Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Maláčová o ošetřovném: Kdo a kdy na něj bude mít nárok a proč platí jen do 13 let věku?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
20. března 2020
18:40

Nárok na ošetřovné mají mít nově i rodiče podnikatelé. Dosud to zákony neumožňovaly, vláda ale vydala další z mimořádných opatření. O výši plateb pro zaměstnance se má rozhodnout definitivně ve Sněmovně, v Senátu i u prezidenta v pondělí. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v rozhovoru pro Blesk Zprávy vysvětlila, proč na ošetřovné nedosáhnou všichni žáci základních škol a kdo takové navýšení zhatil. Vysvětlení se dočkají také rodiče, kteří už nárok na dávku podle současných pravidel ztratili. Řekla i to, co bude znamenat nově hranice pro výplatu 13 let věku dítěte.

Paní ministryně, vláda schválila změny v ošetřovném. Jaké konkrétně a koho všeho se budou týkat?

První dobrá zpráva je, že pokud to parlament v úterý schválí, což předpokládáme, tak ošetřovné bude platit po celou dobu mimořádného opatření, kdy je zakázaná výuka na školách.

A další změny?

Tou druhou velkou změnou je, že se ošetřovné bude týkat všech rodičů, kteří jsou doma s dítětem do jeho 13. narozenin. A nově, protože jsme zavřeli celou řadu sociálních služeb, ze zdravotních důvodů, tak se bude ošetřovné týkat také zdravotně postižených, alespoň prvního stupně, kterým byla uzavřena sociální služba. To znamená denní, nebo týdenní stacionáře a celá řada například rehabilitačních služeb.

Předpokládáme, že o ošetřovné bude žádat zhruba 190 tisíc lidí.

A ošetřovné se nově bude týkat ale také takzvaných osob samostatně výdělečně činných, známých jako OSVČ…

To byla pro mě důležitá věc. Je důležité, aby se ze dne na den neocitli bez příjmů ani živnostníci, kteří se starají o své blízké. A je také důležité, že se ošetřovné bude vyplácet zpětně. Dnes by totiž za normálních okolností většina rodin na ošetřovné nedosáhla, protože standardní lhůta devět dní už skončila. Teď je to ale potřeba prodloužit. To znamená, že i když potřebný zákon parlament schválí a prezident podepíše příští týden, tak lidé to nepocítí a nebudou mít žádný výkyv.

Pojďme si to teď tedy rozdělit a vysvětlit všechny změny a novinky postupně. Mluvila jste o ošetřovném i pro OSVČ, na které zákon do dnes nepamatoval. Budou moci počítat s jeho vyplacením i zpětně od doby, kdy jsou zavřené školy?

Výplaty pro OSVČ jsme schválili přes nařízení vlády, protože výplatu ošetřovného mají přes živnostenské úřady. Takže OSVČ už mají své jisté, to jsme schválili ve čtvrtek. A zaměstnanci, ti budou mít definitivně jasno v úterý.

Zaměstnanci tedy musí čekat, jestli zákon schválí parlament a podepíše prezident. Budou muset rodiče znovu žádat o ošetřovné, protože většině už skončil na jeho vyplácení nárok?

Ti, co už mají o ošetřovné požádané, a tam je důležité vědět, že se to dělá přes zaměstnavatele, to znamená, že rodič požádá o vystavení tiskopisu školu, postoupí to zaměstnavateli a ten to postoupí České správě sociálního zabezpečení. Žádat musejí jen ti, kteří si o ošetřovné řeknou až nyní.

Proč se ošetřovné týká jen dětí do 13 let a není to prostě ohraničené posledním ročníkem základní školy tak, abyste dokázali pokrýt žáky všech věkových kategorií?

Původně jsem vládě navrhovala, aby to bylo do ukončení povinné školní docházky, tedy do 15 let věku. Protože pokud se bavíme o mimořádném stavu, který trvá několik týdnů, tak je to úplně jiná situace, než když má dítě chřipku a je týden samo doma. Nicméně kolegové, zejména z hnutí ANO, s tím nesouhlasili, a tak se mi podařilo najít alespoň tento kompromis.

Video  Ministr a odbornice o zavřených školách kvůli koronaviru. Co mají dělat rodiče?  - Markéta Volfová, Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

To znamená, že jestliže dnes nějaké dítě oslaví 13. narozeniny, tak už jeho rodiče na ošetřovné nemají nárok?

Rozhodující je den 13. narozenin, ale ve smyslu toho, že to je rozhodující den pro podání žádosti o ošetřovné. To znamená, že pokud nebylo dítěti třináct let při podání žádosti, tak rodič nárok má, pokud ne, tak se ho to bohužel netýká. Čili i když bude některému z dětí třináct let v průběhu mimořádných opatření, kdy budou dál zavřené školy, tak to neznamená, že by na ošetřovné ztratil jeho rodič nárok. Rozhodující je, jak jsem říkala, datum zažádání.

Platí stále vyplácení 60 procent z denního základu?

Ano, platí. Nicméně si myslím a domnívám se, že se budeme muset k ošetřovnému a jeho výši ještě vrátit, pokud ten stav bude dlouhodobějšího charakteru. Měsíc se tento stav dá asi zvládnout, ale pokud by to mělo trvat déle, tak budeme muset začít debatovat, a já to určitě navrhnu, o navýšení ošetřovného, protože by ten výpadek pro rodiny byl příliš vysoký. Konec konců podobný systém máme i ve výši nemocenské, kdy po měsíci přichází vyšší částka.

Kdy předpokládáte, že s návrhem na navýšení přijdete? A jak vysoká by měla být vyplácená částka?

Předpokládám, že zhruba za dva za tři týdny budeme vědět, jak celá situace bude dlouho trvat. A myslím, že 80procentní výše platu by byla adekvátní částka na případný druhý a další měsíc.

Jak žádat o ošetřovné pro OSVČ čtěte ZDE >>>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa