Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Noční hádky: Feri válčil s komunisty, Vojtěch to schytal. Za zrušené zájezdy budou vouchery

Aktualizováno -
9. dubna 2020
03:30
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
8. dubna 2020
08:50

Poslanci ve středu probírali další vládní návrhy týkající se pandemie koronaviru. Jednat začali v 9:00, pokračovali však i po půlnoci a skončili až ve 2:51. Odsouhlasili mj. posílení pravomocí ČNB a také policie, která by mohla pokutovat na místě až do výše 10 tisíc korun za porušování mimořádných nařízení vlády. Oba návrhy vyvolaly rozsáhlé debaty. Notně kritický byl Miroslav Kalousek (TOP 09), který se ostře střetl s Alenou Schillerovou (za ANO), u pokut pak zmínil nudisty i posezení v rouškách nad prostřenou tabulí u Miloše Zemana, kterého se účastnil i Jan Hamáček (ČSSD). Poslanec Václav Klaus mladší (Trikolora) vedle toho navrhl, aby poslanci přišli na půl roku o mzdu a byly jim vypláceny jen náhrady. Opoziční poslanci se ostře střetli s Klárou Dostálovou (za ANO) kvůli řešení nájmů a Airbnb, Dominik Feri (TOP 09) se po půlnoci pohádal s komunisty. A nakonec se dostalo i na vouchery za zrušené zájezdy Čechů. Dění na extra dlouhé schůzi Sněmovny jsme sledovali na Blesk.cz online.

  • Sněmovna v úterý rozhodla o prodloužení stavu nouze do 30. dubna, s čímž souhlasil nakonec i premiér Andrej Babiš (ANO). Úterní jednání Sněmovny včetně Babišova vystoupení před poslanci jsme sledovali ONLINE zde. Poslanci mj. schválili příspěvek 25 tisíc korun pro OSVČ, který hájila Alena Schillerová (za ANO). ODS neuspěla s návrhem na navýšení na 30 tisíc.
  • Ve středu premiér Babiš mezi poslance nezavítal. Potvrdili přitom rozšíření kompetencí ČNB (kterou čekají širší možnosti obchodování) a také posílení pravomocí policie, aby mohla pokutovat provinilce proti vládním opatřením pokutami až 10 tisíc korun na místě.
  • Jan Hamáček (ČSSD) k tomuto opatření uvedl: „Jsem přesvědčen, že není důvod, aby se tady někdo obával, že policie bude toto oprávnění zneužívat. Rozhodně to není o tom, že tady policie bude rozdávat desetitisícové pokuty, to určitě ne. Ona se z toho stala debata o rouškách, ale to je o těch různých garážových party a dalších věcech, a tam policie musí mít možnost zasáhnout.“
  • Miroslav Kalousek (TOP 09) kritizoval vládu za mnohé, mj. i za přijatý „zákon rozpočtové neodpovědnosti“, kdy Schillerové doporučil, aby se styděla. Hamáčkovi připomněl sezení u Miloše Zemana s rouškami nad stolem s pohoštěním. „Když tedy je tak důležité okamžitě stíhat a vyvozovat sankce... Když jste v Lánech podstrkávali sýr pod gumičkou, zakročil policista, nebo budete řešeni ve správním řízení,“ rýpl si.
  • Václav Klaus mladší navrhl sebrat poslancům mzdy na půl roku a vyplácet jim jen náhrady. A vyzval k šetření.
  • Řada odhlasovaných vládních návrhů nyní míří před senátory. Firmy s uzavřenými provozy patrně získají nárok na odklad nájmu. Nájemníci bez příjmů pak budou načas chráněni před výpovědí z bytů, splatit nájemné však mají do konce roku. Z tvrdého postupu proti pronajímatelům vinili poslanci ministryni Kláru Dostálovou (za ANO).
  • Airbnb a další zprostředkovatelé ubytování v soukromí by měli sdílet s českými úřady informace o uzavřených smlouvách - poskytovat je živnostenskému úřadu.
  • Dominik Feri (TOP 09) se ostře střetl s komunisty v hádkách po půlnoci. „Čeští komunisté chtějí lidem pomáhat jenom hubou, jenom hubou,“ vytkl KSČM.
  • Sněmovna schválila i dílčí změny nejen v insolvencích a exekucích, přezdívané lex COVID-justice.
  • Poslanci odsouhlasili, aby cestovky za zrušené zájezdy klientům dávali vouchery na jiné, pozdější dovolené ve stejné ceně. Voucher může odmítnout klient z rizikové skupiny - např. důchodce, rodič na rodičovské, samoživitelka či nezaměstnaný.
  • V nemocnicích zřejmě budou moci pracovat lékaři z třetích zemí mimo EU i ti bez potřebných aprobačních schůzek. Kritice z řad poslanců-doktorů čelil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), do kterého se pořádně zostra pustil především Bohuslav Svoboda (ODS). Zákon označil za zmetek, situaci v nemocnicích za velmi vážnou a opatření za něco, co situaci leda zhorší.
  • Dění kolem koronaviru, aktuální počet mrtvých, nakažených i vyléčených v Česku sledujeme ONLINE zde

Sněmovna o koronaviru
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
23:00
7. 4. 2020

Děkujeme vám za sledování dnešního online přenosu z jednání Sněmovny, které pokračuje ve středu od 9:00. Na Blesk.cz budeme opět u toho a přineseme vám to nejzajímavější z jednání o dalších opatřeních kvůli pandemii koronaviru. Dobrou noc.

22:52
7. 4. 2020
!

U návrhu Maláčové, která usilovala o pokles administrativy na úřadech práce s částí nynějších dávek, uvolnění rukou úředníků, omezení kontaktu na úřadech a o to, aby lidé, kteří pobírají některé dávky, nemuseli na úřadech práce dokládat své příjmy a další skutečnosti každé tři měsíce, se naopak na první pokus zadařilo – ze 102 poslanců hlasovalo 101 poslanců pro.

V souvislosti s vyhlášeným nouzovým stavem budou úřady práce vycházet z dokladů za poslední loňské čtvrtletí. Lidé jim ale budou moci posílat potvrzení v případě, že se u nich něco změnilo, a to třeba okruh posuzovaných osob či příjmy. 

Stejným poměrem (101 hlasů ze 102) to dopadlo i u posledního návrhu Maláčové, který pojednává mj. o tom, že se nezaměstnaní budou moci zřejmě hlásit do evidence úřadu práce na dálku – poštou či elektronicky, a nikoli jen na úřad ve svém trvalém bydlišti.

22:50
7. 4. 2020
!

Dvě dnešní závěrečná hlasování se týkají návrhů Maláčové. Neobešly se beze zmatků. A to kvůli pozměňujícímu návrhu Aleny Gajdůškové (ČSSD), která navrhovala, aby se přídavky na dítě a zvýšení příspěvků na péčo prodlužovalo pro druhé čtvrtletí zcela automaticky. Rozruch vzbudila část návrhu Gajdůškové, kdy mělo jít o změnu u posunutí platnosti návrhu o zneužívání příspěvku na bydlení. Příspěvek na bydlení by se k červenci nepřehodnocoval kvůli nově uzákoněné změně okruhu společně posuzovaných osob, posunulo by se to o rok.

"To znamená, že o rok déle se dá zneužívat? Máme hlasovat, že o rok prodloužíme možnost zneužívání? Rozumím tomu dobře?" divil se u pultíku šéf poslanců ODS Stanjura. "Ne, tomu nerozumíte. Ne, to není takhle," reagovala od stolku zpravodajů Maláčová a následoval kolotoč opakovaných hlasování a jejich zpochybňování.

Návrh Gajdůškové byl nejprve zamítnut, pak přijat a nakonec opět zamítnut. Přijat byl naopak návrh poslankyně Olgy Richterové (Piráti). Ta prosadila zakotvení stejného principu, jako ve vládním návrhu, i pro třetí čtvrtletí - a to u přídavku na dítě a příspěvku na bydlení. Podmínkou by bylo to, že úřady práce k červenci neobnoví plný provoz.

22:30
7. 4. 2020
!

Schillerová slaví i další úspěch, protlačila moratorium u úvěrů a hypoték. I k němu byla řada pozměňovacích návrhů - opět zamítnutých. Pro návrh zákona bylo 99 poslanců a proti nikdo - ze 102 přihlášených poslanců.

22:19
7. 4. 2020

"Hovadina neuvěřitelná, teda,"

ulevil si polohlasně do ruchových mikrofonů místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) při hlasování o návrhu poslance Pirátů Petra Třešňáka, který vyzval vládu ohledně pendlerů, překračování hranic a jejich průběžného testování.

22:18
7. 4. 2020

"I tak jsem rád, že se vláda inspirovala naším návrhem z poloviny března a konečně už je schválena alespoň nějaká pomoc," reaguje na rozhodnutí o podpoře OSVČ ve výši až 25 tisíc korun šéf ODS Petr Fiala.

22:17
7. 4. 2020

"Spoustu živnostníků v ČR má teď velkou radost, ale je tady několik set tisíc živnostníků a lidí, kteří jsou na dohodách, lidí, kteří mají malá s.r.o., kteří prostě pořád neví, jestli dostanou nějakou pomoc," uvedl lidovec Marian Jurečka (KDU-ČSL).

"Jednoznačně nás jako opozici smetává ze stolu. Tady zaznělo desetkrát od paní ministryně ne. Ale nepochopím, kdy jsou ty pozměňující návrhy smetávány ze stolu, když nemají vůbec žádný rozpočtový dopad, kdy jsou ve prospěch klientů, kdy lidem např. prodlužujeme lhůtu pro podání žádosti, nebo kdy říkáme lidem, kdy peníze dostanou, do jasných ohraničených termínů, do 14 dnů apod. Nerozumím tomu, když se tady mluví o tom, jak máme táhnout na jeden provaz a být na společné lodi," postěžoval si Jurečka na zamítání návrhů opozice.

22:16
7. 4. 2020
!

Alena Schillerová se raduje, prosadila Pětadvacítku pro živnostníky. Pro bylo 102, proti nikdo.

Zaměstnanců se týkat nebude. Na ty pamatuje vládní program Antivirus, který provozuje ministerstvo práce.

22:01
7. 4. 2020

Pozměňovací návrhy opozice byly opět smeteny. Pro změnu výše kompenzačního bonusu pro OSVČ na 30 tisíc zvedlo ruku 48 poslanců ze 102 přítomných a návrh nebyl přijat. Stanjura (ODS) též navrhoval rozšíření okruhu na všechny OSVČ - 48 pro, 44 proti a návrh opět nebyl přijat. Také ministryně financí Schillerová (za ANO) uvedla k návrhům nesouhlasná stanoviska.

21:52
7. 4. 2020

2. čtení jsou pro dnešek ukončena. Poslanci se dostávají ke 3. čtení návrhu vlády o podpoře OSVČ a hlasovat se bude o pozměňovacích návrzích včetně těch z ODS i celkovém návrhu Schilllerové. „Mám prosbu. Pozměňující návrhy pana poslance Kalouska nejsou, to jsou ty společné návrhy, které byly zadány z Kalouskova počítače. Je to sice formalita, ale formalita důležitá,“ podotkl Kalousek. 

21:30
7. 4. 2020

Maláčová řeší nezaměstnané a pracáky. A zlobila jí rouška

Ve Sněmovně mezitím pokračuje Jana Maláčová (ČSSD) s dalším návrhem - novelou o některých úpravách v oblasti zaměstnanosti. Ministryni sklouzává rouška, během projevu si ji musí natahovat. 

Návrh se týká nejen komunikace nezaměstnaných s pracáky. „Potřebujeme usnadnit komunikaci s úřadem práce při zprostředkování práce a při plnění povinností ze strany uchazečů o práci,“ uvedla Maláčová další bod. „Nově se budou moci uchazeči hlásit úřadům práce odkudkoli, nejen z místa trvalého bydliště. A také online,“ podotkla.

Zaměstnavatelé by měli získat možnost „upuštění prokazování podmínky bezdlužnosti“ a to kvůli čerpání z programu Antivirus. Prokazování podmínky bezdlužnosti neznamená, že zaměstnavatelé budou moci přestat plnit závazky, ale nebudou muset ve stavu nouze předkládat potvrzení - a to proto, že jej nebudou moci na zahlcených úřadech práce získat včas.

Sněmovna o koronaviru: Janě Maláčové (ČSSD) při hájení jednoho z bodů sklouzávala rouška (7.4.2020)
21:21
7. 4. 2020

„Řada lidí se zjevně domnívá, že hygienická nařízení, zákazy a omezení, které brání rychlému promoření, jsou možná pouze s prodloužením nouzového stavu. Je to omyl. Ta opatření platí na základě zákona o veřejném zdraví a nouzový stav pro ně není potřeba,“ poznamenal během jednání Sněmovny Miroslav Kalousek (TOP 09) taktéž na facebooku.

21:11
7. 4. 2020

„Zachraňme živnostníky,“ apeluje Petr Fiala (ODS) před 3. čtením návrhů k podpoře OSVČ a tvrdí: „Budeme s našimi pozměňovacími návrhy vystupovat razantněji, i proto, že se ukazuje, že naše nápady jsou často lepší a promyšlenější než ty vládní.“

21:09
7. 4. 2020

Ivan Bartoš si postěžoval, že vláda „dnes odmítla veřejnosti i opozici představit transparentní plán boje s epidemií koronaviru“ a připomněl, že ve Sněmovně neprošlo ani dodatečné usnesení, aby vláda připravila tento materiál s termínem dodání až do 20. dubna, tedy podle šéfa Pirátů „s dostatečnou časovou rezervou na přípravu“.

„Vláda tak dnes ponechala maloobchodní prodejce, poskytovatele služeb, firmy, osoby samostatně výdělečně činné, samoživitelky a mnohé další napospas nesystematickým a často protichůdným rozhodnutím čelních představitelů státu,“ stěžuje si Bartoš.

Sněmovna o koronaviru: Pirát Ivan Bartoš (7.4.2020)
20:48
7. 4. 2020

Jana Maláčová (ČSSD) uvedla další vládní návrh. Týká se urychlenější výplaty „nepojistných dávek“ po dobu nouzového stavu. „Cílem je minimalizace potřeby osobního kontaktu mezi klienty a zaměstnanci úřadu práce, ale také zaměstnavateli a také snížit objem zásilek, které doručuje Česká pošta,“ podotkla. Jde o přídavky na dítě, příspěvky na péči i bydlení. Nutné je u nich předkládat příjmy nebo náklady na bydlení za předchozí čtvrtletí, upozornila Maláčová.

„Dnes je nutné tyto věci doložit do konce dubna, jinak se výplata dávky zastaví a pokud se nedoloží ani do konce 2. čtvrtletí, dávka je odebrána,“ upozornila Maláčová. Nárok na výplatu dávek má lidem zůstat i bez doložení příjmů a nákladů na bydlení, není jasné, jak dlouho potrvají mimořádná či pracovní omezení a omezení kontaktu s úřady, podotkla Maláčová. 

20:25
7. 4. 2020
!

Miroslav Kalousek (TOP 09) se vydal k pultíku, ale spletl se. Chtěl přitom pochválit Alenu Schillerovou a zástupce ČNB za důkladné jednání o rozšíření kompetencí banky. Tento bod však byl při hlasování o změně programu v průběhu schůze odsunut na později, čehož si Kalousek nevšiml a mluvil tak k jinému návrhu, než je na řadě. Nepostřehl, že se nyní řeší moratorium na úvěry. "Jsem osel a omlouvám se," reagoval Kalousek poté, co se u pultíku bezmocně zalomil do předklonu.

Sněmovna o koronaviru: Miroslav Kalousek (TOP 09) se zalomil u pultíku, spletl si bod poté, co byl změněn program schůze v jejím průběhu. "Jsem osel," hlesl exministr financí (7.4.2020) Sněmovna o koronaviru: Miroslav Kalousek (TOP 09) se zalomil u pultíku, spletl si bod poté, co byl změněn program schůze v jejím průběhu. "Jsem osel," hlesl exministr financí (7.4.2020)
20:20
7. 4. 2020

Schillerová si slibuje, že se eliminuje riziko masivního počtu nesplácených úvěrů a hrozba exekucí a insolvencí. "Problémy se splácením v této těžké době hrozí i těm nejzodpovědnějším z nás," varovala předtím na facebooku.

Schillerová o situaci kolem hypoték a úvěrů jednala s bankami. Kdo i dnes zvládá splácet, možnosti odložit splácení úvěru nemusí využít, upozornila. "A bude dál splácet podle toho, jak je dohodnutý s věřitelem. Naopak pokud vám pandemie COVID-19 a vyhlášení nouzového stavu způsobily ekonomické potíže, můžete si vzít oddechový čas," podotkla. "Bude pouze potřeba, abyste svému věřiteli předem oznámili, že kvůli koronaviru teď nemůžete splácet a chcete si splátky odložit. Prokazovat ale nebudete msuet vůbec nic," slíbila s tím, že banky si za tuto pauzu ve splácení nebudou účtovat žádné poplatky.

Alena Schillerová (za ANO) v roušce
20:12
7. 4. 2020

Ve Sněmovně se změnil pořad schůze a po 2. čtení o podpoře OSVČ v rámci Pětadvacítky se nyní bude řešit splácení úvěrů v důsledku pandemie COVID-19. Jde o vyhlášení úvěrového moratoria, které se týká i hypoték.

"Stávající dlužníci se vlivem krize dostanou do platební neschopnosti a nebudou schopni splácet své úvěry ať již z důvodu, onemocnění, karantény, nutnosti péče o děti, propdau zakázek nebo příjmů v důsledku vládních opatření v rámci nouzovéh ostavu," podotkla Schillerová.

Opakovaně selhaly snahy vyřešit situaci samoregulací, i když některé banky přistoupily k situaci proklientsky, podotkla. "Ne všichni poskytovatelé úvěru nabídli svým klientům možnost přerušení nebo jiné modifikace splátek," uvedla Schillerová. Návrh zavádí ochrannou dobu 3 až 6 měsíců podle volby dlužníka - spotřebitel a OSVČ neplatí splátky úvěru, ty se posunou do budoucnosti. Právnické osoby mohou po ochrannou dobu odložit pouze splátky jistiny, nikoli úroků.

20:06
7. 4. 2020

Jana Maláčová (ČSSD) ve Sněmovně uvedla, že úřady práce budou pro lidi v nouzi v mimořádném stavu zajišťovat to, "aby nebyli bez potravin, bez léků nebo bez financí na udržení bydlení".

20:05
7. 4. 2020

Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) dnes vyrazil na jednání s rouškou fotbalového Baníku Ostrava.

20:02
7. 4. 2020

Podle propočtů ministerstva financí si o kompenzační bonus 25 tisíc korun zažádá na 700 tisíc OSVČ. Předpokládané náklady na státní kasu jsou tak 17,5 miliardy korun.

20:00
7. 4. 2020

Po Remdesiviru zamíří do Česka patrně i další lék proti koronaviru, který je prokazatelně účinný především na lehčí formy onemocnění. Japonský lék na chřipku Avigan totiž obsahuje léčivou látku favipiravir.

„Japonsko věnuje ČR zdarma lék Avigan proti koronaviru,“ uvedl šéf SPD Tomio Okamura. „Před třemi týdny jsem oslovil japonského výrobce léku, zda by ČR tento lék mohla získat, a zprostředkoval jsem jednání mezi japonskou a českou stranou,“ dodal.

19:53
7. 4. 2020
19:50
7. 4. 2020

Ministryně Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že Pětadvacítka není jedinou pomocí OSVČ. Ty mají nově nárok i na ošetřovné na děti do 13 let - tj 424 korun denně. „Což je 13 tisíc. Vyhlásili jsme půlroční prázdniny na sociálním a zdravotním a odpustíme minimální výši, což je 30 tisíc. Spustili jsme podporu bezúročného úvěru od nula korun COVID I a II,“ vypočítávala Schillerová.

„Myslím si, že sečteno podtrženo v tuto chvíli, pokud dohlédneme na konec dubna, věřím, že to velmi, velmi pomůže. Já věřím, že potom se začnou ta opatření uvolňovat. Pokud ne, museli bychom zasednout k jednacímu stolu, ale zase bychom už řešili podporu pro nějakou konkrétní skupinu, protože třeba část už bude mít ty provozy otevřené,“ uvedla ministryně.

Podpoří dva pozměňovací návrhy - Zbyňka Stanjury na zjednodušenou formu podávání e-mailem „pro tuto konkrétní situaci, kdy nám jde o čas“. A pozměňovací návrh, který osvobozuje daň z příjmu u ošetřovného. „Bonus nepotřebujeme osvobozovat,“ uvedla Schillerová s tím, že bonus 25 tisíc se nedaní a není k tomu třeba nová legislativní úprava.

19:42
7. 4. 2020

Kalousek ve Sněmovně vyzval, zda jde nyní o to, aby živnostníci „nehladověli, nebo aby jejich činnosti byly zachovány pro budoucí model české ekonomiky“. „Ne každý OSVČ je takový ten typický živnostník se svou provozovnou,“ upozornil.

„Řada z nich nabízí na trhu svojí intelektuální, nebo manuální zručnost a jejich fixní náklady jsou v podstatě minimální. Pro ně skutečně podpora ať už 25 tisíc, nebo 30 tisíc může být významná. Živnostník, který má veliké fixní náklady, nájmy, které často ve velkých městech převyšují 100 tisíc měsíčně, je těch 25 nebo 30 tisíc oddálení krachu jeho živnosti o několik dní, ale rozhodně to není pomoc státu, která by pomohla živnost uchovat,“ varoval exministr financí.

A připomněl opoziční návrh na pomoc OSVČ s fixními náklady - vyplácení 80 či 100 procent nájmu v případě omezení či úplného uzavření provozovny. „Vůbec se nepohybujeme v pojmech jako náhrada škody nebo náhrada ušlého zisku, absolutně ne, mluvíme jenom o významné části fixních nákladů, které jsou samozřejmě výrazně odlišné živnost od živnosti a region od regionu,“ dodal.

Sněmovna o koronaviru: Miroslav Kalousek (TOP 09) mluvil o podpoře živnostníků (7.4.2020)
19:29
7. 4. 2020

Šéf ODS Petr Fiala uvedl v ČT: „Já doufám, že koalice bude tentokrát mnohem přístupnější k naslouchání našim argumentům a k podpoře návrhům, které jsou rozumné. Nakonec celá ta podpora, která dneska má jít k OSVČ, je z dílny opozice. My jsme s tímto návrhem přišli. Paní ministryně přišla s opravdovým nesmyslem. Jsme rádi došlo k určité úpravě. Ale chtěli bychom, aby ta částka byla zvýšena na 600 korun na den, aby se vztahovala i na ty, kteří jsou živnostníci na vedlejší činnost.“

„Vláda se k opozici staví tak, že sice navenek říká, jak jsme všichni jednotní a jak všechno úžasně funguje, ale s námi o těch návrzích v podstatě nejedná. Na druhé straně, abych byl spravedlivý, paní ministryně v podstatě upravila ten návrh podle toho, co jsme říkali od začátku. Kdyby tak vláda postupovala i v jiných případech, tak mnohem lépe a více pomáháme lidem, kteří to skutečně potřebují,“ tvrdí Fiala.

„Tady někdo říká: To jsou obrovské peníze. Ano, jsou. Ale mnohem dražší by bylo, kdybychom tady měli řady nezaměstnaných, kdyby zkrachovali živnostníci, kteří úspěšně dělají za normálních okolností svou činnost, kdyby zdravé firmy se položily. To by bylo špatné. Teď je potřeba dát lidem peníze, pomoci jim překonat tady to těžké období, kdy je část trhu vypnuta,“ dodal Fiala.

Šéf ODS Petr Fiala promluvil o pomoci živnostníkům (7.4.2020)
19:19
7. 4. 2020

Poslanec Dominik Feri (TOP 09) se rozlítil ve Sněmovně kvůli náhradě škody podnikatelům za případný špatný úřední postup, na twitteru sdílel video. „Už mi z té arogance moci tečou nervy. PS: odpověď jsem stále nedostal,“ napsal.

19:15
7. 4. 2020

Omezení doléhají na ekonomiku Česka

Nejnovější odhad UniCredit Bank počítá letos s poklesem ekonomiky o 11 procent, předchozí odhady ekonomů, dalších bank či ministerstva financí počítaly s propadem od 4 do 10 procent.

Podle studie poradenské firmy Bisnode muselo podnikání zavřít 204 000 fyzických osob - podnikatelů. Žádosti o ošetřovné kvůli uzavření škol poslalo ministerstvu průmyslu zatím zhruba 41 400 živnostnic a živnostníků.

Na úřadech práce se zase schází žádosti o kurzarbeit, úřady jich ale musely zhruba 70 procent stornovat, protože údaje byly neúplné či nesprávné.

19:09
7. 4. 2020

Opatření v Česku se pozvolna uvolňují. Dnes se začaly otevírat pro veřejnost sběrné dvory a výkupny surovin, ale také venkovní sportoviště. Například běžci a cyklisté už mohli odložit roušky, čehož také většina z nich dnes využila. Ve čtvrtek se budou moci otevřít hobbymarkety a prodejny jízdních kol, po Velikonocích vláda slíbila další rozvolnění.

19:04
7. 4. 2020

Piráti tvrdí, že stát nepomáhá lázním

Stát dosud nedokázal lázním, kterým se téměř ze dne na den kvůli zákazům zastavil provoz, poskytnout pomocnou ruku. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které je za odpovědné za cestovní ruch, mlčí a přihlíží jejich kolapsu, tvrdí Piráti.

"Varujeme před závažnými dopady v podobě konce fungování některých poskytovatelů, tisíců lidí bez práce a zániku lázeňství tak, jak jej známe. Sami proto chystáme funkční plán, který by měl být první pomocí v aktuální situaci," uvedl poslanec Petr Třešňák (Piráti) a podotkl: "Ve Sněmovně jsem navrhnul usnesení, které by zavazovalo vládu, aby se k lázeňství postavila čelem a vytvořila balíček opatření, která by jim pomohla překlenout tuto nelehkou dobu. Bohužel vláda toto usnesení smetla ze stolu a obrátila s k českým lázním zády." 

Dostálová tvrzení Pirátů označila za nepravdivá. Podle ní MMR řeší pomoc celému odvětví cestovního ruchu, na který má pandemie nejhorší dopad, a to včetně lázeňství. "Proto jednáme i s viceprezidentem Svazu léčebných lázní ČR panem Plachým a hledáme možné formy konkrétní pomoci. Chystáme poukázky na dovolenou v ČR pro všechny aktivity včetně lázeňství. Také bude spuštěn program Covid IV pro cestovní ruch, tedy bezúročné půjčky s delší dobou splatnosti," uvedla Dostálová.

Ministryně Klára Dostálová (za ANO) ve Sněmovně před jednáním o opatřeních vlády kvůli koronaviru (7.4.2020)
18:55
7. 4. 2020
!

Hostem v Epicentru na Blesk.cz dnes byl exprezident Václav Klaus. Na rozdíl od poslanců vystoupil bez roušky. „Předně myslím, že tato krize je zdravotnicko-medicinská - a můžeme diskutovat o tom, jak je vážná a rozsáhlá - poté si myslím, že čelíme krizi ekonomické a blížící se krizi společenské,“ uvedl Klaus senior a varoval: „To, co se na nás chystá se všemi těmi chytrými karanténami, je obrovské nebezpečí toho, co k nám nepřináší Čína, ale co si zavádíme tady my. To já vidím za děsivé změny, které mě naprosto drtí.“

Video  
Video se připravuje ...
18:44
7. 4. 2020

„Někdy bych chtěl slyšet debatu o EU u Klausových v kuchyni,“ 

reagoval na twitteru exministr Ivan Pilip na dnešní další vystoupení Václava Klause mladšího. Ten navrhoval do pořadu schůze zahrnout i jednostranné vypovězení Lisabonské smlouvy Českou republikou, aby se „využilo těžké situace k ozdravení společnosti“. Pohrozil, že bude předkládat návrh na každé další schůzi.

„Je to podle mně nejdůležitější věc - hrozba ekonomického koronaviru a umírání českých firem a živnostníků. Je to priorita číslo 1. Kdybych měl tu moc, tak vyřadím všechny ostatní body, které se netýkají ekonomiky,“ říkal Klaus. Poslancům rozdal překlad vládních opatření Borise Johnsona. „Není důležité teď vynalézat kolo každý svépomocí, ale inspirovat se i v cizině,“ podotkl.

„Globalisté a globální orgány nefungují. Slyšeli jste něco o OSN v poslední době? Sledujete Světovou zdravotnickou organizaci WHO, která dva měsíce nedělala nic, pak vydala jedno zmatené prohlášení, pak vydala prohlášení, že se nemají nosit roušky, a pak vydala, že se nosit mají? Nebo dokonce Evropskou unii? Já myslím, že přišel čas zbavit evropské byrokraty vlády nad touto zemí,“ apeloval a navrhl vyřadit z programu parlamentu veškeré evropské směrnice a nařízení.

18:31
7. 4. 2020

Sněmovna bude na schůzi zrychleně schvalovat i zákony o senátních volbách, o uvolnění podmínek pro lékaře z ciziny a o poukázkách za zrušené zájezdy.

18:29
7. 4. 2020

„Proč je musíme zachránit, je snad jednoznačné. Nejenom, že si nevážíme jenom těch velkých, ale samozřejmě i těch menších, a už vůbec nepovažujeme jako TOP 09 OSVČ a malé firmy za parazity, ale všichni víme, že pokud chceme stavět ekonomiku dále na nohy poté, co všechno tohle skončí, tak budeme potřebovat právě, aby oni fungovali. Nechceme přece nikdo dopustit to, aby se z podnikajících osob stali lidé, kteří budou chodit pro dávky na úřad práce,“ uvedla v rozpravě Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) s tím, že je třeba u mnohých návrhů přidat.

O živnostnících jako parazitech mluvil v roce 2013 tehdejší ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

18:17
7. 4. 2020

Šéf poslanců ODS Stanjura označil, že v případě podpory OSVČ jde o bod, který je klíčový a prioritní. „Ten návrh je mnohem lepší,“ pochválil pozměněný návrh Schillerové. A předložil pozměňovací návrhy - mj. aby šlo o 30 tisíc místo 25 tisíc. „I kdyby neprošly, tak chci jednoznačně říct, že podpoříme v závěrečném hlasování ten návrh, který jsme vzali jako základ,“ dodal. Zvýšení na 30 tisíc Stanjura komentoval slovy, že částka 500 korun se v textu zákona nahrazuje částkou 600 korun denně.

„Rozdíl není nijak dramatický,“ poznamenal. V maximální verzi odhadl dopady na 3 miliardy. „Někdo řekne, že 3 miliardy jsou hrozné peníze, ale vláda oznámila, že jde na podporu ekonomiky uvolnit až 1 bilion korun,“ dodal Stanjura.

OSVČ tvoří zhruba 10 procent populace, podotkl. „Myslíme si, že si to OSVČ opravdu zaslouží. Mnohým z rozhodnutí vlády, které jsme podporovali a podporujeme, to je třeba říct, ze dne na den spadly na nula. Ne o 10 procent, ne o 20 procent, ale prostě na nula,“ upozornil.

al.bunda ( 10. dubna 2020 09:52 )

Koukám že Kalouskovic opička se utrhla z provázku

mikes15 ( 9. dubna 2020 16:50 )

Ale zas nějaký ty Afročechy máme, byť občas vidí velký špatný

fjdksla ( 9. dubna 2020 16:01 )

Feri se ostře střetl s komunisty v hádkách po půlnoci. „Čeští komunisté chtějí lidem pomáhat jenom hubou, jenom hubou,“ vytkl KSČM. Co jim vytýká, když ostatní poslanci včetně jeho tropky dělají totéž???

Kazin ( 9. dubna 2020 14:57 )

Feri banan a šup na strop opicaku cernej

hejhej ( 9. dubna 2020 14:55 )

moravak77:
I podvodem se dají "nahnat" %
Ten ubožák Feri ani neví, jak se tím žvaněním ztrapňuje, stejně jako Kalousek, Pekarová, FIALA, Němcová,Stanjura a hloupí piráti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa