Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ministryně Klára Dostálová (49) pro Blesk: Ve hře jsou smlouvy na zájezdy za 9 miliard

Autor: D. Polák - 
8. dubna 2020
17:15

Chtěli využít nejlepšího výběru hotelu, potřebovali si vzít volno v určitý termín, pořídili si proto letní dovolenou s předstihem. Kvůli koronaviru neodjedou tisíce lidí a místo svých peněz dostanou poukaz. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (49, za ANO) v rozhovoru pro Blesk říká, že tak pomáhají cestovním kancelářím i jejich klientům.

Tvrdíte, že vydávání poukazů pomůže nejen cestovním kancelářím (CK), ale i jejich klientům. Jak?

„Pokud mají zákazníci zakoupený zájezd s termínem odjezdu do 31. 8. 2020 a tento zájezd nechtějí nebo nemohou absolvovat – např. z důvodu ztráty zaměstnání, obav o své zdraví apod., mají možnost odstoupit od smlouvy o zájezdu, jsou však povinni cestovní kanceláři uhradit storno poplatky. V tomto případě pak bude zákazník oprávněn požádat cestovní kancelář o vydání poukazu na zájezd v hodnotě storno poplatku a přesunout tak svůj zájezd na pozdější dobu.

Jak to bude konkrétně vypadat?

„Návrh stanoví, že v případě zrušení zájezdu s termínem zahájení od 20. 2. do 31. 8. 2020 z důvodu pandemie má cestovní kancelář možnost vydat klientovi poukaz na zájezd. Ten bude moci klient vyčerpat na náhradní zájezd. Pokud jej nevyčerpá ani do 31.8.2021, cestovní kancelář mu bude povinna celou uhrazenou cenu zájzdu vrátit.

Ministryně Klára Dostálová (za ANO) ve Sněmovně před jednáním o opatřeních vlády kvůli koronaviru (7. 4. 2020) Ministryně Klára Dostálová (za ANO) ve Sněmovně před jednáním o opatřeních vlády kvůli koronaviru (7. 4. 2020) | Reprofoto ČT

Kdy začnou CK poukazy vydávat?

Předpokládám, že cestovní kanceláře budou poukazy zákazníkům vydávat hned po nabytí účinnosti zákona.

Odkdy bude možné poukazy měnit za zájezdy?

Cestovní kancelář může se svým zákazníkem jednat v zásadě ihned a navrhnout mu takové řešení, které bude zákazníkovi nejvíce vyhovovat.

Poukaz má být použitelný na rovnocenný zájezd. Pokud budu chtít jet za rok na stejné místo, do stejného hotelu… Kdy musím objednat hotel, abych měl záruku? A co když hotel zvedne cenu?

Rovnocenný zájezd neznamená totožný zájezd, ale zájezd stejné kvality, byť třeba i do jiné destinace. Cestovní kancelář je profesionálem, který mnohdy působí na trhu řadu let. Předpokládám proto, že zákazníkovi navrhne oboustranně přijatelné řešení. Pokud takové řešení cestovní kancelář nenajde, vrátí zákazníkovi všechny uhrazené platby.

Mají klienti možnost požadovat např. výměnu poukazů za dovolenou v tuzemsku, pokud ji CK nabízí?

Samozřejmě. Předpokládám, že řada cestovních kanceláří se bude v rámci své činnosti zabývat tuzemskými dovolenými. Pokud se na tom dohodne přímo se zákazníkem, nevidím v tom problém.

Co znamená termín ekvivalent vybrané dovolené? Když se zvednou ceny, tak se sníží hodnota poukazu? Jak to bude s výběrem hotelů za původní cenu?

Kritériem není aktuální cena služeb, ale srovnatelná jakost služeb. Pokud má klient zaplacen 4* hotel, tak by měl opět dostat 4* hotel, a to ve stejné lokalitě nebo dle dohody se zákazníkem. Když jsem chtěla do Turecka, tak mi nemohou nabídnout Itálii.

CK nabízely klientům různé akce, např. děti do dvou let zdarma? Co ale za rok, kdy už budou o rok starší? Bude jim platit voucher zdarma?

„CK bude mít povinnost týmž zákazníkům nabídnout ekvivalentní službu. Nebude-li to možné, ochranná doba pro cestovní kancelář skončí a bude muset klientovi vrátit veškeré zaplacené platby.

Starost klientům tak nemusí dělat ani případné zvýšení cen letenek?

Zájezd u cestovní kanceláře kupuje zákazník jako celek. Nekupuje zvlášť letenky.

Máte předpověď, výhled, jak by se měla vyvíjet sezona 2020?

Domnívám se, že hlavní část turistické sezóny se bude odehrávat u nás doma v České republice. Tam také bude směřovat pomoc v podobě voucherů, kterou pro nastartování odvětví cestovního ruchu chystáme.

Budete omezovat cestování do nějakých zemí?

Stát bude po zrušení krizových opatření omezovat vycestování osob do těch destinací, ve kterých bude existovat reálné riziko nakažení nemocí covid-19. Do ostatních nepostižených či virem nezasažených oblastí nebude důvod cestování omezovat. Při rozhodování však bude nutno přihlédnout k řadě okolností – např. i k tomu, zda přeprava do místa určení bude probíhat přes oblast s výskytem onemocnění apod.

Jsou odhady, kolik CK krizi neustojí? Stát bude muset hradit hodnoty poukazů jejich klientů? Na kolik se odhadují náklady?

To v tuto chvíli skutečně nelze předjímat. Poukazy na zájezdy musí být pojištěny pro případ úpadku cestovní kanceláře, v případě úpadku cestovní kanceláře tak budou peníze zákazníkovi vráceny pojišťovnou.

Jak vysoká je hodnota záloh, kterou CK vybraly od svých klientů?

Cestovní kanceláře mají v současné době uzavřeny smlouvy o zájezdu v celkovém rozsahu dosahujícím 9 miliard korun. Hodnota vybraných záloh nám není známa.

Mám termín zájezdu poslední týden v srpnu. Co když si zamluvím dovolenou v Česku, ale následně se dozvím, že bude možnost vycestovat a já budu mít dva termíny?

Má-li zákazník termín zájezdu poslední týden v srpnu a tento zájezd nebyl zrušen (ani zákazník neodstoupil od smlouvy o zájezdu), nebude si ve stejném termínu zajišťovat tuzemskou dovolenou.

Jak situaci kolem CK řeší v jiných státech? Čerpali jste inspiraci?

Obdobná právní úprava byla přijata např. ve Francii, Polsku nebo Belgii. Český návrh ale na rozdíl od zahraničních obsahuje i jistý sociální prvek, který určitým znevýhodněným skupinám obyvatel umožňuje voucher odmítnout a nadále trvat na vrácení peněz v zákonné lhůtě. Úpravy v jiných státech takovéto mechanismy neobsahují.

Uvědomujete si, že jste tímto rozhodnutím zablokovali peníze i rodinám, které na jinou dovolenou peníze už nemají a budou muset rok zůstat doma?

Naopak – po dobu trvání ochranné doby nabídnou cestovní kanceláře zákazníkovi náhradní zájezd. Pokud tak neučiní samy, mohou se na ně obrátit se svou žádostí i zákazníci. Jestliže cestovní kancelář na žádost zákazníka nezareaguje, ochranná doba skončí a zákazník obdrží své peníze zpět.

Video  Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) k cestování z Česka  - abl
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 9. dubna 2020 01:12 )

Všimněte si, jak jsou různé ministryně na různých fotkách čím dál vyžranější.

ingmarie ( 8. dubna 2020 19:58 )

Obezita je pro koronavirus přitěžující faktor

libormer ( 8. dubna 2020 19:08 )

Když budete všichni chtít po cestovkách vracet peníze, tak jich polovina do dvou měsíců zkrachuje. Jinak super tah střelit toho Fischera před koronem

ChrapouniRetardovani ( 8. dubna 2020 18:30 )

Až skončí v ČR karatnéna tak to bude stejný jak v Číně!!!!!! Tupý národ vypatlaných naivních dementů!!!!!!!!!

zlymikes ( 8. dubna 2020 17:55 )

Ta paní mi připomíná nálepku na sýru - trojúhelníčku. Ne vizáží,ale názory.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa