie, která by mohla pokutovat na místě až do výše 10 tisíc korun za porušování mimořádných nařízení vlády. Oba návrhy vyvolaly rozsáhlé debaty. Notně kritický byl Miroslav Kalousek (TOP 09), který se ostře střetl s Alenou Schillerovou (za ANO), u pokut pak zmínil nudisty i posezení v rouškách nad prostřenou tabulí u Miloše Zemana, kterého se účastnil i Jan Hamáček (ČSSD). Poslanec Václav Klaus mladší (Trikolora) vedle toho navrhl, aby poslanci přišli na půl roku o mzdu a byly jim vypláceny jen náhrady. Opoziční poslanci se ostře střetli s Klárou Dostálovou (za ANO) kvůli řešení nájmů a Airbnb, Dominik Feri (TOP 09) se po půlnoci pohádal s komunisty. A nakonec se dostalo i na vouchery za zrušené zájezdy Čechů. Dění na extra dlouhé schůzi Sněmovny jsme sledovali na Blesk.cz online.

  • Sněmovna v úterý rozhodla o prodloužení stavu nouze do 30. dubna, s čímž souhlasil nakonec i premiér Andrej Babiš (ANO). Úterní jednání Sněmovny včetně Babišova vystoupení před poslanci jsme sledovali ONLINE zde. Poslanci mj. schválili příspěvek 25 tisíc korun pro OSVČ, který hájila Alena Schillerová (za ANO). ODS neuspěla s návrhem na navýšení na 30 tisíc.
  • Ve středu premiér Babiš mezi poslance nezavítal. Potvrdili přitom rozšíření kompetencí ČNB (kterou čekají širší možnosti obchodování) a také posílení pravomocí policie, aby mohla pokutovat provinilce proti vládním opatřením pokutami až 10 tisíc korun na místě.
  • Jan Hamáček (ČSSD) k tomuto opatření uvedl: „Jsem přesvědčen, že není důvod, aby se tady někdo obával, že policie bude toto oprávnění zneužívat. Rozhodně to není o tom, že tady policie bude rozdávat desetitisícové pokuty, to určitě ne. Ona se z toho stala debata o rouškách, ale to je o těch různých garážových party a dalších věcech, a tam policie musí mít možnost zasáhnout.“
  • Miroslav Kalousek (TOP 09) kritizoval vládu za mnohé, mj. i za přijatý „zákon rozpočtové neodpovědnosti“, kdy Schillerové doporučil, aby se styděla. Hamáčkovi připomněl sezení u Miloše Zemana s rouškami nad stolem s pohoštěním. „Když tedy je tak důležité okamžitě stíhat a vyvozovat sankce... Když jste v Lánech podstrkávali sýr pod gumičkou, zakročil policista, nebo budete řešeni ve správním řízení,“ rýpl si.
  • Václav Klaus mladší navrhl sebrat poslancům mzdy na půl roku a vyplácet jim jen náhrady. A vyzval k šetření.
  • Řada odhlasovaných vládních návrhů nyní míří před senátory. Firmy s uzavřenými provozy patrně získají nárok na odklad nájmu. Nájemníci bez příjmů pak budou načas chráněni před výpovědí z bytů, splatit nájemné však mají do konce roku. Z tvrdého postupu proti pronajímatelům vinili poslanci ministryni Kláru Dostálovou (za ANO).
  • Airbnb a další zprostředkovatelé ubytování v soukromí by měli sdílet s českými úřady informace o uzavřených smlouvách - poskytovat je živnostenskému úřadu.
  • Dominik Feri (TOP 09) se ostře střetl s komunisty v hádkách po půlnoci. „Čeští komunisté chtějí lidem pomáhat jenom hubou, jenom hubou,“ vytkl KSČM.
  • Sněmovna schválila i dílčí změny nejen v insolvencích a exekucích, přezdívané lex COVID-justice.
  • Poslanci odsouhlasili, aby cestovky za zrušené zájezdy klientům dávali vouchery na jiné, pozdější dovolené ve stejné ceně. Voucher může odmítnout klient z rizikové skupiny - např. důchodce, rodič na rodičovské, samoživitelka či nezaměstnaný.
  • V nemocnicích zřejmě budou moci pracovat lékaři z třetích zemí mimo EU i ti bez potřebných aprobačních schůzek. Kritice z řad poslanců-doktorů čelil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), do kterého se pořádně zostra pustil především Bohuslav Svoboda (ODS). Zákon označil za zmetek, situaci v nemocnicích za velmi vážnou a opatření za něco, co situaci leda zhorší.
  • Dění kolem koronaviru, aktuální počet mrtvých, nakažených i vyléčených v Česku sledujeme ONLINE zde

Sněmovna o koronaviru
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
23:58
8. 4. 2020

„Poslední týdny jsou pro ČR velmi těžké. Mnoho lidí přichází o svůj úplný příjem, mnoho lidí dokonce přichází o práci. První skupina jsou samozřejmě lidé, kteří už dříve měli potíže, vypořádávali se různým způsobem s dluhy, mnozí s dlužním otroctvím,“

říká poslankyně ČSSD Kateřina Valachová. „Mnozí z nich nabrali dluhy v době poslední hospodářské krize v roce 2009 a v roce 2010 (...) Opravdu reálně nemohou své dluhy splatit,“ podotkla.

Upozorňuje na druhoutnou pracovní neschopnost lidí na severu Čech a severu Moravy. „Chceme cílit na to, aby se jejich životní situace ještě více nezhoršila. Děkuji paní ministryni, že vládní návrh na to pamatuje a odpouští 30 procent povinnosti úhrady dluhu už běžících oddlužení, na které se nevztahuje v uvozovkách dobrodiní, které jsme schválili v minulém roce. Toto konkrétní opatření paní ministryně lidem pomůže,“ věří.

23:47
8. 4. 2020

„Já jsem ročník 96, já to nepamatuji, ale tehdy v 90. letech se prý říkalo v rámci právnické obce: Kdo platil dluhy, byl blbec, s prominutím, omlouvám se přítomným dámám. Proto jsou tu exekutoři,“

uvedl poslanec TOP 09 Dominik Feri. V exekucích je třeba hledat velmi přesnou rovnováhu. Měnit systém za pochodu a nehledat rovnováhu v době pandemie nelze, odmítá Feri návrhy vlády. „Nelze, aby se zahltila justice, nelze sebrat peníze, jak tu někteří zmiňují do dvětru, že ti exekutoři.. nelze sebrat peníze těm, kteří musí ty pohledávky administrovat,“ dodal.

23:44
8. 4. 2020

Poslanců není 66 přihlášených, před půlnocí jich je přihlášených 60, o chvíli později již 64. „Já myslím, že můžeme pokračovat, nebo Sněmovna vyžaduje 66 poslanců přítomných v sále? Já bych pokračoval,“ váhá místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti).

23:32
8. 4. 2020

„Je nutné dluhové pasti radikálně vyřešit, protože na tom vydělají všichni. A navíc nemím o jediné zemi na světě, kde by kolem exekucí a půjček fungovala zlodějina a lichva na takové úrovni, jako v ČR v posledních 30 letech,“ bouří i v půl dvanácté ve Sněmovně šéf SPD Tomio Okamura. Opakovaně si musí upravovat svou roušku, která mu příliš dobře nedrží na obličeji a padá z nosu.

Sněmovna o koronaviru: Tomio Okamura (SPD) (8.4.2020)
23:21
8. 4. 2020

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že vládní návrh „lex COVID-justice“ patří k důležitým tiskům. „Reaguje na to, co v příštích dnech, týdnech čeká naši společnost,“ uvedl.

„V důsledku toho, že už dnes podle průzkumu je evidentní, že mnozí lidé přišli ze dne na den o příjmy, přestávají plnit své závazky, hrozí tady skutečně dluhová papandemie, upadávání do dluhových pastí u lidí, kteří si to ještě před měsícem, dvěma nedovedli představit, připustit, že by tyto problémy měli. Dramaticky začíná být ohrožena střední třída,“ varoval.

„Možná bohužel se do procesu bankrotu a insolvence budou dostávat živnostníci a podnikatelé ve větší míře, než to bylo doposud,“ podotkl expředseda lidovců. „Mnozí zaměstnanci už dneska přicházejí o zaměstnání,“ podotkl Výborný, do chráněných položek před exekučním řízením je třeba umístit odstupné a daňový bonus.

Sněmovna o koronaviru: Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) (8.4.2020)
23:13
8. 4. 2020

Sněmovna projedná změny insolvenčního zákona či exekučního řádu

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) uvádí návrh na změnu insolvečního zákona a exekučního řádu. Úprav je však více. „Za prvé se jedná o zmeškání lhůt soudních řízení a správních řízení s ohledem na povinnou karanténu či zákaz vycházení,“ uvedla Benešová. Návrh řeší i práva a povinnosti právnických osob - včetně prodlužování lhůt pro svolání valné hromady apod.

„Dalším tématem jsou změny v insolvenčním právu. Tyto změny jsou motivovány především snahou pomoci našim podnikatelům, jejichž podnikání může být v důsledku této zdravotní krize dočasně ohroženo,“ podotkla Benešová s tím, že je cílem pomoci i dlužníkům v oddlužení, kteří mohou mít problém s poklesem svých příjmů.

U insolvencí Benešová vypočetla některá opatření: „Odklad povinnosti dlužníka podat na sebe insolvenční návrh v případě, že je v úpadku, o 6 měsíců od ukončení mimořádných opatření (...) Dále je to zavedení institutu mimořádného moratoria, které podnikatelům nabízí zvláštní ochranný režim, preventivně před i po podání insolvenčního návrhu, po jehož dobu je chrání před rozhodnutím o úpadku.“

Benešová podotkla, že „v původním návrhu byla obsažena i změna exekučního řádu, jejímž obsahem bylo zastavování bezvýsledných exekucí“. „Původní návrh byl mimo legislativní nouzi, pravdu ti, kdo to kritizovali, mají,“ připustila ministryně.

Sněmovna o koronaviru: Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) představila COVID-justice (8.4.2020)
23:03
8. 4. 2020

„Já myslím, že už se blížíme do konce, ještě tak tři, čtyři hodinky a jsme doma,“

uvedl šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. A navrhl jednání a hlasování Sněmovny i po půlnoci. Pro bylo 71 poslanců, proti 3 a návrh prošel.

23:00
8. 4. 2020

Sněmovna odhlasovala návrh Dostálové ohledně nájmů. Pro bylo 65 poslanců, proti 17 z přihlášených 95.

Nájemníci v bytech asi nebudou moci dostat výpověď, pokud kvůli epidemii koronaviru nebudou do konce července platit nájemné.

22:39
8. 4. 2020

„Já jsem na té druhé straně bariéry byl. Já bych neřekl úplně, že je to druhá strana. Jsme všichni na stejné lodi. A ve finále to všichni nakonec zaplatíme z našich peněženek, ať už se jedná o podnikatele, o spotřebitele, o kohokoli,“

uvedl v Událostech, komentářích vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) k opatřením vlády a k tomu, zda by byl spokojen s pomocí jako podnikatel. Připomněl, že to zažíval v dobách světové ekonomické krize. „Viděl jsem, jak tenkrát fungovala podpora vlády, a musím říct, že s tím, co dneska děláme, s tím, jakým způsobem to bereme od živnostníků, přes střední firmy, velké firmy, jakkoli chápu, že to vždy může být vnímáto tak, že je to ještě nedokonalé a že by to mohlo být lepší, tak je to neporovnatelné.“

Ekonomika podle něj teprve „začíná sbírat prohry“. „Jenom si uvědomme to, že ta díra, která nás může čekat do 30. 6., se plus mínus pohybuje kolem 600, 700 miliard korun. V tuto chvíli už jsme řekli, že 200 miliard korun to bude na vrub státního rozpočtu,“ dodal.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) o opatření kvůli koronaviru v Událostech, komentářích (8.4.2020)
22:16
8. 4. 2020

Návrh ohledně Airbnb ministryně Dostálové poslanci podpořili. Pro bylo 90, proti 0 z 96 přítomných poslanců.

  • Zprostředkovatelé ubytování v soukromí, např. Airbnb, by měli sdílet s českými úřady informace o uzavřených smlouvách.
  • Sdílení informací by mělo podle důvodové zprávy omezit nedovolené podnikání, a naopak získat základní přehled o cizincích, kteří se dočasně pohybují v Česku.
  • Nová povinnost by podle MMR měla pomoci při trasování lidí, kteří přišli do styku s nakaženým člověkem.
  • Ministryně Dostálová dala zákon do souvislosti také s chytrou karanténou. Projekt má díky údajům z mobilních telefonů či platebních karet pomáhat odhalit, koho mohli nakazit lidé s nemocí COVID-19.
  • Airbnb a další provozovatelé budou muset sdělit na vyžádání obecnímu živnostenskému úřadu poskytovatele ubytování, počet uzavřených smluv o službě cestovního ruchu, celkovou cenu za tyto služby, ale i adresu bytu.
  • Živnostenské úřady budou moci údaje předávat dalším institucím, třeba hygienickým stanicím a cizinecké policii.
22:04
8. 4. 2020

„Domnívám se, že hlavní část turistické sezóny se bude odehrávat u nás doma v České republice. Tam také bude směřovat pomoc v podobě voucherů, kterou pro nastartování odvětví cestovního ruchu chystáme,“

uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) v rozhovoru pro Blesk. A řeší situaci, kdy lidé kvůli koronaviru neodjedou na dovolenou a místo peněz dostanou poukazy. Čtěte ZDE

22:00
8. 4. 2020

Poslanci vzali návrh k vysokým školám velmi rychle, tlačí je čas, před sebou mají dnes ještě řadu bodů. Absolvovali již 2. i 3. čtení a bude se hlasovat. Sešlo se však velké množství pozměňovacích návrhů, které nyní musí prohlasovat. 97 z 97 přítomných poslanců Plagův návrh zákona podpořilo.

  • Přijímací zkoušky na VŠ by se mohly konat za 15 dnů po znovuotevření škol. 
  • Termíny přijímacích zkoušek určuje každá vysoká škola sama, za standardního stavu je musí vyhlásit alespoň čtyři měsíce předem. Kvůli opatřením proti koronaviru to nemohou splnit, a zákon proto lhůtu zkracuje na 15 dnů.
  • Prodlouží se lhůta, ve které přijatí uchazeči budou moci dodat dodatečně maturitní vysvědčení, a to z vládou navrhovaných 30 dnů na 45 dnů po zápisu na vysokou školu.
  • Státní zkoušky na VŠ a obhajoby dizertačních prací by se mohly konat i přes internet. Podmínkou je, aby šlo o komisionální zkoušení. Pokud by se státnice nemohly uskutečnit ani na dálku, měly by být po otevření škol. 
  • Doba od 1. března do 31. srpna by se neměla do studia započítávat.  A to v případě řešení prodloužení stipendií či odpuštění poplatků za nadstandardní dobu stida.
  • Vysoké školy by podle předlohy také mohly prodloužit akademický rok a mohly by studentům odpustit poplatky za příliš dlouhé studium.
  • Maturitní zkoušky by se podle jiné úpravy, která už byla přijata, měly konat 21 dnů po znovuotevření škol. Školy jsou kvůli šíření koronaviru zavřené od 11. března do odvolání.
21:50
8. 4. 2020

Václav Klaus mladší dnes navrhl, aby poslanci nebrali půl roku mzdu, jen poslanecké náhrady. Takto to zdůvodnil:

21:33
8. 4. 2020

Na řadě je ministr školství Robert Plaga (ANO), jedná se o úpravy v rámci vysokých škol, především přijímačky. „Chceme, aby ten zákon ošetřil dobu studia v těchto pohnutých časech a aby se nezapočítávala do doby studia pro účely stanovení poplatku za studium nebo pro maximální dobu studia. Zároveň uvolňujeme vedení VŠ podmínky pro přijímací zkoušky,“ podotkl Plaga.

Sněmovna o koronaviru: Ministr školství Robert Plaga (ANO) odložil brýle (8.4.2020)
21:30
8. 4. 2020

„Musíme pomoct lidem, kteří by ztratili bydlení. Není možné vytvořit armádu lidí, kteří kvůli tomu buď upadnout do exekuce, nebo ztratí domov a budou na ulici. To je špatné řešení. Stejně tak, jako je špatné majitele nemovitostí vystavit do situace, že nedostanou nájem a oni sami se dostanou do finančních problémů, protože ten výpadek financí tam prostě s velkou pravděpodobností nastane. Není možné hledat řešení jen pro jednu skupinu a druhou nějakým způsobem trestat. Řešení mělo přijít pro obě skupiny obyvatel a ne trestat lidi, kteří jsou slušní a starají se,“ reagoval na Dostálovou lidovec Jan Bartošek.

Pirát Ivan Bartoš uvedl, že „paní ministryně Dostálová není tak drsná, jako paní ministryně Schillerová“ a patrně ji zmohla dlouhá debata, „která je únavná a někdo tomu dává víc emocí“. „Systém je nevyvážený, příklady byly ukázané. Ta polarita: kdo to neschvaluje, chce, aby lidi skončili na ulici? Já si myslím, že tak to postavené není,“ vytkl Dostálové.

Sněmovna o koronaviru: Valachová (ČSSD), Feri (TOP 09), Dostálová (za ANO), Bartoš (Piráti) (8.4.2020)
21:21
8. 4. 2020

Dostálová popíchla opozici tím, že o nájmech promluvila v závěrečném slově jen velmi stručně. "Mě hrozně mrzí, když tady poslouchám, co tady říkáte. Zájmem vlády je ochránit lidi, aby v této těžké době neztratili domov. Jestli vám to je jedno, tak nám to jedno není," uvedla.

Sněmovna o koronaviru: Ministryně pro místní rozvoj Dostálová (za ANO) se obořila na opozici (8.4.2020)
21:17
8. 4. 2020

„Vůbec neodpověděla na otázky k tomu, jak to bude, kdy začne běžet ta lhůta pro případnou výpověď, co se stane, když někdo v září nezaplatí nájem? Je to naprosto klíčová věc. Rozhodujeme tady o něčem, co bude mít dopady na každodenní život statisíců lidí. Sice se úlevy z placení nájmu týkají jenom těch, na které má prokazatelný dopad boj s koronavirem, všichni ti, kteří mají příjmy stabilní, žádné úlevy mít nebudou. Bude to mít dopad na spousty lidí zajištěných ať už ve starobním důchodu, nebo jinak, přestože pronajímají jeden, dva byty,“

vytkla ministryni Dostálové poslankyně Pirátů Olga Richterová.

21:06
8. 4. 2020

Developeři: Stát měl nájemníkům poskytnout bezúročné úvěry

Zatímco se řeší vztah nájemců a pronajímatelů u nájemních bytů, u firem a pronajímatelů se ozvala Asociace developerů ČR. Návrh podle ní zaseje do české ekonomiky druhotnou platební neschopnost. „Namísto pomoci jedné skupině rozšiřuje počet těch, kterých se krize dotkla a do budoucna zásadně rozšiřuje okruh nezbytné pomoci,“ uvedla.

Podle asociace měl stát nájemníkům poskytnout bezúročné úvěry k uhrazení dalších šesti nájmů. „Peníze by se tak státu vrátily a řetězec vztahů v komerčním nájemním bydlení by nebyl likvidován,“ doplnila asociace.

Podle manažera poradenské skupiny Grant Thornton Petra Turczera navrhované opatření pouze odsune problém o tři měsíce. „Stát tímto krokem riskuje, že se bude opakovat situace obdobná jako u deregulace nájemného a minimálně část pronajímatelů se bude před dopady bránit soudní cestou,“ upozornil. Vlastníci mohou letos přijít o čtvrtinu příjmů z nájemného a nemusí tak mít peníze na zajištění provozu, údržby a oprav své nemovitosti. Právě tento argument vlastníci u soudů uváděli, když se soudili se státem kvůli regulaci nájemného.

20:59
8. 4. 2020

„Pronajímatel není lump, nelze to takhle paušálně říct,“

zareagoval Dominik Feri (TOP 09). „Proboha, život je zelený strom, jsou různé životní situace, různé právní vztahy. Můžete třeba byt zdědit, pak můžete vlivem nějakého zranění přestat chodit do práce, budete závislí na tom, jestli tam někoho máte,“ poznamenal. „Návrh je špatný z toho titulu, že vkládá pronajímatelům do úst, že nechtějí mít obsazené byty, že budou chtít toho nájemce okamžitě vykopnout. To je zcela nesmyslné. A dokonce za krize,“ dodal.

Sněmovna o koronaviru: Poslanec Dominik Feri (TOP 09) (8.4.2020)
20:52
8. 4. 2020

Ministryně Dostálová zopakovala, že cílem zákona není odklad nájemného, i po dobu krizových opatření se mají platit služby spojené s bydlením, podotkla. „Ten zákon je o tom, že není možno dát po dobu krizových opatření tu výpověď,“ uvedla. Ochranná doba má být do konce roku, dokud bude podpořen pozměňovací návrh.

Dostálová děkovala pronajímatelům, že i bez zákona domlouvají s nájemci splátkové kalendáře. „Ne všichni mají štěstí, že se dostanou do rukou opravdu dobrých pronajímatelů, kteří s nimi komunikují (...) Dokonce jsou i tendence nájmy zvyšovat, což je alarmující,“ pohoršila se.

20:49
8. 4. 2020

„Rozhodně to není šťastný princip, který je tady zvolen. I oni (pronajímatelé) mají své závazky a své náklady. Prosím pěkně, bránit toho nájemníka, ale vyvažujme ta práva a přemýšlejme nad tím, jestli to řešení je opravdu dobré a efektivní. Já si myslím, že není,“

upozorňuje šéf lidovců Marian Jurečka.

20:35
8. 4. 2020

„Od zítřka se otevírají další prodejny. Můžeme tak opět navštívit hobby markety, prodejny stavebních výrobků, železářství, prodejny a opravny jízdních kol a některá další místa. Při nakupování je však potřeba dodržet přísná hygienická pravidla,“ vzkazuje lidem ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

20:26
8. 4. 2020

„Mně to nedá nereagovat na paní poslankyni Valachovou, která se tady v jistém směru dojímala o pomoci těm nejpotřebnějším,“

uvedl Pirát Ivan Bartoš. „Když jsme včera probírali OSVČ a když jsme probírali v minulém jednání Sněmovny nárok na ošetřovné, tak z toho vypadávaly celé skupiny,“ upozornil. Připomněl, že se nepamatuje třeba na lidi pracující na dohodu o provedení práce či provedení činnosti, kterým Sněmovna „zamázla“ příspěvek 15 tisíc korun, což byl návrh Pirátů.

„I po té dohodě, že by se tam měli zahrnout, se tyto skupiny zase ořezaly. Dohodáři šli ven z příspěvku,“ postěžoval si. „My jsme si tady vytvořili skupinu, kteří potenciálně nebudou mít na nájem. Na ty se vláda včera vykašlala a dnes tady říkáme, že jsou to ti, kteří nás nejvíc zajímají,“ dodal.

Ve svém emotivně laděném příspěvku se však Bartoš rovněž opřel do poslance KSČM Lea Luzara ohledně „neetických, zlých pronajímatelů“. „Spousta lidí si pořídila nějaký byt a pak  na druhý byt si vzala hypotéku, když byl jejich. V jednom bydlí, druhý pronajímá, není to žádný uberrentiér. To také není špatné, že má někdo činžák. Prosím vás, nemalujme to tu tímto způsobem,“ dodal šéf Pirátů.

Sněmovna o koronaviru: Pirát Ivan Bartoš (8.4.2020)
20:12
8. 4. 2020

"Cílem je ochránit nájemce v tento čas, kdy velká řada pracujících má výpadek z příjmu,"

uvedla poslankyně ČSSD Kateřina Valachová. Podotkla, že se vychází z "nehezké zkušenosti" let 2009 - 2011. "Mohli by přijít o bydlení. Nevratně přijít o bydlení," upozornila ohledně nájemců.

"Každý vidí, že je naším cílem nemířit na poctivé pronajímatele a poctivé vlastníky bytů. Ale spíše na ty, kteří bohužel - a ti jsou, protože takto se na nás obrací řada jednotlivců či rodin - kteří bohužel, byť všichni čelíme koronavirové krizi, nyní přistupují k opravdu velmi nepěkným praktikám a po nějakém zaváhání nájemce v důsledku ztráty práce usilují o vyklizení takového nájemce z bytu. Tomu my chceme zabránit. Jsem ráda, že jsme se dohodli, že nejpozději do konce roku dojde k narovnání případně takto zpožděných plateb," dodala Valachová.

Sněmovna o koronaviru: Poslankyně ČSSD a exministryně školství Kateřina Valachová (8.4.2020)
20:05
8. 4. 2020
!

Česko má k dnešku již 99 úmrtí na onemocnění covid-19 a 5221 nakažených koronavirem. Vyléčených je 233.

19:59
8. 4. 2020

„Přenášíme černého Petra, veškerou odpovědnost na pronajímatele, nebo-li vlastníky. Jsem přesvědčený o tom, že se stát zpronevěřuje té dosavadní roli, kdy se snažil pomoci a hledat nějaký rozumný díl odpovědnosti také pro sebe,“

argumentuje u nájmů u bytů podobně jako u nájmů pro firmy místopředseda ODS Martin Kupka. Varuje před otevřením dalších dluhových pastí lidem.

19:35
8. 4. 2020

Sněmovna debatuje o nájemcích bytů

Debata o Airbnb byla přerušena, po situaci kolem nájmů pro firmy se nyní řeší dopady koronavirové krize na nájemce bytů. „V rámci vášnivé diskuze převažují názory, že se legallizuje neplacení nájemného. Tak tomu však skutečně není a MMR ani nikdy takový záměr nesledovalo. Jsme si vědomi ochrany vlastnického práva. Naše snaha je zaměřena na zranitelné nájemce v případě, kdy selžou jiná opatření,“ uvedla Dostálová. „Mnoho pronajímatelů chce od nájemců jeden až tři nájmy dopředu,“ upozornila.

„Nelze vyloučit snahu některých pronajímatelů využít krizové situace, na druhou stranu o tomto ani já nechci mluvit nahlas,“ podotkla ministryně.

19:30
8. 4. 2020

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová upozorňuje na slib ministryně Schillerové ohledně zrušení daně z nabytí nemovitosti.

"Podle ekonomů nás čeká ekonomická krize, takže lidé, kteří doposud střádali, nechtějí nechat své úspory jen tak ležet na účtech. Koupit nemovitost tak pro řadu z nich byla jedna z možností, jak své peníze uchránit. A informace o zrušení daně z nabytí nemovitosti, po které už řadu let voláme, pro ně bylo silným impulsem. A přestože o jejím zrušení měla dnes vláda rozhodnout, nestalo se tak. Místo toho ministryně financí oznámila, že hodlá zrušit daňové odpočty u hypoték, jednu z mála výhod, která reálně se splácením pomáhala.," upozornila.

19:20
8. 4. 2020

"Já jsem naopak rád, a musím se tady zastat paní ministryně, že jsme se konečně dostali k tomu, že tady řešíme zásadní problém Airbnb, o kterém vláda už od dob Sobotky věděla a nic s tím nedělali," zastal se Dostálové a návrhu ohledně Airbnb Pirát Jakub Michálek.

"Zákaz cestování skončí a skončí brzo. Já se na to těším a my na tu dobu musíme být připraveni a můžeme říct, že na to budeme připraveni v okamžiku, kdy tady budeme mít pět nebo deset tisíc nelegálních provozoven, o kterých nevíme, po celé republice, kde se může ubytovat kdokoliv jakkoliv, aniž by byl kdekoliv hlášen, aniž by bylo možné dohledat," upozornil a dodal: "To není přece spravedlivé oproti normálním hoteliérům."

19:15
8. 4. 2020

Návrh Dostálové o Airbnb se však projednávat bude. Pro bylo 63 poslanců, proti 18. Dostálová uvedla: „Samozřejmě, že jsme tady Airbnb diskutovali dlouho (...) Ještě v lednu jsme se tady bavili v rámci skupin pouze o daních, jak to má vliv na místní poplatky, nikoho ani ve snu nenapadlo, jaký to může mít potom dopad v rámci pandemie. Bylo to jak lusknutím prstu, kdy se pak ty věci musely řešit. A já si nejsem úplně jista, že skutečně se nebudeme snažit otevírat co nejdřív hranice s našimi sousedy v rámci zemí EU. A samozřejmě chceme nastartovat cestovní ruch a chceme nastartovat ty aktivity.

Důležité je i „umět trasovat tyto lidi, jinak budeme tu ekonomiku ochromovat velmi dlouho,“ varovala ministryně. Data z Airbnb by měla mířit primárně na živnostenský úřad a ten je bude poskytovat dál např. na hygienu, pokud to bude nezbytné.

19:07
8. 4. 2020

Stanjura: Řešit teď Airbnb? Fakt blbost

"Kdybych použil hlášku z oblíbeného českého firmu: Musíte se zlepšit, pane správče, to bylo fakt slabé. Fakt si myslíme, že za týden, za dva, za tři, za čtyři sem začnou jezdit turisté z Evropy?"

tázal se Dostálové Zbyněk Stanjura (ODS) a parafrázoval Postřižiny.

"Chytrá karanténa ještě nezačala a vy už řešíte Airbnb. Musím se mírnit, abych měl dobrý slovník. Fakt tady jednáme 10 hodin, máme před sebou 5 nebo 6 mnohem důležitějších zákonů a teď se tady o to budeme dohadovat? My vám to nepustíme zadarmo, fakt ne, protože je to fakt blbost, tak nás nezdržujte, prosím, tímto návrhem zákona. Kdyžtak si ho dejte jako poslední bod. A kdo chce, ať si tady v noci řeší problém, který neexistuje. Nebo chceme radši řešit nájmy? To se týká našich občanů, kteří tady žijí. Včera, dnes a zítra," pustil se zostra do ministryně šéf poslanců ODS s tím, že jen chtěla něco přinést, aby MMR nebylo nařknuto, že ničím nepřispělo. "To je jediný důvod, proč to chápu," uvedl a dodal: "Tak to klidně můžete vyhodit."

19:05
8. 4. 2020

„Airbnb tady nevyužívají zejména Číňani, Airbnb tady využívají zejména turisté ze zemí EU. A proč je to důležité, je z důvodu chytré karantény. My skutečně začneme ta opatření nějakým způsobem řešit a ti lidé, kteří sem začnou cestovat, tak budou znovu vyu žívat služeb Airbnb,“

varovala ministryně Dostálová. A připomněla případ turistek - studentek, které přicestovaly z Milána. Američanka a poté i její kamarádky z Ekvádoru v Brně i Praze bydlely přes Airbnb, skončily na Bulovce. „Pronajímatelé jsou v šedé zóně, nevedou knihu ubytovaných a celý ten návrh je jen o tom, aby se sdílela data s tou platformou,“ dodala s tím, že jde o sdílení dat od ubytovatelů s hygienou či cizineckou policií.

Sněmovna o koronaviru: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) (8.4.2020)
19:04
8. 4. 2020

Ministryně Klára Dostálová (za ANO) uvádí další vládní návrh - řešit se teď bude oblast cestovního ruchu a situace Airbnb.

„Já jsem vstřícnost sama, minulou schůzi, tuto schůzi, všechno chápu. Ale opravdu mi můžete vysvětlit, co  má tisk 814 společného s koronavirovou krizí? Může mi někdo vysvětlit, proč se toto projednává ve zkráceném řízení? Proč se toto má projednávat v nouzovém stavu? Je to problém, který se měl 2 roky řešit, možná 3. MMR má pocit, že musí něco udělat, tak přinese řešení Airbnb. Upřímně řečeno za situace, kdy Airbnb je vyřešeno. A na několik let je vyřešeno,“ postěžoval si Marek Benda (ODS).

Nemyslí si, že první, co vláda, která jen nerada uvolňuje opatření, jako první začne pouštět do ČR zahraniční turisty. „Zejména z Číny teda. Tak to jsme se úplně zbláznili, což věřím, že tomu tak není,“ dodal.

19:00
8. 4. 2020
!

Sněmovna: Firmy s uzavřenými provozy mají nárok na odklad nájmu

Sněmovna podpořila návrh ohledně zmírnění dopadů na nájemce. Pro bylo 76 z 97 a proti 13 poslanců. Firmy, které jsou v nájmu a kvůli vládním opatřením proti koronaviru musely zavřít své provozy, tak asi budou moci požádat o odklad nájmu za období od 12. března do 30. června.

Na uhrazení splátek budou mít čas do konce letošního roku, rozhodla dnes Sněmovna na návrh poslankyně ANO Heleny Válkové. Vláda požadovala tuto ochrannou lhůtu až do 31. března 2022. Havlíček s návrhem souhlasil. Pokud bude třeba, termíny budou prodlouženy o další tři měsíce.

Zákaz jednostranného ukončení nájmu v ochranné době do konce června příštího roku se má vztahovat jen na neplacení nájemného, ale nikoliv neplacení energií a dalších služeb, shodli se poslanci. Důvodem změny je to, že pronajímatel prostor také nebude osvobozen od platby za energie.

Odložení nájemného je jedním z opatření, po kterém volá mnoho zástupců podnikatelů a firem. Někteří však navrhovali zrušení nájmu po dobu nouzového stavu. Podniky také žádaly o odpuštění nájemného v prostorách patřících státu nebo jiným veřejným institucím. Nájmy se však odpouštět nebudou.

Sněmovna o koronaviru: Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) (8.4.2020)
18:49
8. 4. 2020

Schillerová o "zakleknutí" na restauratéra z Ostravska: Neomluvitelné

"Ten případ, co se stal v Ostravě, mě velmi mrzí. Já jsem to řešila už tady během, jak jsem tady seděla, tak s paní generální ředitelkou jsme si psaly,"

uvedla Alena Schillerová (za ANO). "Okamžitě, když se to stalo, a je to neomluvitelné, já to říkám, je to neomluvitelné, to říkám otevřeně, a budu chtít vyjádření, jak se to mohlo stát, když máme tady liberační balíček a jasně nastavená pravidla," podotkla ministryně financí.

Na případ z Ostravska upozorňoval i šéf lidovců Marian Jurečka. Podnikatel "požádal z důvodu ukončení nebo přerušení své činnosti v pohostinství o to, aby mu finanční úřad posečkal se zaplacením DPH, byla tam částka 16 tisíc korun. Finanční úřad nestihl projednat jeho žádost, ale stihl rozhodnout o obstavení jeho majetku", postěžoval si Jurečka. Žádal o metodický pokyn finančním úřadům, jak postupovat u posečkání se splatností DPH. "To, co se tady dnes mediálně popsalo, myslím, nebude asi ojedinělý problém a bylo by dobré, abyste na to jako vláda reagovali," vyzval.

al.bunda ( 10. dubna 2020 09:52 )

Koukám že Kalouskovic opička se utrhla z provázku

mikes15 ( 9. dubna 2020 16:50 )

Ale zas nějaký ty Afročechy máme, byť občas vidí velký špatný

fjdksla ( 9. dubna 2020 16:01 )

Feri se ostře střetl s komunisty v hádkách po půlnoci. „Čeští komunisté chtějí lidem pomáhat jenom hubou, jenom hubou,“ vytkl KSČM. Co jim vytýká, když ostatní poslanci včetně jeho tropky dělají totéž???

Kazin ( 9. dubna 2020 14:57 )

Feri banan a šup na strop opicaku cernej

hejhej ( 9. dubna 2020 14:55 )

moravak77:
I podvodem se dají "nahnat" %
Ten ubožák Feri ani neví, jak se tím žvaněním ztrapňuje, stejně jako Kalousek, Pekarová, FIALA, Němcová,Stanjura a hloupí piráti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa